Natuur05.10.2018

Aurora Borealis spotten voor dummies


Een groene lucht, bewegende golven in de lucht en met een beetje geluk komen er zelfs kleuren als roze en violet tevoorschijn. Aurora borealis, ook wel het poollicht of het noorderlicht, is een natuurverschijnsel waar je mond van open kan vallen. Maar dan moet je natuurlijk wel weten waar, wanneer en hoe je deze het beste kunt zien.

De beste aurora borealis bestemmingen

Eerst even een misverstand de wereld uit werken. Mensen denken dat het aurora borealis alleen te zien is zodra je dicht bij de Noordpool zit. Het klopt inderdaad dat de kans daar groot is, maar er bestaat ook zoiets als het ‘zuiderlicht’. Dat licht is, zoals de naam wel doet vermoeden, juist te zien bij de Zuidpool. Dit verschijnsel heeft hetzelfde principe als het noorderlicht. In basis is het wel belangrijk om zo dicht mogelijk bij de ‘pool’ te zitten. De aarde werkt namelijk als een magneet en dat magnetische veld is nodig voor het verschijnsel. Hoe hoger, hoe sterker het verschijnsel kan verschijnen. Daarom zijn landen als Canada, IJsland en Lapland hele goede bestemmingen om aurora borealis te spotten. Toch kun je het poollicht zelfs ook in Nederland spotten. Het is wel zeer zeldzaam, maar er is toch al een aantal keer een groene golf boven Friesland gespot.

Welke ingrediënten zijn er nodig?

Nog een fabel: het moet koud zijn om het aurora borealis te kunnen zien. Temperatuur heeft echter niets met het wel of niet verschijnen van het poollicht te maken. Het hebben van voldoende zonneactiviteit en een donkere heldere nacht zijn wel belangrijke ingrediënten. De winterperiode is een goede periode voor aurora borealis, omdat het dan donker en helder is. Echter is de zonneactiviteit niet altijd even hoog. Voor de zomer geldt dat de zonneactiviteit hoog is, maar de nachten bijna niet donker worden. Een no-go dus.

Voor de lente en de herfst geldt dat er veel zonneactiviteit is én donkere nachten. De beste combinatie en dat maakt dat de maanden maart en september de ultieme periode is om aurora borealis te spotten. Echte spotters weten dat en er worden in die periode zelfs ‘poollicht reizen’ georganiseerd door Voigt Travel.

Hoe ontstaat aurora borealis?

Vooropgesteld dat het natuurlijk een hele scheikundige tekst zou worden als we de officiële termen zouden gebruiken en wij het verschijnsel ook alleen in ‘dummies’ taal begrepen, probeer ik je uit te leggen wat aurora borealis precies is.

Op de zon ontstaan de hele dag door uitbarstingen. Hij kookt als het ware de hele dag. Soms schiet zo’n uitbarsting echter volledig uit en wordt er een wolk van zonnedeeltjes in de ruimte geslingerd. Die zonnedeeltjes, die we zonnewind noemen, komen ook richting de aarde en stuiten op ons magnetisch veld. Zodra de elektrisch geladen zonnedeeltjes tegen ons magnetisch veld komen, worden ze afgebogen richting de noord en zuidpool. Die polen hebben namelijk een aantrekkende kracht. Doordat de zonnedeeltjes vervolgens bij de polen met onze atmosfeer botsen, ontstaat er een energie of ook wel licht. Het eindresultaat is aurora borealis, het poollicht!

Het ontstaan van dit bijzondere licht begint bij de zon
Het ontstaan van dit bijzondere licht begint bij de zon

Hoe laat kun je aurora borealis zien?

Het is en blijf een natuurverschijnsel en je weet dus nooit ver van tevoren of en op welk tijdstip het licht te zien zal zijn. In principe kan het gebeuren zodra het donker wordt. De kans is wel het grootste tussen 22.30 uur en 01.30 uur, maar dat houdt niet in dat je om 21.00 uur of 04.00 uur niet van een mooi spektakel kan genieten.

Wil je weten hoe laat je naar buiten moet gaan om aurora borealis te spotten? Hou dan een paar dingen in de gaten. Ten eerste moet het een heldere nacht zijn. Kijk dus een paar keer of er al een mooie sterrenhemel te zien is. Bij een regenachtige avond (en dus veel wolken) hoef je de sauna echt niet te verlaten. Dan gaat het niet gebeuren.

Welke apps kunnen je helpen?

Er zijn een aantal apps te downloaden die je kunnen helpen bij het voorspellen. Aurora Alerts of Aurora Now zijn daar voorbeelden van. Download de App en hou de tellertjes in de gaten. Voor veel apps geldt dat je er een uur bij op moet tellen. Dus als je om 21.00 uur ziet dat de BZ naar -3 springt. Zorg dan dat je om 21.45 uur klaar staat, want om 22.00 uur moet het gaan gebeuren.

  • De BZ moet onder 0: hoe lager, hoe beter
  • De Bt en Speed moeten juist hoog uitslaan
  • Hoe hoger de KP waarde is, hoe groter de kans!
Download apps zodat je weet wanneer je de grootste kans hebt om het poollicht te zien
Download apps zodat je weet wanneer je de grootste kans hebt om het poollicht te zien

De beste plek om aurora borealis te zien?

Ga voor een plek waar weinig ‘lichtvervuiling’ is. Daar bedoelen we licht van huizen, straatlantaarns etc. Licht dat de donkere nacht verstoord. Zoals al eerder geschreven, is de herfst een hele goede periode om te gaan. Niet alleen omdat de kansen het grootste zijn en de temperaturen nog aangenaam, vooral ook je twee keer zo veel aurora borealis kan krijgen. Huh?Ja, voor het oog dan. Wanneer je namelijk bij een meer gaat staan, weerspiegelt het poollicht heel mooi in het water en zie je dubbel poollicht. Groot voordeel van het poollicht in Fins Lapland bekijken; het wordt ook wel het land van de duizend(en) meren genoemd. Je hoeft dus niet lang te zoeken.

Een andere mooie plek is natuurlijk hoog op de berg. Zodat je aurora borealis in de verte kunt zien met een mooi uitgestrekt landschap. In hoeverre je daar iets van ziet natuurlijk in het donker.

En dan verschijnt het plotseling?

Nee, het verschijnsel is er niet íneens. Ondanks dat het een hele heldere nacht is, lijken er ineens een paar wolken te ontstaan. Je kunt echter de sterren er nog wel door heen zien. Dát is het begin van aurora borealis. Voor het oog nog niet direct waar te nemen, maar wanneer je met een goede camera (geen telefoon, wel spiegelreflexcamera) een foto neemt, zie je dat die ‘wolk’ groen is. Zodra die zich gaat ontwikkelen en intenser wordt, ontstaat ook voor het oog het echte aurora borealis. Heb je geluk, dan gaat het boven je hoofd dansen en krijgt het naast de witte groene kleuren zelfs de kleuren roze en violet.

Het poollicht en de sterren
Het poollicht en de sterren

Hoe neem je een foto van aurora borealis?

Een camera mag dan aurora borealis eerder weergeven dan jij met je eigen ogen kunt zien, dat houdt niet in dat aurora borealis gemakkelijk vast te leggen is. Het is, als het goed is, heel erg donker, dus je camera op de standaardinstellingen laten staan heeft geen zin. Er zijn heel veel artikelen op internet te vinden van professionele fotografen. Vaak alleen lastig te begrijpen wanneer je nog niet zo thuis bent in het nachtfotograferen. In dummie-taal komt het fotograferen van de nacht en het poollicht eigenlijk neer op deze basisprincipes.

  1. Stel je camera in op oneindig. Op je camera heb je naast je lens (het gedeelte waar je aan draait om in en uit te zoomen) nog een tweede draaiband zitten. Dat is de focusring waar je mee kunt scherpstellen. Er zijn camera’s die daar het ‘oneindig’ teken hebben staan (een liggende 8). Scheelt een hoop gepriegel als je die hebt. Heb je die niet, dan moet je zelf aan de slag. Op je lens zit een knopje waarbij je kunt kiezen tussen A en M: Automatic en Manual. Normaal heb je deze op A staan, zodat je camera je helpt bij het scherpstellen. Om je camera op oneindig te kunnen stellen, heb je echter de M nodig. Ga overdag naar een punt waar je heel ver kunt kijken en draai aan de focusring. Zie je de verte nu scherp? Dan staat je focus goed voor de nacht. Zet er een streepje of stickertje bij, zodat je, mocht je ring onverhoopt gedraaid worden, hem weer kunt herstellen.
  2. Gebruik op je camera de stand waarbij je zowel de sluitertijd als de diafragma moet instellen. Meestal is dat de M ook van manual. De sluitertijd moet heel lang zijn. Want hoe langer de sluitertijd, hoe meer licht er in de foto ‘gevangen’ wordt. Zet hem daarom op 10’ of zelfs 15’ seconden. Eigenlijk zeg je hier; neem 15 seconden de tijd om een foto te maken. Dat houdt in dat je die 15 seconden de camera of het beeld niet mag bewegen. Zoek een muurtje of randje waar je je camera op kan zetten of neem je statief mee. Je diafragma, op je camera weergegeven als een schuine F, moet rond de 4 liggen. Daar kun je een beetje mee spelen.
  3. Tot slot de ISO-waarde. Bij het maken van een normale foto, is een lage ISO-waarde vaak het beste. Hoe hoger de ISO-waarde, hoe meer ruis je foto zal bevatten. Maar een hoge ISO-waarde kan in het donker en dus bij het fotograferen van aurora borealis wel goed werken. De ISO-waarde beïnvloedt de lichtgevoeligheid van de foto. Je kunt hem het beste op 1600 of soms zelfs 3200 zetten.

Alles ingesteld en apps gedownload? Dan is het enkel nog tijd om het ticket te boeken en aurora borealis achterna te gaan!

Op reis naar het noorderlicht

Wil jij het noorderlicht een keer zien? Ga dan op reis naar Lapland. Deze tips kunnen je wellicht helpen om je reis te boeken.

Plan je reis

  • Dé aanbieder van noorderlicht reizen is Voigt Travel. Al jaren zijn zij gespecialiseerd in vakanties naar onder andere Lapland.
  • De makkelijkse manier om een noorderlicht reis te boeken is dus door het kiezen voor een pakketreis, met een vlucht, verblijf én excursies in één. Kijk eens bij het aanbod van TUI. Zij hebben een mooi aanbod winterse reizen naar Lapland.
  • En ook BBI heeft een breed aanbod met reizen naar Lapland inclusief vluchten. Bijvoorbeeld naar Noorwegen of Finland. Bekijk hier de noorderlicht reizen van BBI Travel.
.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h1{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h1{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h1:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Carlissa Remmerswaal

Carlissa vindt het heerlijk om de wereld over te reizen en schrijft daar ook graag over. Een verre reis of stedentrips; je mag haar er altijd voor wakker maken. Ze woont in Den Haag en beschouwt New York als haar tweede thuis!

Verder lezen over Finland

De 5 mooiste plekken om het noorderlicht te zien!

Aurora Borealis, het noorderlicht, is een van de meest bijzondere natuurfenomenen. Het is de mooiste lichtshow ter wereld, aan ons gegeven door Moeder Natuur. Je kunt het noorderlicht alleen zien als het donker is en dan...

Natuur21.11.2023

De 5 mooiste plekken om het noorderlicht te zien!

24 uur in Helsinki: deze drie dingen mag je niet missen!

Wie in de zomer Fins Lapland wil bezoeken, zal een overstap moeten maken op Helsinki. Wij vlogen van Rovaniemi naar Helsinki. We boekten er een hotel, want, als je er dan toch bent, waarom zou je dan niet een dagje van d...

Stedentrips05.08.2023

24 uur in Helsinki: deze drie dingen mag je niet missen!

8 manieren om net zo gelukkig te zijn als de Finnen

Voor de zesde keer op rij zijn de Finnen door het jaarlijkse World Happiness Report benoemd tot de gelukkigste mensen ter wereld. Hoe doen ze dat toch en hoe kun jij dit gevoel ook ervaren? Wij bezochten Fins Lapland in...

Zomer03.08.2023

8 manieren om net zo gelukkig te zijn als de Finnen

ervaar zomer in Fins Lapland
Ontdek de 8 mooiste plekken in Zuid-Finland

Zo ver als je kunt kijken zie je niets dan natuur. Alleen wat knusse rode houten huisjes die het eindeloze landschap doorbreken. Om je heen is er niets dan rust en stilte. De zon zorgt voor een aangename warmte. Op je ei...

Zomer31.03.2023

Ontdek de 8 mooiste plekken in Zuid-Finland

Dit zijn de 5 beste tips voor Lapland in de zomer

Lapland is een van de leukste zomerbestemmingen van Noord-Europa. Het is de perfecte plek voor de échte natuurliefhebbers. Of eigenlijk voor iedereen die wel een dosis rust en ontspanning op een beeldschone plek kan geb...

Zomer10.03.2023

Dit zijn de 5 beste tips voor Lapland in de zomer

Zeven redenen voor een zomer in Fins Lapland

Bossen zo ver je kunt kijken, talloze meren en af en toe een rendier op de weg: dit moet Fins Lapland zijn! Wij bezochten dit geliefde gebied in augustus, wat - samen met maart - de beste reistijd voor deze plek is. Waar...

Zomer29.08.2022

Zeven redenen voor een zomer in Fins Lapland

Zet deze accommodaties maar op je bucketlist: de mooiste sneeuw- en ijshotels in Europa

Slapen in een ijshotel of prachtige accommodatie in de sneeuw? Als je toe bent aan een portie avontuur of luxe dan omarm je deze winter de kou en slaap je in één van de mooiste ijs- of sneeuwhotels van Europa. Een nach...

Winter02.11.2021

Zet deze accommodaties maar op je bucketlist: de mooiste sneeuw- en ijshotels in Europa

Rovaniemi in Finland is de geboorteplaats van de kerstman

Rovaniemi in Finland (tevens de hoofdstad van Lapland) is vooral bekend vanwege iemand die wereldwijd bekender is dan onze eigen Sinterklaas. Iemand met een naam die er verdacht veel op lijkt: Santa Claus ofwel de kerstm...

Winter11.12.2020

Rovaniemi in Finland is de geboorteplaats van de kerstman

Verder lezen over Fotografie

Review: op reis met de Thule Aspect camerarugzak

Met de Nikon D750 en drie bijbehorende lenzen (27-70, 24 en 50 mm) heb ik vaak een zware cameraset bij me als ik op reis ga. Tot voor kort zaten die gewoon los in een willekeurige rugtas zonder enige vorm van bescherming...

Gadgets23.03.2023

Review: op reis met de Thule Aspect camerarugzak

Met deze kindercamera maken de kids zelf de leukste foto’s!

Zijn je kinderen ook gek op het maken van foto’s? De kids groeien tegenwoordig op met de nieuwste technologische ontwikkelingen. Het maken van foto’s en video’s is voor de meesten geen onbekend terrein. Zeker als p...

Gadgets07.02.2023

Met deze kindercamera maken de kids zelf de leukste foto’s!

Zo maak je foto’s met je iPhone terwijl het vriest – zonder je handschoenen uit te doen

Mocht je op een plek zijn waar het echt mega koud is - Lapland in de winter bijvoorbeeld - dan is fotograferen ineens niet meer zo heel erg leuk. Daarvoor heb je namelijk je handen nodig en bij temperaturen van -25° C w...

Winter09.02.2021

Zo maak je foto’s met je iPhone terwijl het vriest – zonder je handschoenen uit te doen

6 tips voor fotograferen in de sneeuw: zo doe je dat!

Eén van de mooiste natuurfenomenen om te fotograferen is sneeuw. De wereld ziet er zoveel mooier uit als het gesneeuwd heeft. Het bos verandert in een sprookjesachtige setting. Een winter wonderland is een landschap dat...

Winter06.02.2021

6 tips voor fotograferen in de sneeuw: zo doe je dat!

Polaroid Lab laat je leukste vakantiefoto’s tot leven komen!

Heb jij weleens gekeken naar hoeveel foto’s je tijdens je laatste vakantie hebt gemaakt? Misschien zijn het er wel een paar honderd? De meeste zul je gewoon in de filmrol op je telefoon hebben staan - of op de geheugen...

Gadgets15.10.2020

Polaroid Lab laat je leukste vakantiefoto’s tot leven komen!

Vijf redenen om een fotoboek van afgelopen zomer te maken!

De zomer van 2020 is er eentje waarin geschiedenis werd geschreven. Vanaf begin maart stond ieders leven op z’n kop, en niet zo’n beetje ook. Van volledige vrijheid en de wereld rondreizen gingen we naar gesloten gre...

Lifestyle15.09.2020

Vijf redenen om een fotoboek van afgelopen zomer te maken!

Deze 15 foto’s laten zien hoe prachtig de natuur in Ierland is

Ierland is het land van de kelten, kastelen en mythen. En van ruige rotspartijen, spectaculaire kliffen en een groen, glooiend binnenland. Ierland is een van de mooiste natuurbestemmingen van Europa, al is dat zeker niet...

Natuur27.04.2020

Deze 15 foto’s laten zien hoe prachtig de natuur in Ierland is

Een fotoboek maken? Met deze tips gaat het je lukken!

Een fotoboek maken na een mooie reis is nu eenmaal heel veel werk. Zoveel werk, dat je er vol goede moed aan begint, maar het waarschijnlijk niet afmaakt. Nu zijn er allerlei alternatieven, zoals foto’s uploaden en een...

Lifestyle16.03.2020

Een fotoboek maken? Met deze tips gaat het je lukken!

Verder lezen over Lapland

De 5 mooiste plekken om het noorderlicht te zien!

Aurora Borealis, het noorderlicht, is een van de meest bijzondere natuurfenomenen. Het is de mooiste lichtshow ter wereld, aan ons gegeven door Moeder Natuur. Je kunt het noorderlicht alleen zien als het donker is en dan...

Natuur21.11.2023

De 5 mooiste plekken om het noorderlicht te zien!

Dit zijn de 5 beste tips voor Lapland in de zomer

Lapland is een van de leukste zomerbestemmingen van Noord-Europa. Het is de perfecte plek voor de échte natuurliefhebbers. Of eigenlijk voor iedereen die wel een dosis rust en ontspanning op een beeldschone plek kan geb...

Zomer10.03.2023

Dit zijn de 5 beste tips voor Lapland in de zomer

Zeven redenen voor een zomer in Fins Lapland

Bossen zo ver je kunt kijken, talloze meren en af en toe een rendier op de weg: dit moet Fins Lapland zijn! Wij bezochten dit geliefde gebied in augustus, wat - samen met maart - de beste reistijd voor deze plek is. Waar...

Zomer29.08.2022

Zeven redenen voor een zomer in Fins Lapland

Zet deze accommodaties maar op je bucketlist: de mooiste sneeuw- en ijshotels in Europa

Slapen in een ijshotel of prachtige accommodatie in de sneeuw? Als je toe bent aan een portie avontuur of luxe dan omarm je deze winter de kou en slaap je in één van de mooiste ijs- of sneeuwhotels van Europa. Een nach...

Winter02.11.2021

Zet deze accommodaties maar op je bucketlist: de mooiste sneeuw- en ijshotels in Europa

Rovaniemi in Finland is de geboorteplaats van de kerstman

Rovaniemi in Finland (tevens de hoofdstad van Lapland) is vooral bekend vanwege iemand die wereldwijd bekender is dan onze eigen Sinterklaas. Iemand met een naam die er verdacht veel op lijkt: Santa Claus ofwel de kerstm...

Winter11.12.2020

Rovaniemi in Finland is de geboorteplaats van de kerstman

Dit zijn de 9 coolste dingen om te doen in Lapland

Lapland is een regelrechte droombestemming, zeker in de winter. Een Lapland-reis is een reis voor op je bucketlist. In Europa’s laatste wildernis beleef je een winters sprookje. Het is de meest pure en avontuurlijke pl...

Winter03.12.2020

Dit zijn de 9 coolste dingen om te doen in Lapland

een winters sprookje
Zo cool: Zweeds Lapland heeft nu een drijvend spa & wellness hotel

Een reis naar Lapland is zonder twijfel een droomreis voor op je bucketlist. En dat wordt het zeker wanneer je in splinternieuwe Arctic Bath Hotel gaat slapen. Een waanzinnig mooi, drijvend hotel in Lapland waar je volle...

Winter15.02.2020

Zo cool: Zweeds Lapland heeft nu een drijvend spa & wellness hotel

Arctic Bath
Fjällräven Polar: een legendarisch event ver boven de poolcirkel

Een reis van meer dan 300 kilometer door de arctische wildernis. In temperaturen van -30 °C ben je omringd door prachtig besneeuwde landschappen, met slechts het geluid van meer dan 200 zeer bekwame sledehonden om je he...

Winter15.12.2019

Fjällräven Polar: een legendarisch event ver boven de poolcirkel