Ontspanning08.05.2019

Ontdek de Kanaaleilanden: Guernsey, Jersey en Sark


Dat de Kanaaleilanden in het Kanaal voor de Franse kust liggen, weten de meeste mensen wel. Maar meestal stopt daar de kennis. Dat het tevens een belastingparadijs is weet alleen een zeer select gezelschap. Maar verder, geen idee eigenlijk. Ik was heel benieuwd naar deze eilandengroep. Gelukkig werk ik op een reisbureau en komen er weleens studiereizen voorbij waar ik aan deel mag nemen. Dit keer had ik de luxe om te kiezen tussen twee bestemmingen: Mexico of de Kanaaleilanden. Die keuze was niet moeilijk: de Kanaaleilanden natuurlijk!

Zijn de Kanaaleilanden nu Engels of Frans?

De eilanden liggen in het Kanaal tussen Frankrijk en Engeland, je kan zelfs met de ferry vanaf St. Malo in Bretagne in 1,5 uur overvaren. Of in vijf kwartier aanvliegen en dat gingen wij doen. De eilanden Jersey, Guernsey en Sark staan op het programma. Bij aankomst in Jersey is het even verwarrend: ze rijden er links, maar spreken Frans en Engels, de meeste hotels zijn typisch Engels, maar het eten is gelukkig weer erg Frans georiënteerd.

Jersey: de grootste

Jersey is het grootste en zuidelijkste gelegen Kanaaleiland van 118 km2. De warme golfstroom zorgt ervoor dat de vegetatie subtropisch is en er veel bloemen groeien. Het heeft slechts 103.000 inwoners en de meesten wonen in de hoofdstad St. Helier. Dit betekent veel rust en ruimte op de rest van het eiland. Er zijn hoofdwegen, dit zijn de wegen die bij ons al de b-wegen worden genoemd en daar tussen allemaal kleine weggetjes, duidelijk aangeduid met bordjes: start Green Lane en End Green Lane. Hier hebben de fietsers en voetgangers voorrang en mag je niet sneller dan 24 kilometer per uur rijden. Dit ga je waarschijnlijk niet eens halen omdat je zelf ook constant aan het rondkijken bent, over de beboste heuvels, langs verscholen cottages en veel groen en schitterende vergezichten. Zie je het niet zitten om zelf te rijden dan is het openbaar vervoer perfect geregeld, op een heerlijke ongedwongen manier. Je rijdt een eind mee tot buiten de stad en als je het wandelen weer zat bent zoek je op de hoofdweg de tekst busstop op het asfalt en blijft daar geduldig staan tot de bus langskomt. Trouwens met kinderen is het Durell Wildlife Camp echt een glamping aanrader!

Wij bekeken vooral hotels maar bezochten ook de schitterende Devil’s Hole, zeer indrukwekkende grotten aan de noordkust.We hebben de zon helaas niet in de zee zien zakken bij Corbière Point bij de vuurtoren, maar dat schijnt zeer spectaculair te zijn en een absolute must zijn de Jersey War tunnels, een ondergronds ziekenhuis uit de tweede wereldoorlog wat nu een interessant museum is.

Tip: bij de parkeerplaats is een uitstekende Inn voor een heerlijke lunch.

Eiland Jersey is het grootste eiland van de Kanaaleilanden
Eiland Jersey is het grootste eiland van de Kanaaleilanden
Heerlijk fietsen op eiland Jersey
Heerlijk fietsen op eiland Jersey
Nieuwsgierige koe op Jersey
Nieuwsgierige koe op Jersey
De Kanaaleilanden zijn het paradijs voor wandelaars
De Kanaaleilanden zijn het paradijs voor wandelaars
Prachtig uitzicht op Jersey
Prachtig uitzicht op Jersey
Een leuke en goede plek om te lunchen op Jersey
Een leuke en goede plek om te lunchen op Jersey

Op naar Guernsey

Het leukste is om een combinatie tussen de eilanden te maken en dat gaat perfect met een één uur durende ferry naar Guernsey. Bij aankomst hebben we meteen een prachtig uitzicht op de hoofdstad van het eiland St. Peters Port. Interessant is het getijden verschil van ruim 11 meter, de haven ligt volledig droog bij eb. De boulevard ziet er gezellig uit, veel restaurantjes en winkeltjes.We zien het huis van Victor Hugo, de beroemde schrijver, dit Hautesville huis kan ook worden bezocht en bekijken het imposante Castle Cornet, in het hoogseizoen klinkt hier iedere dag om 12 uur nog een kanonschot! Guernsey is kleiner dan Jersey, slechts 63km2 en heeft 63.000 inwoners. Ook hier weer de kleine zijweggetjes voor de wandelaars en fietsers, alleen heten ze hier Rue Rustique. Uiteraard bezoeken wij ook de Little Chapel, de kleinste kerk ter wereld gemaakt van scherven en stukjes porselein, de meningen over de schoonheid hiervan waren verdeeld maar indrukwekkend is dit stukje vakmanschap zeker.

Er heerst een gezonde rivaliteit tussen beide eilanden, ze hebben bijvoorbeeld ieder hun eigen pond, gelukkig kan je met zowel de Engelse, Jersey en Guernsey pound overal betalen. Maak niet de fout zoals ik om het over de prachtige Jersey cows te hebben als je op Guernsey rijdt. De chauffeur zette me nog net niet de bus uit.. Bij Le Gouffre aan de zuidkust maken we een prachtige klifwandeling met schitterend uitzicht en lunchen we op het zonnige terras van het gelijknamige restaurant. Wat me opviel op Guernsey zijn de verschillende nationaliteiten op het eiland: een caissière uit Italië, een restaurant eigenaar uit Oostenrijk, een schoonmaakster uit Letland, een kok uit Egypte enzovoorts.

<del><\/del>De haven van Guernsey
De haven van Guernsey
Ook hier vind je prachtige uitzichten aan de kust
Ook hier vind je prachtige uitzichten aan de kust
Op Guernsey kun je mooie klifwandelingen maken
Op Guernsey kun je mooie klifwandelingen maken
Schitterend uitzicht op de kust van Guernsey
Schitterend uitzicht op de kust van Guernsey
Het gezellige centrum van Guernsey
Het gezellige centrum van Guernsey

Een dagje naar Sark

Vanuit Guernsey kan je ook prima een dagje naar het eiland Sark, bij aankomst kan je alleen per tractor en kar vervoerd worden naar de hoofdstraat. Verder is er geen gemotoriseerd verkeer toegestaan. Dit eiland is 5.5 km2 en er wonen 600 inwoners. Ook dit eiland is volledig zelfstandig en heeft een eigen school, wetten en zelfs de kleinste, in gebruik zijnde gevangenis ter wereld. Was het vroeger vooral een eiland waar allerlei gespuis hun toevlucht zocht, nu is het een oase van rust om te fietsen, te wandelen en heerlijk te picknicken. Absoluut een aanrader om hier een nachtje te onthaasten in het smaakvolle hotel Stocks. De nachten zijn hier echt donker zodat je kan genieten van een prachtige sterrenhemel.

Met al die rust en ruimte kan je heerlijk de drukke wereld even achter je laten, vooral de klifwandelingen zijn erg indrukwekkend, ik werd verrast door de aardige mensen, ze praten razendsnel maar bedoelen het allemaal goed. En dat eten, heerlijk. Is het Engels of is het Frans? Ik ben er nog niet uit, het is vooral anders!

Een soort stonehenge maar dan op eiland Sark
Een soort stonehenge maar dan op eiland Sark
Op kanaaleiland Sark kun je prachtige klifwandelingen maken
Op kanaaleiland Sark kun je prachtige klifwandelingen maken
Sark is klein en rustig maar ook heel mooi om te zien
Sark is klein en rustig maar ook heel mooi om te zien
Een plek waar je helemaal tot rust kunt komen
Een plek waar je helemaal tot rust kunt komen
Is het Engels of is het Frans? Ik ben er nog niet uit, het is vooral anders!
Is het Engels of is het Frans? Ik ben er nog niet uit, het is vooral anders!

Waarom naar de Kanaaleilanden?

Mocht jij nog niet overtuigd zijn van een reis naar de Kanaaleilanden, dan kunnen deze tips je misschien toch over de streep trekken!

  • Vliegen kan vanaf eind april tot half september rechtstreeks vanaf Rotterdam of Groningen. Sunair is de enige maatschappij die vanuit Nederland rechtstreeks naar de Kanaaleilanden vliegt.
  • Zo’n bijzondere bestemming op vijf kwartier vliegen, geen massatoerisme.
  • Tasty Walks op Guernsey, een keuze uit vele individuele wandelingen met audioguide met stops onderweg voor een cream tea, thee met overheerlijke scones met clotted cream and homemade jam.
  • Koop een buspas om gebruik te kunnen maken van het uitstekende busnetwerk.
  • Op Jersey is in augustus de jaarlijkse Battle of Flowers, een evenement waar de bloemen centraal staan.
Avatar foto
Anne de Valk

Anne is reisblogger en travelplanner bij TravelXL reisburo Van Oeveren in Zierikzee. Ze houdt van reizen, hiken en fietsen - het liefst een combinatie van alle drie tegelijk. Ze kookt graag vegetarische gerechten met wisselend succes.

Verder lezen over Eilanden

Tristan da Cunha is de meest afgelegen, bewoonde plek op aarde

Eén van 's werelds best bewaarde geheimen is Tristan da Cunha. Het wordt vaak beschouwd als de meest afgelegen, bewoonde plek op aarde. Je zou denken dat wij met het vliegtuig in zo ongeveer iedere uithoek van de aarde kunnen komen, maar dat geldt niet voor deze plek, waar je alleen met de boot kunt komen.

Natuur05.02.2024

Tristan da Cunha is de meest afgelegen, bewoonde plek op aarde

De top 5 mooiste stranden van Curaçao

Wie op vakantie gaat naar Curaçao, komt vooral voor zon, zee en strand. En dat is ook een van de beste redenen om naar dit prachtige eiland te komen. Dit zijn de 5 mooiste stranden van het eiland (plus bonustips)!

Ontspanning13.01.2024

De top 5 mooiste stranden van Curaçao

De mooiste plekken op Ameland

Ameland is een van de meest charmante eilanden in de Waddenzee en biedt een rustige en idyllische ontsnapping aan de drukte van het dagelijks leven. Dit juweeltje staat bekend om zijn adembenemende natuurlijke schoonheid...

Ontspanning09.11.2023

De mooiste plekken op Ameland

De 9 leukste dingen om te doen op Madeira

Het Portugese eiland Madeira is een van de grote verrassingen van Europa. Een betoverend mooie plek met prachtige natuur, charmante dorpjes en veel zon. Het is een hele fijne vakantiebestemming voor natuurliefhebbers. Je...

Algemeen09.10.2023

De 9 leukste dingen om te doen op Madeira

Eilandhoppen vanuit Split: ontdek de mooiste plekken op Hvar en Brač

Met knusse steegjes, sfeervolle pleinen en historisch bouwwerken is de stad Split een van de mooiste steden van Kroatië. In het oude centrum dwaal je door straten die al eeuwen lang bewandeld worden. Split ligt direct a...

Algemeen22.08.2023

Eilandhoppen vanuit Split: ontdek de mooiste plekken op Hvar en Brač

Dit is waarom Mallorca je nieuwe favoriete eiland is

De aantrekkingskracht van Mallorca is al jaren vrij sterk. Het is absoluut geen onbekende vakantiebestemming, en toch lijkt het wel alsof dit Spaanse eiland herontdekt wordt. Na jaren waarin het mateloos populaire Ibiza...

Zomer26.06.2023

Dit is waarom Mallorca je nieuwe favoriete eiland is

Paradijs in Indonesië: waarom je de Komodo eilanden bij Flores wil bezoeken

Ben je van plan om naar Indonesië af te reizen of heb je al een vakantie naar Bali gepland? Sla dan een trip naar de Komodo eilanden bij Flores niet over! Stel je eens voor: paradijselijk witte en roze stranden (ja, ech...

Zomer08.04.2023

Paradijs in Indonesië: waarom je de Komodo eilanden bij Flores wil bezoeken

Dit zijn de vijf mooiste plekken op Rhodos die bijna niemand kent!

Rhodos is een van de mooiste eilanden van Griekenland. Het is een eiland in de Egeïsche Zee, dat een klein stukje uit de kust van Turkije ligt. Rhodos is een echte zonbestemming, en zonovergoten eiland dat tot de belan...

Zomer05.04.2023

Dit zijn de vijf mooiste plekken op Rhodos die bijna niemand kent!

+ onontdekte vakantieadresjes