5. Wijn drinken in de Moezel
De rivier de Moezel is overal waar hij stroomt een reden om langs de oevers druiven te verbouwen, de kalkrijke bodem is daar perfect voor. Ook in Luxemburg wordt aan de Moezel wijn gemaakt, wat lang niet iedereen weet. De meeste wijnboeren bottelen hier zo’n 50 tot 100 duizend flessen per jaar. Veel van die wijn wordt gedronken in Luxemburg zelf. Slechts een klein deel hiervan wordt geëxporteerd naar het buitenland. Wil je Luxemburgse wijnen proeven, dan moet je dus naar Luxemburg. Plan hier dus zeker een stop in tijdens deze roadtrip om er op je gemak van te kunnen genieten.
Populair is de Luxemburgse Crêmant, gemaakt volgens dezelfde methode als de wereldberoemde champagne, maar met een minder exclusieve naam. Locals bestellen het als een glas ‘kippchen’ als ze buiten de deur zijn.
Rijden door de Moezel is een genot. Mooie wegen worden omgeven door oude wijnranken en prachtig gelegen dorpen. Wij maken en een tussenstop bij wijnhuis Schmit-Fohl in het dorpje Ahn waar maar liefst acht wijnhuizen te vinden zijn. Bij Schmit-Fohl maken we in hun proeflokaal La Maison Viticole kennis met een aantal Luxemburgse wijnen, van een fruitige Riesling naar een Pinot Noir en natuurlijk het hoogtepunt de Crêmant. En natuurlijk gaan er flessen mee naar huis!
▸ Tip: rijd zeker omhoog naar uitkijkpunt Koeppchen in Wormeldange voor het allerbeste uitzicht over de Moezel. Vanuit Ahn ben je er zo.