Silves is een van de verborgen pareltjes van de Algarve

Silves is een van de verborgen pareltjes van de Algarve

Vorig artikel Volgend artikel

In de Algarve in Portugal zijn het vooral plaatsen als Albufeira, Faro en Portimão die veel aandacht krijgen. Wat ze gemeen hebben is dat ze allen aan zee liggen, al vind je de mooiste stranden vaak net op wat andere plekjes. Een stukje uit de kust heeft de Algarve ook genoeg plaatsen die meer dan de moeite waard zijn om te bezoeken. Een van die verborgen pareltjes is Silves. Op amper 20 kilometer van zee, (er is een Praia de Silves maar dat ligt verder weg), gelegen in het achterland van Portimão en vrijwel aan de voet de enige berg van de Algarve, Serra de Monchique.

Op ontdekking in de oude vestingstad

Silves is een oud en historisch stadje, dat ooit de hoofdstad van de Algarve was. Silves was ook in een heel ver verleden een Moorse nederzetting. En daar dankt het stadje nog steeds een stukje bekendheid door want boven de stad ligt het goed onderhouden rode kasteel. Een van de grote toeristische attracties. Maar eigenlijk doen we Silves daarmee te kort want er zijn nog genoeg andere mooie en leuke plekjes te vinden in dit stadje. We nemen je graag even mee voor een rondje door Silves.

Castelo_dos_Mouros_uitzicht_Silves
Uitzicht over Silves vanaf het Castelo dos Mouros
Silves_Ponta_Velha
De Pontas Velha of de Ponte Romana de Silves uit de veertiende eeuw.
Silves_oude_huizen_street_art
Silves is kleurrijk en soms zijn de verweerde oude woningen street-art op zichzelf
Silves_stijle_Straatjes
Silves is een uitdaging als het gaat om stijle straatjes
Silves_straatjes
Maar Silves is ook het stadje met de straatjes waar je heerlijk kunt eten (uit de zon)

Het Praça Al-Mutamid of Al Mouhatamid Ibn Abbad-plein

Een van de mooiste plekjes om een wandeling door Silves te beginnen is het grote en niet te missen plein Praça Al-Mutamid of Al Mouhatamid Ibn Abbad-plein. Hier staan prachtige hoge palmbomen, wat Moorse opvallend gekleurde gebouwen, veel bankjes en een vijver vol met al even bijzondere beelden. In de straat aan de noordzijde vind je ook nog eens prachtige street-art vinden met deze keer een religieuze betekenis.

De vijver op het Al Mouhatamid Ibn Abbad-plein is van grote betekenis voor de historie van Silves. In deze vijver staan in drie groepjes een zevental beelden die gerelateerd zijn aan de bevolking van Xelb, de Islamitische naam voor Silves in de 11e eeuw. De beelden hebben alles te maken met de historie van het stadje. Zo staan er drie werkende vrouwen naast elkaar, dragen twee mannen een soort padiola (brancard) en zitten er twee gehurkte personen. Mogelijk is één van beide mannen Al Mouhatamid Ibn Abbad, befaamd dichter en een van de oprichters van de stad.

Silves_Al_Mouhatamid_Ibn_Abbad-plein
Het Al Mouhatamid Ibn Abbad-plein
Silves_vijver
De prachtige vijver op het Praça Al-Mutamid
Silves_fontijn_dichter
De vraag: Is dit Al Mouhatamid Ibn Abbad, befaamd dichter en een van de oprichters van de stad.
Silves_Street_Art
Relgieuze street-art in Silves

Het kasteel van de Moren: Castelo dos Mouros

Wie naar Silves rijdt kan er niet omheen kijken, het Castelo dos Mouros, het rode Moorse kasteel (in rode zandsteen opgetrokken) wat boven het stadje ligt. Een maal binnen ziet het mede door het intensieve onderhoud bijna nieuw uit.

Om binnen te komen loop je eerst langs het standbeeld van de Portugese koning Dom Sancho. Hij was de eerste die in het jaar 1189 de Moren wist te verslaan en daarmee het kasteel terug veroverde. Aanrader is om echt even een rondwandeling over de historische vestingmuren te maken die je als extraatje een prachtig uitzicht over Silves en de omgeving bieden. Je vindt er op het grote binnenplein archeologische opgravingen en een klein museum onder de grond.

Verder vind je er een klein restaurant waar je tussen de middag ook even kunt lunchen. Door het intensieve onderhoud is het Castelo dos Mouros een van de mooiste bouwwerken uit de geschiedenis van Zuid- Portugal. Het kasteel is vanuit het centrum te voet te bereiken. Houd wel rekening met een fors klimmetje want de straten in Silves zijn steil, zeg maar gerust heel steil.

Silves_Kasteel
De Portugese koning Dom Sancho held uit in het jaar 1189
Castelo_dos_Mouros_muren
Het Castelo dos Mouros is precies zo'n kasteel zoals een kasteel er uit moet zien
 Castelo_dos_Mouros_binnenplaats

Kathedraal Sé de Silves

Als je bij het kasteel de lange trappen weer afdaalt kom je vanzelf langs de kathedraal Sé de Silves op het plein met de gelijknamige naam het Largo de Sé. Ooit was deze kathedraal een moskee. Ondanks dat de kathedraal de Sé een opvallende bezienswaardigheid is in deze regio lijkt het toch dat hij voor de bewoners niet van grote betekenis. De Sé is vooral opvallend en daarom van buiten niet minder mooi.

Let wel op want de straten zijn hier echt extreem steil. Silves is wat dat betreft een heerlijke work-out en prima voor je beenspieren.

Kathedraal_Sé_de_Silves.
Kathedraal Sé de Silves

Ponta Velha, Café da Rosa en de oude handelsroute

Naast het Al Mouhatamid Ibn Abbad-plein, het prachtige Castelo dos Mouros en de daarnaast gelegen kathedraal Sé is Silves vooral een stadje waar je lekker moet rondstruinen. Zo ligt net buiten de oude stadskern aan de overkant van de bijzondere fontein de Ponte Velha (zie foto boven) een oude voetgangersbrug uit de 14e eeuw, ooit de belangrijkste toegangsweg.

In het oude centrum moet je zeker even de overdekte markt bezoeken die dagelijks is geopend. In de winkelstraatjes vind je volop kleine restaurantjes en bakkerswinkeltjes waar je lekker kunt genieten van de vele Portugese specialiteiten. Wat dat laatste betreft is de aanrader wel Café da Rosa op het Largo do Município. Voor mij persoonlijk het mooiste en meest fotogenieke plekjes van Silves. Op de kop van dit plein vind je ook de enorme stenen Albarrã-toren die vroeger de hoofdtoegang was van de stad,

Het buitenterras is echt zo’n droomplekje, mede bepaald door de kleurrijke omgeving en het groen van de planten. Het ligt heerlijk beschut, je kunt er heerlijk iets drinken en eten en voelt je door het vriendelijke personeel meer dan welkom. Ga zeker even binnenkijken, traditioneler kan het niet dankzij de blauw-witte decoraties.

Als laatste kun je ook met een boot (op zonne-energie) de oude handelsroute over de rivier de Rio Arade bevaren tussen Portimão en Silves. Een retourtje duurt ongeveer 3 uur.

Silves is een prachtig stadje en echt meer dan een bezoek waard. Advies: begin je wandeling zo rond 10.30 uur en stop rond 13.00 uur om heerlijk te lunchen. Dan heb je de middag nog om de vele kunst en kurk winkeltjes te bezoeken want die zijn er in overvloed.

Silves_Markthal
De gerenoveerde markthal van Silves met alleen lokale aanbieders
Silves_Cafe_da_Rosa
Rechts op het Largo do Município vind je Café da Rosa
Silves_oude_Stadspoort
De Albarrã-toren, vroeger de toegang tot de stad

Op reis naar Silves in de Algarve

Heb jij zin in een vakantie naar de Algarve om Silves te bezoeken? Dan kunnen deze tips je helpen om je reis te boeken.

Plan je trip

  • Goedkope vliegtickets naar Faro vind je via TIX.nl of rechtstreeks via Transavia.
  • Huurauto nodig? Boek deze via Sunny Cars dan ben je 100 procent verzekerd.
  • Mooie accommodaties in de Algarve vind je via Booking.com.
  • Heel bijzonder is Quinta dos Vales op een wijngaard in Estombar.
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade....