Malta

Malta is een veelzijdige vakantiebestemming in de Middellandse Zee. Ontdek de mooiste plekken op de eilanden Malta, Gozo en Comino, die samen de Republiek Malta vormen. 

De geschiedenis van dwergstaat Malta

Malta is een zogenaamde dwergstaat in de Middellandse Zee, een staat met een zeer klein oppervlak. Malta is met 316 km² niet groot en dan wonen er ook nog eens 450.000 mensen. Het is daarmee een van de meest dichtbevolkte landen ter wereld. De republiek Malta bestaat uit meerdere eilanden, waaronder ook Gozo, Comino, Manoel Island en een aantal onbewoonde eilanden (Cominotto, Filfla, Fungus Rock en de Saint Paul’s Islands).

De geschiedenis van Malta gaat ver terug naar de periode 3500 jaar voor Christus. Het kleine eilandstaatje kent vele veroveringen door de eeuwen heen. Tegenwoordig is het zelfstandig en is het vooral een zonbestemming waar je een hele fijn vakantie kunt ervaren. Vooral op Malta kun je ook terecht als je gek bent van (oude) cultuur. Er zijn onder andere indrukwekkende megalithische tempels te vinden uit de prehistorie.

Vakantie op Malta

Toerisme is een hele belangrijke bron van inkomsten voor het eiland. En dat is ook niet zo gek, want het is een hele fijne vakantiebestemming. De meeste vakantiegangers kiezen Malta als bestemming. Met name St. Juliens en Sliema zijn populair: gezellige plaatsjes met veel restaurants, bars en winkels. De eilanden Gozo en Comino zijn vele malen rustiger. Hoe bekend deze eilanden ook zijn, toch weet niet iedereen ze op de wereldkaart aan te wijzen. Want waar ligt Malta ook alweer? Malta, Gozo en Comino liggen net iets te zuiden van het Italiaanse eiland Sicilië, ter hoogte van de kust van Libië.

▸ Tip: ben je meer van de natuur? Dan moet je op de eilanden Gozo en Comino zijn. Daar kun je prachtige wandelingen en fietstochten maken.

Bezienswaardigheden Malta

Een vakantie naar Malta begint in hoofdstad Valetta, een indrukwekkende stad met veel historische gebouwen. Uitgestrekte zandstranden zijn er niet echt, maar wat je hier wel móét doen is het water op. Zelden zie je zo helder water als op Malta. Neem dus de boot naar Gozo en Comino om te snorkelen in het azuurblauwe water. De mooiste bezienswaardigheden zijn de Blue Lagoon, Dingli Cliffs, Azure Window (is sinds 2017 kapot) en Blue Grotto.

Praktische tips Malta

  • Het is 3 uur vliegen naar Malta International Airport.
  • Er is geen tijdsverschil tussen Nederland en Malta.
  • Je hebt een wereldstekker of reisstekker nodig als je op vakantie naar Malta gaat.
  • Betalen doe je er met de euro.
  • In de zomermaanden is het er aangenaam warm: gemiddeld is het er 27 graden in juli/augustus. In de wintermaanden is het gemiddeld 15 graden op Malta.