Vulkanisch spektakel op het Canarische eiland La Palma wordt groter en heftiger

Vulkanisch spektakel op het Canarische eiland La Palma wordt groter en heftiger

Kijk live mee met de vulkaanuitbarsting in Cumbra Vieja

Vorig artikel Volgend artikel

De uitbarsting van de Cumbre Vieja vulkaan op La Palma duurt al meer dan twee weken en het ziet er niet naar uit dat de vulkaan op korte termijn tot rust komt. Sterker nog, nadat zondag de noordzijde van de Cumbre Vieja deels instortte spuwt de vulkaan meer lava uit dan ooit en is de uitbarsting ook een stuk heftiger geworden.

De afgelopen vijftien dagen heeft al zo'n 400 hectare land bedekt en bijna 1.000 gebouwen verzwolgen.

En als je dan onderstaande foto ziet, genomen vanuit de ruimte, dan lijkt de omvang van de uitbarsting en de verwoesting een stuk minder heftig dan in werkelijkheid het geval is. De live video's laten echter duidelijk zien dat de uitbarsting nog altijd volop doorgaat, en steeds heftiger wordt.

Oorspronkelijk bericht: Gisteren (19 september) tegen het eind van de middag barstte op het Canarische eiland La Palma een vulkaan in het gebied Cumbre Vieja uit haar voegen. Wat aanvankelijk nog leek op een kleine ‘vulkanische oprisping’ is inmiddels toch echt verworden tot een flinke uitbarsting. Inmiddels zijn al diverse gebouwen door de lava verwoest en duizenden omwonenden in het gebied geëvacueerd. En, geheel in lijn met de mediatrends van de ‘roaring twenties’ van de 21e eeuw, is er een livestream waar je de uitbarsting op de voet kunt volgen.

Gebied al wekenlang onrustig

Het was tot gisteren meer dan 50 jaar geleden dat deze vulkaan zich roerde. Toch kwam de uitbarsting niet geheel onverwacht. De afgelopen weken was de bodem in Cumbre Vieja al onrustig. De uitbarsting volgde kort nadat een aardschok met een kracht van 3.8 op de schaal van richter het eiland, en een verslaggeefster van TVE, opschudde.

Op Twitter zijn nog tientallen video’s van de uitbarsting en lavastromen die inmiddels dus ook al de eerste gebouwen en huizen vernield hebben te zien. De brandweer is wel uitgerukt, maar kan tegen het lavageweld natuurlijk niet veel uitrichten, helaas.

Vliegverkeer nog niet gehinderd

Op dit moment is nog niets bekend over het vliegverkeer naar de Canarische Eilanden. De vluchten van en naar Tenerife vertrekken vandaag, zowel vanuit Schiphol als Eindhoven, vooralsnog volgens schema. De eerste vlucht, vanaf Schiphol, die via La Palma vliegt staat pas overmorgen gepland. Ook die gaat vooralsnog gewoon door. Hetzelfde geldt voor vluchten naar Tenerife en La Palma die vandaag en de komende dagen vanaf Frankfurt en Düsseldorf vertrekken.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...