De 5 mooiste plekken om het noorderlicht te zien!

De 5 mooiste plekken om het noorderlicht te zien!

Vorig artikel Volgend artikel

Aurora Borealis, het noorderlicht, is een van de meest bijzondere natuurfenomenen. Het is de mooiste lichtshow ter wereld, aan ons gegeven door Moeder Natuur. Je kunt het noorderlicht alleen zien als het donker is en dan ook alleen op bepaalde plaatsen. Het bijzondere eraan is dat het iedere keer weer anders is, op de ene plaats is het noorderlicht groen maar het kan ook paars of blauw zijn. Wil je het een keer met eigen ogen zien? Dit zijn de 5 mooiste plekken om het noorderlicht te zien!

Omdat het noorderlicht zich voornamelijk rondom de poolstreken laat zien, wordt het ook wel het poollicht genoemd. Wist je trouwens dat er naast Aurora Borealis ook een Aurora Australis oftewel een zuiderlicht bestaat? Het is de tegenhanger die je op het zuidelijk halfrond ziet.

Voor het noorderlicht moet je dus richting het noorden, naar landen zoals IJsland, Noorwegen, Zweden, Finland of Groenland. Al is het noorderlicht heel soms zelfs ook in Nederland te zien, maar dan alleen op plekken waar je zo min mogelijk lichtvervuiling hebt (zoals op de Waddeneilanden bijvoorbeeld). Het is in ieder geval een natuurfenomeen dat je een keer met eigen ogen gezien móét hebben. Staat het zien van Aurora Borealis ook op jouw bucketlist? Reis dan af naar een van deze vijf mooie bestemmingen!

1. Spitsbergen in Noorwegen

In heel Noorwegen kun je in principe het noorderlicht zien, maar wil je een grote kans maken, dan zijn de Spitsbergen eilanden (Svalbard) in het noorden een aanrader. Deze eilanden liggen een heel stuk van de kust van het Scandinavische vasteland en de kans om het licht te zien is in de winterperiode behoorlijk groot. De Svalbard-archipel bevindt zich op ongeveer 78 graden noorderbreedte, een uitstekende locatie dus. Vanwege deze hoge geografische breedte biedt Spitsbergen uitgebreide mogelijkheden om aurora borealis te observeren. Zelfs in de buurt van steden als Longyearbyen is het zichtbaar maar voor de beste waarnemingen is het aan te raden om naar minder verlichte gebieden te gaan.

Het is op de eilanden van Spitsbergen in de winter koud, dik onder nul. Je komt hier vooral voor de rust, de natuur en natuurlijk Aurora Borealis. Ook Tromsø in het noorden van Noorwegen is overigens een populaire bestemming om dit natuurverschijnsel te zien.

Tip: Op reis naar Spitsbergen om het noorderlicht te zien? Bekijk hier alle Spitsbergen reizen van Voigt Travel en van Sawadee.

spitsbergen-noorderlicht
Longyearbyen op Spitsbergen is een van de beste plekken ter wereld om aurora borealis met eigen ogen te zien.
Foto: bublik_polina - Adobe

2. Kakslauttanen in Finland (Fins Lapland)

Ook in Finland zit je qua geografische ligging goed om het noorderlicht in de wintermaanden te kunnen zien. Een van de meest bijzondere plekken om dat te doen is in Kakslauttanen. In het noorden van Finland, in Fins Lapland, ligt de wintersportbestemming Saariselkä. Niet ver daar vandaan liggen in de bossen de bijzondere Kakslauttanen iglo's verscholen. Het dak van deze iglo's is van glas, waardoor je liggend in je eigen 'huisje' kunt genieten van het bijzondere natuurverschijnsel.

Zolang je in de wintermaanden in Fins Lapland verblijft zit je eigenlijk wel goed. Zo is ook Rovaniemi (de geboorteplaats van de kerstman) een hele geliefde bestemming in Finland om het noorderlicht te bewonderen. Want ook daar maak je in de winter tijdens heldere nachten een hele grote kans om dat bijzondere groene, dansende licht aan de hemel te zien verschijnen.

↳ Op reis naar Fins Lapland om het noorderlicht te zien? Bekijk hier alle Lapland Reizen.

kakslauttanen-fins-lapland
De glazen Kakslauttanen iglo's in Fins Lapland zijn een magische plek om te overnachten in de winter
Foto: helivideo - Adobe

3. In de hottub in IJsland

Op IJsland is er nagenoeg geen sprake van luchtvervuiling, de lucht is hier super schoon en op de meeste plaatsen vrij van kunstmatige verlichting. En precies daarom is IJsland een van de mooiste plekken om het noorderlicht te kunnen zien, want hoe schoner de lucht, hoe beter je het ziet. IJsland is een bestemming waar je niet stil blijft zitten, een roadtrip is een van de beste manieren om IJsland te ontdekken. Er is dus niet één plek waar je moet stoppen om ervan te genieten, maar zoek tijdens je roadtrip zelf een mooi plekje uit, dat hoeft hier namelijk geen probleem te zijn. Hoe verder je de natuur in gaat, hoe groter de kans op het zien van Aurora Borealis.

Maar er zijn natuurlijk nooit garanties dat je het ook écht zult zien. Daarom is het een goed idee om iets andere te doen terwijl je erop wacht. Lekker ontspannen in de hottub bijvoorbeeld!

↳ Het noorderlicht zien in IJsland? Bekijk hier alle IJsland Reizen!

noorderlicht-ijsland
Kippenvel bij het zien van dit plaatje
Foto: tosspra - Adobe

4. Aurora Sky Station in Zweden (Zweeds Lapland)

Na Noorwegen, Finland en IJsland mag natuurlijk Zweden ook niet ontbreken in dit rijtje. Veel mensen denken dat Lapland alleen in Finland ligt, maar dan mis je toch echt een prachtig deel van Zweden (misschien wel het mooiste deel!). Speciaal voor iedereen die in Zweeds Lapland het noorderlicht wil zien is er in Abisko het noorden het Aurora Sky Station gebouwd.

Het is er de perfecte plek voor, omdat het hier nagenoeg altijd onbewolkt is. Vanuit het Abisko Bergstation kun je met een stoeltjeslift naar het Aurora Sky Station, waar je lekker kunt eten en tegelijkertijd kunt genieten van de mooiste lichtshow op aarde.

Maar ook in Zweden zijn er zoveel meer mooie plekken om het noorderlicht te zien. Een nachtje in het IJshotel is namelijk ook heel bijzonder en wie weet heb je daar wel geluk en zie je de hemel 's nachts groen kleuren.

↳ Zweeds Lapland is een van de mooiste plekken om het noorderlicht te zien. Bekijk hier alle droomreizen naar Zweeds Lapland.

aurora-sky-station-zweeds-lapland
Aurora Sky Station in Abikso, Zweden
Foto: davide - Adobe

5. Yellowknife in Canada

Nu lijkt het misschien alsof er alleen maar Europese landen zijn waar je van deze natuurlijke lichtshow kunt genieten, maar dat is natuurlijk niet waar. Er zijn nog veel meer landen, zoals Groenland en Schotland, maar ook in Canada heb je vaak geluk. Een mooie en leuke plek in Canada is Yellowknife, in de Canadese provincie Northwest Territories, een stadje waar voornamelijk eskimo's wonen. Je vermaakt je in Yellowknife in de winter met hondensledetochten, wandelingen en vissen, maar zodra het donker wordt komt ook hier het Noorderlicht tevoorschijn. Er is hier nauwelijks sprake van neerslag of bewolking, bijna iedere nacht is helder. De perfecte plek dus!

↳ Bekijk hier noorderlicht droomreizen naar Canada

yellowknife-noorderlicht
Het Noorderlicht in Yellowknife, Canada.
Foto: surangaw - Fotolia

Waar en wanneer kun je het noorderlicht zien?

Je ziet dit bijzondere natuurverschijnsel in wintermaanden, zeg maar vanaf het einde van de herfst tot het begin van het voorjaar. De beste tijd om het noorderlicht te zien is tussen 18.00 uur en 01.00 uur. Er zijn echter geen garanties dat als je naar een van deze bestemmingen reist, en je er 's avonds klaar voor zit, dat je het ook echt zal zien. Bewolking kan bijvoorbeeld al roet in het eten gooien en ook een volle maan werkt niet mee.

Dit natuurlijk fenomeen doet zich voor in de poolgebieden wanneer geladen deeltjes van de zon de atmosfeer van de aarde binnendringen en reageren met gassen, waardoor kleurrijke lichten ontstaan. Het noorderlicht is voornamelijk zichtbaar in gebieden rond de magnetische polen, zoals het hoge noorden van Scandinavië, Canada, Alaska, IJsland en Groenland.

Over de KP-index

Er zijn handige apps om te zien hoe groot de kans is op succes. Ik heb zelf de app My Aurora Forecast op mijn telefoon, een super fijne app die je een actuele KP-index geeft op de plek waar je bent, op basis van GPS. Ook zie je daar live-beelden van plekken waar het groene licht zich laat zien.

De KP-index is een maatstaf voor de activiteit van het geomagnetische veld op aarde. Deze varieert van 0 tot 9, waarbij hogere waarden duiden op sterkere verstoringen van het geomagnetische veld (lees: kans op het zien van het noorderlicht).

 • KP 0-2: zeer rustig
 • KP 3-5: rustig tot matig
 • KP 6-9: actief tot zeer actief

Wanneer de KP-index hoog is, zijn er meer kansen om het poollicht, zoals het noorderlicht (aurora borealis) op het noordelijk halfrond en het zuiderlicht (aurora australis) op het zuidelijk halfrond, te observeren op locaties verder van de polen.

De sterkste lichten verschijnen meestal tussen 21.00 uur en 02.00 uur, hoewel de beste waarnemingen vaak tussen 23.00 uur en middernacht plaatsvinden.

Tips voor het zien van het noorderlicht

 • Blijf lang op: wanneer je op een van deze bovenstaande bijzondere plekken bent, dan is het wel zaak om lang op te blijven. De grootste kans om het te zien is tussen 21.00 uur en 02.00 uur, maar hoe later hoe beter. Tussen 22.00 en 0.00 uur is de kans het grootst.
 • Zelfs wanneer je op een afgelegen plek bent, dan nog is het slim om echt de natuur in te gaan. In de omgeving van de lodge waar je verblijft kan nog steeds te veel licht zijn om het noorderlicht goed te kunnen zien. Wandel dus een stukje naar een plek waar het echt helemaal donker is. Lichtvervuiling moet je compleet vermijden want dat beïnvloed het zicht te veel.
 • In Lapland zegt men dat als je vijf dagen verblijft, dat je dan op een van die dagen het noorderlicht zult zien. Je moet dit fenomeen dus een paar dagen de kans geven om zich te vertonen. Het is dus slim om een reis van minimaal een dag of vijf te boeken als het zien van het noorderlicht op je bucketlist staat.
 • Download bovenstaande app zodat je weet of het zin heeft om er in het donker op uit te trekken. Daarin zie je hoe groot de kans die avond is, en ook de opvolgende avonden.
 • Schakel hulp in: er zijn accommodaties die hun gasten wekken als het noorderlicht te zien is. Laat daarom altijd weten aan de plek waar jij verblijft dat ze je wakker mogen maken.
 • Vermijd lichtvervuiling: zoek een donkere plek weg van kunstmatige lichten.
 • Check de weersvoorspelling: een heldere hemel is cruciaal voor het waarnemen van het noorderlicht.
 • Gebruik een camera: een camera met een instelbare sluitertijd kan het noorderlicht vastleggen, zelfs als het voor het menselijk oog niet zo helder lijkt. Dit zogenaamde fotografische poollicht is uniek om vast te leggen. Al is het veel leuker om het groene licht boven je hoofd te zien dansen met het blote oog.

Plan je reis

Wil je ook deze bucketlist reis een keer maken? En wil je dat het liefste in Lapland doen? Dan geef ik je graag nog wat tips om je reis te plannen. Je kunt het beste een pakketreis nemen, met een vlucht, hotel/lodge en activiteiten in één. Dat heeft te maken met de beschikbaarheid van accommodaties, maar ook met het feit dat op de bonnefooi rondreizen in Lapland niet heel envoudig is. Een pakketreis regelt ook transfers en het inplannen van activiteiten zoals hondensleeën en noorderlicht wandelingen. Het is nu eenmaal fijn als dat allemaal al gepland is, dan weet je ook zeker dat je die dingen tijdens je reis mee kunt maken.

 • Dé aanbieder van noorderlicht reizen is Voigt Travel. Al jaren zijn zij gespecialiseerd in vakanties naar onder andere Lapland.
 • De makkelijkse manier om een noorderlicht reis te boeken is dus door het kiezen voor een pakketreis, met een vlucht, verblijf én excursies in één. Kijk eens bij het aanbod van TUI. Zij hebben een mooi aanbod winterse reizen naar Lapland.
 • En ook BBI Travel heeft een breed aanbod met reizen naar Lapland inclusief vluchten. Bijvoorbeeld naar Noorwegen of Finland. Bekijk hier de noorderlicht reizen van BBI Travel.
 • Of stel je eigen reis naar Lapland en het noorderlicht samen met de bouwstenen van Riksja Travel.

© jamenpercy - Adobe Stock

Marloes de Hooge

Marloes is editor in chief van Travelvalley. Auteur van Bucketlist Reizen en Bucketlist Stedentrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen. Mail:...

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies