Ontdek de culinaire kant van Malta

Ontdek de culinaire kant van Malta

Vorig artikel Volgend artikel

Malta staat bekend als de culturele schatkamer van de Middellandse Zee. Het zonovergoten eiland is een culturele smeltkroes dat barst van de bezienswaardigheden. De roerige geschiedenis van Malta kent vele bezettingen en veroveringen uit alle windrichtingen. Die sporen zie je niet alleen duidelijk terug op straat maar proef je zeker ook op je bord. De Maltese keuken is het resultaat van een lange geschiedenis tussen de eilandbewoners en de indringers die de Maltese eilanden door de eeuwen heen hebben veroverd. Dat heeft geresulteerd in een ‘huwelijk van smaken’ oftewel een gevarieerde mix van mediterrane keukens. Wie op vakantie gaat naar Malta moet zeker uitgebreid de tijd nemen om ook de culinaire kant van dit eiland te ontdekken. Die zal je namelijk gaan verrassen!

De traditionele Maltese keuken

De traditionele Maltese keuken is vrij eenvoudig en is voornamelijk gebaseerd op de seizoenen. Kenmerkend zijn veel pure ingrediënten die je ook op andere mediterrane eilanden proeft. Het is een combinatie van Grieks, Siciliaans, Frans, Spaans en Noord-Afrikaans en je proeft zelfs ook invloeden uit het Midden-Oosten. Gerechten zijn vaak een variant van bekende gerechten uit deze landen, maar de Maltese versies zijn aangepast aan de beschikbaarheid van lokale ingrediënten in een bepaald seizoen. Dat maakt de smaak pas echt uniek, want die versheid proef je direct. Het is het geheim van goed Maltees koken: ingrediënten komen altijd vers van de boer. Dit is gemakkelijk te verklaren, als je bedenkt dat vanwege Malta's kleine oppervlakte, een boerderij nooit meer dan een kwartiertje weg is. Goed en lekker eten zit dus diepgeworteld in de gewoontes van Maltezers. Ze zeggen dan ook niet voor niets “ik eet niet om te leven, ik leef om te eten”.

malta-gerecht
De traditionele Maltese keuken is een mix aan mediterrane en oosterse smaken en producten
© sitriel - Adobe Stock

Vier lokale dranken

Malta kent ook een aantal dranken die uniek zijn voor dit eiland. Het bekendste drankje is bajtra, een zoete likeur die wordt gemaakt van cactusvijgen. Het drankje is lichtroze van kleur en wordt geserveerd na het diner. Gozo is de beste plek om een echte limuncello te proeven, de Maltese variant van de Italiaanse limoncello. Na een warme stranddag is een ruġġata de beste manier om even af te koelen. Dit ijskoude, verfrissende drankje is een mix van amandelen, vanille en soms kruidnagel. Ook ruġġata vind je bijna overal op het eiland terug op de kaart. Wat je zeker ook een keer moet proeven is Cisk: bier dat op Malta wordt geproduceerd. Een glas Cisk is een combinatie van citrusfruit, bittere hop en fruit en heeft een enigszins droge, bittere afdronk. Met een alcoholpercentage van 4,2 procent is dit biertje wat lichter dan het Nederlandse bier.

bajtra-malta
Bajtra wordt gemaakt van deze cactusvijgen
© giorgoskouvelis - Adobe Stock

Tips om de culinaire kant van Malta te ontdekken

Ga je op vakantie naar Malta en wil je de culinaire kant van het eiland ontdekken? Dan zijn dit de leukste tips om te doen.

1. Doe de Valletta Food Tour

In de hoofdstad Valletta kun je deelnemen aan een Food Tour. Het is een unieke manier om de lokale keuken te ontdekken én meteen ook de prachtige hoofdstad van Malta te zien. Een Food Tour door Valletta neemt je mee naar lokale restaurants, gastronomische winkels met ambachtelijke kazen, handgemaakte chocolaatjes, lokale wijnen en lokaal bier.

2. Maltese wijnproeverij

Wist je dat ook de Maltese wijnen internationaal worden geprezen? Van de inheemse druivensoorten Ġellewża en Ghirghentina worden wijnen met een uitgesproken en volle smaak gemaakt. Wie gek is op wijn moet hier absoluut een keer een Maltese wijnproeverij doen. De grotere wijnboerderijen organiseren rondleidingen en wijnproeverijen. Afhankelijk van het seizoen zie je tijdens de rondleiding de gehele productie, van de eerste fermentatie tot en met het rijpingsproces. Een van de bekendste wijnhuizen is Ta’Mena Estate op Gozo, echt een aanrader!

3. Ontdek de Farmer’s dishes

Het lokale boerenleven is op deze kleine eilanden nooit ver weg. Er zijn volop boerderijen waar je een kijkje kunt nemen. Bij de ene boerderij kun je meehelpen met fruit plukken en op de andere boerderij kun je typische lokale gerechten en producten proeven en proberen. Aan de hand van deze Farmer’s dishes ontdek je pas echt de smaak van Malta.

4. Leer Maltees koken

Een van de bekendste lekkernijen op Malta zijn de Pastizzi: pasteitjes van bladerdeeg met spinazie, ricotta, ansjovis of ander lekkers erin. Je kunt ze overal kopen: niet alleen in een bar of restaurant, maar ook in kleine stalletjes langs de weg. Een van de leukste culinaire tips op Malta is een kookworkshop boeken waarbij je zelf leert hoe je deze lekkere bladerdeeghapjes moet maken.

malta-pastizzi
Pastizzi móét je een keer proeven op Malta
© Tatyana A. - Adobe Stock

Header: © allard1 - Adobe Stock

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Visit Malta.

Marloes de Hooge

Marloes is editor in chief van Travelvalley. Auteur van het boek Bucketlist Reizen. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen. Aan haar tweede boek wordt...

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies