De 7 coolste dingen om te doen in Santiago de Chile

De 7 coolste dingen om te doen in Santiago de Chile

Vorig artikel Volgend artikel

Santiago de Chile - afgekort Santiago - is de hoofdstad van Chili. Het behoort met ruim vier miljoen inwoners tot een van de vijf grootste steden van Zuid-Amerika. Santiago de Chile is in alle opzichten een wereldstad en ligt in een laagvlakte op ruim 500 meter boven de zeespiegel, aan de voet van het indrukwekkende Andesgebergte. Het is een stad met veel gezichten, met prachtige oude gebouwen maar ook met wolkenkrabbers waarvan de hoogste, de Gran Torre Santagio met 300 meter tevens het hoogste bouwwerk van Zuid-Amerika is.

Santiago: een stad in drie delen

De stad bestaat uit drie delen, bepaald door de sociale klasse van de bewoners. In het noorden vind je het moderne Santiago: Costanera Center met zijn hoge gebouwen, een luxe shoppingmall en duurdere restaurants. Volgens mijn gids van woont hier de 'upper class van Santiago. De wijk is schoon en veilig zodat je hier 's avonds laat nog prima over straat kunt lopen.

Tip: lees ook de ideale reisroute door Chili die begint in Santiago!

In het midden van de stad bevindt zich ook het oude centrum, vind je musea en staan ook de gebouwen van de Chileense overheid. Hier vind je de gezellige wijken als Bellaviste met z’n vele eettentje, kunstenaars en winkeltjes net als de wijk Lastarria waar je ook lekker kunt eten. Hier is het na het donker wel degelijk uitkijken. Sowieso word je nadrukkelijk aangesproken door de politie als je met een dure camera in je handen loopt. Toch voel je er niet onveilig maar de waarschuwingen zijn wel degelijke gemeend. Santiago heeft helaas wat dat betreft ook verkeerde plekken waar je andere kant van de stad ziet.

In het zuiden wordt het snel minder en zijn er genoeg krottenwijken te vinden waar ook hier de politie liever weg blijft. Het gaat goed met Chili en de welstand neemt snel toe, alleen nog niet voor iedereen. Maar buiten deze grote zichtbare verschillen in welstand is Santiago de Chile een prachtige stad waar het heerlijk vertoeven is en waar je je geen dag hoeft te vervelen. En dan hebben we nog niet eens over de vele mogelijkheden die de omgeving van Santiago je biedt. Ik heb een overzicht genaakt van de leukste en mooiste plekken in deze Chileense stad, een stad die je nooit gaat vervelen en je echt zal verbazen.

Santiago_de_Chile_Tavelvalley_05
Ingang van La Moneda, het presidentieel paleis van Santiago de Chile

1. Cerro San Cristobal, de mooiste plek van Santiago

In het noorden van Santiago de ligt de Cerro San Cristobal, een berg die ruim 300 meter boven de stad uitsteekt. Deze wordt omringd door het 'Parque Metropolitano'. Hier heb je een fenomenaal uitzicht over de gehele stad. De berg is een van de meest populairste toeristische attracties van de stad. Wie naar boven wil heeft genoeg opties. De Teleférico is een moderne kabelbaantie dat vertrekt vanaf de ingang van het park en je in twee stages naar boven brengt.

De tweede manier om de top van Cerro San Cristobal te bereiken is veel leuker als je kiest voor het nog oudere zeer steile kabeltreintje: de Funicular uit 1925. Dit bijzondere kabeltreintje (handbediend) vertrekt bij Plaza Caupolicán aan de bovenkant de wijk Bellavista. Ook hier kun je tegen een kleine betaling omhoog en omlaag.

De derde manier - onze aanrader naar boven - is de mooiste en dat is gewoon te voet. Als je op je gemak wilt rondkijken en genieten van de vele vergezichten kun je gerust ruim 1,5 uur uittrekken voor een lange wandeling naar de top. Deze begint bij de hoofdingang. Er zijn twee manieren om naar boven te lopen. Via de weg (hier heb je wel de meeste uitzichten) of via het bos, dat is duidelijk meer klauteren. Aan de rechterkant van de ingang vind je de de Teleférico. Het begin is wat steiler dan het tweede deel maar iedereen die een beetje sportief is loopt hier makkelijk naar boven.

Halverwege vind je bij het tussenstation van de kabelbaan een openlucht zwembad een kleine dierentuin. Cerro San Cristobal is een walhalla voor sportievelingen, hardloper, fietsers, mountainbikers en skateboarders je gaat ze allemaal op de weg naar boven tegenkomen. Voor mountainbikers en downhill-specialisten is er zelfs een speciale route uitgezet die alleen geschikt is voor de experts. Op een mooie winterse dag loop je hier echt in een T-shirt naar boven.

Door de koude lucht vanuit de Andes boven de stad blijft de smog hangen en dat ga je tijdens je lange wandeling goed zien. Toch blijft het uitzicht overal echt geweldig. Bovenop vind je verder wat toeristische winkeltjes. Op het hoogste punt staat een 14 meter hoog Mariabeeld: Virgen de la Inmaculada Concepción, dat je kunt bezoeken. Jammer is dat ze pal naast het beeld wat bliksemafleiders en andere communicatie stellages hebben geplaatst waardoor het van dichtbij redelijk ontsierd wordt.

Funicular_Santiago_de_Chile_Travelvalley_04
Het oude kabeltreintje uit 1925, officiele naam : Funicular del Parque Metropolitano de Santiago
Santiago_de_Chile_Tavelvalley_03
Op de top van de Cerro San Cristobal heb je een fenomenaal uitzicht over de stad

2. Santa Lucia: een rots in het midden in de stad


In de hart van Santiago de Chile ligt een tweede berg, hoewel je hem ook kunt omschrijven als een gigantische rots: Santa Lucia Hier kun je heerlijk relaxen en is het een aanrader om even in deze drukke stad te relaxen. Ook hier kun je kiezen om op je gemak naar boven te wandelen of de korte weg te kiezen via een trappenstelsel.

Onder de top van Santa Lucia vind je een groot plein met bankjes waar het heerlijk rustig is. Op de top is een klassiek uitkijkpunt waar je uitzicht hebt over de stad. Minder hoog, minder spectaculair dan Cerro San Cristobal, maar nog steeds een leuke plek om naartoe te gaan. Het advies is wel om alleen overdag Santa Lucia te bezoeken. Helaas is het ook hier na zonsondergang niet veilig genoeg meer. Reisgidsen vermelden dat je je hier moet registreren om naar boven te kunnen maar dat lijkt niet te kloppen want ondanks de aanwezigheid van twee bewakers is 'bon dia' genoeg om binnen te komen. Verder vind je er een fraai geel gekleurd kasteel wat helaas gesloten blijft voor bezoekers.

Santa_Lucia_Santiago_de_Chile_Travelvalley_30
De ingang aan de zuidkant van Santa Lucia in het centrum van Santiago
Santa_Lucia_Santiago_de_Chile_Travelvalley_31
Bovenop kijk je naar binnen in de hoge gebouwen. Oud en nieuw gaan hier samen

3. Plaza de Armas


Plaza de Armas is het grootste plein van Santiago en tevens het hart van de stad. Het bestaat al sinds 12 februari 1541, de dag waarop Santiago gesticht werd. Het is er druk en gezellig en je komt er letterlijk een bonte verzameling van mensen en culturen tegen. De locals zitten hier te zitten, lezen een boek en luisteren naar mensen die vinden dat ze iets te zeggen hebben, maar bovenal lijken ze toch het meest te genieten van alles om hen heen. Opvallend is ook dat je op Plaza de Armas niemand naar z’n smartphone ziet zitten te kijken.

Het plein wordt omgeven door een aantal historische gebouwen waaronder de Cathedral Metropolitana de Santiago. Deze kathedraal werd gebouwd tussen 1748 en 1800 en staat op een plek waar ooit de eerste kathedraal heeft gestaan, die al werd gebouwd toen de stad ontstond in de 15e eeuw. Ook vind je hier het Museum National van Chili. Helaas moet ik ook hier melden dat het plein na zonsondergang aanzienlijk minder veilig is.

Cathedral Metropolitana

De Chilenen zijn een gelovig volkje en de kathedraal is daarom een belangrijke plek voor hen. De biecht hier afnemen gebeurt nog net niet met een nummertje trekken, maar gezien de lange rijen voor de verschillende biechtplekken valt er heel wat te vertellen blijkbaar. Wie Chili bezoekt zal merken dat kerken ook overdag soms redelijk vol zitten. Mocht je Cathedral Metropolitana aan de buitenkant niet echt indrukwekkend vinden: van binnen is hij dat wel en daarom zeker een bezoek waard als je over het Plaza de Armas loopt.

Plaza_de_Armas_Travelvalley_21
Plaza de Armes, overdag de plek waar iedereen komt, 's avonds kun je er beter niet zijn
Plaza_de_Armas_Travelvalley_06
Plaza de Armas met links de Cathedral Metropolitana

Plaza_de_Armas_Travelvalley_10
De mensen op Plaza de Armas

4. Eet een visje in Mercado Central

Als niet-viseter zou ik niets met vismarkten moeten hebben maar als reiziger heb ik dat juist wel, omdat deze markten altijd wel iets speciaals hebben en ze zeker voor mooie plaatjes zorgen. Zo ook de Mercado Central, een overdekte markt uit de 19e eeuw, op een steenworp afstand van Plaza de Armas. Nu is het een vismarkt, maar ooit was het de bedoeling om hier kunstexposities te houden.

Daar is vandaag weinig meer van terug te zien want nu is Mercado Central dus een grote vismarkt (aan de buitenzijde wordt echter voornamelijk groente verkocht) met in midden een gezellige grote open ruimte met visrestaurantjes met vanzelfsprekend heerlijke Chileense visspecialiteiten. Het is bijna niet mogelijk om hier doorheen te lopen, want er lopen echt meer mannen van de diverse uitbaters rond die je aan tafeltje willen zetten dan bezoekers. Toch is het er gezellig, wordt er gelachen en ruikt het er vooral naar vis. Verder vind je er wat toeristische souvenirshopjes en wordt er wat 'lokale kunst' verkocht.

Wie de drukte een beetje wil ontlopen en wel tussen de middag een visje wil eten kan dat ook in de omgeving van Mercado Central doen, want ook hier zitten genoeg gezellige visrestaurantjes.

Mecado_Central_Travelvalley_26
Mecado Central, de versmarkt van Santiago wat bijna volledig een vismarkt is
Mercado_Central_Santiago_Travelvalley_25
Vis, vis en vooral veel vis

5. Palacio de La Moneda

Palacio de la Moneda - kortweg La Moneda - is het presidentiële paleis van Santiago de Chile, wat op korte loopafstand ligt van het centrum. Het is gebouw wat in de wereld bekend werd tijdens de Chileense staatsgreep op 11 september 1973. Het was het grote keerpunt in de Chileense geschiedenis en het moment dat President Allende zelfmoord pleegde tijdens de staatsgreep door de gewapende strijdkrachten en de nationale politie. Een groot deel van La Moneda werd daarna door een bombardement verwoest. Vandaag ga je daar niets meer van zien en kun je - als je ruim van te voren (minimaal een week) weet aan te melden - een gratis rondleiding krijgen. Veel bekijks heeft nog steeds de wisseling van de wacht om 10.00 of 11.00 uur in de ochtend (beide tijden worden gecommuniceerd). Het monumentale pand staat inmiddels op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Centro Cultural Palacio de La Moneda

Onder het Palacio de la Moneda ligt een hypermodern ontworpen cultureel centrum met de toepasselijke naam Centro Cultural Palacio de La Moneda. Deze ruim opgezette expostitie ruimte is een oase van rust. Op de bovenste ring vind je er twee zeer goede restaurants en een aantal winkeltjes die duidelijk de wat betere voorwerpen verkopen die in Chili zijn gemaakt. Hier vind je geen plastic bakjes met veel prullaria maar kunst en nijverheid die je kunt kopen en die je zeker gaan herinneren aan dit bijzondere land.

Onder in het Centro Cultural vind je twee grote expositie ruimte waar de komende maanden nog een tentoonstelling is die het leven voor de lange kustlijn in zee laat zien. In een van de twee ruimtes komt alleen het geluid van dolfijnen en grote vinvissen (Balaenoptera en Megaptera (bultruggen) uit de boxen wat in ieder geval op mij heel veel indruk heeft gemaakt. Veel van de musea en tentoonstellingen in Santiago zijn vaak gratis in de ochtenden. In de grote open ruimte worden verder allerlei andere kunstprojecten uitgevoerd (zie ook de foto’s).

La_Moneda_Santiago_de_Chile_Travelvalley_10
La Moneda, bekend van o.a. de Chileense staatsgreep op 11 sept. 1973
Centro_Cultural_Palacio_de_La_Moneda_Travelvalley_70
Onder het La Moneda bevindt zich het Centro Cultural
Centro_Cultural_Palacio_de_La_Moneda_Travelvalley_71
In het Centro Cultural zijn regelmatig thema tentoonstellingen

6. Museo Chileno de Arte de Precolombino

In Santiago ga je veel musea tegenkomen van een zeer hoog gehalte. Duidelijk is dat de Chilenen houden van cultuur omdat alle van binnen bezochte musea van een uitzonderlijke kwaliteit zijn, zowel inhoudelijk als qua vorm.

Onze persoonlijke aanrader is echt het Museo Chileno de Arte Precolombino wat je mee terug neemt naar de pre-Columbiaanse cultuur van Chili tot ver voor de jaartelling (voor de geboorte van Christus). Hier wordt pas duidelijk hoe intelligent en hoever de Inca’s en andere bevolkingsgroepen waren in Latijns Amerika in tijden dat wij nog met een houten knuppel en wat stenen rondiepen. Het museum is onderverdeeld in vier collecties die uitvoerig worden belicht met echt zeldzame kunst en cultuur: Area Mesoamerica, Area Intermedia, Area Andes Centrales en de Area Andres del Sur.

Onder in de kelder die je via een aantal trappen kunt bereiken word je verrast op een prachtige expositieruimte waar je bijna je eigen ademhaling kunt horen. Hier staan grote beelden en een aantal andere bijzondere voorwerpen die je zeker moet gaan bekijken als dit museum bezoekt.

Andere Musea in Santiago


Aan de noordzijde van het Plaza de Armas vind je het Museo Histórico Nacional wat is gevestigd in het Palacio de la Real Audiencia. Het Histórico Nacional is een museum wat heel toepasselijk in gaat op de geschiedenis van Chili en is vooral interessant als je meer over het land en de politieke cultuur wilt weten. In het museum zijn 18 zalen te vinden die allen een eigen thema hebben.

Het Museo de la Mode is eigenlijk een groot huis met een prachtige tuin wat is omgebouwd tot museum. Hier vind je ontwerpen van de Chileense ontwerper Marco Correa maar ook de mode van de afgelopen eeuw uit onze Westerse wereld met iconische outfits van onder andere Marilyn Monroe, Madonna, Lady Di en Michael Jackson. We hebben begrepen dat de collectie regelmatig veranderd van style. Je kunt van te voren altijd even de website checken.

Museo_Chileno_de_Arte_Precolombino_Travelvalley_60
Adembenemende kunst en cultuur in het Museo Chileno de Arte Precolombino
Museo_Chileno_de_Arte_Precolombino_Travelvalley_63
Nog geen 5 cm hoog, 400 jaar voor de jaartelling, echt zo mooi

7. Bellavista: de leukste wijk van Santiago

Bellavista is misschien wel de leukste wijk van Santiago de Chile. Het is de wijk met de de gezellige, leuke, aparte, hippe trendy restaurants en barretjes. Deze wijk is mateloos populair bij zowel de locals als toeristen en ligt aan de voet van de Cerro San Cristobal - daar waar het beroemde kabeltreintje de Funicular start. Je kunt hier zo’n beetje iedere keuken die je maar kunt bedenken vinden. 

Gedurende de dag verandert bijna eensgezind de kaart. 's Ochtends vind je er toeristen met een kopje koffie die de dag nog moeten plannen, tijdens de lunch zitten de terrasjes vol, in de namiddag tijdens happy hour (dat is in bijna de gehele stad) is het er gezellig en hoor je veel muziek. In de avond zie het zelfde tafereel als tijdens de lunch en zitten de terrasjes vol.Bellavista is ook de wijk van kleuren, de street art, al komt deze nog niet in de buurt van wat je in Valparaiso in Chili kunt tegenkomen. Door het hippe karakter van Bellavista is het personeel hier een stuk jonger en spreekt bijna iedereen genoeg Engels. Ook de menukaarten zijn vaak in meerdere talen. 's Avonds vind je in de hoofdstraat de Pío Nono ook veel lokale verkoop van eigen gemaakte spullen. De Pio Nono deelt deze wijk ook in twee helften op. Aan de rechterkant (vanuit het centrum gezien) is het gezellig en dor de drukte veilig. De linkerkant van deze wijk wordt door iedereen afgeraden deze te bezoeken en zeker nadat de zon onder is gegaan. Dit deel van de stad staat bekend als crimineel. Op ieder splitsing staat wel een politieagent om je dat nog eens duidelijk te maken. Het hoort bij deze stad en ondanks de vele waarschuwingen is de stad wel degelijk veilig mits je maar een beetje weet waar je moet zijn. Santiago de Chile is echt een aanrader om te bezoeken.

Bellavista_Santiago_de_Chile_Travelvalley_50
Hostel in Bellavista, wel alleen voor backpackers
Bellavista_Santiago_de_Chile_Travelvalley_51
Bellavista, gezellig, kleurrijk en 's avonds overvolle restaurants
Bellavista_Santiago_de_Chile_Travelvalley_58
Prijs van een Pizza, 2.500 pesos, ongeveer 2 euro

Handige tips voor een verblijf in Santiago de Chile

  • Santiago staat overigens vol met historische gebouwen en heeft een groot aantal musea. Voor cultuurliefhebbers is dit dus een bucketlist stad.
  • Wil je een museum in, houd er dan rekening mee dat de meeste musea en winkels op maandag gesloten zijn.
  • Ondanks de aanwezigheid van een groot metronetwerk is alle goed te voet te bereiken en zijn er echt meerdere stadswandelingen te maken.
  • Het Plaza de Armas is het kloppend hart van de stad. Het is het centrale plein midden in stad, omgeven door oude monumentale gebouwen en ideaal vertrekpunt voor het verkennen van de stad.
henk-santiago-de-chile
Santiago de Chile is echt een aanrader om te bezoeken!

Op reis naar Chili

Heb je zin gekregen in een reis naar Chili? Het is een reis die je ooit een keer in je leven moet maken! Wellicht kunnen deze tips je helpen om je reis te boeken.

Plan je reis

  • Het is ruim 15 uur vliegen naar Chili (rechtstreeks).
  • Voor een reis korter dan 90 dagen heb je geen visum nodig.
  • Het tijdsverschil met Chili is 4 uur.
  • Goedkope vliegtickets vind je via TIX.nl of vergelijk prijzen via Momondo.
  • Complete rondreizen boek je onder andere via Djoser of via Sawadee.
  • Losse bouwstenen boek je bij Van Verre reizen of via Riksja Travel.
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade....

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies