Algemeen09.12.2014

Frankrijk op z’n best in Poitou-Charentes


Pretparken bezoeken en cognac proeven in het hart van de regio

Je hebt van die ijkpunten op je route naar het zuiden van Frankrijk. Parc Astérix, bijvoorbeeld. De rondweg van Parijs. Het Futuroscope. Ankermomenten van een tergend lange reis. Jengelende kinderen – wellicht was je er zelf een vroeger, ellenlange files en doorweekte t-shirts omdat de airconditioning weer niet aanslaat. Maar wacht: wat is er dan in de buurt van het Futuroscope te doen? En wat kun je er in het park zélf?!

Poitiers

Zo’n zeven kilometer voor Futuroscope ligt de stad Poitiers. Een doodnormaal stadje ten westen van Frankrijk, in de regio Poitou-Charentes. Omringd door landbouwbedrijven is het tweeduizend jaar oude Poitiers een bakermat van wetenschap, arbeiders en dienstverleners. En misschien wel dé studentenstad van het département. Meer dan een derde van de bevolking bestaat uit studenten. En als je studenten zegt, zeg je bier, eetcafés, studentenverenigingen en stapavonden tot de vroege ochtend.

Een gezellig Frans snoepwinkeltje in Poitiers
Een gezellig Frans snoepwinkeltje in Poitiers

Futuroscope

Op nog geen tien minuten rijden van Poitiers vindt je dan het Futuroscope. ‘Een lens naar de toekomst’, al is die lens enigszins vuil geworden, want het lijkt of de tijd niet verder reikt dan de jaren negentig van de vorige eeuw. Geen nood, want het in 1987 opgerichte themapark is het omrijden meer dan waard. Een park dat zich voornamelijk richt op 3D-films voor liefhebbers van simulatoren, wilde achtervolgingen en indrukwekkende visuele effecten. Van kraakheldere films over de Hubble-telescoop, tot een ride met animatiefiguren waar mensen met een zwakke maag niets te zoeken hebben. Het Futuroscope is aangenaam, uniek in zijn soort en ondanks het gedateerde imago verfrissend in zijn concept. Ook de natuurdocumentaire à la David Attenborough met een scherm van 700m2 is indrukwekkend. Zittend op een glazen vloer, waaronder het scherm opdoemt tot in de nok van het immense theater, vlieg je mee in een toom ganzen en zwem je tussen de dolfijnen. Het Futuroscope is niet meer gericht op de toekomst, die heeft ons allang ingehaald. Het Futuroscope is een themapark dat via een omweg terecht is gekomen in de wereld van de technologie, visueel spektakel en halsbrekende toeren in animatiefilms waarin je zelf de hoofdrol vervult.

Futuroscope: een lens naar de toekomst
Futuroscope: een lens naar de toekomst
`La gastronomie mol\u00e9culaire` in het Futuroscope
`La gastronomie moléculaire` in het Futuroscope

Cognac

Iets verder met de auto, maar zeker de moeite waard, is de streek Cognac. Waar duizenden kleine boertjes de wereld voorzien van okerkleurige, frisse, maar toch kruidige drank. Maar wist je dat we die cognac eigenlijk aan ons te danken hebben? Honderden jaren geleden waren het de Nederlanders die wijn uit Charentes meenamen, om die vervolgens op te stoken om te reduceren. Goedkoop in de transport, aanlengen met water, et voila. Maar de eaux-de-vie bleek zo in trek te zijn dat er mee werd geëxperimenteerd en geconserveerd in grote, eikenhouten vaten. Het verhaal gaat zelfs de ronde dat een ridder, Chevalier le Croix Broin het eerste residu van 27% verder op ging stoken, nadat hij een – laten we zeggen – inzicht gevende droom had ervaren. De Engelsen gingen er prat op – uiteraard – maar ook werd de rest van het westen aangestoken met deze inspirerende drank. Er werd gestookt, er werd bewaard en aroma’s ontstonden. Naarmate de jaren vorderden en de cognac-in-wording langer in de vaten opgeslagen bleven, werden smaken complexer en gebalanceerder. Met al die verschillende karakteristieken per euax-de-vie werd een blend gemaakt en zo ontstond langzamerhand de cognac die we nu kennen.

Rémy-Martin

Na Henessy is Rémy-Martin het grootste cognac-huis uit de streek. De moeite van het bezoeken meer dan waard. Leer de geheimen kennen van een van werelds duurste dranken en er gaat een wereld voor je open. Combineer het met een chocoladeworkshop of ga de geschiedenis in langs de vaten van de meest luxe, oudste cognac: de Louis XIII. Met eaux-de-vies van honderd jaar oud en een waarde van vele miljoenen, kom je in het hart van de cognac, de streek en de bevolking. Het kleine stadje, dat slechts 18.000 inwoners telt, neemt je mee langs een eeuwenoud ambacht, dat diep in de genen van de bevolking zit. Drink er eens eentje, en laat je meeslepen in smaken, aroma’s en complexiteit. Of – en gek genoeg zijn de Fransen er dól op – drink eens een jonge cognac met ijs en gingerale.

Een must do: proef en leer de geheimen kennen van een van werelds duurste dranken!
Een must do: proef en leer de geheimen kennen van een van werelds duurste dranken!

Verder lezen over Frankrijk

5 tips voor een geslaagd verblijf in de Provence

De Franse Provence hoef je eigenlijk nauwelijks te beschrijven. Populair bij Nederlanders en Vlamingen welke houden van kamperen en wandelen. Misschien nog populairder bij de vele wielertoeristen en liefhebbers die hun s...

Zomer23.04.2024

5 tips voor een geslaagd verblijf in de Provence

Dit is de top 13 met de leukste waterglijbanen in Zuid-Frankrijk

Een zomervakantie op de camping wordt nóg leuker wanneer er een tof zwembad is met een spectaculaire waterglijbaan. Zeker wanneer je kinderen hebt die helemaal gek zijn van water, zwemmen en glijbanen, dan is het een gr...

Zomer21.03.2024

Dit is de top 13 met de leukste waterglijbanen in Zuid-Frankrijk

campings met spectaculaire zwembaden
Vakantie dicht bij huis: 8 toffe bestemmingen dichtbij

In de zoektocht naar avontuurlijke reisbestemmingen worden nabije juweeltjes vaak over het hoofd gezien. De verleiding van verre oorden is groot, maar ondertussen liggen er parels van bestemmingen verscholen in onze eigen omgeving. Het is tijd voor de herontdekking van wat dichtbij is. Dat is namelijk ook een duurzame keuze. Ik neem je mee naar vijf bijzondere plekken, niet ver weg, waar je ook compleet verrast kunt worden. Soms is het ware avontuur dichterbij dan je denkt.

Ontspanning21.03.2024

Vakantie dicht bij huis: 8 toffe bestemmingen dichtbij

De 11 mooiste plekken en bezienswaardigheden aan de Côte d’Azur

De Franse Azuurkust is vooraal zo aantrekkelijk vanwege de mooie stranden. Het water is super helder en het zand zacht en goudgeel. In de hele regio vind je smalle baaien en onontdekte zandstanden, afgewisseld met brede populaire stranden met de hipste strandtenten van het land.

Zomer12.03.2024

De 11 mooiste plekken en bezienswaardigheden aan de Côte d’Azur

Zo leuk is wintersport in Montgenèvre en Brides-les-Bains

In de Franse Alpen vind je schitterende skigebieden. Naast Les 3 Vallées, het grootste skigebied ter wereld, zijn er ook kleinere plaatsen waar je uitstekend kunt skiën, de pistes soms nog helemaal voor jezelf hebt en betaalbaar kunt overnachten.

Winter08.03.2024

Zo leuk is wintersport in Montgenèvre en Brides-les-Bains

Roadtrippen langs de kust van de Côte d’Azur: de 7 mooiste stops

De Côte d’Azur, een gebied dat zich uitstrekt van Saint-Tropez tot de Frans-Italiaanse grens. Het is een van ’s werelds bekendste en beste bestemmingen aan zee. Dit is natuurlijk niet zonder reden! Je vindt er prach...

Zomer22.02.2024

Roadtrippen langs de kust van de Côte d’Azur: de 7 mooiste stops

De beste tips voor skigebied Les Gets in Portes Du Soleil

Wist je dat skigebied Portes du Soleil óók een van de grootste skigebieden ter wereld is? In dit gebied, dat verschillende dorpen met elkaar verbindt, kun je van maar liefst 650 kilometer aan piste genieten. Maar liefst 58 procent (380 kilometer) van het gebied is hier rood. Het hoogste punt van dit gebied ligt op 2.466 meter. 

Winter31.01.2024

De beste tips voor skigebied Les Gets in Portes Du Soleil

Dit zijn de acht mooiste plekken in de Dordogne

De Dordogne is een van de mooiste streken van Frankrijk. Zonder twijfel ook mijn favoriete Franse regio. Het leven is hier namelijk precies zoals het volgens mij zou moeten zijn: puur, gemoedelijk en het is er nu eenmaal...

Zomer08.01.2024

Dit zijn de acht mooiste plekken in de Dordogne