Natuur09.02.2021

Athabasca Falls is de mooiste waterval in Jasper, Canada


De Canadese provincie Alberta is een natuurparadijs. Met ruige natuur, paradijselijke bergmeren en eeuwig besneeuwde bergtoppen is het een regelrechte droombestemming. Winters zijn er lang en ijskoud, maar daar weten ze in Canada wel raad mee. In een wereld van sneeuw en ijs valt heel veel te beleven. Zoals een bezoek aan de Athabasca Falls, een indrukwekkende waterval in Jasper National Park. Het is een van de mooiste plekken in de Canadese Rockies en die wil je zeker weten een keer gezien hebben!

De kracht van de Athabasca Falls

De Athabasca Falls is een zeer krachtige waterval. Over een breedte van 18 meter stort het water hier 23 meter naar beneden. Dat is voor een waterval misschien niet super hoog, maar de grote hoeveelheid water zorgt ervoor dat deze wel heel sterk is. Het wordt daarom een zogenaamde ‘klasse 5 waterval’ genoemd. Wanneer de waterval op z’n hoogtepunt is (in de zomer), stroomt hier zoveel water naar beneden dat je elkaar bijna niet meer kunt verstaan als je er vlakbij staat.

Wat vooral heel bijzonder aan de Athabasca Falls is, is de vorm ervan. Het water stroomt door een kloof van rotsen die eruit zien alsof ze door een kunstenaar heel precies zo zijn weggelegd. Hoge stapels platte stenen op elkaar, met daartussen ruimte voor het water. De doorgang voor het water is vrij smal, wat voor een hoge stroomsnelheid zorgt.

In de winter zijn delen van de Athabasca Falls bevroren, maar nog steeds zul je water horen stromen. Hoe koud ook; lang niet al het water bevriest. Daar is het water te sterk voor.

De zon breekt net door achter de bergen
De zon breekt net door achter de bergen
De kloof is misschien niet zo super diep, maar wel indrukwekkend qua structuur
De kloof is misschien niet zo super diep, maar wel indrukwekkend qua structuur
Athabasca Falls in de winter is magisch mooi
Athabasca Falls in de winter is magisch mooi

Uitkijken over de Athabasca Falls

Op verschillende plaatsen zijn uitkijkplatforms aangelegd die je het beste uitzicht op de waterval. En dat is handig, want zo kun je behoorlijk dichtbij het vallende water komen. Bordjes vertellen je meer over het gesteente en het ontstaan van de waterval, wat miljoenen jaren heeft geduurd om deze indrukwekkende plek te creëeren.

Loop je helemaal rond naar alle uitkijkplatforms, dan is het een wandeling van ongeveer een kilometer. Voor een lange hike moet je hier dus niet zijn, daar heeft Jasper National Park veel betere plekken voor. Maar omdat het een van de mooiste plekken in Jasper is, moet je er zeker een stop maken.

Zonsopkomst en zonsondergang zijn natuurlijk de beste momenten om deze waterval te bezoeken, maar dat moet maar net uitkomen tijdens de reis die je maakt.

Tip: zoek je avontuur? In de zomer kun je raften op de Athabasca River!

Er zijn verschillende uitkijkpunten waar je de watervallen goed kunt overzien
Er zijn verschillende uitkijkpunten waar je de watervallen goed kunt overzien
In de winter bevriezen delen van de waterval, maar daar onder stroomt nog steeds water
In de winter bevriezen delen van de waterval, maar daar onder stroomt nog steeds water
Een bijzonder kunstwerk van de natuur
Een bijzonder kunstwerk van de natuur

De beste reistijd?


Wil je weten wat de beste reistijd is om de Athabasca Falls te bezoeken? Ik was er in de winter en dan is de omgeving sprookjesachtig. Met een laag sneeuw en delen van de waterval die bevroren zijn, is het een magisch mooie plek. Al lijkt me de zomer, wanneer de waterval op volle kracht stroomt, ook heel bijzonder. Het voordeel van de winter is echter dat het dan een stuk rustiger is in dit deel van Canada. Niet iedereen houdt blijkbaar van sneeuw en ijs.

Hoe kom je er?

Athabasca Falls ligt ongeveer 30 kilometer ten zuiden van het dorpje Jasper. Om bij de Athabasca Falls te komen neem je een hele bijzondere snelweg: de Icefields Parkway – Alberta Highway 93. Het is de weg langs het Columbia Icefield die de nationale parken Banff en Jasper met elkaar verbindt. Een schitterende weg om te rijden, zowel in de zomer als in de winter. Een alternatieve route is de weg met nummer 93A, een zijweg van de Icefields Parkway. Deze weg is overigens in de wintermaanden gesloten. In de zomer is dit een goede keuze aangezien het dan op de route via de Icefields Parkway nogal druk kan zijn.

Athabasca Falls staat goed aangegeven met borden langs de weg, maar toch kan het gebeuren dat je afslag mist. De omgeving is hier zó mooi dat je blijft rondkijken. Een extra stukje op deze weg rijden om te moeten keren is echter geen straf. Heb je de juiste afslag genomen, dan ben je er in feite al. De Athabasca Falls ligt namelijk pal aan de Icefields Parkway. Een stop die je absoluut niet wil missen. Parkeer je auto en stap uit voor een korte wandeling. Binnen een paar minuten sta je op de beste plek om de waterval te kunnen zien.

Nog meer mooie plekken in West-Canada:

Staat deze waterval al op jouw bucketlist?
Staat deze waterval al op jouw bucketlist?
Je komt er via de Icefields Parkway, een hele mooie weg om te rijden!
Je komt er via de Icefields Parkway, een hele mooie weg om te rijden!

Op reis naar Jasper in Canada

Staat Athabasca Falls in Canada op jouw bucketlist en wil je er naartoe? Lees dan deze reistips goed door.

Plan je reis

  • Goedkope vliegtickets naar Canada boek je het beste via KLM. Vanuit NL vlieg je naar alle grote steden in Canada.
  • Een huurauto is in Canada echt onmisbaar. De afstanden in Jasper National Park (en in heel Canada) zijn gigantisch. All inclusive huurauto's huur je het beste via Sunny Cars.
  • Wil je liever een camper huren voor de ultieme reis door Canada, kijk dan eens bij Travelhome. Zij zijn gespecialiseerd in campers verhuren in Canada.
  • Zelf je reis door Canada samenstellen kan met de bouwstenen van Riksja Travel.
  • Of kijk eens in het aanbod van Canada Plus voor compleet verzorgde rondreizen naar Canada.
  • Een leuke hoteltip in Jasper is Pyramid Lake Resort op een mooie plek aan het water.
.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h1{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h1{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h1:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.

Verder lezen over Canada

Bewonder de magische ijsbubbels in Abraham Lake in Canada

Abraham Lake is een groot stuwmeer gelegen in de Canadese provincie Alberta, in de uitlopers van de Rocky Mountains. Ieder jaar in de winter vindt hier een uniek natuurfenomeen plaats. In het bevroren water van Abraham Lake ontstaan zogenaamde ijsbubbels. En dat is zo'n magisch zicht, dat wil je een keer van dichtbij meemaken!

Winter25.01.2024

Bewonder de magische ijsbubbels in Abraham Lake in Canada

De 5 mooiste plekken om het noorderlicht te zien!

Aurora Borealis, het noorderlicht, is een van de meest bijzondere natuurfenomenen. Het is de mooiste lichtshow ter wereld, aan ons gegeven door Moeder Natuur. Je kunt het noorderlicht alleen zien als het donker is en dan...

Natuur21.11.2023

De 5 mooiste plekken om het noorderlicht te zien!

Winter in Canada: ontdek Edmonton en ga skiën in Marmot Basin

Canada is een betoverende winterbestemming die op ieders bucketlist thuishoort. De witte bergtoppen van de statige Rocky Mountains vormen het decor voor een onvergetelijke wintervakantie. Daartussen vind je zeker ook bij...

Winter03.10.2023

Winter in Canada: ontdek Edmonton en ga skiën in Marmot Basin

De 6 meest verrassende plekken in Oost-Canada om juist nu te ontdekken

Canada is een erg populaire vakantiebestemming. De meeste reizigers gaan naar de grote steden, beroemde trekpleisters als de Niagara Falls en Vancouver, of reizen naar British Columbia en Alberta in West-Canada om de ade...

Natuur13.02.2023

De 6 meest verrassende plekken in Oost-Canada om juist nu te ontdekken

Zo vlieg je ‘duurzaam’ naar Canada

Last van vliegschaamte? Maar wil je wél de wereld ontdekken? Dan hoef je de komende jaren niet per se thuis te blijven. Duurzaam reizen is gelukkig niet langer een trend, nog even en het is de standaard. De luchtvaarti...

Vliegen10.10.2022

Zo vlieg je ‘duurzaam’ naar Canada

Dit is de ultieme route voor een roadtrip door Canada!

Dit is wat je noemt een échte roadtrip, door Canada, een van de allermooiste landen ter wereld. Het is een droombestemming voor een roadtrip want alles wat je zoekt voor zo'n soort vakantie ga je hier vinden. Kilometers...

Ontspanning12.04.2022

Dit is de ultieme route voor een roadtrip door Canada!

de 8 mooiste stops
Maligne Canyon: ontdek deze waanzinnig mooie kloof in Canada

Maligne Canyon is een diepe kloof in de Canadese Rocky Mountains. Je vindt Maligne Canyon in het Jasper National Park, een van de mooiste natuurparken van heel Canada. De kloof ligt op slechts 10 minuten rijden van het d...

Natuur31.01.2021

Maligne Canyon: ontdek deze waanzinnig mooie kloof in Canada

Wild Canada: een uniek inkijkje in het Great Bear Rainforest

Het Great Bear Rainforest is een regenwoud aan de westkust van British Columbia in Canada. Een gigantisch uitgestrekt gebied van maar liefst 6,4 miljoen hectare. Het Great Bear Rainforest is een van 's werelds oudste bos...

Natuur06.11.2019

Wild Canada: een uniek inkijkje in het Great Bear Rainforest

must see docu