`

Natuur04.10.2015

10 dingen die je moet weten over Guernsey


Een bijzonder eiland in het Kanaal!

Kanaaleiland Guernsey ligt voor de kust van Normandië, heeft Queen Elizabeth als koningin, en hoort níet bij Groot-Brittannië en de EU. Maar ook de natuur, geschiedenis en keuken van Guernsey is uniek.

Guernsey? Je bent vast niet de enige die nog nooit van het (ei)land gehoord heeft. Misschien zeggen de Kanaaleilanden je iets? Deze eilandengroep ligt in het Kanaal tussen Frankrijk en Groot-Brittannië. Na Jersey is Guernsey het grootste eiland, en telt een bescheiden 62.000 inwoners. De mensen spreken er Engels, maar zijn geen Britten. De straatnamen zijn Frans, maar worden op z’n Engels uitgesproken. De Guernsians betalen met de Guernsey pound, die even veel waard is als de Britse pond. Kortom, Guernsey is een klein eiland met een groot aantal tegenstrijdigheden, wat het een erg bijzondere bestemming maakt. Ook qua looks is Guernsey uniek. Travelvalley.nl werd nieuwsgierig naar het eiland en ging op onderzoek uit. Dit moet je over Guernsey weten:

1. Het bestaat!

Weten dat Guernsey bestaat is dus eigenlijk stap één. De volledige naam van Guernsey is Bailiwick of Guernsey, en dit omvat naast het eiland Guernsey ook de eilanden Alderney, Sark, Herm, Jethou en Lihou. Bailiwick of Guernsey is onderdeel van het Brits Kroonbezit. Onder het Brits Kroonbezit vallen gebieden die onder de Britse Kroon vallen. Koningin Elizabeth is dus officieel de koningin van Guernsey. Guernsey heeft een andere status dan Britse overzeese gebieden als bijvoorbeeld Gibraltar en de Kaaimaneilanden. De Commonwealth is nog breder. Hieronder vallen ook landen als Australië, Singapore, India en Zuid-Afrika. Snap jij het nog?

2. Waar ligt Guernsey?

Terug naar Guernsey. Het Kanaaleiland ligt in het Kanaal tussen Groot-Brittannië en Frankrijk, net voor de kust van Normandië. Vanaf Frankrijk is het 50 kilometer varen, vanaf Groot-Brittannië zo’n 120 kilometer. En ja, Guernsey is te bereiken per boot, maar er vliegen gelukkig ook vliegtuigen heen. Vliegen kan via Londen óf direct vanaf Rotterdam met de Nederlandse aanbieder Sunair. Door de ligging wordt het op Guernsey ‘s winters maar zo’n 6 graden, en in de zomer is het er ongeveer 20 tot 25 graden.

Guernsey ligt net voor de kust van Normandi\u00eb
Guernsey ligt net voor de kust van Normandië
De ruige kliffen aan de kust van Guernsey
De ruige kliffen aan de kust van Guernsey

3. De geschiedenis

Je vermoedt het misschien al: Guernsey heeft een lange geschiedenis met zowel Franse als Britse invloeden. Guernsey zat ooit vast aan Normandië, maar door het stijgen van de zeespiegel duizenden jaren gelden, werd Guernsey een eiland. Aan het begin van de Middeleeuwen hoorde Guernsey bij Bretagne en later bij Normandië. De inwoners spraken een oude vorm van Frans. Vanaf 1204 werd Guernsey onafhankelijk, maar wel onderdaal va het Brits Kroonbezit. Vanaf dat moment had Guernsey eigen wetten en regels, waardoor het eiland vandaag de dag nog steeds een gunstig belastingklimaat heeft.

Guernsey is altijd bang gebleven voor een Franse invasie, maar uiteindelijk waren het de Duitsers die het eiland probeerden in te pikken. Als enige onderdeel van de Britse Kroon, werd Guernsey tijdens de Tweede Wereldoorlog bezet door de Duitsers. Vanaf Frankrijk was die stap makkelijk te maken, en hoopten Duitsland de kust van Europa te beschermen tegen Amerika, en de doorstap te maken naar het machtige Groot-Brittannië. Op Guernsey zijn dan ook enorm veel oude bunkers te vinden, die nog in prima staat zijn.

Bijzonder detail: omdat men op Guernsey al vreesde voor de Duitse bezetting, is destijds bijna de helft van de (jonge) bevolking tijdig geevacueerd naar Groot-Brittannië. Toen deze inwoners na de oorlog weer terugkeerden naar het eiland, spraken zij vrijwel alleen nog Engels. Sindsdien wordt er dan ook nog amper Guernsey-Frans gesproken. De generaties van na de oorlog werden in het Engels opgevoed.

4. Victor Hugo woonde er

Nog een bijzonder detail: de Franse schrijver Victor Hugo (1802 – 1885) woonde jarenlang op Guernsey. Hij schreef er zelfs zijn bekende boek Les Misérables. Victor Hugo woonde noodgedwongen op Guernsey, omdat hij wegens zijn politieke overtuiging (tegen Napoleon) was verbannen uit Frankrijk. Het Kanaaleiland bood uitkomst omdat het geen Frankrijk was, maar er wel Frans werd gesproken. Het huis waar Victor Hugo al die tijd woonde staat er nog steeds, inclusief oorspronkelijke inrichting. ‘Hauteville House’, zoals het huis genoemd wordt, is open voor toeristen. Je kunt er een rondleiding krijgen, waardoor je niet alleen veel leert over de geschiedenis van Victor Hugo als schrijver en politicus, maar ook als ontwerper. De inrichting van het huis is door de schrijver zelf gedaan en was erg bijzonder voor die tijd.

Duitse bunkers, een overblijfsel van de Tweede Wereldoorlog
Duitse bunkers, een overblijfsel van de Tweede Wereldoorlog
Prachtige straatjes op het eiland
Prachtige straatjes op het eiland
Het huis van Victor Hugo op Guernsey
Het huis van Victor Hugo op Guernsey

5. Belastingparadijs

Je las het net al: Guernsey is onafhankelijk en heeft eigen wetten en belastingregels. Hierdoor heeft het Kanaaleiland een gunstig belastingklimaat (en staat zelfs bekend als belastingparadijs). Op Guernsey wordt geen dividenbelasting, vermogensbelasting, transferbelasting, succesrecht of BTW geheven. Grote banken en verzekeraars hebben daarom een vestiging op Guernsey, zoals ABN Amro, Barclays, BNP Paribas, Credit Suisse, Deutsche Bank, HSBC en Rothschild. Een groot deel van de inwoners van Guernsey werkt in finance. Hierdoor hebben de meeste inwoners een goed inkomen. Het eiland ziet er daarom netjes uit, er rijden veel en luxe auto’s, en immigranten worden geweerd. Voor het horeca- en landbouwwerk zijn buitenlanders wel welkom. Er wonen veel jonge mensen uit de Baltische staten op Guernsey, die er negen maanden per jaar kunnen wonen en werken.

6. Eb en vloed

Guernsey is een van de weinige (ei)landen ter wereld waar het getijenverval (het verschil tussen eb en vloed) zo groot is: maar liefst zeven tot elf meter. Dit resulteert in bijzondere plaatjes van de haven van hoofdstad St. Peter Port. Waar de boten normaalgesproken gewoon in het water liggen, staan deze een paar uur later schuin op hun kiel op het droge. Aan de andere kant van het eiland heeft men minder ‘last’ van het getijenverval. Daar ligt het land op meer dan 100 meter boven zeeniveau, wat eveneens mooie foto’s oplevert. Wandelingen langs de ruige kustlijn of verlaten stranden van Guernsey zijn dan ook populair. Helemaal omdat je soms bij eb strandjes kunt tegenkomen die je met vloed nooit had gezien.

7. Heaven voor foodies

Voor een eiland is het natuurlijk niet gek dat de inwoners gek zijn op vissen. Maar wat er rondom Guernsey allemaal te vangen valt, is wél bijzonder. Van zeebaars tot makreel en van krab tot kreeft: het lekkerste seafood is nooit ver weg! Guernsians zijn dan ook gek op vissen, en menig restaurant serveert een mooi stukje vis of een ordinaire crab roll. Maar er is hoop voor carnivoren: de koeien op Guernsey zijn eveneens populair. Niet alleen om het heerlijke vlees trouwens, maar zeker ook om de melk. Boter en ijs hebben de bewoners dan ook hoog in het vaandel staan, en wij snappen waarom. Vroeger waren het de tomaten waar iedereen het over had (in de jaren ’50 werkte de helft van de inwoners in de tomatenindustrie), maar doordat Britse supermarkten tegenwoordig liever kiezen voor goedkopere tomaten van het Europese vasteland, brengt de tomantenindustrie al lang niet meer genoeg op. Enfin, wie van lekker eten en tafelen houdt kan dus zijn hart ophalen op Guernsey, en in het bijzonder tijdens het Guernsey International Food Festival of tijdens Tennerfest, en soort restaurantweek in het najaar.

Eb in de haven van St. Peter Port
Eb in de haven van St. Peter Port
Het prachtige strand van Guernsey
Het prachtige strand van Guernsey

8. Het kleine kerkje Little Chapel is gemaakt van scherven en schelpen

Vraag me niet waarom, maar de populairste trekpleister van Guernsey is Little Chapel, een heel klein kerkje midden op het eiland. Little Chapel is niet alleen heel klein (16 bij 9 feet, ongeveer 5 bij 3 meter), maar is gemaakt van een wel heel bijzonder materiaal: scherven. En schelpen. Wie goed kijkt herkent stukjes borden, schotels, kopjes, en zelfs bierblikjes! Er is ruimte voor acht mensen in het kerkje, maar een (Katholieke) dienst in Little Chapel lijkt mij geen pretje! Little Chapel staat er al sinds het begin van de twintigste eeuw en is het hele jaar door – gratis – te bezoeken.

9. De bus kost één pond

Als het aan de Guernsians ligt, kunnen toeristen het kerkje beter links laten liggen. Veel liever raden zij het aan om de bus te pakken naar een mooi(er) stukje Guernsey en daar te gaan wandelen. De zee is nooit ver weg, en dus ook de prachtige stranden en ruige kliffen niet. Omdat er een bus rond het eiland rijdt, kun je opstappen als je moe bent. Hoe ver kan de volgende halte immers zijn? Bovendien kost de bus maar één pond. Ideaal voor wie geen zin heeft in de smalle, bochtige weggetjes op het eiland, waar overigens ook nog links wordt gereden! Ook leuk: de golfen van Guernsey lenen zich uitstekend voor een potje surfen, en gezien de gemiddelde leeftijd van de toeristen zul je deze waarschijnlijk helemaal voor jezelf hebben!

10. Ze drinken er bier uit Breda

Dat was een verrassing! Sta je in de bekendste brouwerij van Guernsey [link naar food festival blog], blijken ze er bier uit Breda te serveren! En niet alleen daar, maar in praktisch elke bar op het eiland! Na de oorlog wilde men geen bier meer importeren uit Duitsland, en dus werd gezocht naar een alternatief. Dat werd het heerlijke bier uit Breda. Inmiddels heeft Guernsey het recept naar eigen zeggen omarmd en maakt de brouwerij liters en liters ‘Breda’ per jaar. Ook voor goede wijnen en ciders kun je trouwens op het Kanaaleiland terecht.

Dit bijzondere kerkje, Little Chapel, is een trekpleister!
Dit bijzondere kerkje, Little Chapel, is een trekpleister!
Guernsey heeft een chique uitstraling
Guernsey heeft een chique uitstraling
Bredaas bier!
Bredaas bier!

Eat, Pray, Love-effect?

Kortom, Guernsey is een uniek eiland met een bijzondere geschiedenis en een prachtig landschap, waar het leven goed is en het bier kier koud staat. Slechts één procent van de toeristen komt momenteel uit Nederland, dus wil je eens iets anders en vooral geen landgenoten tegenkomen? Dan is Guernsey misschien wel jouw bestemming! Met luchtvaartmaatschappij Sunair vlieg je er direct naartoe vanaf Rotterdam Airport (al kan dat niet het hele jaar door).

Guernsey staat bekend als een bestemming voor ouderen omdat er weinig gefeest wordt, maar wie zegt dat natuur en eten niet ook voor de jongere generatie reizigers een prima trekpleister zijn? Ga snel nu Guernsey nog ‘onbekend’ is, en voordat het Eat, Pray, Love-effect optreedt! (Een Amerikaanse schrijfster schreef in 2009 een boek over Guernsey, dat al snel een bestseller werd. Aan een film wordt gewerkt.)

Op reis naar Guernsey

Heb jij zin gekregen in een reis naar Guernsey? Deze reistips kunnen je helpen om je reis te boeken.

Boek je reis

  • Vliegen naar de Kanaaleilanden kan in 2019 vanaf eind april tot half september rechtstreeks vanaf Rotterdam of Groningen.
  • Goedkope vliegtickets naar Guernsey vind je via Tix.nl.
  • Bekijk alle hotels en vakantiehuizen op Guernsey via Booking.com. Een aanrader is het Fermain Valley Hotel op een topplek.
  • Een huurauto is onmisbaar op Guernsey. Boek deze 100 procent verzekers via Sunny Cars.
.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h1{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h1{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h1:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}

Foto credits header: Chris Lofty / Fotolia.com.

Avatar foto
Suzanne van Duijn

Suzanne van Duijn (SuusjeQ) is freelance travel-, business- & lifestyleblogger en reisverslaafd. Zuidoost-Azië is na zeven reisjes haar favoriete bestemming.

Verder lezen over Engeland

De 10 coolste dingen om te doen in Londen

Heb jij zin in een weekendje naar Londen? Of een dagje? Dat is een heel goed idee, want Londen is een fantastische stad. En die paar dagen die je in de stad hebt tijdens een stedentrip wil je natuurlijk optimaal besteden...

Stedentrips28.09.2023

De 10 coolste dingen om te doen in Londen

een citytrip Londen wordt nóg leuker met deze tips om te doen
Ontdek deze 5 unieke havenplaatsen aan de Ierse Zee

De Ierse Zee is het water tussen Ierland en Groot-Brittannië. Een interessant zeegebied dat is verbonden met de Atlantische Oceaan. De westkust van Wales, en ook Liverpool (Engeland) en Dublin (Ierland) grenzen allemaal...

Natuur11.12.2022

Ontdek deze 5 unieke havenplaatsen aan de Ierse Zee

5 tips voor een geweldige stedentrip naar Belfast

Op zoek naar een originele bestemming voor je volgende stedentrip? Het bruisende Belfast is een perfecte stad om een weekend naartoe te gaan! In de hoofdstad van Noord-Ierland vind je een interessante mix van historie, c...

Stedentrips11.10.2022

5 tips voor een geweldige stedentrip naar Belfast

10 tips voor de meest bijzondere plekjes in Londen

Londen: een fantastische stad waar natuurlijk heel veel leuke dingen te doen zijn, maar waar moet je nu écht heen voor de bijzondere plekjes? Want als je de bekendste en veelbezochte bezienswaardigheden inmiddels wel ke...

Stedentrips02.12.2021

10 tips voor de meest bijzondere plekjes in Londen

Je kunt vanavond live de zomerzonnewende van Stonehenge bijwonen

Stonehenge, de mysterieuze rotsformatie in Zuid-Engeland, is een van die bijzondere plekken op aarde met een enorme aantrekkingskracht. Het is nooit met 100 procent zekerheid vastgesteld wat die stenen daar nu precies do...

Natuur20.06.2020

Je kunt vanavond live de zomerzonnewende van Stonehenge bijwonen

England Coast Path – het langste kustpad ter wereld – is bijna klaar

4.500 kilometer lang, kronkelend langst de Engelse kustlijn. Nog even en de complete route van het England Coast Path is klaar. Het is dan het langste aaneengesloten en gemarkeerde kustpad ter wereld. De planning was om...

Ontspanning05.05.2020

England Coast Path – het langste kustpad ter wereld – is bijna klaar

Zo mooi, de witte krijtrotsen van Beachy Head in Engeland

De Engelse zuidkust barst van de spectaculaire kliffen en hoge krijtrotsen. Op tientallen plaatsen aan de kust levert het indrukwekkende plekken op. Misschien ken je ze wel uit de Britse Netflix-serie Broadchurch. Ook Be...

Natuur27.02.2020

Zo mooi, de witte krijtrotsen van Beachy Head in Engeland

Zo leuk: struinen langs de drie leukste markten in Londen

In de wereldstad Londen zijn er talloze dingen te doen om een fantastische tijd te beleven. Het bezoeken van de Big Ben (momenteel een afrader omdat die al jaren in de steigers staat), de Londen Eye en de Tower Bridge st...

Stedentrips06.02.2020

Zo leuk: struinen langs de drie leukste markten in Londen