Natuur08.04.2017

Op safari in Noord-Spanje: op zoek naar wilde beren en wolven


Hoge bergtoppen geven het ultieme gevoel van vrijheid. Met de zon in m’n gezicht rijden we over een weg door de bergen met honderden bochten, langs blauwe bergmeren en kijkend naar gieren die hun gigantische vleugels spreiden en azen op hun prooi. Het is de muziek op de radio die verraadt waar we zijn, want zonder deze Spaanse klanken zou je denken dat je door Noord-Amerika rijdt. We zijn op safari, op zoek naar wilde beren en wolven in het noorden van Spanje. Wilde beren… in Spanje? Jep!

Omdat mijn beeld van Spanje vooral bestaat uit tapas eten in Barcelona en de charmante kustplaatsjes aan de Costa del Sol, is het de hoogste tijd om ‘het andere noorden’ van Spanje te verkennen op zoek naar deze wilde dieren. In Madrid halen we de huurauto op en rijden richting het noorden, in één rechte streep omhoog. Onderweg zien we het typische Spanje dat ik ken. Een felle blauwe lucht steekt af tegen het gele, droge landschap. We passeren uitgestrekte wijnvelden waar druiven rijpen om in een lekkere fles te belanden. Rijden door het Spaanse binnenland is heerlijk. En helemaal wanneer we de bergen in rijden. We pakken nog een stukje van Picos de Europa mee, een prachtig gebergte met grillige kalkstenen rotsen en daartussen schitterende bergmeren. Wat een genot!

Wilde beren in Noord-Spanje

Het zijn geen gigantische populaties, maar ze zitten er wel: wilde bruine beren in Spanje. Je kunt ze hier vinden in een paar regio’s: in de Pyreneeën en in de omgeving van Asturië en Cantabrië. En naar die laatste twee regio’s zijn wij onderweg.

De beren die hier wonen zijn van het type ‘Cantabrische bruine beer’. Het zijn de oorspronkelijke bewoners van dit gebied, ze zijn hier dus niet door de mens geplaatst. De berenpopulaties die je hier vindt zijn niet groot: het is een beetje gokken maar naar schatting leven er zo’n 100 tot 150 wilde bruine beren in Spanje. En daarmee weet je dus ook meteen dat je best wel geluk moet hebben om ze in het wild te kunnen zien, want hun leefgebied is groot.

Schitterende bergmeren in Noord-Spanje
Schitterende bergmeren in Noord-Spanje
Onderweg komen we zoveel mooie uitzichten tegen
Onderweg komen we zoveel mooie uitzichten tegen
Het prachtige gebergte Picos de Europa
Het prachtige gebergte Picos de Europa
De weg kronkelt door het gebergte. Wat een uitzicht!
De weg kronkelt door het gebergte. Wat een uitzicht!

Beren spotten in het wild

Omdat beren trouw zijn aan hun leefomgeving is het dus ook mogelijk om ze in het wild te spotten. Het einde van de zomer is daarvoor het perfecte moment. Dan komen de beren tevoorschijn om te snoepen van bessen en hazelnoten, die je aan het einde van de zomer in het lager gelegen deel van de bergen kunt vinden. En dat geeft jou weer de kans om deze wilde dieren met eigen ogen te zien.

Het beste kun je dat ’s morgens vroeg of aan het einde van de middag doen. Je kunt ervoor kiezen om zelf op zoek te gaan, maar dan is het echt zoeken naar een speld in een hooiberg. Het is ook slim om met een gids op pad te gaan; zij weten precies waar de beren leven en wanneer je ze kunt zien. Op strategische locaties – een heel eind bij de beren vandaan – plaatsen zij dan telescopen voor je, waarna het spotten kan beginnen.

En dat is echt geduld hebben. Het zijn en blijven wilde dieren, en ze met eigen ogen zien is een kwestie van geluk hebben. Right time, Right place. Wij reizen naar Pola de Somiedo in Asturië en gaan met Marcos en María van WildWatching Spain op zoek. Uren turen door een telescoop is aan de ene kan intensief, je ogen raken vermoeid, maar tegelijkertijd is het ook ontspannend. We maken zo min mogelijk geluid en staren naar de groene bergen voor ons. Er zijn geen geluiden om je heen en dat ontspant. Maar helaas, hoe goed we ook zoeken, de bruine beren laten zich aan ons deze dagen niet zien.

Urenlang proberen we beren te spotten in deze bergen
Urenlang proberen we beren te spotten in deze bergen
Aan de omgeving ligt het niet
Aan de omgeving ligt het niet
Tussen het beren spotten door maken we een prachtige korte hike
Tussen het beren spotten door maken we een prachtige korte hike
Einde middag proberen we het nog een keer
Einde middag proberen we het nog een keer
Maar helaas, we zien geen wilde beren...
Maar helaas, we zien geen wilde beren...
Naar hem waren we dus op zoek: de Cantabrische bruine beer
Naar hem waren we dus op zoek: de Cantabrische bruine beer

Wilde wolven in Noord-Spanje

Maar de bruine beer is niet het enige indrukwekkende wilde dier dat hier in het noorden van Spanje woont. Het is ook het leefgebied van de wolf. In tegenstelling tot de beer – die het liefste in z’n eentje leeft – heeft de wolf graag zijn familie om zich heen. Het zijn roedeldieren: vader, moeder en de kindjes leven samen. En ook wolven zijn trouw aan hun leefgebied en dat maakt het voor wild watchers mogelijk om ze in het wild te aanschouwen.

Om wilde wolven te zien reizen wij naar Riaño. Een bijzonder dorpje met een bijzonder verhaal. Het dorp Riaño lag ooit op de plek waar je nu een gigantisch stuwmeer vindt. Het dorp werd – samen met zes andere dorpjes – opgeofferd om dat stuwmeer te maken. Bewoners moesten huis en haard verlaten en de gemeente bouwde een ‘nieuw Riaño‘, een klein stukje verderop. Je kunt je voorstellen wat dat voor de bewoners betekend heeft…

Vanuit Riaño is het een klein stukje rijden, over een weg die bijna geen naam mag hebben. Achterin een rammelende jeep rijden wij nog voor zonsopkomst naar boven, omdat de eerste uren zonlicht de beste uren zijn om wolven te kunnen spotten. En wij hebben geluk… Al na een paar minuten komen de welpjes tevoorschijn. Ze spelen met elkaar en wij staan er met open mond naar te kijken.

Ria\u00f1o, in de Noord-Spaanse bergen
Riaño, in de Noord-Spaanse bergen
Als een volleerd wildlife watcher...
Als een volleerd wildlife watcher...
De crew
De crew
Yesss, wilde wolven gespot!
Yesss, wilde wolven gespot!

Weetjes over de bruine beer

Om te beginnen is het handig om wat over bruine beren te leren, voor je naar ze op zoek gaat.

  • Beren zijn solitaire dieren en leven in hun eigen leefgebied.
  • Mannetjes en vrouwtjes leven dus niet samen, alleen heel even om te paren.
  • Bij de geboorte van de kleintjes is het mannetje dus ook nergens te bekennen. Na ongeveer een jaar verlaten de kleintjes ook hun moeder.
  • Bruine beren eten vooral planten en zijn daarnaast gek op bessen en op honing (dat laatste is dus géén fabeltje).
  • De Spaanse beren doen nauwelijks aan een winterslaap omdat het er niet echt heel koud wordt. Dus ook in de winter blijven ze actief, al is dat wel wat minder dan in de zomer.
  • Gevaarlijk voor de mens zijn de bruine beren niet, zolang ze maar met rust worden gelaten.

Wat is de beste reistijd?

Nu lijkt het vrij eenvoudig om de wolven in het wild te kunnen zien en vrij lastig om beren te zien, maar dat is niet zo. Het zijn allebei wilde dieren en nog steeds is het een kwestie van geluk hebben. Al weten mensen van WildWatching Spain wel heel vaak de juiste plek te vinden.

María vertelt ons dat het maar zelden gebeurt dat ze met een groep op pad gaat en dat iedereen naar huis gaat zonder de wilde dieren te hebben gezien. Je moet je reis alleen wel goed plannen want alleen in bepaalde maanden is de kans het grootste. Daarom het reisadvies van de kenners:

  • Voor wilde beren reis je in april-mei of augustus-september naar Noord-Spanje.
  • Wilde wolven kun je een langere periode spotten, maar wil je de wolf en de beer tegelijk zien, dan is augustus-september je enige optie.

Wil je ook zo’n reis maken? Kijk dan eens op de website van Ambiance Travel. Hier kun je deze unieke safari in Spanje boeken, die nu toch ook op jouw bucketlist staat?

Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.

Gerelateerde artikelen

El Caminito del Rey: de gevaarlijkste wandelroute ter wereld

Wat zou jij doen als je gevraagd wordt om één van de gevaarlijkste wandelroutes ter wereld te lopen en deze vast te leggen met een 360° camera? Ik hoefde niet lang te twijfelen, want de Caminito del Rey wandelroute (o...

Natuur02.01.2023

El Caminito del Rey: de gevaarlijkste wandelroute ter wereld

Vastgelegd met een 360° camera
Maak kennis met de Big 3 van Spanje

De Big Five ken je, maar daarvoor moet je naar Afrika om ze te kunnen spotten. Dichter bij huis vind je echter wilde dieren die wat kleiner zijn, maar het spotten ervan is zeker zo indrukwekkend. Het is de Big 3 van Noor...

Natuur28.04.2017

Maak kennis met de Big 3 van Spanje

en spot ze in het wild
Weer of wind: in Valencia is altijd iets leuks te doen!

Valencia is misschien nog niet zo populair als Barcelona of Madrid, ze is zeker net zo leuk! Je kunt je er met gemak een paar dagen vermaken, al krijg je in één tot twee dagen ook al een goede indruk van de stad. Maar...

Stedentrips08.12.2016

Weer of wind: in Valencia is altijd iets leuks te doen!

Mini roadtrip langs de oostkust van Spanje

Bij roadtrippen denken we vaak aan een lange reis die door meerdere landen heen gaat, maar dat hoeft natuurlijk niet per se zo te zijn! Je kunt ook een (mini) roadtrip maken binnen de grenzen van één land tijdens een m...

Algemeen02.12.2016

Mini roadtrip langs de oostkust van Spanje

van Alicante naar Valencia

Verder lezen over Roadtrip

Causeway Coastal Route: de roadtrip van je leven door Noord-Ierland

Helemaal in het noorden van Noord-Ierland, in het land van romantische kastelen en fabelachtige legendes, ligt de Causeway Coastal Route. Een adembenemede weg langs ruige kusten, groene heuvels, fotogenieke dorpjes en we...

Natuur19.06.2024

Causeway Coastal Route: de roadtrip van je leven door Noord-Ierland

De ultieme roadtrip door Nederland: 10 verrassend leuke stops

Een roadtrip door Nederland, dat is een flinke uitdaging want de keuze is reuze in ons kleine landje. Nederland is namelijk groot genoeg om meerdere interessante routes uit te stippelen. Alle provincies aandoen is een op...

Algemeen29.05.2024

De ultieme roadtrip door Nederland: 10 verrassend leuke stops

Mae Hong Son Loop: maak de mooiste roadtrip door Thailand

Wil je een avontuurlijke roadtrip maken? De Mae Hong Son Loop in Thailand voert je 800 kilometer lang door bergen, jungle, rijstvelden en langs de mooiste grotten en watervallen. Het is een aanrader voor iedereen die houdt van roadtrippen en daar de tijd voor wil nemen.

Natuur14.05.2024

Mae Hong Son Loop: maak de mooiste roadtrip door Thailand

De ultieme roadtrip door Zeeland langs de 8 mooiste plekken

De liefde voor Zeeland is groot. Er zijn weinig plekken in Nederland waar je zó tot rust komt als in Zeeland. Het zijn niet alleen de Zeeuwse stranden, maar het zijn ook de uitgestrekte landschappen, lieflijke dorpjes e...

Zomer15.04.2024

De ultieme roadtrip door Zeeland langs de 8 mooiste plekken

Een roadtrip door Zuid-Engeland: dit zijn de mooiste plekken

Zuid-Engeland gaat je compleet verrassen. Zonovergoten stranden, ruige kliffen en lieflijke dorpjes: het is er allemaal aan de Engelse zuidkust. Maar bijna niemand weet dat. En misschien moeten we dat juist zo houden? De...

Zomer18.03.2024

Een roadtrip door Zuid-Engeland: dit zijn de mooiste plekken

Roadtrippen langs de kust van de Côte d’Azur: de 7 mooiste stops

De Côte d’Azur, een gebied dat zich uitstrekt van Saint-Tropez tot de Frans-Italiaanse grens. Het is een van ’s werelds bekendste en beste bestemmingen aan zee. Dit is natuurlijk niet zonder reden! Je vindt er prach...

Zomer22.02.2024

Roadtrippen langs de kust van de Côte d’Azur: de 7 mooiste stops

De ultieme route voor een roadtrip door Kroatië + de mooiste stops

Voor de kust in de helderblauwe Adriatische zee liggen tientallen bewoonde, prachtige eilanden. En dus hop je hier tijdens het roadtrippen ook van eiland naar eiland om de mooiste plekken van Kroatië te ontdekken. Magische zonsondergangen en dromerige dorpen maken de reis compleet. Volg de kustlijn voor een waanzinnig roadtrip door Kroatië! Wij hebben de ultieme route voor je uitgestippeld en laten je zien wat de beste plekken zijn om te stoppen.

Algemeen20.02.2024

De ultieme route voor een roadtrip door Kroatië + de mooiste stops

De mooiste roadtrip in Zuid-Afrika: route van Kaapstad naar Port Elizabeth!


Zuid-Afrika heeft alles te bieden waar je als reiziger naar op zoek bent. Het is hét perfect land voor onze favoriete manier van reizen: roadtrippen. Stap in de auto en ga op zoek naar de perfecte mix van stranden, bergen, safari's, wijngaarden en heerlijk eten.

Algemeen13.02.2024

De mooiste roadtrip in Zuid-Afrika: route van Kaapstad naar Port Elizabeth!


Verder lezen over Spanje

Dit zijn de 9 coolste dingen om te doen in Sevilla

Sevilla is de hoofdstad van Andalusië, de meest zuidelijke regio van Spanje. Het is een moderne stad vol kunst maar met een oude ziel. Het eeuwenoude Sevilla fascineert op vele vlakken, met schitterende paleizen, sinaas...

Stedentrips02.07.2024

Dit zijn de 9 coolste dingen om te doen in Sevilla

Carnaval op Tenerife: dit moet je een keer hebben meegemaakt!

Carnaval op Tenerife is echt even andere koek. Dit op een na grootste carnavalsfeest ter wereld is een ware belevenis! De outfits zijn geweldig, de optochten indrukwekkend en de sfeer is heerlijk latin.

Algemeen02.05.2024

Carnaval op Tenerife: dit moet je een keer hebben meegemaakt!

Málaga in één dag: 5 tips

Begin dit jaar zeiden we het al: Málaga behoort tot één van de mooiste zomervakantiebestemmingen van Europa! Heel logisch want de hartverwarmende stad heeft eigenlijk alles: prachtige stranden, een bruisende haven, mo...

Stedentrips18.04.2024

Málaga in één dag: 5 tips

Deze bezienswaardigheden moet je beslist zien.
Vakantie Spanje 2024: dit zijn de populairste bestemmingen

Of je nu op zoek bent naar ontspanning aan de kust, avontuur in de bergen, of liever op stedentrip naar een van de eeuwenoude steden gaat, Spanje heeft het echt allemaal. Van Barcelona tot de schilderachtige witte dorpen van Andalusië, de indrukwekkende bergtoppen van de Pyreneeën, de uitgestrekte wijngaarden van La Rioja: er is hier zoveel moois te ontdekken!

Zomer11.04.2024

Vakantie Spanje 2024: dit zijn de populairste bestemmingen

De 8 coolste dingen om te doen in Bilbao

Bilbao is de stad van de pintxos én van een van de beroemdste musea wereldwijd. Oude en nieuwe architectuur geven de Baskische stad sfeer. Het is de perfecte bestemming voor een korte stedentrip: je bent er zo en er is...

Stedentrips26.08.2023

De 8 coolste dingen om te doen in Bilbao

Van vulkanen tot magische rotsen: hier moet je heen als natuurliefhebber

Spanje is super populair dit jaar. Niet alleen het vasteland, maar vooral de eilanden. De natuur op deze eilanden loopt zo erg uiteen dat veel natuurliefhebbers voor Spanje kiezen. Heb je nog geen vakantie geboekt dit ja...

Natuur11.08.2023

Van vulkanen tot magische rotsen: hier moet je heen als natuurliefhebber

Dit is waarom Mallorca je nieuwe favoriete eiland is

De aantrekkingskracht van Mallorca is al jaren vrij sterk. Het is absoluut geen onbekende vakantiebestemming, en toch lijkt het wel alsof dit Spaanse eiland herontdekt wordt. Na jaren waarin het mateloos populaire Ibiza...

Zomer26.06.2023

Dit is waarom Mallorca je nieuwe favoriete eiland is

Dit zijn de 6 coolste dingen om te doen in Madrid

Een stedentrip naar Madrid, waar zullen we beginnen? Madrid, zoals elke Europese stad, is niet gezegend met het warmste weer tijdens de wintermaanden. Toch is de winter een sfeervolle periode voor een stedentrip naar de...

Stedentrips16.01.2023

Dit zijn de 6 coolste dingen om te doen in Madrid

stedentrip in de winter