Lifestyle02.09.2014

Hamburg opent festivalpoort in Europa


Dockville, Kampnagel en Reeperbahn Festival krijgen naam buiten Duitsland

Net als veel andere grote Europese steden, is ook Hamburg in de zomermaanden een metropool vol met festivals. Langzaamaan komen steeds meer buitenlanders naar de noordelijke Hanzestad om deze festivals te bezoeken, al was het maar omdat het zo leuk combineren is: een stadstrip en tegelijk ook even lekker ‘festivallen’ bij MS Dockville en/of Kampnagel. Van 17 tot en met 20 september vindt één van de grootste clubfestivals van Europa in Hamburg plaats, het Reeperbahn Festival.

Het MS Dockville festival kent een prachtige locatie op het eiland in de Elbe.
Het MS Dockville festival kent een prachtige locatie op het eiland in de Elbe.

Voor de negende keer klinkt er in en rond de bekendste roze buurt van Europa weer allerlei soorten clubmuziek, veelal in intieme settings. Meer dan 600 muzikale, artistieke en lifestyle hoogtepunten trekken duizenden bezoekers naar het red light-district. Wie drie volle dagen wil feesten kan een pas voor nog geen 80 euro kopen.

Verhalen

Het festival staat bekend als het Europese podium voor nieuwkomers. Maar er is meer dan muziek; er is ook kunst, streetart en sketches die de hele setting van het Reeperbahn Festival doet verrassen. Wat altijd terugkomt zijn de smeuïge verhalen van Viktor, Mark en Hennig, die met hun absurde dialogen, grappige scènes en merkwaardige personen een bijzonder kijkje in het Hamburgse nachtleven geven.

Maar hoofdmoot blijft de muziek; deze keer van onder meer The Subways, Tina Dico, Boys Noize, Asa, Blonde Redhead en The Acid. Maar ook de New Yorkse band Blonde Redhead is aanwezig en zijn de neo-rave beats van Boys Noize te horen.

Bij MS Dockville verzamelden zich in augustus weer 30.000 mensen. Ook hier gaan muziek en alternatieve kunst weer hand in hand. Het havengebied in het zuiden van de stad wordt door de festivalgangers vooral via de tunnel onder de Elbe op de fiets bereikt. Op acht podia is het bijna vier dagen feest. Ook worden er combinaties gemaakt met poëzie, maar het is toch vooral dansen en de elementen voor lief nemen.

Kampnagel

Een langere geschiedenis heeft het theaterterrein Kampnagel dat al sinds 1982 bestaat en waar sinds enkele jaren een zomerfestival wordt gehouden met de meest avantgardistische voorstellingen. Het festival is bekend en bijzonder om de verbindingen die worden gelegd tussen allerlei disciplines: dans, poppentheater, muziek, klassiek toneel, ballet, zoals de voorstelling The Season van Socalled waar het vooral draait om de kunst van het poppenspel, maar wat wordt ondersteund door prachtige live-muziek van een strijkkwartet. Het is theaterkunst die je vooral moet beleven, zoals eigenlijk ieder festival.

Kampnagel is uitproberen voor het grote publiek
Kampnagel is uitproberen voor het grote publiek
En soms zijn er van die kleine dingen die je alleen kunt zien door even op de wip te gaan zitten.
En soms zijn er van die kleine dingen die je alleen kunt zien door even op de wip te gaan zitten.
Avatar foto
Robert Verkerk

Reizen is nog steeds jezelf verrijken. Niet alleen het oog wil wat, maar ook de geest. Vanuit dat idee schrijf ik al weer meer dan 15 jaar over reizen: van een concert in een vliegtuig tot ijsduiken in Tignes. Voor Travelvalley.nl is de vrijheid in het schrijven een genot, bijna net als het reizen zelf.

Verder lezen over Duitsland

Fietsend door Düsseldorf: de leukste manier om de stad te verkennen

Vanaf de meeste plekken in Nederland sta je in nog geen 3 uur tijd in hartje Düsseldorf, een stad die compleet anders is dan die in Nederland. Hoeveel vakantiedagen je ook hebt en wat je budget ook is: een paar dagen naar Düsseldorf kan altijd.

Stedentrips08.04.2024

Fietsend door Düsseldorf: de leukste manier om de stad te verkennen

Vakantie dicht bij huis: 8 toffe bestemmingen dichtbij

In de zoektocht naar avontuurlijke reisbestemmingen worden nabije juweeltjes vaak over het hoofd gezien. De verleiding van verre oorden is groot, maar ondertussen liggen er parels van bestemmingen verscholen in onze eigen omgeving. Het is tijd voor de herontdekking van wat dichtbij is. Dat is namelijk ook een duurzame keuze. Ik neem je mee naar vijf bijzondere plekken, niet ver weg, waar je ook compleet verrast kunt worden. Soms is het ware avontuur dichterbij dan je denkt.

Ontspanning21.03.2024

Vakantie dicht bij huis: 8 toffe bestemmingen dichtbij

Zo interessant is het om vanuit Duitsland te vliegen

Vliegen - met vertrek uit Nederland - wordt steeds duurder. En dat maakt het helemaal niet meer zo vanzelfsprekend om te vertrekken vanaf Schiphol, Eindhoven of Rotterdam. Maar wat zijn de alternatieven: hoe voordelig is het om te vliegen vanuit Duitsland? En wat zijn je opties?

Vliegen20.03.2024

Zo interessant is het om vanuit Duitsland te vliegen

Dit zijn de 9 mooiste steden in Duitsland

Duitsland is een land vol prachtige steden met een rijke geschiedenis. Ook op gebied van architectuur en cultuur zijn hier veel toffe steden te vinden. Een stedentrip naar een Duitse stad is dus vrijwel altijd een goed idee. Maar wat zijn nu de leukste en mooiste steden voor een weekendje weg? Van de indrukwekkende architectuur van Berlijn tot de romantische sfeer van Heidelberg. En van de historische pracht van Dresden tot de gastvrijheid van München: al deze steden wil je een keer ontdekken. Dit zijn de 12 mooiste steden in Duitsland!

Stedentrips03.01.2024

Dit zijn de 9 mooiste steden in Duitsland

De 14 mooiste plekken in Duitsland die je gezien moet hebben

Duitsland heeft zo ongeveer álles waar je van kunt dromen. Van historische steden, lieflijke dorpen en adembenemende natuur, tot mooie eilanden en hoge bergtoppen. Het is ook een heel groot land, zo ongeveer negen keer groter dan Nederland (in termen van oppervlakte). Er zijn in Duitsland veel mooie plekken die je een keer gezien moet hebben. Die hebben wij allemaal voor je verzameld!

Algemeen22.12.2023

De 14 mooiste plekken in Duitsland die je gezien moet hebben

De beste outdoor tips voor het Zwarte Woud in Baden-Württemberg

Met indrukwekkende landschappen vol watervallen, bossen en bergmeren is het Zwarte Woud in Baden-Württemberg een van de mooiste regio's in Duitsland. Tussen al dat natuurgeweld liggen de mooiste Duitse dorpen verscholen...

Natuur26.10.2023

De beste outdoor tips voor het Zwarte Woud in Baden-Württemberg

11 leuke tips voor het hippe en bruisende Hamburg

Heb jij zin in een weekendje weg of stedentrip naar een toffe stad in de buurt van Nederland? Parijs of Berlijn zijn leuk, maar veel origineler is een trip naar havenstad Hamburg in Duitsland. Deze parel, gelegen aan de...

Stedentrips18.09.2023

11 leuke tips voor het hippe en bruisende Hamburg

Skywalk Willingen, een doorzichtige hangbrug van 700 meter: wie durft?

Het Duitse Sauerland was tientallen jaren vooral een plek waar je in de winter, op nog geen vier uur rijden van Utrecht, heerlijk kon skiën op pistes die tussen de 400 en 800 meter boven NAP liggen. Helaas voelt ook die...

Algemeen18.07.2023

Skywalk Willingen, een doorzichtige hangbrug van 700 meter: wie durft?

alleen voor daredevils zonder hoogtevrees