De 15 mooiste plekken in IJsland die je gezien móet hebben

De 15 mooiste plekken in IJsland die je gezien móet hebben

Vorig artikel Volgend artikel

IJsland is een van de meest populaire bestemmingen van de laatste jaren. Helemaal terecht, want dit land heeft zoveel natuurschoon, dat wil je met eigen ogen zien! Maar waar begin je? Wat zijn de mooiste plekken in IJsland? Welke plekken móet je gezien hebben? Wij hebben ze voor je verzameld!

Op reis naar IJsland

De aantrekkingskracht van IJsland is ongekend. Sinds een paar jaar will iedereen een reis naar het land van vuur en ijs maken en dat is 100 procent begrijpelijk. Het is een prachtig land waar veel te ontdekken is. Wat zo bijzonder is aan deze reis is dat de rust je letterlijk tegemoet komt. IJsland is een zeer dunbevolkt land en de grootste delen van het land zijn ongerept en onbewoond. Je kunt hier uren rondrijden zonder iemand tegen te komen. En dat is ook precies wat je hier moet gaan doen: rondreizen. In twee weken kun je heel veel mooie plekken in IJsland zien, zoals de mooiste watervallen en natuurparken. Het is een fantastische bestemming om te hiken, vogels te spotten en om simpelweg veel buiten te zijn. Het ultieme land voor outdoor-liefhebbers dus. Zet deze 15 mooiste plekken in IJsland zeker op je to-do list en het wordt een reis om nooit meer te vergeten!

Tip: bekijk alle IJsland reizen via Voigt Travel

1. Reykjavik

Reykjavik is de hoofdstad van IJsland en die moet je natuurlijk ook gezien hebben. Reykjavik is de noordelijkste hoofdstad ter wereld. Het centrum van de stad is compact, dat kun je prima te voet verkennen. Fenomenaal uitzicht over de stad heb je vanaf de toren van de Hallgrímskirkja, de bijna futuristische kerk. Deze kerk staat al meer dan dertig jaar in het oude centrum van Reykjavik en is hét symbool van de stad. Voor een paar euro kun je met de lift naar boven en dat wil je zeker niet missen. Het is een gemoedelijke stad, leuk om een dag rond te kijken, maar hier moet je ook weer niet té veel tijd voor uittrekken. Naar IJsland kom je vooral voor natuur en de mooiste plekken moeten allemaal nog komen. Een goede plek om je reis te beginnen (of eindigen) dus, maar maak je klaar voor een flinke dosis natuurschoon!

hallgrimskirkja-reykjavik
Op het topje van deze kerk - de Hallgrimskirkja - heb je het mooiste uitzicht over Reykjavik

2. Thingvellir National Park

In Thingvellir National Park kun je de scheiding van tektonische platen zien. IJsland ligt namelijk op de grens van twee aardplaten: de Euraziatische en Noord-Amerikaanse tektonische platen. Precies op deze plek is een immense spleet ontstaan wat zorgt voor een uitzonderlijk mooi landschap. Deze spleet wordt ieder jaar een beetje groter omdat de platen nog steeds in beweging zijn. Bijzonder is dat je hier kunt snorkelen. Het water is helder, maar het is vooral de plek die het zo uniek maakt. Thingvellir National Park is overigens ook benoemd tot UNESCO werelderfgoed, een hele bijzondere plek dus, die overigens vanuit Reykjavik heel goed bereikbaar is (en onderdeel is van de legendarische Golden Circle in IJsland).

thingvellir-national-park
Thingvellir National Park: magisch mooi

3. Blue Lagoon

Natuurlijk mag je ook de Blue Lagoon niet missen, de legendarische geothermische warmwaterbron en een luxueuze natuurlijke spa. Het heilzame bronwater komt uit diepe gaten, sommige op wel tweeduizend meter diepte. Het water is lekker warm en heeft een gemiddelde temperatuur van 40 graden Celsius. Het zit vol mineralen die goed zijn voor de huid. Dompelen in het warme water van de Blue Lagoon, terwijl je gezicht temperaturen onder nul waarneemt: dat is de ultieme IJsland-ervaring. De blauwe kleur en het laagje stoom dat net boven het water hangt, maken het zelfs een beetje surrealistisch. Je begrijpt dat de Blue Lagoon razend populair is, maar het is zo bijzonder om je hier onder te dompelen, dat je het toch zeker niet mag missen als je in IJsland bent.

the-blue-lagoon-ijsland
De Blue Lagoon: een must see! © Puripat - Fotolia

4. Mývatn Nature Baths

Mývatn Nature Baths staat ook wel bekend als de Blue Lagoon van het noorden van IJsland, maar dan zonder massa’s toeristen. Dit is de niet-toeristische, minder bekende plek, maar zeker zo mooi en zo bijzonder. Mývatn Nature Baths is ook een plek waar locals graag komen en waar je helemaal tot rust komt. Ook deze bron is goed voor je luchtwegen en je huid, maar vooral voor de geest. Dit is pure wellness, zoals het bedoeld is.

Om bij Mývatn Nature Baths te komen moet je wel een eindje reizen - als je je reis in Reykjavik begint. Maar de weg er naartoe is heel bijzonder en een droom om te rijden. Met een binnenlandse vlucht naar Akureyri en van daaruit naar de Mývatn Nature Baths reizen is overigens ook een goede optie als je minder tijd hebt en toch alle mooiste plekken in IJsland wil zien.

Myvatn-Nature-baths
Myvatn Nature Baths: de Blue Lagoon van het noorden van IJsland
© verve - Adobe Stock

5. Natuurreservaat Dimmuborgir

In natuurreservaat Dimmuborgir wandel je door het gesteente van een vulkaanuitbarsting van meer dan drieduizend jaar geleden. Het is absoluut niet moeilijk om hier tussen de bijzondere rotsformaties van lava te verdwalen, want alle hoge pieken lijken op elkaar. Wanneer je door Dimmuborgir wandelt moet je je eens proberen voor te stellen dat een vulkaanuitbarsting van 2.500 jaar geleden dit bijzondere landschap heeft gecreëerd.

Dimmuborgir ligt in het oosten van IJsland en kun je heel goed combineren met bijvoorbeeld de Myvatn Nature Baths en de Godafoss waterval.

dimmuborgir-ijsland
Dimmuborgir is een geweldige plek voor een bijzondere wandeling

6. Godafoss waterval

Godafoss waterval is de waterval van de goden. Over een breedte van dertig meter stort het ijskoude water hier meer dan twaalf meter naar beneden. Je kunt nauwelijks boven het lawaai van het water uitkomen, maar dat hoeft ook niet. Van dit uitzicht word je vanzelf stil. De Godafoss waterval ligt praktisch aan Highway 1 - dat is de enige snelweg door IJsland, die in een ring over het land loopt - en ook dé weg die je neemt om het noorden van IJsland te ontdekken.

IJsland heeft heel veel mooie watervallen maar omdat deze in het noorden ligt, is het er over het algemeen wat rustiger dan bij de watervallen in de omgeving van Reykjavik. Echt een aanrader om te bezoeken dus!

godafoss-ijsland
Godafoss: de waterval van de goden
© NoraDoa - Adobe Stock

7. Dettifoss waterval

De Dettifoss waterval wordt beschouwd als de krachtigste waterval van Europa: het water legt 44 meter af naar beneden, over een breedte van ruim honderd meter. Al van een afstandje hoor je het water donderen. Een overweldigende show van Moeder Natuur.

Dettifoss ligt in Nationaal park Vatnajökull, de grootste gletsjer van IJsland. Een onwaarschijnlijk mooie plek waar je echt een paar dagen voor uit moet trekken om de natuur hier op je gemak te ontdekken. In IJsland moet je geen haast hebben maar juist de tijd nemen om te genieten van mooie dingen, zoals van de Dettifoss waterval.

Dettifoss-ijsland
Dettifoss is de krachtigste waterval van IJsland
© inspi - Adobe Stock

8. Geysir en Strokkur

IJsland is een van de landen waar je geisers vindt, ook weer zo’n wonder der natuur. Het is een warmwaterbron die met tussenpozen water en stoom de lucht in spuit. Geisers zijn wereldwijd behoorlijk zeldzaam, maar IJsland heeft er een aantal. De bekendste geiser is Geysir, de warmwaterbron waarvan het woord geiser ook is afgeleid. Deze spuit normaal gesproken gigantisch hoog. Maar buurman Strokkur is op dit moment de enige die iedere paar minuten een eruptie laat zien. Het dampende water omhoog zien spuiten is een indrukwekkend schouwspel waar je naar kunt blijven kijken. En dat moet dan ook zeker op je to-do-lijst.

geiser-ijsland
Geisers mag je in IJsland niet missen!

9. Vatnajökull-gletsjer

In de Vatnajökull-gletsjer in het zuiden van IJsland (de grootste gletsjer van Europa) heeft zich een complex systeem van ijsgrotten gevormd, die ’s winters gedurende enkele weken bloot komen te liggen. Tijdens die paar weken is het mogelijk om een surrealistische hike door deze ijzige tunnels maken. Wanneer dat exact is, verschilt per jaar. Dit is absoluut een van de mooiste plekken in IJsland.

vatnajokull-ijsland
De Vatnajökull-gletsjer is de grootste gletsjer van IJsland

10. Schiereiland Snæfellsnes

Schiereiland Snaefellsnes slaan de meeste mensen over, maar dat moet je juist niet doen! Snaefellsnes heeft namelijk alles, van lavavelden en vulkanen tot hoge kliffen en watervallen. Het schiereiland is met name bekend om de de Kirkjufell berg. Vanaf de top van de berg heb je werkelijk een prachtig uitzicht over de omgeving. Dit is Het schiereiland is heerlijk rustig en daarom een geweldige plek om te wandelen.

snaefellsnes-ijsland
Schiereiland Snaefellsnes is heerlijk rustig

11. Gletsjermeer Jökulsárlón

Jökulsárlón is het bekendste en grootste gletsjermeer in IJsland een plek die je zeker niet mag missen. Hier vind je geweldig mooie, blauwe ijsrotsen die in het water drijven. Wanneer je aan de rand van Jökulsárlón staat waan je je echt even op een andere planeet dan op aarde. En misschien heb je wel geluk en zie je zeehonden tussen de ijsrotsen zwemmen.

jokulsarlon-ijsland
Indrukwekkende ijsrotsen in het gletsjermeer Jökulsárlón

12. Het zwarte strand van Vík

Heb je weleens een strand met zwart zand gezien? In de buurt van Vík in IJsland kun je deze vinden. Vík is piepklein en is het meest zuidelijke dorpje van IJsland. Het is vooral een plek die bekend is om het zwarte zandstrand. Geen tropisch paradijs, maar een indrukwekkende plek om te zien. Om het beeld nog wat dramatischer te maken liggen er net voor de kust hoge puntige rotsen in zee.

vik-zwart-strand-ijsland
Het zwarte strand: heel bijzonder om te zien

13. Seljalandsfoss

Seljalandsfoss is een schitterende waterval, maar wat vooral zo bijzonder is, is dat je er helemaal onderdoor kunt lopen. Je staat dan dus letterlijk achter het water, terwijl recht voor je neus het water naar beneden stort.

seljalandsfoss-ijsland
Waterval Seljalandsfoss kun je ook van de achterkant bekijken

14. Fjaðrárgljúfur

Van alle plekken die je in IJsland niet mag missen, is dit er ook zeker een. Fjaðrárgljúfur is een gigantische kloof waar een rivier doorheen stroomt. Langs de kloof is er een wandelpad aangelegd en die moet je zeker bewandelen. Zo kun je niet alleen een geweldige hike maken, maar heb je ook het allerbeste uitzicht over Fjaðrárgljúfur.

Fjaðrárgljúfur-ijsland.jp
Een korte klim omhoog brengt je op dit prachtige uitzicht van Fjaðrárgljúfur

15. Fljotsdalur

Wil je op een bijzondere plek in IJsland overnachten, ga dan naar Fljotsdalur waar je in een piepklein huisje in the middle of nowhere slaapt. Hier lijkt de tijd te hebben stilgestaan. Geen internet, geen tv, niets high-tech. Een buitendouche die je zelf mag voorzien van warm water. Hier ben je echt even weg van alles, het is er doodstil. Vanuit je woonkamer heb je uitzicht op de Eyjafjallajökull-vulkaan die in 2010 nog voor zoveel overlast gezorgd heeft. Een hele bijzondere ervaring!

fljotsdalur-ijsland
Het uitzicht vanaf Fljótsdalur: een van de mooiste plekken in IJsland

Op reis naar IJsland

Heb jij inmiddels zin gekregen in een vakantie naar IJsland? Dan kunnen deze tips je wellicht helpen om je reis te boeken.

Plan je reis

  • Het is ongeveer 3 uur vliegen naar IJsland (rechtstreeks).
  • Je landt op Keflavik Airport, op 45 minuten rijden van hoofdstad Reykjavik.
  • Vliegen naar IJsland kan onder andere met Icelandair.
  • Goedkope vliegtickets vind je via Transavia.
  • Voigt Travel is gespecialiseerd in reizen naar IJsland.
  • Een complete vakantie naar de mooiste plekken van IJsland (vlucht + accommodatie) boek je bij TUI.nl of via BBI Reizen.
  • Losse hotels boek je via Booking.com. Een aanrader is Hotel Reykjavik Marina.
  • Een goede huurauto is in IJsland onmisbaar. Boek deze via Sunny Cars.
Marloes de Hooge

Marloes is editor in chief van Travelvalley. Auteur van Bucketlist Reizen en Bucketlist Stedentrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen. Mail:...

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies