Algemeen08.12.2017

Reizen naar Amerika: tips over ESTA aanvragen


Reis je binnenkort naar Amerika? Denk er dan aan dat alle reizigers naar Amerika een ESTA moeten aanvragen. Het is belangrijk dat je de aanvraag op tijd doet. Luchtvaartmaatschappijen mogen je namelijk niet meenemen op een vlucht naar Amerika als je niet over een geldige ESTA (of visum) beschikt. Als je op (zeer) korte termijn reist is het mogelijk een ESTA met spoed aan te vragen. In dit artikel lees je alles over ESTA en hoe je een ESTA voor een reis naar Amerika kunt aanvragen.

ESTA en het Visa Waiver Program

Het Amerikaanse Visa Waiver Program (VWP) geeft burgers uit 38 landen toestemming om als toerist of zakenreiziger naar de Verenigde Staten te reizen zonder visum. Nederlanders en Belgen vallen beide onder het VWP.

ESTA staat voor ‘Electronic System for Travel Authoristation’. ESTA is dus geen visum voor Amerika, maar een digitale reistoestemming, gekoppeld aan je paspoort. Reizigers uit landen die onder het Visa Waiver Program vallen moeten sinds 12 januari een ESTA aanvragen voor ze naar Amerika reizen.

Voorwaarden van ESTA

Zoals gezegd komen alleen burgers uit de 38 landen die onder het Visa Waiver Program vallen in aanmerking voor een ESTA. Reizigers uit andere landen hebben een visum nodig om naar de Verenigde Staten te mogen reizen.

Een ESTA is twee jaar geldig vanaf het moment dat deze wordt goedgekeurd, of tot de vervaldatum van je paspoort als dat eerder is. Binnen die twee jaar mag je – als je wilt – meerdere malen naar Amerika reizen. Per bezoek mag je maximaal 90 dagen blijven.

Je ESTA is niet meer geldig en je moet dus een nieuwe aanvragen als:

  • Je een nieuw paspoort krijgt.
  • Je naam verandert.
  • Je geslacht verandert.
  • Het land waar je woont woon verandert.
  • Bepaalde omstandigheden veranderen. Je wordt bijvoorbeeld veroordeelt voor een misdrijf of hebt een besmettelijke ziekte.
  • Je ESTA is verlopen.

In de volgende gevallen kom je niet in aanmerking voor een ESTA, maar moet je een visum aanvragen om naar Amerika te reizen:

  • Je wilt langer dan 90 dagen in de Verenigde Staten blijven.
  • Je reist niet voor een kort zakelijk of toeristisch bezoek naar Amerika.
  • Je reist met een niet aangesloten vervoersbedrijf.
  • Je denk dat er gronden voor ontoelaatbaarheid in de Immigration and Nationality Act § 212(a) op jou van toepassing zijn.

ESTA aanvragen

Als je een ESTA aanvraagt is het belangrijk dat je dit zorgvuldig doet. De informatie die op je paspoort staat moet precies zo worden overgenomen op je ESTA, anders is deze niet geldig.

Het is handig om je ESTA aan te vragen via een tussenpersoon, deze kan ervoor zorgen dat je aanvraag snel een goed wordt verwerkt. Let er hierbij wel op dat er een aantal tussenpersonen actief is die veel te hoge tarieven rekenen. Bij e-visums.nl kun je snel en makkelijk je ESTA in het Nederlands aanvragen. Zij controleren je aanvraag op de meest voorkomen fouten voor ze deze indienen bij de Amerikaanse overheid. Zo kan vaak worden voorkomen dat een ESTA aanvraag wordt afgekeurd, of er een ongeldige ESTA wordt afgegeven. Voor vragen over het invullen van het aanvraagformulier kun je ook bij E-visums terecht. Zij zijn zeven dagen per week telefonisch en per e-mail te bereiken. Als je je aanvraag hebt afgerond ontvang je je ESTA toestemming snel in je e-mail, meestal al binnen vier uur. De prijs van een ESTA bij e-visums.nl is slechts 29,95 euro. Je hebt geen creditcard nodig om te betalen, dat kan gewoon met iDeal of Mister Cash.

Spoed ESTA

Als je geen geldige ESTA (of visum) hebt, mag een luchtvaartmaatschappij je niet meenemen naar de VS. Het is aan te raden je ESTA ruim voor je vertrek naar Amerika aan te vragen. Lukt dat niet, doordat je bijvoorbeeld een last minute vlucht hebt geboekt of omdat je niet wist dat een ESTA verplicht is, kun je een ESTA met spoed aanvragen. Een spoedaanvraag wordt met voorrang behandeld door de Amerikaanse overheid. Dit gebeurt 7 dagen per week 24 uur per dag. Meestal ontvang je je spoed ESTA al binnen een half uur. Een spoedaanvraag kost vijf euro extra.

Avatar foto
Redactie Travelvalley

De redactie van Travelvalley schrijft dagelijks over nieuws en trends op gebied van reizen. Volg ons ook via Twitter, Facebook en Instagram.

Verder lezen over Verenigde Staten

Dit zijn de 7 hoogtepunten van Philadelphia

Wij waren vijf dagen in Philadelphia en hebben de hoogtepunten van de stad voor je op een rij gezet.

Stedentrips14.05.2024

Dit zijn de 7 hoogtepunten van Philadelphia

Ontdek de omgeving van Seattle: de leukste tips om te zien en doen

Gelegen in het hart van de Pacific Northwest, biedt Seattle een mix van adembenemende natuur, bruisende cultuur en een schat aan activiteiten. Of je nu een natuurliefhebber bent, een cultuurzoeker of gewoon op zoek bent naar plezier, Seattle heeft voor elk wat wils.

Stedentrips14.04.2024

Ontdek de omgeving van Seattle: de leukste tips om te zien en doen

Dit zijn de 8 leukste tips om te doen in Seattle!

Of je nu van de bekende bezienswaardigheden, natuur of lekker eten (en dan zeevruchten in het bijzonder) houdt, de mogelijkheden van Seattle zijn eindeloos. Dus, wat zijn nu de absolute must-sees in deze vijftiende stad van het Amerika? We geven je onze 8 tips! 

Stedentrips10.04.2024

Dit zijn de 8 leukste tips om te doen in Seattle!

Dit zijn de 9 coolste dingen om te doen in San Francisco

San Francisco is misschien wel de meest complete, haast Europees aanvoelende stad van de Verenigde Staten. Iedere ochtend is de stad in een fotogenieke dikke laag mist gehuld. Er rijden nog ouderwetse cable cars en kleur...

Stedentrips06.05.2023

Dit zijn de 9 coolste dingen om te doen in San Francisco

Dit zijn de 5 leukste dingen om te doen in Portland!

Portland is een van de leukste steden van Amerika, gelegen aan de westkust in de staat Oregon. De slogan die bij de stad hoort is 'Keep Portland Weird', om maar aan te geven dat deze eigenzinnige stad anders is dan Ameri...

Stedentrips30.06.2022

Dit zijn de 5 leukste dingen om te doen in Portland!

De 15 mooiste plekken in Amerika die je gezien móet hebben

In het derde grootste land ter wereld zijn misschien wel duizenden bijzondere plekken te vinden, die je het liefst allemaal zou willen zien. Maar wat zijn de mooiste plekken van Amerika? Welke plekken móet je een keer g...

Algemeen04.05.2022

De 15 mooiste plekken in Amerika die je gezien móet hebben

Atlantic City: het antwoord van Amerika’s oostkust op Las Vegas

Gokken brengt geld in het laatje en daarom bestaat Atlantic City vandaag de dag nog. Toen de ongeveer 200 jaar oude en ooit bloeiende stad na Wereldoorlog II in verval raakte, besliste de staat New Jersey in 1976 om gokk...

Algemeen16.12.2021

Atlantic City: het antwoord van Amerika’s oostkust op Las Vegas

Reizen naar de Verenigde Staten vanaf 8 november weer mogelijk

Goed nieuws als je binnenkort op reis wil naar de Verenigde Staten: vanaf 8 november opent het land de grenzen weer voor toeristen uit de EU en het Verenigd Koninkrijk. Voor volledig gevaccineerde reizigers is het vanaf...

Vliegen22.10.2021

Reizen naar de Verenigde Staten vanaf 8 november weer mogelijk

+ 3 tips voor toffe bestemmingen deze winter