Algemeen22.12.2014

Wat is de invloed van reizen op onze eetgewoonten?


We reizen de hele wereld over en ontdekken allerlei nieuwe gerechten, ingrediënten, vruchten en smaken. Persoonlijk vind ik eten pas echt leuk als het een avontuur is, dus als het ook echt nieuw is. We brengen al die culturen mee naar huis en in Nederland kunnen we daardoor tegenwoordig echt genieten van gerechten uit de meest exotische keukens en vruchten en zaden uit verre bestemmingen. Google bracht deze week in kaart waar we dit jaar het meest online naar zochten als het gaat om eten en voeding. En als ik de resultaten zo bekijk, zie ik dat veel van onze eetgewoonten tegenwoordig worden gedomineerd door invloeden uit het buitenland.

Onverminderd populair: superfoods

Superfoods blijven onverminderd populair en het gros daarvan is afkomstig van ver over de Nederlandse grens. Zo hadden we dit jaar veel trek in chiazaad en gojibessen. Er werd naar geen enkel ander superfood zo vaak gezocht als naar de gojibes. De goji is een Aziatische vrucht en wordt onder andere gebruikt voor smoothies. Chiazaad is van een plant die van nature in Mexico en Guatemala voorkomt en bijzonder veel vezels bevat. Maar wat dacht je van quinoa? Ook uit Zuid-Amerika.

Een ander leuk feit, en lekker Amerikaans, is dat we dankzij het WK dit jaar vaker zochten naar pizza. Maar er zijn meer ‘cross-overs’. Japanners zochten vaker naar Franse gerechten dan de Fransen zelf en Australiërs met lekkere trek zochten vaker naar Argentijns voedsel dan de Argentijnen dat zelf doen. De Brit die wel zin heeft in wat pit zocht vaker naar Indiaas eten dan Indiërs.

Populair in de States: de cronut

Ook een mogelijk leuk gevolg van onze reisactiviteiten, is
de cronut, een combinatie van een klassieke Franse croissant en een Amerikaanse donut, afgetopt met een mierzoete laag glazuur. Deze lekkernij werd vorig jaar geïntroduceerd en bereikte de 17e positie op de lijst van meest gezochte recepten wereldwijd.