Gadgets11.01.2012

5 science fiction innovaties die de reiswereld veranderen


In Las Vegas is momenteel de CES gaande, de Consumer Electronics Show. Daar worden de nieuwste gadgets en snufjes op gebied van elektronica getoond. Uiteraard zijn er ook een hoop ontwikkelingen op elektronica-gebied die ook de reiswereld raken. Een overzicht van 5 innovaties die de reiswereld zullen veranderen.

1. Holografisch vliegtuigpersoneel
In Londen kom je holografisch vliegtuigpersoneel al tegen, daar kan je geholpen worden door Holly en Graham. Het doel is om de processen op vliegtuigen efficiënter te laten verlopen. Ze helpen bijvoorbeeld om uitleg te geven over wat nu wel en niet in handbagage mag, en geven veiligheidstips.

2. Vliegtuigen 2.0
Het vliegtuig van de toekomst, hoe zal dat eruit gaan zien. Waarschijnlijk gaat het allemaal veel vrijer worden in het vliegtuig. Mogelijk een transparante cabine, waar je dus de lucht boven je kan zien. Ook draadloos werken in de lucht zal mogelijk worden. Of relaxen of een potje golf spelen. De beeldschermen waarop we films kijken worden ook groter, kortom: het wordt alleen maar comfortabeler in de lucht.

3. Het bekijken van vakantiefoto’s van vrienden wordt aangenamer
Ook al is 3D op dit moment hot, er zijn toch mensen die er hoofdpijn van krijgen. Het Belgische bedrijf Imec is van plan om te komen met een holografische display met bewegende beelden, zodat 3D beelden tot leven komen. Verwacht: midden 2012. Zo wordt het bekijken van vakantiefoto’s van vrienden een stuk aangenamer 😉

4. Auto’s zonder bestuurder
AutoNOMOS Labs heeft al in Berlin in September 2011 een auto zonder bestuurder getest. Een soortgelijk project wordt nu getest in Amerika, waar Google een vergunning heeft gekregen om op de wegen van Nevada te testen. De auto is uitgerust met uiteraard een computer, meerdere camera’s en een GPS systeem.

Voor de reiziger die op onbekende wegen rijdt, kan zo’n auto een grote hulp zijn. Bijvoorbeeld bij verschillende verkeersregels in verschillende landen. Zo mag je in Amerika altijd rechtsaf slaan, ook al is het rood. Je moet het maar weten. Een auto die je daarbij helpt is natuurlijk ontzettend handig. Auto’s zonder bestuurders kunnen ook eerder reageren op obstakels, wat het rijden weer een stuk veiliger maakt in een vreemde stad.

5. Van Londen naar New York in één uur!
European Aeronautic Defense and Space Company is bezig met de bouw van de Zero Emission High Speed Transportation (ZEHST). Een supersonisch vliegtuig waarmee je binnen een uur van Londen naar New York vliegt. De technologie om zo’n vliegtuig te laten vliegen is er al, alleen wordt nog niet gebruikt in commerciële vliegtuigen. Daar komt dus verandering in. Wel even wachten nog, in 2050 vertrekt het eerste vliegtuig.

Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.