Dagje Weg21.12.2013

Ook op het ijs is Disney betoverend


Wat is dat toch met die eeuwige Disney-figuren? Op allerlei manieren blijven ze boeien en verbinden ze inmiddels verschillende generaties met elkaar. Het wordt maar weer eens duidelijk tijdens Disney On Ice presents Worlds of Fantasy. Dat laatste is het zeker. Met gloeiende koontjes gaan de kinderen volledig op in wat  Mickey, Mimi, Donald en Goofy bijna twee uur aan fantasie op het ijs in de Brabanthallen in Den Bosch presenteren (van 20 tot en met 22 december en van 25 tot en met 29 december in de Jaarbeurs in Utrecht).

Het regime dat Disney in Amerika vraagt om zijn figuren te beschermen tegen allerlei nep is misschien wat strak. Zo zijn de prijzen voor alle prullaria behoorlijk aan de prijs en is het gezelschap voornamelijk Amerikaans. Maar dat brengt niet alleen het bekende, vertrouwde beeld dat iedereen van de Disney-figuren heeft, maar het zorgde er in de loop der jaren ook voor dat jong en oud begrijpen wat de creaties van Disney met een kind doen.

Op het ijs in Den Bosch schaatsen alle figuren, zelfs de cars uit de film Cars. Ze stunten en slippen op hun manier over het ijs en de kinderen volgen het tot in detail. ,,Cars heeft de auto van Mickey gemaakt”, roept een 4-jarig kind als Mickey met Mimi weer verder kan op avontuur. Alle figuren uit de verschillende films komen voorbij en vertellen feitelijk in het kort hun verhaal. Zo zien we De Kleine Zeemeermin en Pixie Hollow waarin TinkerBell en de magische feeën het voorjaar in de tuin proberen te brengen.

disney-on-ice.png
disney-on-ice.png

Theaterfoto’s: Disney/Pixar

Aanwezig zijn ook Buzz Lightyear, Woody, Jessie en de andere speelgoedbeesten uit Toy Story. Uiteindelijk weten zij zich allemaal te bevrijden uit de ‘wilde handen’ van de peuters op het kinderdagverblijf en de beer die ze wil vastzetten. De helden van ieder kind vliegen zelfs in de lucht en het vuurwerk maakt de verhalen tot iets magisch. Het wordt een ware belevenis, zelfs nog tot een kwartier na de show. Kidsweek, de nieuwskrant voor kinderen, zette toen met ruim 2.200 mensen het wereldrecord ‘meeste mensen met een papieren hoedje op’. Het oude wereldrecord stond op 2.065 mensen met een papieren hoedje op.

Avatar foto
Robert Verkerk

Reizen is nog steeds jezelf verrijken. Niet alleen het oog wil wat, maar ook de geest. Vanuit dat idee schrijf ik al weer meer dan 15 jaar over reizen: van een concert in een vliegtuig tot ijsduiken in Tignes. Voor Travelvalley.nl is de vrijheid in het schrijven een genot, bijna net als het reizen zelf.