Natuur10.03.2017

Bewezen: het kijken van natuurfilms maakt ons gelukkiger


Uit onderzoek van BBC Earth en de Universiteit van Californië – Berkeley is gebleken dat het kijken van natuurfilms en natuurdocumentaires ons substantieel gelukkiger maakt. Wie naar natuurbeelden kijkt voelt minder stress en ervaart een prettig gevoel.

De impact van natuurfilms

De BBC maakt al jaren de mooiste natuurfilms ter wereld, met Planet Earth als absolute hoogtepunt. De serie was dusdanig succesvol dat afgelopen jaar het tweede deel werd gelanceerd. Series als Planet Earth worden door miljoenen mensen over de hele wereld bekeken, maar wat is daar nu precies de impact van? Precies dát was de aanleiding voor dit onderzoek: de impact van het kijken naar natuurhistorie op de emoties en de gemoedstoestand van de kijker. De BCC en de Universiteit van Californië – Berkeley gingen samen aan de slag.

Deelnemers aan het onderzoek moesten kijken naar verschillende soorten video’s, waaronder Planet Earth II, nieuwsitems en een dramaserie. Deze mensen kwamen van over de hele wereld. Na het kijken van vijf video’s bleek dat het kijken naar de natuurfilms heeft geleid tot tevredenheid, vreugde en nieuwsgierigheid. Mensen die naar natuur keken voelden zich over het algemeen een stuk gelukkiger. Maar de onderzoekers kwamen tot nóg en ontdekking: kijken naar natuurfilms zorgt ook nog eens voor minder vermoeidheid, stress of angst. Het effect ervan is dus tweeledig. En zeg nou zelf: jij wordt toch ook blij van het kijken naar pasgeboren welpjes die hun eerste stappen zetten, een vosje dat met hilarische sprongen in de sneeuw op zoek gaat naar zijn prooi en een beer die een boomstam gebruikt om zijn rug te krabben?

Waarschijnlijk kijk jij ook ’s avonds vaker naar je telefoon, laptop of tablet dan dat je een goed boek leest, maar het is dus echt niet zo erg als je verslaafd bent aan Netflixen, zolang je maar af en toe naar de natuurdocumentaires scrolt voor een flinke dosis geluk op je scherm!

Foto header: mbridger68 – Fotolia.

Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.