Gadgets07.02.2017

Dé oplossing voor het opladen van je gear in de natuur


Ook op reis spelen elektronische devices een grote rol in de dingen die we doen, of je nu met een rugtas de natuur in trekt of juist in de grote stad blijft. We gebruiken allerlei apparaten om bijvoorbeeld te navigeren of om foto’s en video’s te maken. Opladen van al die gear is op reis niet altijd even gemakkelijk en al helemaal niet wanneer je helemaal weg bent van d bewoonde wereld. Vandaar dat er rugtassen met zonnepanelen op de markt verschenen en andere manieren van opladen van je apparaten middels zonlicht, maar dan ben je alsnog afhankelijk van de zon die echt niet altijd en overal wil schijnen. Vandaar dat de Duitse product designer Nils Ferber met een oplossing komt: een micro windturbine die apparaten kan opladen op basis van windenergie.

24 uur per dag opladen

Een van de voordelen van zo’n micro windturbine is dat dit ook werkt in slechte weersomstandigheden maar het grootste voordeel is wel dat je dit 24 uur per dag kunt gebruiken, in tegenstelling tot zonnepanelen waar je ’s nachts niets aan hebt.

In het concept dat Nils heeft gemaakt is gebruik gemaakt van materialen die lichtgewicht zijn (minder dan een kilo) en daarmee ideaal om mee te nemen wanneer je op zoek gaat naar avontuur in de bergen. De energie die de windturbine zal opvangen wordt opgeslagen in een geïntegreerde batterij, of je kunt ervoor kiezen om deze via een usb-poort direct te koppelen aan het device dat je wilt opladen. Het huidige design is bedoeld voor kleine elektrische apparaten, zoals bijvoorbeeld een telefoon.

Het product is op dit moment nog een concept maar er wordt hard naar partners gezocht om dit op de markt te krijgen.

Eenvoudig in elkaar te zetten
Eenvoudig in elkaar te zetten
Dit hele pakket weegt nog geen kilo
Dit hele pakket weegt nog geen kilo
Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.