Algemeen11.10.2019

Roadtrip door Franken in Duitsland: 5 plekken die je moet zien!


Eichstätt, Ansbach, Nürnberg, Fürth en Erlangen

In het noorden van de Duitse deelstaat Beieren ligt de regio Franken, zo’n twee uur rijden ten noorden van München. Franken staat bekend als een wijnregio, maar wat veel mensen nog niet weten is dat deze regio in Duitsland barst van de bijzondere steden die allemaal iets unieks hebben.

Samen met Henk en Irene reis ik naar de 14 leukste steden in Franken om je te laten zien wat er allemaal te doen en zien is. Mijn reis begint in Eichstätt, waarna ik doorreis naar Ansbach, Nürnberg, Fürth een eindig in Erlangen. Een roadtrip vol kleurrijke steden, geschiedenis en gezelligheid.

▸ Wil je weten welke steden Henk al bezocht heeft? Lees dan ook zijn artikel!

1. Eichstätt

Eichstätt is de eerste stop van mijn roadtrip door Franken en dat is direct een van de leukste steden die Franken rijk is. Het kleine barokke stadje ligt temidden van het prachtige, groene natuurpark Altmühltal. Een plaatje om te zien. Architecten kregen in de middeleeuwen de vrije hand om Eichstätt vorm te geven en het resultaat mag er wezen. Kleurrijke huizen en gezellige pleintjes sieren het stadje. Tijdens de Eerste en Tweede wereldoorlog bleef Eichstätt ongedeerd. Alles wat hier oud lijkt, is dus ook écht oud.

De geschiedenis van Eichstätt gaat heel ver terug en iedereen die daarin geïnteresseerd is, zal zich hier geen seconde gaan vervelen. Eichstätt ligt in een heuvelachtige omgeving, waardoor je op verschillende plekken mooie uitkijkjes over de stad hebt. Stilzitten hoef je hier zeer zeker niet, er is van alles te doen!

Fossielen zoeken in Eichstätt

Er is één ding dat toeristen van over de hele wereld naar Eichstätt trekt: fossielen. Ooit werd in een dorpje net buiten Eichstätt (in Solnhofen) een zogenaamde Archaeopteryx gevonden, een unieke vogelsoort die miljoenen jaren geleden leefde, in de tijd van de dinosauriërs. In het Jura Museum in Eichstätt kun je de Archaeopteryx zien, die ook wel de oervogel wordt genoemd. Er zijn wereldwijd slechts een handjevol fossielen van deze bijzondere vogel gevonden, waaronder dus in de directe omgeving van Eichstätt.

Nog steeds worden hier regelmatig bijzondere vondsten gedaan. En het leuke is dat je hier zelf ook op zoek kunt gaan. Daarvoor zijn in Eichstätt verschillende steengroeves te vinden waar je een poging kunt wagen. Tegen betaling van een paar euro kun je een hamer en een bijtel huren. Het is de standaarduitrusting van iedere fossielen-zoeker. Doordat het kalkgesteente bestaat uit dunne laagjes, kun je ze met een hamer en bijtel eenvoudig van elkaar af krijgen. Tussen ieder laag gesteente kan zomaar een bijzonder fossiel tevoorschijn komen. Het is een verslavende bezigheid, want na de vondst van een zeester of kleine schelp wil je natuurlijk door. Kenners zeggen dat je na een paar uurtjes zoeken altijd wel iets gaat vinden.

Doen in Eichstätt

 • Wandel door het Figurenfeld: dit monument is een gedenkteken net buiten Eichstätt dat is ontworpen door de kunstenaar Alois Wünsche-Mitterecker. Hij maakte de oorlog mee en verbeeldde zijn tragische herinneringen middels 78 levensgrote figuren. In sommige beelden herken je mensen of wapens, maar niet alles is te herleiden. De beelden liggen in een glooiende vallei van het Hessental, waar je een mooie wandeling kunt maken.
 • Neem een kijkje bij het oude residentiële paleis. Een gebouw met indrukwekkende bouwwerken, plafondschilderingen en een spiegelzaal in rococo-stijl.
 • Maak een wandeling door de groene omgeving van Eichstätt. Net buiten het dorp vind je een bijzonder boombankje dat gemaakt is van het hout van één boom. Vanaf hier heb je prachtig uitzicht over het Altmühltal.
 • De Willibaldsburg is het beroemdste gebouw van Eichstätt, gebouwd in de dertiende eeuw op de top van een heuvel. Je kunt er vanuit het stadje te voet naartoe. Je vindt er twee musea – waaronder het Jura Museum. Wandel zeker even door de schitterende bastionstuin en geniet van het bijzondere doorkijkje op de tuin en de stad.

Tip: wil je bijzonder overnachten in Eichstätt, slaap dan een nachtje in het gastenverblijf van Kloster St. Walburg. Deze bed & breakfast wordt gerund door de nonnen uit het klooster, een fijne en rustige plek om te slapen. ’s Morgens krijg ik er een rondleiding van abdis Hildegard Dubnick, het hoofd van de benedictijnen. Zij neemt me onder andere mee naar de Pfarrkirche St. Walburg, de barokke kerk van het klooster en naar de crypte met de heilige Walburgis olie die een bijzondere geneeskrachtige werking zou hebben. Je hoeft niet eens gelovig te zijn om hiervan onder de indruk te zijn!

Het centrale plein van Eichst\u00e4tt
Het centrale plein van Eichstätt
Binnenkijken in de kerk van St. Walburg
Binnenkijken in de kerk van St. Walburg
Vanaf hier kun je de stad Eichst\u00e4tt en de beroemde Willibaldsburg goed zien liggen
Vanaf hier kun je de stad Eichstätt en de beroemde Willibaldsburg goed zien liggen
Een mooi doorkijkje vanaf de Willibaldsburg op Eichst\u00e4tt
Een mooi doorkijkje vanaf de Willibaldsburg op Eichstätt

2. Ansbach

Ansbach ligt op ruim een uur rijden van Eichstätt. Bij aankomst is al direct duidelijk dat dit een levendige stad is met veel jonge mensen. Ansbach is de hoofdstad van de regio Franken en vervult al sinds het einde van de middeleeuwen een belangrijke rol in de regio. Met een stadscentrum vol barokke huizen én een van de meest mysterieuze inwoners van Duitsland, is Ansbach meer dan de moeite waard om te bezoeken.

Mijn bezoek aan Ansbach begint met een wandeling door de Hofgarten. Deze koninklijke tuinen vormen het centrale stadshart. Een prachtig park dat al aan het begin van de zestiende eeuw werd aangelegd. Het is de plek waar de Duitse botanicus Leonhart Fuchs het eerste boek over geneeskrachtige kruiden schreef. Nog steeds kun je in de Hofgarten een kruidentuin vinden die zijn naam draagt. De Orangerie van de Hofgarten is zonder twijfel de beste plek van de stad om te lunchen op een zonnige dag. Je bent er omgeven door citrus- en olijfbomen en kijkt uit over de bloemenzee voor je.

Stadstour door Ansbach

Om de stad beter te leren kennen maak ik een stadstour en de eerste stop is Residenz Ansbach, ook wel het paleis van de Markgraven. Het is het vorstelijk erfgoed van de stad. In de tientallen voormalige pronkkamers ga je in gedachten terug naar de periode tussen de 14e en 17e eeuw. Er zijn ook nog talloze oorspronkelijke items uit de residentie te bewonderen, waaronder meubelen, porselein en kroonluchters.

Het centrum van Ansbach is compact en kun je prima te voet ontdekken. Verschillende oude kerktorens geven de stad karakter. Lokale boetieks worden afgewisseld met bekende ketens. Het leuke aan Ansbach is dat je overal romantische pleintjes en hofjes gaat ontdekken. Net als kunst op straat: langs de ‘Sculpture Mile’ vind je moderne kunstwerken direct naast historische gebouwen. Ieder jaar worden deze kunstwerken weer vervangen door nieuwe.

Doen in Ansbach

 • Wil je de culinaire kant van de stad leren kennen in combinatie met een flinke dosis historie, ga dan mee met een Ansbacher Genusstour. Het is een stadstour met een gids waarbij je niet alleen meer over de geschiedenis van Ansbach te weten komt, maar waarbij je ook een vijftal culinaire stops maakt om lokale specialiteiten te proeven.
 • Een van de mooiste plekjes van Ansbach is Beringershof, waar je de typische Frankische bouwstijl terug vindt. Het is een idyllisch hofje waar je op het terras wat kunt eten en drinken.Mooie tuinen om doorheen te wandelen.
 • In de stad vind je ook het beeld van Kasper Hauser, de beroemdste inwoner van Ansbach en tevens een van de meest mysterieuze Duitsers ooit. De geheimen van Kasper Hauser, die ooit als verwarde jongeman kwam aanlopen, zijn nooit ontrafeld maar in het Margraven Museum kun je meer over hem te weten komen.
 • Op zonnige dagen is het een aanrader om de Altmühlsee te bezoeken, een prachtig meer met een strandje op zo’n 30 minuten rijden van Ansbach. Op de fiets er naartoe kan natuurlijk ook. Je kunt er zwemmen, suppen, kanoën of een ronde rond het meer fietsen.

▸ Tip: de leukste plek om te overnachten in Ansbach is Hotel Das Hürner, een splinternieuw hotel op steenworp afstand van het centrum. In het bijbehorende Brauhaus (een voormalig bierbrouwerij) kun je niet alleen lokale bier en wijn proeven, maar staan ook typische gerechten zoals Ansbacher braadworst op de kaart. De perfecte plek dus om ook de lokale specialiteiten van Franken te proeven.

De Orangerie met de prachtige tuinen vormen het groene hart van de stad
De Orangerie met de prachtige tuinen vormen het groene hart van de stad
Ronddwalen in de kamers van Residenz Ansbach
Ronddwalen in de kamers van Residenz Ansbach
Beringerhof is het mooiste verborgen plekje van de stad
Beringerhof is het mooiste verborgen plekje van de stad
Overal in de stad vind je dit soort sfeervolle pleinen
Overal in de stad vind je dit soort sfeervolle pleinen
In het centrum van Ansbach vind je lokale boetieks die worden afgewisseld met bekende ketens
In het centrum van Ansbach vind je lokale boetieks die worden afgewisseld met bekende ketens

3. Nürnberg

Nürnberg is veruit de grootste stad die ik bezoek tijdens deze roadtrip door Franken. Vanuit Ansbach is het een klein uurtje rijden. Nürnberg (ook wel Neurenberg) is een prachtige en zeer dynamische stad. Maar ook een met een onstuimig verleden. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werden grote delen (zo’n 90 procent) van de binnenstad van Nürnberg verwoest. Vrijwel direct na de oorlog werd gewerkt aan de wederopbouw van de stad, waardoor Nürnberg er vandaag de dag alsnog authentiek uitziet. De meeste gebouwen zijn inmiddels ook weer zo’n 70 jaar oud. Als stop op doorreis naar bijvoorbeeld Oostenrijk of Tsjechië is Nürnberg een goede plek, maar trek ruim de tijd uit om deze stad te leren kennen. Er is zoveel leuks te doen en zien!

Je kunt met recht zeggen dat Nürnberg in beweging is. Bijna ieder weekend vindt hier wel een evenement of festival plaats, waarbij aan alle inwoners van de stad gedacht wordt. Rock im Park is een populair muziekfestival, maar zeker zo geliefd zijn de kleinere evenementen zoals Die Blaue Nacht (waarbij de hele stad blauw kleurt) of het bierfestival Altstadtfest met microbrouwerijen uit de hele regio. Wanneer je een bezoek aan Nürnberg plant doe je er dus goed aan om vooraf te checken wat er allemaal te doen is.

De stad in

Mijn hotel zit midden in het autovrije centrum van Nürnberg. Via de voordeur sta ik dus meteen in een straat vol winkels, warenhuizen, hippe koffietentjes en ijssalons. Het is prachtig weer en dat brengt veel mensen (en dus gezelligheid) naar het centrum. Hoewel Nürnberg geen echte grote parken kent, is de stad wel verrassend groen. De rivier Pegnitz stroomt dwars door de stad en dat levert een hoop mooie plekjes op, zoals Love Island, een van de kleine eilandjes in de rivier. De Hauptmarkt is de drukste plek van de stad, waar rood-witte marktkraampjes het plein sfeer geven. Hier vind je ook de fontein Schöner Brunnen. Aan deze fontein hangen twee ringen waar mensen maar al te graag aan draaien: het zou geluk brengen.

Wandel je een stukje verder dan kom je bij het middeleeuwse kasteel van Nürnberg. Vanaf hier heb je perfect uitzicht over de stad. Duik je de straatjes rondom het kasteel in, dan ontdek je huizen van gotische en barokke architectuur. Mijn favoriet zijn de huizen met een houten balkstructuur, ook wel ‘vakwerk’ genoemd’.

Doen in Nürnberg

 • Café Wanderer is de place to be op zonnige dagen. Op een van de mooiste plekken van de stad genieten mensen – gewoon zittend op de grond – van een drankje om de dag af te sluiten.
 • De kerstmarkt van Nürnberg is wereldberoemd – het is een van de oudste kerstmarkten van Duitsland – die ieder jaar een paar miljoen bezoekers trekt. De meeste kraampjes en gezelligheid vind je op de Hauptmarkt en de kleinere pleinen rondom. De opening met een live uitvoering van het ‘Kerstkind’ is zeker voor locals een bijzonder moment.
 • Natuurlijk moet je een Nürnburger Bratwürst proeven. De meeste restaurants hebben deze geliefde culinaire delicatesse op de kaart staan. Meer lokale gerechten proeven? Restaurant Steichele is een aanrader. Bij mooi weer kun je er lekker buiten op het terras zitten.

Tip: Melter Hotel is de perfecte plek om te overnachten in Nürnberg. Dit moderne hotel zit midden in het centrum op de perfecte locatie. Vanaf hier kun je het hele centrum te voet ontdekken. De kamers zijn ruim, hip en zeer comfortabel. Uitgebreid (en gezond) ontbijten doe je er in het naastgelegen Mondo eatery. Parkeren kan op vijf minuten lopen van het Melter Hotel.

De Hauptmarkt van N\u00fcrgberg, waar in de winter ook de kerstmarkt te vinden is
De Hauptmarkt van Nürgberg, waar in de winter ook de kerstmarkt te vinden is
Van bovenaf heb je mooi uitzicht over de stad
Van bovenaf heb je mooi uitzicht over de stad
Aan het einde van de middag is het plein rondom Caf\u00e9 Wanderer de place to be
Aan het einde van de middag is het plein rondom Café Wanderer de place to be
Hoe mooi zijn deze huizen?
Hoe mooi zijn deze huizen?
Even chillen op Love Island
Even chillen op Love Island

4. Fürth

Het stadje Fürth ligt in feite tegen Nürnberg aan. Wanneer je met de auto van Nürnberg naar Fürth rijdt, merk je merkt nauwelijks waar de een eindigt en de ander begint. Toch heeft het duizend jaar oude stadje Fürth een compleet eigen identiteit. Het klavertje vier is het symbool van de stad en vind je overal terug.

Om de inwoners van Fürth wat meer in beweging te krijgen is een uniek project gestart: Fürth bewegt. In de zomermaanden worden er op verschillende plekken in de stad activiteiten georganiseerd zoals yoga of tai-chi, waar iedereen kosteloos aan mee kan doen. Zodra ik aankom in Fürth ga ik op de fiets naar het Südstadtpark voor een les yin yoga. Dat het project een groot succes is, is vrij snel duidelijk want het is behoorlijk druk. Er zijn in Fürth meer liefhebbers van sporten in de buitenlucht!

Het mooiste uitzicht over Fürth

Een van de beroemdste gebouwen van Fürth is het monumentale raadhuis. Met architect van de 55 meter hoge toren van het raadhuis raakte geïnspireerd door de Palazzo Vecchio in Florence en bouwde in Fürth zijn eigen variant daarop. Via de trap kun je helemaal bovenop de toren komen, waar je een perfect uitzicht op de stad hebt. Dat Nürnberg nog steeds dichtbij is zie je hier bovenop heel erg goed. Maar ook zie je direct dat Fürth omgeven is door heel veel groen, het gebied wordt ook wel ‘de groene longen van Fürth’ genoemd.

De volgende dag is het tijd om op een actieve manier die groene omgeving te gaan ontdekken. We stappen op de fiets richting het noorden, waar een verrassend groot en groen natuurgebied ligt. Perfect om te hardlopen en fietsen. Zelfs op een doordeweekse dag is het er gezellig druk met sportende mensen. Hoewel steden bezoeken altijd interessant is, is het zeker zo leuk om de natuur in te duiken voor wat ontspanning. Dat kan hier in Fürth dus perfect gecombineerd worden. Een van de mooiste plekken is daar waar de rivieren Rednitz en Pegnitz scheiden, een fijn plekje om even lekker te ontspannen en te genieten van het uitzicht.

Doen in Fürth

 • In het stadspark van Fürth vind je een prachtige rozentuin is prachtig, waar je perfect uitzicht hebt op de Italiaans ogende toren van het stadhuis.
 • De mooiste straten van Fürth zijn de Hornschuchpromenade en de Königswarterstrasse met statige belle époque panden uit de late 19e eeuw. Het is zo’n plek waar je je met een beetje fantasie in Parijs kunt wanen.
 • De foodtruck-trend heeft ook Fürth bereikt: in het centrum vind je zo’n 20 culinaire kraampjes met onder andere Aziatische gezonde kommetjes, Duitse specialiteiten en Nederlandse poffertjes!
 • Na een ochtend fietsen in Fürth is het Stadtparkcafe een aanrader om te lunchen, een gezellig terras midden in het stadspark.

Tip: hotel Niu Saddle is de beste plek om te overnachten in Fürth. Dit super moderne en fijne hotel ligt op loopafstand van centrum en de twee mooiste straten van de stad. Neem uitgebreid de tijd om te ontbijten, want hier vind je een van de beste ontbijtbuffets die je ooit in je leven gaat zien!

Uitzicht over F\u00fcrth vanaf de toren van het stadhuis
Uitzicht over Fürth vanaf de toren van het stadhuis
In de mooiste straten van F\u00fcrth waan je je even in Parijs
In de mooiste straten van Fürth waan je je even in Parijs
Rondom F\u00fcrth ligt een verrassend groot en groen natuurgebied: ideaal om te wandelen of fietsen
Rondom Fürth ligt een verrassend groot en groen natuurgebied: ideaal om te wandelen of fietsen
De Toscaanse toren gezien vanuit de rozentuin
De Toscaanse toren gezien vanuit de rozentuin
De foodtruck-trend heeft ook F\u00fcrth bereikt!
De foodtruck-trend heeft ook Fürth bereikt!

5. Erlangen

Een klein stukje ten noorden van Fürth en Nürnberg ligt het stadje Erlangen. Het is een echte studentenstad en dat zie en voel je aan alles. De stad wordt grotendeels gedomineerd door jongeren en hun fietsen. Ze staan, liggen en hangen werkelijk overal – de fietsen. Het geeft Erlangen een levendig karakter, waar je je vrij snel thuisvoelt. Het woord gemoedelijk kan soms als een cliché klinken maar in geval van Erlangen is het echt waar.

Groene oase

Echt must-sees heeft Erlangen niet echt en dat maakt het stadje misschien wel leuker dan je nu wellicht denkt. De Schlossgarten is het groene hart van de stad. Dit uitgestrekte stadspark is omgeven door historische panden waar inmiddels allerlei faculteiten van de Universiteit van Erlangen gevestigd zijn. Wanneer je hier studeert is de Schlossgarten de ultieme plek om rond te hangen tijdens een tussenuur. De Schlossgarten werd al begin 18e eeuw aangelegd en had ooit een perfecte geometrische vorm. Dat is inmiddels losgelaten en het park is de plek waar jong en oud samenkomen.

Opvallend in Erlangen is de perfecte symmetrie in de binnenstad, die je het beste kunt zien op de plattegrond. Straten en pleinen staan in volmaakte verhouding tot elkaar.

Doen in Erlangen

 • Wandel door de botanische tuin van Erlangen, die direct aan de Schlossgarten ligt. Deze tuin werd al in 1747 aangelegd en wordt nog steeds onderhouden door de universiteit. Je kunt er onder andere tropische en subtropische planten zien.
 • Klim naar boven in de Hugenottenkirche. Vanaf daar heb je perfect uitzicht over Erlangen en de symmetrische bouw van het centrum.
 • Struin over een van de gezellige markten van Erlangen, waar je allerlei lokale dingen kunt kopen zoals jam, honing, bloemen en kaas. De markt staat er van maandag tot en met zaterdag.
 • Erlangen is misschien wel de beste plek van deze vijf steden van mijn roadtrip door Franken om te borrelen op straat. Zeker in de zomermaanden barst het er van de gezellige terrasjes, waar het iedere dag van de week druk is.
 • Wil je een keer een écht Oktoberfest meemaken, ds niet de veel te drukke variant in München? Ga dan een keer naar het Bergkirchweih in Erlangen, dat hét festival van het jaar is. Een traditioneel volksfeest vol bier, muziek en gezelligheid.

Tip: overnachten in Erlangen kun je doen Creativ Hotel Luise. Dit hotel ligt een stuk buiten het centrum. Vanaf hier is het ongeveer een half uurtje lopen naar de stad, een mooie wandeling om alvast een deel van de stad te leren kennen.

De historische botanische tuin van Erlangen
De historische botanische tuin van Erlangen
Wandel zeker door de Schlossgarten, de groene oase van de stad
Wandel zeker door de Schlossgarten, de groene oase van de stad
Een van de prachtige universiteitsgebouwen van Erlangen
Een van de prachtige universiteitsgebouwen van Erlangen
Erlangen barst van de leuke terrasjes, zoals deze wijnbar in het centrum
Erlangen barst van de leuke terrasjes, zoals deze wijnbar in het centrum
En ook dit gezellige koffietentje, omgeven door veel groen
En ook dit gezellige koffietentje, omgeven door veel groen

Dit artikel is geschreven in samenwerking met het Duits Verkeersbureau en Franken Tourismus.

Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.

Verder lezen over Duitsland

De beste tips voor een duurzame stedentrip naar Hannover

De beste tips om te doen in de hoofdstad van de Duitse deelstaat Nedersaksen vind je hier. Zo verken je Hannover op een duurzame manier!

Stedentrips11.07.2024

De beste tips voor een duurzame stedentrip naar Hannover

Fietsend door Düsseldorf: de leukste manier om de stad te verkennen

Vanaf de meeste plekken in Nederland sta je in nog geen 3 uur tijd in hartje Düsseldorf, een stad die compleet anders is dan die in Nederland. Hoeveel vakantiedagen je ook hebt en wat je budget ook is: een paar dagen naar Düsseldorf kan altijd.

Stedentrips08.04.2024

Fietsend door Düsseldorf: de leukste manier om de stad te verkennen

Vakantie dicht bij huis: 8 toffe bestemmingen dichtbij

In de zoektocht naar avontuurlijke reisbestemmingen worden nabije juweeltjes vaak over het hoofd gezien. De verleiding van verre oorden is groot, maar ondertussen liggen er parels van bestemmingen verscholen in onze eigen omgeving. Het is tijd voor de herontdekking van wat dichtbij is. Dat is namelijk ook een duurzame keuze. Ik neem je mee naar vijf bijzondere plekken, niet ver weg, waar je ook compleet verrast kunt worden. Soms is het ware avontuur dichterbij dan je denkt.

Ontspanning21.03.2024

Vakantie dicht bij huis: 8 toffe bestemmingen dichtbij

Zo interessant is het om vanuit Duitsland te vliegen

Vliegen - met vertrek uit Nederland - wordt steeds duurder. En dat maakt het helemaal niet meer zo vanzelfsprekend om te vertrekken vanaf Schiphol, Eindhoven of Rotterdam. Maar wat zijn de alternatieven: hoe voordelig is het om te vliegen vanuit Duitsland? En wat zijn je opties?

Vliegen20.03.2024

Zo interessant is het om vanuit Duitsland te vliegen

Dit zijn de 9 mooiste steden in Duitsland

Duitsland is een land vol prachtige steden met een rijke geschiedenis. Ook op gebied van architectuur en cultuur zijn hier veel toffe steden te vinden. Een stedentrip naar een Duitse stad is dus vrijwel altijd een goed idee. Maar wat zijn nu de leukste en mooiste steden voor een weekendje weg? Van de indrukwekkende architectuur van Berlijn tot de romantische sfeer van Heidelberg. En van de historische pracht van Dresden tot de gastvrijheid van München: al deze steden wil je een keer ontdekken. Dit zijn de 12 mooiste steden in Duitsland!

Stedentrips03.01.2024

Dit zijn de 9 mooiste steden in Duitsland

De 14 mooiste plekken in Duitsland die je gezien moet hebben

Duitsland heeft zo ongeveer álles waar je van kunt dromen. Van historische steden, lieflijke dorpen en adembenemende natuur, tot mooie eilanden en hoge bergtoppen. Het is ook een heel groot land, zo ongeveer negen keer groter dan Nederland (in termen van oppervlakte). Er zijn in Duitsland veel mooie plekken die je een keer gezien moet hebben. Die hebben wij allemaal voor je verzameld!

Algemeen22.12.2023

De 14 mooiste plekken in Duitsland die je gezien moet hebben

De beste outdoor tips voor het Zwarte Woud in Baden-Württemberg

Met indrukwekkende landschappen vol watervallen, bossen en bergmeren is het Zwarte Woud in Baden-Württemberg een van de mooiste regio's in Duitsland. Tussen al dat natuurgeweld liggen de mooiste Duitse dorpen verscholen...

Natuur26.10.2023

De beste outdoor tips voor het Zwarte Woud in Baden-Württemberg

11 leuke tips voor het hippe en bruisende Hamburg

Heb jij zin in een weekendje weg of stedentrip naar een toffe stad in de buurt van Nederland? Parijs of Berlijn zijn leuk, maar veel origineler is een trip naar havenstad Hamburg in Duitsland. Deze parel, gelegen aan de...

Stedentrips18.09.2023

11 leuke tips voor het hippe en bruisende Hamburg

Verder lezen over Roadtrip

Causeway Coastal Route: de roadtrip van je leven door Noord-Ierland

Helemaal in het noorden van Noord-Ierland, in het land van romantische kastelen en fabelachtige legendes, ligt de Causeway Coastal Route. Een adembenemede weg langs ruige kusten, groene heuvels, fotogenieke dorpjes en we...

Natuur19.06.2024

Causeway Coastal Route: de roadtrip van je leven door Noord-Ierland

De ultieme roadtrip door Nederland: 10 verrassend leuke stops

Een roadtrip door Nederland, dat is een flinke uitdaging want de keuze is reuze in ons kleine landje. Nederland is namelijk groot genoeg om meerdere interessante routes uit te stippelen. Alle provincies aandoen is een op...

Algemeen29.05.2024

De ultieme roadtrip door Nederland: 10 verrassend leuke stops

Mae Hong Son Loop: maak de mooiste roadtrip door Thailand

Wil je een avontuurlijke roadtrip maken? De Mae Hong Son Loop in Thailand voert je 800 kilometer lang door bergen, jungle, rijstvelden en langs de mooiste grotten en watervallen. Het is een aanrader voor iedereen die houdt van roadtrippen en daar de tijd voor wil nemen.

Natuur14.05.2024

Mae Hong Son Loop: maak de mooiste roadtrip door Thailand

De ultieme roadtrip door Zeeland langs de 8 mooiste plekken

De liefde voor Zeeland is groot. Er zijn weinig plekken in Nederland waar je zó tot rust komt als in Zeeland. Het zijn niet alleen de Zeeuwse stranden, maar het zijn ook de uitgestrekte landschappen, lieflijke dorpjes e...

Zomer15.04.2024

De ultieme roadtrip door Zeeland langs de 8 mooiste plekken

Een roadtrip door Zuid-Engeland: dit zijn de mooiste plekken

Zuid-Engeland gaat je compleet verrassen. Zonovergoten stranden, ruige kliffen en lieflijke dorpjes: het is er allemaal aan de Engelse zuidkust. Maar bijna niemand weet dat. En misschien moeten we dat juist zo houden? De...

Zomer18.03.2024

Een roadtrip door Zuid-Engeland: dit zijn de mooiste plekken

Roadtrippen langs de kust van de Côte d’Azur: de 7 mooiste stops

De Côte d’Azur, een gebied dat zich uitstrekt van Saint-Tropez tot de Frans-Italiaanse grens. Het is een van ’s werelds bekendste en beste bestemmingen aan zee. Dit is natuurlijk niet zonder reden! Je vindt er prach...

Zomer22.02.2024

Roadtrippen langs de kust van de Côte d’Azur: de 7 mooiste stops

De ultieme route voor een roadtrip door Kroatië + de mooiste stops

Voor de kust in de helderblauwe Adriatische zee liggen tientallen bewoonde, prachtige eilanden. En dus hop je hier tijdens het roadtrippen ook van eiland naar eiland om de mooiste plekken van Kroatië te ontdekken. Magische zonsondergangen en dromerige dorpen maken de reis compleet. Volg de kustlijn voor een waanzinnig roadtrip door Kroatië! Wij hebben de ultieme route voor je uitgestippeld en laten je zien wat de beste plekken zijn om te stoppen.

Algemeen20.02.2024

De ultieme route voor een roadtrip door Kroatië + de mooiste stops

De mooiste roadtrip in Zuid-Afrika: route van Kaapstad naar Port Elizabeth!


Zuid-Afrika heeft alles te bieden waar je als reiziger naar op zoek bent. Het is hét perfect land voor onze favoriete manier van reizen: roadtrippen. Stap in de auto en ga op zoek naar de perfecte mix van stranden, bergen, safari's, wijngaarden en heerlijk eten.

Algemeen13.02.2024

De mooiste roadtrip in Zuid-Afrika: route van Kaapstad naar Port Elizabeth!