Algemeen02.06.2024

5 goede redenen om een scooter te huren in Thailand


+ handige tips!

Thailand is het land bij uitstek om per scooter te ontdekken. Niet om van A naar B te komen natuurlijk, maar wel als handig vervoersmiddel als je eenmaal op een bestemming bent aangekomen. Zeker op de vele mooie eilanden is het heerlijk om op je gemakje rond te scooteren. Wij vertellen precies waarom dat zo leuk en handig is en delen alles wat je moet weten over het huren van een scooter in Thailand. Een goede voorbereiding is namelijk wel nodig. Zo moet je een internationaal rijbewijs regelen voor vertrek en is het wel handig als je al wat rij-ervaring hebt opgedaan. Afgezien daarvan is scooteren in Thailand vooral heel erg leuk. Wat zeg ik: het is voor mij misschien wel het ultieme gevoel van vrijheid!

Ervaar het ultieme gevoel van vrijheid als je op de scooter door Thailand rijdt!
Ervaar het ultieme gevoel van vrijheid als je op de scooter door Thailand rijdt!

1. Met een scooter kun je veel van de omgeving zien

Als je gaat backpacken door Thailand, ben je best wat geld kwijt aan vervoer. Van binnenlandse vluchten tot boten, busjes en taxi’s: je ontkomt er niet aan. Op een bestemming is het handig als je in ieder geval niet afhankelijk bent van het vervoer ter plaatse. Een scooter – in Thailand noem je dit een motorbike – is wat je nodig hebt. Daarmee kun je namelijk veel van de omgeving zien. Met een spotgoedkope volle tank kun je urenlang rijden. Maak de nodige tussenstops op mooie plekken en ontdek de charme van dit geweldige land.

Huur een scooter en kom zomaar op een verlaten strandje terecht!
Huur een scooter en kom zomaar op een verlaten strandje terecht!

2. Het is een ideaal vervoersmiddel

Met de scooter kun je (bijna) overal komen en in Thailand zijn ze wel gewend aan jou als scooterrijder. Het verkeer bestaat zelfs voor een groot deel uit scooters. Sterker nog, volgens een onderzoek uit 2021 bezit 80% van de Thaise huishoudens minstens één scooter. Je kunt ze overal parkeren en mag ermee zo’n beetje op elke weg rijden. En je navigeert een scooter heel easy door smalle steegjes of rijdt ermee over onverharde wegen. Een perfect vervoersmiddel dus!

3. Het is goedkoop om een scooter te huren in Thailand

Begin 2024 betaalde ik gemiddeld 250 baht per dag, dus houd dat ongeveer aan als richtlijn. Dit komt neer op zo’n € 5 – € 6. De prijs is vooral afhankelijk van het soort scooter dat je huurt. Vanzelfsprekend betaal je het minst voor de kleinste uitvoering. Verder is het goed om te onderhandelen als je voor langere periode op een bestemming een scooter nodig hebt. Er kan altijd iets van de prijs af zodra je meer dan een week huurt. En zelfs als het iets korter is, loont het al snel om een tegenvoorstel te doen voor een lager totaalbedrag.

Lekker rondtouren op je scooter, zoals hier op Koh Chang.
Lekker rondtouren op je scooter, zoals hier op Koh Chang.

4. Op een scooter ervaar je het ultieme gevoel van vrijheid

Dit kan vast bijna elke scooterrijder beamen: wie op een scooter door Thailand rijdt, ervaart een enorme vrijheid. Terwijl je de warme wind langs je lijf voelt gaan, geniet je van de prachtige omgeving waarin je rijdt. En je bepaalt helemaal zelf hoe je rit eruitziet. Onderweg stoppen voor koffie of een smoothie? Gewoon doen! Een geweldig strandje gespot? Meteen de rem erop en een duik nemen! Het werkt verslavend. Allemaal dingen die je niet kunt doen als je een georganiseerde tour boekt naar een bepaalde plek.

In Thailand kom je overal scooters tegen en je mag ze ook zo'n beetje overal parkeren. Handig!
In Thailand kom je overal scooters tegen en je mag ze ook zo'n beetje overal parkeren. Handig!

5. Je ontdekt plekken buiten de begaande paden

We hebben het al eerder gezegd, met een scooter kom je gemakkelijk bijna overal. Dus kun je hiermee ook plekken ontdekken buiten de begaande paden. Waar je veel minder of zelfs geen andere toeristen tegenkomt. Stoppen wanneer je wil terwijl je onderweg bent naar een mooie plek of gewoon rondrijden en zien waar je strandt. Het kan op een scooter allemaal en is bovendien heel leuk. Wedden dat je geweldige plekken ontdekt?

Scooter huren in Thailand: dit moet je weten

Hoewel het fantastisch kan zijn om Thailand op de scooter te verkennen, brengt het ook serieuze risico’s met zich mee. We delen hier onze kennis en ervaring. Scooteren doe je altijd op eigen verantwoordelijkheid. Check voor vertrek ook deze 10 dingen die je niet moet doen tijdens een vakantie naar Thailand! Het is meestal heel gemakkelijk om een scooter te huren. Je regelt er snel eentje via je accommodatie of een verhuurder om de hoek. Soms krijg je de scooter binnen een paar minuten zonder vragen mee, soms wordt er om een borg gevraagd en moet je al je gegevens achterlaten. Noteer altijd de gegevens van de verhuurder, dan kun je hen in ieder geval bereiken als het nodig is.

Wat voor rijbewijs heb je nodig?

Officieel mag je alleen een scooter in Thailand huren als je een motorrijbewijs hebt omdat de motorinhoud meer dan 100cc is. Met een Nederlands rijbewijs voor bromfiets of scooter mag je op scooters rijden met maximaal 50cc en die vind je niet in Thailand. Ga je er zonder geldig rijbewijs toch mee rijden? Dan ben je (deels) onverzekerd bij een ongeval, zowel voor blikschade en als je pech hebt ook voor ziektekosten.

Moet je een helm dragen?

Je bent verplicht om een helm te dragen op de scooter. Dit gebeurt lang niet overal en de Thai zelf willen het ook nog weleens vergeten, weet dat er veel verkeersongelukken gebeuren en je met helm altijd beter af bent dan zonder. Bovendien loop je kans op een boete.

Hoe zit het met een internationaal rijbewijs?

Regel voor vertrek een internationaal rijbewijs bij de ANWB. Hoewel deze officieel niet geldig is voor het huren van een scooter, is het slimmer om deze te overhandigen als je staande wordt gehouden in plaats van je Nederlandse exemplaar.

Wat zijn de verkeersregels in Thailand?

In Thailand gelden andere verkeersregels dan hier en sowieso verloopt het allemaal een stuk chaotischer op de weg. Er wordt links gereden en je wordt van zowel links als rechts ingehaald. Op onoverzichtelijke bergwegen (zoals de weg tussen Pai en Chiang Mai) is het gebruikelijk dat je even toetert voor je de bocht inrijdt. Het belangrijkste om te weten als je in Thailand gaat rijden: expect the unexpected. Zorg ervoor dat je scherp blijft en rijd niet te hard.

Moet ik een borg betalen?

Bij het huren van een scooter wordt vaak om een borg gevraagd. Soms wil de verhuurder je paspoort hebben, geef deze nooit af! Cash achterlaten kan ook altijd en zorg ervoor dat het ergens wordt genoteerd, zodat je altijd bewijs hebt dat je borg hebt betaald.

Wat moet ik doen als ik een ongeluk heb gehad op de scooter?

Het alarmnummer van Thailand is 191, dat van de toeristenpolitie 1155. Bel direct als je medische assistentie nodig hebt. Gaat het alleen om blikschade en kun je niet verder? Neem dan meteen contact op met de verhuurder en stem af wat je moet doen met de scooter.

Op reis naar Thailand

Wil jij ook op reis naar Thailand? Dan komen deze reistips goed van pas!

Plan je reis

  • Het is vanaf Amsterdam 11 uur vliegen naar Bangkok. Het is er vijf of zes (afhankelijk van de zomer/ wintertijd) uur later dan in Nederland.
  • Voor goedkope vliegtickets naar Bangkok moet je bij CheapTickets.nl zijn.
  • Of boek je vliegtickets en reis via Momondo.
  • Leuke hotels zijn er volop in heel Thailand! Omdat de kans groot is dat je je reis in Bangkok start, geven we daarvoor alvast een paar tips. Het Amari Watergate Hotel is super chic, en ook het Pathumwan Princess Hotel is heel fijn en luxe.
  • Dit zijn de 30 leukste hotels in Bangkok volgens Booking.com.
  • Boek je liever een complete reis naar Thailand, kijk dan eens bij het grote aanbod van TUI en van Sawadee.
  • Of stel je eigen reis samen met de bouwstenen van Riksja Travel of van 333 Travel
.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h1{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h1{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h1:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Irene Boskma

Irene is tekstschrijver en reisblogger. Of dat nu korte of lange trips zijn, een verre reis of een bestemming in eigen land: elke plek heeft iets speciaals. Ook in haar vrije tijd pakt ze graag haar koffers en af en toe gaat ze een tijdje weg om als digital nomad vanaf de andere kant van de wereld te werken.

Verder lezen over Backpacken

Dit zijn de 10 leukste dingen om te doen op Koh Chang

Koh Chang is het op een na grootste eiland van Thailand. Een prachtige bestemming waar je je met gemak een tijdje vermaakt. Je vindt hier steile heuvels, mooie stranden, watervallen en authentieke vissersdorpjes. Een plaatje van een eiland!

Zomer09.05.2024

Dit zijn de 10 leukste dingen om te doen op Koh Chang

Angkor Wat tempels bezoeken: 5 handige tips

De tempels van Angkor in Cambodja horen thuis op elke bucketlist. Met onze 5 tips zorg je ervoor dat je goed voorbereid bent op een bezoek aan het schitterende tempelcomplex.

Zomer27.04.2024

Angkor Wat tempels bezoeken: 5 handige tips

Dit zijn de 5 leukste dingen om te doen op Koh Kut

Koh Kut, of Koh Kood, is een waar tropisch paradijs. Het eiland ligt in het oosten van Thailand en is nog niet platgelopen door toeristen. Wij vertellen je wat de 5 leukste dingen zijn om er te doen!

Zomer13.04.2024

Dit zijn de 5 leukste dingen om te doen op Koh Kut

10 dingen die je vooral niet moet doen in Thailand

Thailand is een walhalla voor reisliefhebbers. Het is daarnaast dé bestemming voor backpackers, je kunt er gemakkelijk en goedkoop rondreizen en contact leggen met medereizigers. Het veelzijdige land heeft ontzettend ve...

Algemeen12.07.2023

10 dingen die je vooral niet moet doen in Thailand

Dit zijn de don'ts!
Reizen buiten Europa eindelijk weer mogelijk: 5 mooie bestemmingen voor een verre reis

Buiten Europa reizen was de afgelopen jaren lastig en naar sommige landen zelfs onmogelijk. Goed nieuws voor iedereen die al twee jaar droomt van een vakantie naar bijvoorbeeld Sri Lanka, Thailand, Canada, Brazilië of Z...

Vliegen17.02.2022

Reizen buiten Europa eindelijk weer mogelijk: 5 mooie bestemmingen voor een verre reis

Een rondreis door Thailand in 2 weken

Een paar jaar geleden ben ik samen met 3 vriendinnen gaan backpacken door Thailand. Ik was in eerste instantie een beetje sceptisch; ik vond Thailand een typische bestemming waar mensen alleen naartoe gaan om te feesten...

Algemeen11.02.2022

Een rondreis door Thailand in 2 weken

De mooiste route voor een rondreis door de Filipijnen

Staat een reis naar de Filipijnen ook op jouw bucketlist? Dat begrijpen wij heel goed! In totaal bestaat het land uit 7.641 eilanden. Je vindt er volop tropische stranden, maar ook jungles, rijstvelden en een ontzettend...

Vliegen17.12.2021

De mooiste route voor een rondreis door de Filipijnen

Dit zijn de 7 beste bestemmingen voor digital nomads

Heb je geen vaste werkplek nodig om je werkzaamheden uit te voeren? Kun je alles doen vanaf een laptop en is goede WiFi zo'n beetje de enige eis die je hebt aan een werklocatie? Als je ook nog houdt van reizen en een tij...

Algemeen25.11.2021

Dit zijn de 7 beste bestemmingen voor digital nomads

Werken, reizen en genieten van het leven

Verder lezen over Thailand

Thailand komt met een visum voor digital nomads

Algemeen06.06.2024

Thailand komt met een visum voor digital nomads

Dit zijn de beste hotels in Bangkok

Bangkok is een echte wereldstad. Wij vertellen je wat de beste hotels zijn en waar je wil slapen tijdens je verblijf. Dit zijn wat ons betreft de beste hotels in verschillende prijsklasses!

Zomer24.05.2024

Dit zijn de beste hotels in Bangkok

Hier wil je slapen!
Mae Hong Son Loop: maak de mooiste roadtrip door Thailand

Wil je een avontuurlijke roadtrip maken? De Mae Hong Son Loop in Thailand voert je 800 kilometer lang door bergen, jungle, rijstvelden en langs de mooiste grotten en watervallen. Het is een aanrader voor iedereen die houdt van roadtrippen en daar de tijd voor wil nemen.

Natuur14.05.2024

Mae Hong Son Loop: maak de mooiste roadtrip door Thailand

Dit zijn de 10 leukste dingen om te doen op Koh Chang

Koh Chang is het op een na grootste eiland van Thailand. Een prachtige bestemming waar je je met gemak een tijdje vermaakt. Je vindt hier steile heuvels, mooie stranden, watervallen en authentieke vissersdorpjes. Een plaatje van een eiland!

Zomer09.05.2024

Dit zijn de 10 leukste dingen om te doen op Koh Chang

Dit zijn de 5 leukste dingen om te doen op Koh Kut

Koh Kut, of Koh Kood, is een waar tropisch paradijs. Het eiland ligt in het oosten van Thailand en is nog niet platgelopen door toeristen. Wij vertellen je wat de 5 leukste dingen zijn om er te doen!

Zomer13.04.2024

Dit zijn de 5 leukste dingen om te doen op Koh Kut

Dit zijn de 3 mooiste eilanden in het zuiden van Thailand

Thailand staat bekend om de ontelbare prachtige eilanden. De een heeft nog wittere stranden dan de ander en overal wuiven de palmbomen je tegemoet. Huur een scooter, cross de eilanden rond, drink onderweg een verse smoothie en ontdek nog verlaten baaitjes.

Zomer28.03.2024

Dit zijn de 3 mooiste eilanden in het zuiden van Thailand

Koh Yao Yai, Koh Lanta en Koh Lipe
10 dingen die je vooral niet moet doen in Thailand

Thailand is een walhalla voor reisliefhebbers. Het is daarnaast dé bestemming voor backpackers, je kunt er gemakkelijk en goedkoop rondreizen en contact leggen met medereizigers. Het veelzijdige land heeft ontzettend ve...

Algemeen12.07.2023

10 dingen die je vooral niet moet doen in Thailand

Dit zijn de don'ts!
De 12 leukste dingen om te doen in Bangkok

Bangkok, de hoofdstad van Thailand, is een van de steden waar je een keer geweest móét zijn. Het is een echte wereldstad. Hypermoderne en compleet vervallen gebouwen staan hier zij aan zij. In Bangkok is het warm, een...

Stedentrips27.04.2023

De 12 leukste dingen om te doen in Bangkok