Natuur14.12.2015

De 10 mooiste natuurwonderen van de Verenigde Staten


De Verenigde Staten is een land met ongekend natuurschoon. Natuurlijk is ieder land bijzonder, maar het aantal natuurwonderen dat je hier vindt is ongekend. We zetten de mooiste tien natuurwonderen van de Verenigde Staten – in willekeurige volgorde – voor je op een rijtje!

1. De Grand Canyon – Arizona

Het rijtje is willekeurig, maar er moet natuurlijk één natuurwonder bovenaan staan en dat is de Grand Canyon. Het is ’s werelds mooiste voorbeeld van erosie: de harde wind en de rivier de Colorado hebben samen met vulkanisme voor een spectaculaire canyon gezorgd. Op ieder plekje in de Grand Canyon is het uitzicht er eentje om stil van te worden. De mooiste momenten om de Grand Canyon te bezoeken zijn bij zonsopkomst en bij zonsondergang, het rode gesteente krijgt dan een prachtige gouden, glinsterende gloed. Een uitzicht dat je nooit meer zult vergeten!

De Grand Canyon in Arizona
De Grand Canyon in Arizona

2. Geisers in Yellowstone National Park – Wyoming

Yellowstone National Park ligt voor het grootste deel in de Amerikaanse staat Wyoming (en een klein stukje in Montana en Idaho). In dit park vind je honderden geisers, natuurlijke heetwaterbronnen die heet water en stoom de lucht in spuiten. Ze verschillen in kracht en omvang – en in ritme waarin ze het hete water en stoom omhoog spuiten – maar er is er eentje die dat in een vast ritme doet: Old Faithful. Ieder uur spuugt deze geiser een gigantische hoeveelheid stoom en lucht omhoog en daar zit je echt met een open mond naar te kijken!

Geisers in Yellowstone NP in Wyoming
Geisers in Yellowstone NP in Wyoming

3. Niagara Falls – Ontario / New York

Het zijn denk ik de beroemdste watervallen ter wereld: de Niagara Falls. Deze watervallen zijn gigantisch: 670 meter breed en 55 meter hoog. Wat de Niagara Falls vooral zo bijzonder maakt is de breedte: er zijn echt wel hogere watervallen ter wereld te vinden, maar de breedte maakt er pas echt een show van. Het water van de rivier Niagara stort op drie plaatsen naar beneden, en je kunt ook aan de Canadese kant van de rivier genieten van dit natuurwonder.

4. Bryce Canyon – Utah

Ook natuurwonder Bryce Canyon mag in deze top 10 niet ontbreken. Cliché maar waar, uitzicht over Bryce Canyon beneemt je écht je adem. Vooral de hoge rotspieken – de zogenaamde hoodoo’s – zijn bijzonder. Het is allemaal het resultaat van miljoenen jaren ijs, water en sneeuw. En dan hebben de rotsen hier ook nog een bijzondere kleur: rood, roze of oranje, het is maar net waar de zon staat.

5. Antelope Canyon – Arizona

Wie Antelope Canyon in de staat Arizona binnenloopt beseft zich al vrij snel dat dit niet zomaar een natuurwonder is. Antelope Canyon kun je gerust een meesterwerk van de natuur noemen. Het is een smalle kloof van zandsteen waar het licht de kans krijgt om doorheen te schijnen. Het schouwspel dat daarna ontstaat is fascinerend. Midden op de dag, wanneer de zon recht boven Antelope Canyon staat, is het beste moment om er naartoe te gaan. De zandstenen kleuren dan van boven naar beneden oranje, geel, paars en blauw.

6. Arches National Park – Utah

In Utah vind je een plek waar je kunt zien wat water, wind en extreme temperaturen met zandsteen kunnen doen. Het resultaat zijn 2.400 arches oftewel bogen van zandsteen, de een groter en mooier dan de ander. De meest markante boog in Arches NP is Delicate Arch, een boog die je vast weleens op foto’s hebt gezien (of misschien wel met eigen ogen). Delicate Arch is maar liefst 15 meter hoog en 10 meter breed en is een van de mooiste natuurwonderen van de Verenigde Staten.

Arches NP in Utah
Arches NP in Utah

7. White Sands gipsduinen – New Mexico

Midden in New Mexico vind je een gigantisch oppervlak van strakke, witte, glinsterende duinen. Het zijn de White Sands duinen, het grootste duinenveld van zuiver gips ter wereld. Het gips komt uit Lake Cucero aan de westkant van de duinen en wanneer het water uit het meer verdampt wordt de gipsneerslag die overblijft door de wind meegenomen om een stuk verder deze witte duinen te vormen. In 1933 werden de White Sands door de toenmalige president van de Verenigde Staten tot een Nationaal Monument verklaard.

White Sands in New MexicoFoto credits: ALCE - Fotolia.com
White Sands in New MexicoFoto credits: ALCE - Fotolia.com

8. Sequoia General Sherman – Californië

Deze gigantische boom in Sequoia National Park is dan niet de hoogste boom ter wereld, maar qua hoogste en omvang wel de grootste boom ter wereld: Sequoia General Sherman in Sequoia National Park in Californië. Sequoia’s kunnen gigantisch hoog worden en General Sherman is maar liefst 83 meter hoog. Hoe oud de boom is, is een pure schatting maar dat zal ergens tussen de 2.300 en 2.700 jaar oud zijn.

Sequoia General Sherman in Californi\u00eb
Sequoia General Sherman in Californië

9. Death Valley in Californië

Het is een van de droogste plekken op aarde, Death Valley in het zuidoosten van Californië. Het is er zo droog omdat je hier op het laagste punt van het westelijk halfrond bent. Bizar genoeg leven hier ook gewoon dieren en planten, die in staat zijn geweest zich aan de barre omstandigheden (droogste en hitte) aan te passen. Fascinerend in Death Valley zijn de bewegende stenen van Racetrack Playa, die uit zichzelf meters kunnen afleggen over de zoutvlakte in dit nationale park.

Zabriskie Point in Death Valley NPFoto credits: oneinchpunch - Fotolia.com
Zabriskie Point in Death Valley NPFoto credits: oneinchpunch - Fotolia.com

10. Half Dome in Yosemite NP – Californië

In Nationaal Park Yosemite in Californië vind je Half Dome, een indrukwekkende granieten rots. Half Dome is zo beroemd geworden omdat de vorm van de rots bijzonder is: aan de ene kant is de rots rond maar aan de andere kant vind je een kaarsrechte wand. Vandaar dus ook de naam voor dit Amerikaanse natuurwonder. De top van Half Dome kun je te voet bereiken, geoefende wandelaars doen daar zo’n 10 uur over.

Op reis naar Amerika

Heb jij inmiddels zin gekregen in een vakantie naar Amerika? Dan kunnen deze tips je wellicht helpen om je reis te boeken.

Plan je reis

  • Vergeet niet een ESTA aan te vragen voor Amerika.
  • Goedkope vliegtickets naar Amerika boek je via TIX.nl en via Momondo.
  • Goede en betrouwbare huurauto's boek je in Amerika via Sunny Cars.
  • Rondreizen met een camper? Die boek je het beste via Travelhome.
  • Een compleet verzorgde rondreis boek je via TUI of via 333 Travel.
.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h1{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h1{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h1:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.

Gerelateerde artikelen

De 15 mooiste plekken in Amerika die je gezien móet hebben

In het derde grootste land ter wereld zijn misschien wel duizenden bijzondere plekken te vinden, die je het liefst allemaal zou willen zien. Maar wat zijn de mooiste plekken van Amerika? Welke plekken móet je een keer g...

Algemeen04.05.2022

De 15 mooiste plekken in Amerika die je gezien móet hebben

Dit zijn de 9 mooiste nationale parken van West-Amerika

West-Amerika is de perfecte vakantiebestemming voor natuurliefhebbers. Hier vind je de mooiste nationale parken van Amerika. Overweldigende rotsformaties, duizelingwekkend diepe ravijnen en eindeloze landschappen. Je zul...

Natuur19.03.2021

Dit zijn de 9 mooiste nationale parken van West-Amerika

Dit is de ultieme route voor een roadtrip door Amerika

Wil je een roadtrip maken door de Verenigde Staten, dan kom je tijdens het plannen al snel tot de conclusie dat er zo verschrikkelijk veel te zien is. De grote steden aan de oostkust zijn indrukwekkend, net als de fijne...

Algemeen20.06.2016

Dit is de ultieme route voor een roadtrip door Amerika

Zo zie je alle staten!
Grootste boom ter wereld in Sequoia National Park, Californië

Het is niet de hoogste boom ter wereld, maar wel de grootste. General Sherman, in Sequoia National Park in het zuidelijke deel van de Sierra Nevada in de Amerikaanse staat Californië. General Sherman is een mammoetboom...

Natuur13.09.2014

Grootste boom ter wereld in Sequoia National Park, Californië

Verder lezen over Travel Bucket List

De 5 mooiste plekken om het noorderlicht te zien!

Aurora Borealis, het noorderlicht, is een van de meest bijzondere natuurfenomenen. Het is de mooiste lichtshow ter wereld, aan ons gegeven door Moeder Natuur. Je kunt het noorderlicht alleen zien als het donker is en dan...

Natuur21.11.2023

De 5 mooiste plekken om het noorderlicht te zien!

Het mooiste van Cappadocië in 20 foto’s

Cappadocië is een zo'n regio die je een keer gezien moet hebben. Zeker als je beeld van Turkije voorheen vooral bestond uit zon, zee en strand of een bezoek aan hoofdstad Istanbul. Zelfs als je nog niet eerder van Cappa...

Natuur27.06.2023

Het mooiste van Cappadocië in 20 foto’s

Zo bijzonder is deze regio van Turkije!
5 tips: dit wil je zien en doen in sprookjesachtig Cappadocië

Stel je even voor: sprookjesachtige landschappen, oneindige valleien en grotwoningen. De zon zien opkomen vanuit een luchtballon en ondergrondse steden verkennen: dat is Cappadocië. Deze regio ligt precies in het midden...

Algemeen02.06.2023

5 tips: dit wil je zien en doen in sprookjesachtig Cappadocië

de mooiste bezienswaardigheden en handige tips
Wist je dat er ook een Zuiderlicht bestaat?

Het noorderlicht ken je ongetwijfeld wel. De veelal groene, dansende lichtgolven aan de hemel die je in Scandinavië kunt zien. Maar wist je dat er ook een zuiderlicht bestaat? De officiële naam van het zuiderlicht is a...

Natuur24.04.2023

Wist je dat er ook een Zuiderlicht bestaat?

aurora australis
23 dingen die je in 2023 eindelijk een keer moet doen

Maak je klaar voor een nieuw jaar vol verrassingen, avontuur en mooie reizen. Zo maak je va 2023 een fantastisch jaar om nooit te vergeten. Dit zijn dé 23 dingen die je in 2023 eindelijk een keer moet doen! 1. Plant e...

Algemeen31.12.2022

23 dingen die je in 2023 eindelijk een keer moet doen

Dit zijn de drie mooiste fjorden van Noorwegen

Noorwegen staat bekend om haar machtig mooie natuur. Het Scandinavische land heeft wat dat betreft een longlist van bijzondere en adembenemende locaties waarmee je je bucketlist voor een lang verblijf in het noorden moei...

Natuur23.11.2022

Dit zijn de drie mooiste fjorden van Noorwegen

Hardangerfjord, Sognefjord en Geirangerfjord
Dit is waarom je op reis naar Patagonië wil in 15 foto’s

Er zijn weinig plekken op aarde die de schoonheid van Patagonië kunnen overtreffen. Patagonië is grofweg het zuidelijk deel van de landen Chili en Argentinië. Een echte grens van dit gebied is nooit vastgesteld. Patag...

Natuur06.09.2022

Dit is waarom je op reis naar Patagonië wil in 15 foto’s

De bucketlist voor Europa: 15 plekken die je gezien móet hebben

Pas wanneer je veel van de wereld hebt gezien, kom je erachter hoe bijzonder Europa eigenlijk is. De geschiedenis van veel Europese landen gaat zover terug dat dit continent bol staat van cultuur en historie. Om over nat...

Algemeen25.07.2022

De bucketlist voor Europa: 15 plekken die je gezien móet hebben

Verder lezen over Verenigde Staten

Ontdek de omgeving van Seattle: de leukste tips om te zien en doen

Gelegen in het hart van de Pacific Northwest, biedt Seattle een mix van adembenemende natuur, bruisende cultuur en een schat aan activiteiten. Of je nu een natuurliefhebber bent, een cultuurzoeker of gewoon op zoek bent naar plezier, Seattle heeft voor elk wat wils.

Stedentrips14.04.2024

Ontdek de omgeving van Seattle: de leukste tips om te zien en doen

Dit zijn de 8 leukste tips om te doen in Seattle!

Of je nu van de bekende bezienswaardigheden, natuur of lekker eten (en dan zeevruchten in het bijzonder) houdt, de mogelijkheden van Seattle zijn eindeloos. Dus, wat zijn nu de absolute must-sees in deze vijftiende stad van het Amerika? We geven je onze 8 tips! 

Stedentrips10.04.2024

Dit zijn de 8 leukste tips om te doen in Seattle!

Dit zijn de 9 coolste dingen om te doen in San Francisco

San Francisco is misschien wel de meest complete, haast Europees aanvoelende stad van de Verenigde Staten. Iedere ochtend is de stad in een fotogenieke dikke laag mist gehuld. Er rijden nog ouderwetse cable cars en kleur...

Stedentrips06.05.2023

Dit zijn de 9 coolste dingen om te doen in San Francisco

Dit zijn de 5 leukste dingen om te doen in Portland!

Portland is een van de leukste steden van Amerika, gelegen aan de westkust in de staat Oregon. De slogan die bij de stad hoort is 'Keep Portland Weird', om maar aan te geven dat deze eigenzinnige stad anders is dan Ameri...

Stedentrips30.06.2022

Dit zijn de 5 leukste dingen om te doen in Portland!

De 15 mooiste plekken in Amerika die je gezien móet hebben

In het derde grootste land ter wereld zijn misschien wel duizenden bijzondere plekken te vinden, die je het liefst allemaal zou willen zien. Maar wat zijn de mooiste plekken van Amerika? Welke plekken móet je een keer g...

Algemeen04.05.2022

De 15 mooiste plekken in Amerika die je gezien móet hebben

Atlantic City: het antwoord van Amerika’s oostkust op Las Vegas

Gokken brengt geld in het laatje en daarom bestaat Atlantic City vandaag de dag nog. Toen de ongeveer 200 jaar oude en ooit bloeiende stad na Wereldoorlog II in verval raakte, besliste de staat New Jersey in 1976 om gokk...

Algemeen16.12.2021

Atlantic City: het antwoord van Amerika’s oostkust op Las Vegas

Reizen naar de Verenigde Staten vanaf 8 november weer mogelijk

Goed nieuws als je binnenkort op reis wil naar de Verenigde Staten: vanaf 8 november opent het land de grenzen weer voor toeristen uit de EU en het Verenigd Koninkrijk. Voor volledig gevaccineerde reizigers is het vanaf...

Vliegen22.10.2021

Reizen naar de Verenigde Staten vanaf 8 november weer mogelijk

+ 3 tips voor toffe bestemmingen deze winter
Dit zijn de 9 mooiste nationale parken van West-Amerika

West-Amerika is de perfecte vakantiebestemming voor natuurliefhebbers. Hier vind je de mooiste nationale parken van Amerika. Overweldigende rotsformaties, duizelingwekkend diepe ravijnen en eindeloze landschappen. Je zul...

Natuur19.03.2021

Dit zijn de 9 mooiste nationale parken van West-Amerika