Algemeen03.06.2021

Dit is de ideale route voor een rondreis door Chili


de mooiste plekken in drie weken

Chili is een van de meest bijzondere landen van Zuid-Amerika. Niet alleen vanwege de vorm – Chili is zeer uitgestrekt, maar super smal – maar vooral vanwege de wisselende landschappen. Over een lengte van meer dan 4.000 kilometer reis je langs woestijnen, bergtoppen, wijnvelden, spuitende geisers, gletsjers en vulkanen. In een land als Chili is het dus verstandig om je reis goed uit te stippelen om zoveel mogelijk te zien in een paar weken tijd. Wij hebben daarvoor de ideale route voor je uitgestippeld die je meeneemt langs de mooiste plekken in het zuiden van Chili. Let’s go!

Voor een bestemming als Chili kun je maar beter de tijd nemen. Drie weken is de ideale reistijd om dit Zuid-Amerikaanse land eens goed te ontdekken, al kun je in twee weken ook heel veel mooie plekken aandoen. Santiago de Chile, de hoofdstad van van Chili, is de beste plek om je reis beginnen. Van daaruit kun je je klaarmaken voor een hele bijzondere rondreis!

De beste reistijd voor het zuiden van Chili

Wanneer je een reis naar Chili plant, dan is het goed om rekening te houden met de seizoenen. In de Chileense wintermaanden valt er veel sneeuw en zijn lang niet alle plekken goed bereikbaar. De beste reistijd zijn dus de Chileense zomermaanden: van december tot en met maart. In die periode kan er nog steeds regen vallen en aangezien je vooral veel buiten zal zijn – en actief bezig zal zijn – is goede, warme outdoorkleding alsnog geen overbodige luxe.

De ideale reisroute voor Chili

Chili is een groot en vooral uitgestrekt land. Daarom is het goed om je reis zorgvuldig te plannen. De meest logische reisroute begint in Santiago de Chile. Daarna reis je via San Pedro de Atacama en de Atacama-woestijn naar Punta Arenas om Torres del Paine National Park te ontdekken. Voor de beste afsluiting van deze rondreis ga je via Valparaíso ook nog naar de Casablanca wijnregio.Een absolute droomreis door een van de mooiste en meest veelzijdige landen van Zuid-Amerika!

Maak je klaar voor magische zonsondergangen tijdens een rondreis door Chili
Maak je klaar voor magische zonsondergangen tijdens een rondreis door Chili

1. Santiago de Chili

Begin je rondreis in Santiago de Chile, de hoofdstad van het land. Een echte wereldstad aan de voet van het Andesgebergte die flink wat hoogteverschillen kent. Deze stad is in feite in drieën verdeeld, min of meer bepaald door de sociale klasse van de inwoners. Zo heeft Santiago een ‘rijk en ontwikkeld deel’ maar zeker ook krottenwijken. Jammer genoeg zijn de verschillen groot in deze stad.

Een van de mooiste plekken in de stad is Cerro San Cristobal, een berg die ruim 300 meter boven de stad uitsteekt. Het uitzicht over de stad vanaf deze bergtop is fenomenaal. Je kunt – als je zou willen – zelf naar de top wandelen, of neem het oude, steile kabeltreintje, dat zeker zo leuk is.

Plaza de Armas is het hart van de stad, een levendig plein omringd door mooie, oude gebouwen. Veruit de leukste wijk is Bellavista, met hippe restaurants en bars, kleurrijk street-art en toffe musea. Een dag of drie heb je zeker nodig om deze stad écht goed te leren kennen.

Uitzicht over de stad vanaf Cerro San Cristobal
Uitzicht over de stad vanaf Cerro San Cristobal
Santiago is een kleurrijke en gezellige stad
Santiago is een kleurrijke en gezellige stad

2. San Pedro de Atacama

Na een bezoek aan de hoofdstad is het tijd om door te reizen richting het noorden naar San Pedro de Atacama. Een gezellig dorp dat tussen verschillende bergketens in ligt. In hoofdstraat Caracoles is het ’s avonds het gezelligst. Een levendige straat met veel leuke restaurants en winkeltjes. San Pedro de Atacama is de ideale plek om van hieruit de beroemde Atacama woestijn te bezoeken.

De Atacama woestijn is een van de meest droge plekken op aarde. Een eindeloos landschap met honderden kilometers aan zoutvlaktes, warmwaterbronnen en een paar bewoonde maar ook onbewoonde woestijndorpjes. Met name de Maanvallei en de Death Valley zijn heel bijzondere delen van de Atacama woestijn. Het is soms alsof je écht op de maan ben beland. Bereid je voor op magische zonsondergangen en een super heldere sterrenhemel.

Tip: heel bijzonder is Mano del Desierto, een kunstwerk midden in de Atacama woestijn, waar een gigantisch grote menselijke hand uit de aarde omhoog steekt. Je vindt het zo’n 75 kilometer ten zuiden van de stad Antofagasta.

Midden in de Atacama woestijn vind je dit bijzondere kunstwerk: Mano del Desierto
Midden in de Atacama woestijn vind je dit bijzondere kunstwerk: Mano del Desierto
Eindeloze uitzichten in de Atacama woestijn
Eindeloze uitzichten in de Atacama woestijn

3. Torres del Paine

Misschien wel nog bekender dan hoofdstad Santiago is het mooiste nationale park van Chili: Torres del Paine. Je komt er door te vliegen op Punta Arenas. Dit park ligt in het uiterste zuiden van het land in Patagonië, een regio die deels ook in Argentinië ligt. Torres del Paine is ronduit indrukwekkend te noemen met gigantisch hoge granieten rotspieken en een ruig berglandschap.

Het is een waanzinnig mooie plek om te hiken, kajakken en paardrijden. Die hikes kun je zo intensief maken als je zelf wilt. Het W-circuit is wereldberoemd, een hike van drie dagen langs felgekleurde bergmeren, gletsjers en wildlife waarbij je uiteindelijk oog in oog staat met de drie beroemde rotspieken waar het park naar is vernoemd. Maar ook kortere, eenvoudige hikes zijn op een prachtplek als Torres del Paine heel bijzonder. Ook heel leuk is het om hier een boottocht te maken. Combineer dat met een wandeling rondom Lago Njordenskoll waar je hele mooie watervallen vindt.

Voor natuurliefhebbers is dit een plek waar je ooit een keer geweest moet zijn. Al zou je alleen naar Torres del Paine reizen, dan is dat de reis naar Chili al meer dan waard. Al is er in dit uitgestrekte land natuurlijk nog veel meer te ontdekken.

4. Valparaiso

Op ruim een uur rijden van Santiago de Chile ligt de kleurrijke stad Valparaiso. Het is de tweede grootste stad. Wellicht heb je al eens foto’s van deze stad gezien, met talloze gekleurde huizen en graffiti in alle kleuren van de regenboog. De hoogteverschillen in Valparaiso zijn groot, dus trek goede wandelschoenen aan. Het wordt flink klimmen en dalen als je deze stad wil ontdekken. Al kun je ook de tram nemen om je mee te nemen heuvelop voor mooi uitzicht over de stad en het water.

De gekleurde huizen vind je in de wijk Cerro Concepción, het is de meest fotogenieke plek van Valparaiso. Valparaiso is een kustplaats en dat betekent dat je hier ook aan het strand kunt liggen. Daarvoor moet je in Viña del Mar zijn, aan de noordzijde van de stad.

Street-art in de wijk Cerro Concepci\u00f3n in Valparaiso
Street-art in de wijk Cerro Concepción in Valparaiso
Valparaiso is de meest kleurrijke stad van Chili
Valparaiso is de meest kleurrijke stad van Chili

5. Casablanca wijnregio

Wie op reis is in Chili, móét natuurlijk ook Chileense wijn proeven. En daarvoor moet je in de Casablanca vallei zijn, die iets ten zuiden van van de stad Valparaiso ligt. Deze wijnregio staat vooral bekend om de witte wijnen zoals de Sauvignon Blanc en de Chardonnay – al kun je er zeker ook lekkere rode wijnen proeven. De Concha y Toro en Undurraga zijn de populairste wijnen uit Chili en beide wijnhuizen kun je bezoeken in de Casablanca wijnregio.

Bijzonder aan deze regio is dat het er groen en heuvelachtig is: een compleet ander landschap dan dat je tot nu toe tijdens deze rondreis door Chili hebt gezien. Een plek waar je volledig tot rust komt op een prachtige haciënda. Een betere afsluiting van deze reis kun je niet bedenken!

Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.

Verder lezen over Chili

8 plekken die je niet mag missen in Chili

Chili is een land wat je doet verwonderen. Het klimaat lijkt er wat milder, de natuur is er wonderschoon. De mensen zijn aardig, al spreken ze nauwelijks Engels, dus is communicatie als je geen Spaans spreekt wel wat las...

Algemeen27.10.2018

8 plekken die je niet mag missen in Chili

van de Atacama woestijn naar Patagonië
De 7 coolste dingen om te doen in Santiago de Chile

Santiago de Chile - afgekort Santiago - is de hoofdstad van Chili. Het behoort met ruim vier miljoen inwoners tot een van de vijf grootste steden van Zuid-Amerika. Santiago de Chile is in alle opzichten een wereldstad en...

Stedentrips12.09.2018

De 7 coolste dingen om te doen in Santiago de Chile

Het mysterie van de Moai: de beelden op Paaseiland

Het is een van de onopgeloste raadsels van deze aardbol: het verhaal van de moai, de beelden op Paaseiland. Wat doen ze daar? Hoe zijn ze daar gekomen? Wat was hun functie? En wat is er toch met de lokale bevolking gebeu...

Algemeen22.03.2018

Het mysterie van de Moai: de beelden op Paaseiland

Dit is het bewijs waarom je in 2018 op reis naar Chili moet!

Chili werd door Lonely Planet uitgeroepen tot hét land dat je in 2018 moet bezoeken. En dat heeft niet alleen maar te maken met de schoonheid van het land, Chili heeft namelijk komend jaar ook iets te vieren: 200 jaar o...

Natuur27.10.2017

Dit is het bewijs waarom je in 2018 op reis naar Chili moet!

De 10 mooiste reisbestemmingen voor 2018 door Lonely Planet

Nu het nieuwe jaar in zicht komt, kun je ook langzaamaan alvast gaan denken aan de reisplannen voor 2018. Ik heb 25 bucketlist reizen voor je verzameld in mijn boek, maar ook Lonely Planet heeft inspiratie voor een jaar...

Algemeen26.10.2017

De 10 mooiste reisbestemmingen voor 2018 door Lonely Planet

Wegdromen bij het allermooiste van Patagonië

Patagonië is een absolute droombestemming. Het is een outdoorparadijs, die je eigenlijk met geen andere plek op aarde kunt vergelijken. Je kunt er de mooiste hikes van je leven maken, langs krakende eeuwige gletsjers. H...

Natuur27.08.2017

Wegdromen bij het allermooiste van Patagonië

deze video wil je zien... ♥
5 onbekende natuurwonderen voor op je bucket list

Waarschijnlijk is jouw bucket list net zo lang als die van mij. Al moet ik zeggen dat door het dagelijks schrijven over reizen die lijst steeds langer en langer wordt. Er zijn zo ongelofelijk veel mooie plekken op deze a...

Natuur21.09.2016

5 onbekende natuurwonderen voor op je bucket list

Bergbeklimmer filmt per ongeluk vulkaanuitbarsting Calbuco, Chili

Een paar weken geleden barstte de Chileense vulkaan Villarica uit. Het leverde gelukkig geen slachtoffers op, maar wel een hoop unieke beelden. Inmiddels is er nog een vulkaan in Chili tot uitbarsting gekomen: de Calbuco...

Algemeen28.04.2015

Bergbeklimmer filmt per ongeluk vulkaanuitbarsting Calbuco, Chili

Verder lezen over Rondreizen

10 dingen die je vooral niet moet doen in Thailand

Thailand is een walhalla voor reisliefhebbers. Het is daarnaast dé bestemming voor backpackers, je kunt er gemakkelijk en goedkoop rondreizen en contact leggen met medereizigers. Het veelzijdige land heeft ontzettend ve...

Algemeen12.07.2023

10 dingen die je vooral niet moet doen in Thailand

Dit zijn de don'ts!
Rondreis Peru en Bolivia: de 10 mooiste plekken in 3 weken

Er bestaat vrijwel geen land op aarde met zoveel variatie in natuur en cultuur als Peru. In het zuiden van het land liggen één van de grootste cultuurschatten op aarde: van het oude Incarijk. Mysterieus Machu Picchu is...

Algemeen09.01.2023

Rondreis Peru en Bolivia: de 10 mooiste plekken in 3 weken

de 9 mooiste stops
De 7 leukste dingen om te doen in de omgeving van Bangkok

Wij zijn groot fan van Thailand. Het land in Zuidoost-Azië is ontzettend veelzijdig, de bevolking is supervriendelijk, de natuur is schitterend en het Thaise eten is onovertroffen. Dit is typisch een bestemming waar je...

Algemeen19.11.2022

De 7 leukste dingen om te doen in de omgeving van Bangkok

Roadtrip langs de oostkust van Australië: dé 9 hoogtepunten

Als een roadtrip door Australië nog niet op je bucketlist staat, dan is dit hét moment om 'm erop te zetten. Het is een regelrechte droomreis. Australië is een van de grootste en tegelijkertijd dunbevolktste landen op...

Algemeen04.07.2022

Roadtrip langs de oostkust van Australië: dé 9 hoogtepunten

+ de perfecte route
De 7 mooiste plekken in Zuid-Afrika die je gezien moet hebben

Zuid-Afrika is een van de meest veelzijdige landen ter wereld. Steden van wereldklasse, adembenemende natuur met wisselende landschappen en een schitterende kustlijn. Woestijnen, bergen, cultuur en wilde dieren: Zuid-Afr...

Algemeen10.06.2022

De 7 mooiste plekken in Zuid-Afrika die je gezien moet hebben

De leukste route voor een rondreis door Andalusië: de 6 mooiste plekken

Andalusië is de meest zuidelijke regio van Spanje. Daar waar de zon bijna altijd schijnt, waar je sfeervolle steden vindt en waar de tapas en sangria nóg lekkerder smaken. Andalusië is een fantastische en veelzijdige...

Algemeen18.05.2022

De leukste route voor een rondreis door Andalusië: de 6 mooiste plekken

Reizen buiten Europa eindelijk weer mogelijk: 5 mooie bestemmingen voor een verre reis

Buiten Europa reizen was de afgelopen jaren lastig en naar sommige landen zelfs onmogelijk. Goed nieuws voor iedereen die al twee jaar droomt van een vakantie naar bijvoorbeeld Sri Lanka, Thailand, Canada, Brazilië of Z...

Vliegen17.02.2022

Reizen buiten Europa eindelijk weer mogelijk: 5 mooie bestemmingen voor een verre reis

De perfecte rondreis door Zuid-Afrika: dit zijn de zeven mooiste stops

Zuid-Afrika is de perfecte vakantiebestemming voor een verre reis, want dit land heeft echt álles. Dat klinkt misschien cliché, maar het is echt waar: het land heeft verbluffende natuur, wereldse steden, wilde dieren e...

Zomer18.01.2022

De perfecte rondreis door Zuid-Afrika: dit zijn de zeven mooiste stops