Kleurrijk Madeira is een paradijs voor natuurliefhebbers

Kleurrijk Madeira is een paradijs voor natuurliefhebbers

Vorig artikel Volgend artikel

Het Portugese eiland Madeira is een paradijs voor iedereen die gek is op natuur. Met hoge bergtoppen, spectaculaire kliffen en een weelderig begroeid binnenland is het een van de grote verrassingen van Europa. Naast al dat natuurschoon barst eiland Madeira van de charmante vissersdorpjes, bloementuinen en indrukwekkende uitzichten. Een kleurrijk, zonnig en veelzijdig eiland waar je een hele fijne vakantie kunt beleven. En dat op slechts vier uur vliegen!

Madeira: het bloemeneiland

Madeira is een eilandengroep van vier eilanden. Ze liggen ter hoogte van Marrakech in de Atlantische Oceaan, tussen de Azoren en de Canarische Eilanden in. Alleen het gelijknamige eiland Madeira en Porto Santo zijn bewoond. Madeira is een vulkaaneiland, ontstaan door vulkanische activiteit. Pas wanneer je met een boot het water opgaat en omkijkt zie je dat echt goed. Hoge kliffen rijzen uit het niets omhoog, een prachtig zicht. De hoogteverschillen op dit eiland zijn gigantisch. Het hoogste punt van Madeira is de Pico Ruivo de Santana (1.862 meter hoogte), maar opvallender nog is dat ongeveer een derde van het eiland boven de 1.000 meter hoogte ligt. Al die hoogteverschillen zorgen voor adembenemende natuur, die je soms aan verre oorden doen denken. Vergelijkingen met Hawaii, Costa Rica of Nieuw-Zeeland kunnen gemaakt worden, maar doen het eiland geen recht. Madeira is zichzelf. Uniek, veelzijdig en met ontelbare mooie plekken.

Dat Madeira de bijnaam ‘bloemeneiland’ absoluut verdient is vrij snel duidelijk: bloemen zie je overal. Het maakt het een zeer kleurrijke vakantiebestemming. De meeste zijn endemisch, maar je zult zeker ook exotische bloemen op het eiland vinden. Met dank aan het prettige klimaat op Madeira bloeien ze het hele jaar door. Omdat de temperatuur op Madeira namelijk vrij constant is - een soort eeuwige lente -, is het een vakantiebestemming waar je eigenlijk het hele jaar door naartoe kunt gaan. Het wordt er nooit echt koud, maar ook niet heel erg heet. Gemiddeld ligt de temperatuur zo tussen de 17 en 25 °C. Zandstranden zijn er niet, en dat is misschien maar goed ook. Strandbestemmingen zijn vaak populair, en zo’n geheimtip als Madeira wil je niet aan de massa verliezen. Wie toch een dagje op een zonnebedje aan het water wil doorbrengen heeft geluk, want aan de zuidkant van het eiland zijn een paar kunstmatige strandjes te vinden, waar je alsnog heel even dat zon-zee-strand-gevoel ervaren. Vooral Praia da Calheta is mooi. Maar laat vooral de natuur dé reden zijn om om Madeira te ontdekken.

madeira-bloemen
De bijnaam bloemeneiland is meer dan verdiend
camara-de-lobos
Câmara de Lobos is een mooi vissersdorpje aan de zuidkust
madeira-strand
Praia da Calheta is een van de fijne strandjes van het eiland
madeira-levada-wandelen
Het binnenland is groen en bloemrijk
binnenland-madeira
Vijftig tinten groen aan de oostkust
madeira-dorp
Typisch Madeiriaans: witte huizen met oranje daken
faial-madeira
Faial, een gezellig plaatsje in het oosten van Madeira

Een auto huren op Madeira

Wil je veel van Madeira zien tijdens de vakantie, dan moet je de auto in. Hoewel het eiland niet veel groter is dan de provincie Utrecht, voelt het veel groter aan. Door de hoogteverschillen gaat reizen niet heel snel, maar daardoor zie je wel veel onderweg. Zeker wanneer je wel van een beetje avontuur houdt, is autorijden hier een aanrader. De wegen kronkelen door het landschap, omhoog en omlaag, nergens zul je een stukje rechte weg tegenkomen. Het maakt autorijden leuk, maar je doet er slim aan niet te besparen op een huurauto en een grote, stevige 4*4 te nemen. Dat is op dit eiland - en met name in het ruige binnenland - zeker geen overbodige luxe.

Wandelen op Madeira: ontdek de levada’s

Voor wandelaars is Madeira een perfecte bestemming. Over het hele eiland - maar met name in het binnenland - zijn prachtige wandelpaden te vinden: de levada’s. Omdat het noorden van het eiland groen en waterrijk is, en het zuiden van het eiland vrij droog, zijn er irrigatiekanalen aangelegd. Ze voeren het water van noord naar zuid. Om deze kanalen te onderhouden zijn voetpaden aangelegd voor de mensen van het onderhoud, die levada's genoemd worden. In eerste instantie dus niet aangelegd voor toerisme, maar omdat ze zo mooi zijn, hebben wandelaars deze paden ook ontdekt. In totaal vind je meer dan 3.000 kilometer van dit soort wandelpaden op Madeira. Levada’s nemen je mee langs bossen, bergen en watervallen. De meeste levada wandelingen zijn toegankelijk voor iedereen. Ze zijn vrij vlak en variëren in afstand van 2 tot zo’n 15 kilometer.

Wij nemen Levada do Alcerim, een ontspannen wandeling van ongeveer 7,5 kilometer. Het is een vrij eenvoudig wandelpad zonder echte hoogteverschillen. Zoals elke levada slingert dit pad ook langs het irrigatiekanaal waar een dun laagje water in staat. Alles om ons heen is groen, met hier en daar kleurrijke bloemen. Regelmatig worden we getrakteerd op fraaie uitzichten die laten zien hóe groen dit eiland wel niet is. Doel van deze wandeling is waterval Ribeira Grande, die je na ongeveer een uur wandelen kunt bereiken. Een mooi moment om even te pauzeren en te genieten van het uitzicht. Op warme dagen is het natuurlijke zwembad onder de waterval heerlijk om verkoeling te zoeken. Hoewel de terugweg dezelfde route is als de heenweg, is wandelen in zo’n groene omgeving een verademing. We komen wel wat wandelaars tegen, maar over het algemeen is het heerlijk rustig.

✭ Wil je juist een avontuurlijke hikes maken en ben je niet bang voor flinke hoogteverschillen, dan zijn de toppen van de Pico do Arieiro en de Pico Ruivo aanraders. Het zijn de hoogste bergtoppen op Madeira (boven de 1.800 meter). De mooiste en meest uitdagende hike loopt van Pico do Arieiro náár Pico Ruivo, die enkel voor getrainde wandelaars weggelegd is.

levada-madeira-wandelen
Voor wandelaars is het bloemeneiland een paradijs
levada-madeira
Een levada is een irrigatiekanaal, zoals deze. Via levada's stroomt het water van het vochtige noorden naar het droge zuiden.
levada-wandeling-madeira
Je vindt op dit eiland meer dan 3.000 kilometer aan dit soort mooie wandelpaden
levada-do-alcerim-waterval
Levada's zijn vrij eenvoudige wandelingen, maar met een groots uitzicht
zonsopkomst-madeira
Zonsopkomst op de top van de Pico do Arieiro
pico-do-arieiro
Je moet er in de zomer vroeg voor je bed uit, maar dat is het helemaal waard
huurauto-madeira
Een goede huurauto (lieft 4*4) is geen overbodige luxe als je Madeira goed wilt ontdekken

De indrukwekkende oostkaap ontdekken

Het is absoluut de moeite waard om in de auto te stappen om het oosten van Madeira te ontdekken. Het is veruit mijn favoriete deel van het eiland. Het oosten van Madeira is ruig met spectaculaire kliffen. Het toerisme van Madeira focust zich voornamelijk op de zuidkust, waardoor de oostkust een stuk rustiger aanvoelt. Voor natuurliefhebbers is dit waar je moet zijn.

De mooiste plekken

  • Ponta de São Lourenço is het uiterste puntje van het eiland. Je kunt er prachtige wandelingen maken, maar ook vanaf de parkeerplaats en het uitkijkpunt is het echt genieten. Vanaf Miradouro da Ponta do Rosto (3 minuten lopen vanaf de parkeerplaats) heb je schitterend uitzicht op de rotsen. Het is zo’n plek waar je je als mens vrij nietig voelt.
  • Miradouro do Guindaste ligt wat noordelijker, aan de kust van het dorpje Faial. Het is een van de mooiste uitzichtpunten van het hele eiland, waar je op een heldere dag Ponta de São Lourenço in de verte al kunt zien liggen.
  • Zorg dat je rond lunchtijd bij Restaurante Quinta Do Furão bent. Niet alleen kun je hier lokale gerechten proeven, maar vooral het waanzinnige uitzicht is dé reden om hier te gaan eten. Vanaf het terras van het restaurant kijk je uit op de ruige oostkust waar je tussen al dat groen ook een waterval kunt spotten.
  • Maak onderweg naar het oosten een stop bij Parque Florestal das Queimadas, net buiten het dorpje Santana. Deze regio staat bekend om kleurrijke huisjes met een rieten puntdak. In Parque Florestal das Queimadas kun je mooie levada wandelingen maken en het is de beste plek van het eiland om vogels te spotten.
Ponta-de-Sao-Lourenco
Ponta de São Lourenço is het uiterste puntje van Madeira
Miradouro-da-Ponta-do-Rosto
Vanaf Miradouro da Ponta do Rosto heb je dit waanzinnige uitzicht
Miradouro-do-Guindaste
Miradouro do Guindaste is een van de mooiste plekken van heel Madeira
Miradouro-do-Guindaste-madeira
Op heldere dagen kun je vanaf hier ook Ponta de São Lourenço in de verte zien liggen
Quinta-Do-Furao
Lunchen bij restaurant Quinta Do Furão met dit uitzicht...
Parque-Florestal-das-Queimadas
In Parque Florestal das Queimadas kun je mooie (levada) wandelingen maken door een groen en bosrijke omgeving

Bijzonder overnachten: Fajã dos Padres

De zuidkust van Madeira is de beste uitvalsbasis voor een hotel of appartement. Voor een bijzondere overnachting ga je naar Fajã dos Padres, een uniek hotel aan het water. Compleet afgelegen, maar toch ook weer dichtbij de bewoonde wereld. Fajã dos Padres is alles behalve standaard en dat begint al met de bereikbaarheid. Je kunt er alleen via het water of via een privé kabelbaan komen. Een gigantische klif vormt de natuurlijke afscheiding tussen Fajã dos Padres en Madeira, alsof op op een privé eiland bent beland.

Het is een kleinschalige accommodatie: er staan slechts 10 huisjes. Eeuwen geleden was Fajã dos Padres het zomerverblijf van de jezuïeten, om onder andere de beroemde Madeira-wijn te produceren. Tegenwoordig is het een hotel met restaurant en bioboerderij. Het unieke microklimaat dat hier heerst maakt het mogelijk om allerlei tropische gewassen te verbouwen. Bananen, vijgen, passievruchten, mango's en druiven groeien rondom Fajã dos Padres alsof ze er echt thuishoren. Wakker worden in een van de huisjes van Fajã dos Padres is een verademing. Allemaal hebben ze uitzicht op zee en dus word je gewekt door het geluid van de golven. Veel beter gaat het niet worden...

Wil je weer 'terug' naar de bewoonde wereld dan neem je de privé kabelbaan die speciaal voor dit hotel is aangelegd. Gezien de afgelegen ligging is het wellicht niet handig om hier een week (of langer) te verblijven, maar voor een of twee nachten is Fajã dos Padres absoluut een aanrader. Voor ontbijt en diner kun je overigens terecht in het nabij gelegen restaurant. Op de kaart staan heerlijke visgerechten. Het uitzicht op zee maakt het tot een zeer speciaal etentje.

faja-dos-padres-madeira
Hotel Fajã dos Padres ligt op een spectaculaire plek aan het water
faja-dos-padres-bananen
Fajã dos Padres is niet alleen een hotel maar ook een bioboerderij waar onder andere bananen worden verbouwd
madeira-faja-dos-padres
Ontbijten, lunchen of dineren doe je met dit waanzinnige uitzicht
limpets-madeira
Limpets - oftewel schaalhoren - zijn een lokale delicatesse. Die móet je een keer geproefd hebben!
uitzicht-faja-dos-padres
Wakker worden met dit uitzicht ♥
hotel-faja-dos-padres
Er zijn slechts tien huisjes, dus boek je overnachting hier op tijd
madeira-wijn-faja-dos-padres
Druiven voor de Madeira wijn hangen te rijpen rondom de huisjes

Madeira reistips

Heb je ook zin gekregen in een vakantie naar Madeire? Dan komen deze reistips wellicht nog van pas.

Plan je reis

  • De beste reistijd voor een reis naar Madeira is er niet: het is hier eeuwig lente en dat maakt het een bestemming voor het hele jaar door.
  • Het is slechts vier uur vliegen naar Madeira. Met Transavia vlieg je rechtstreeks van Amsterdam naar Funchal.
  • Een huurauto is onmisbaar. Huur een goede 4*4 om de bergwegen van Madeira te berijden, onder andere via Sunny Cars.
  • Zoek je goede hotels? Faja dos Padres is heel bijzonder om te slapen, maar ook hotel Estalagem do Ponta do Sol mét infinity pool is een aanrader.
  • Liever een complete pakketreis naar Madeira? TUI en Sunweb heben goede aanbiedingen.
Marloes de Hooge

Marloes is editor in chief van Travelvalley. Auteur van Bucketlist Reizen en Bucketlist Stedentrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen. Mail:...

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies