Natuur21.09.2023

De 15 mooiste plekken in IJsland die je gezien móet hebben


IJsland is een van de meest populaire bestemmingen van de laatste jaren. Helemaal terecht, want dit land heeft zoveel natuurschoon, dat wil je met eigen ogen zien! Maar waar begin je? Wat zijn de mooiste plekken in IJsland? Welke plekken móet je gezien hebben? Wij hebben ze voor je verzameld!

Op reis naar IJsland

De aantrekkingskracht van IJsland is ongekend. Sinds een paar jaar will iedereen een reis naar het land van vuur en ijs maken en dat is 100 procent begrijpelijk. Het is een prachtig land waar veel te ontdekken is. Wat zo bijzonder is aan deze reis is dat de rust je letterlijk tegemoet komt. IJsland is een zeer dunbevolkt land en de grootste delen van het land zijn ongerept en onbewoond. Je kunt hier uren rondrijden zonder iemand tegen te komen. En dat is ook precies wat je hier moet gaan doen: rondreizen. In twee weken kun je heel veel mooie plekken in IJsland zien, zoals de mooiste watervallen en natuurparken. Het is een fantastische bestemming om te hiken, vogels te spotten en om simpelweg veel buiten te zijn. Het ultieme land voor outdoor-liefhebbers dus. Zet deze 15 mooiste plekken in IJsland zeker op je to-do list en het wordt een reis om nooit meer te vergeten!

Tip: bekijk alle IJsland reizen via Voigt Travel

1. Reykjavik

Reykjavik is de hoofdstad van IJsland en die moet je natuurlijk ook gezien hebben. Reykjavik is de noordelijkste hoofdstad ter wereld. Het centrum van de stad is compact, dat kun je prima te voet verkennen. Fenomenaal uitzicht over de stad heb je vanaf de toren van de Hallgrímskirkja, de bijna futuristische kerk. Deze kerk staat al meer dan dertig jaar in het oude centrum van Reykjavik en is hét symbool van de stad. Voor een paar euro kun je met de lift naar boven en dat wil je zeker niet missen. Het is een gemoedelijke stad, leuk om een dag rond te kijken, maar hier moet je ook weer niet té veel tijd voor uittrekken. Naar IJsland kom je vooral voor natuur en de mooiste plekken moeten allemaal nog komen. Een goede plek om je reis te beginnen (of eindigen) dus, maar maak je klaar voor een flinke dosis natuurschoon!

Op het topje van deze kerk - de Hallgrimskirkja - heb je het mooiste uitzicht over Reykjavik
Op het topje van deze kerk - de Hallgrimskirkja - heb je het mooiste uitzicht over Reykjavik

2. Thingvellir National Park

In Thingvellir National Park kun je de scheiding van tektonische platen zien. IJsland ligt namelijk op de grens van twee aardplaten: de Euraziatische en Noord-Amerikaanse tektonische platen. Precies op deze plek is een immense spleet ontstaan wat zorgt voor een uitzonderlijk mooi landschap. Deze spleet wordt ieder jaar een beetje groter omdat de platen nog steeds in beweging zijn. Bijzonder is dat je hier kunt snorkelen. Het water is helder, maar het is vooral de plek die het zo uniek maakt. Thingvellir National Park is overigens ook benoemd tot UNESCO werelderfgoed, een hele bijzondere plek dus, die overigens vanuit Reykjavik heel goed bereikbaar is (en onderdeel is van de legendarische Golden Circle in IJsland).

Thingvellir National Park: magisch mooi
Thingvellir National Park: magisch mooi

3. Blue Lagoon

Natuurlijk mag je ook de Blue Lagoon niet missen, de legendarische geothermische warmwaterbron en een luxueuze natuurlijke spa. Het heilzame bronwater komt uit diepe gaten, sommige op wel tweeduizend meter diepte. Het water is lekker warm en heeft een gemiddelde temperatuur van 40 graden Celsius. Het zit vol mineralen die goed zijn voor de huid. Dompelen in het warme water van de Blue Lagoon, terwijl je gezicht temperaturen onder nul waarneemt: dat is de ultieme IJsland-ervaring. De blauwe kleur en het laagje stoom dat net boven het water hangt, maken het zelfs een beetje surrealistisch. Je begrijpt dat de Blue Lagoon razend populair is, maar het is zo bijzonder om je hier onder te dompelen, dat je het toch zeker niet mag missen als je in IJsland bent.

De Blue Lagoon: een must see! \n\u00a9 Puripat - Fotolia
De Blue Lagoon: een must see! n© Puripat - Fotolia

4. Mývatn Nature Baths

Mývatn Nature Baths staat ook wel bekend als de Blue Lagoon van het noorden van IJsland, maar dan zonder massa’s toeristen. Dit is de niet-toeristische, minder bekende plek, maar zeker zo mooi en zo bijzonder. Mývatn Nature Baths is ook een plek waar locals graag komen en waar je helemaal tot rust komt. Ook deze bron is goed voor je luchtwegen en je huid, maar vooral voor de geest. Dit is pure wellness, zoals het bedoeld is.

Om bij Mývatn Nature Baths te komen moet je wel een eindje reizen – als je je reis in Reykjavik begint. Maar de weg er naartoe is heel bijzonder en een droom om te rijden. Met een binnenlandse vlucht naar Akureyri en van daaruit naar de Mývatn Nature Baths reizen is overigens ook een goede optie als je minder tijd hebt en toch alle mooiste plekken in IJsland wil zien.

Mývatn Nature Baths is stiekem nog veel mooier dan de Blue Lagoon
Mývatn Nature Baths is stiekem nog veel mooier dan de Blue Lagoon

5. Natuurreservaat Dimmuborgir

In natuurreservaat Dimmuborgir wandel je door het gesteente van een vulkaanuitbarsting van meer dan drieduizend jaar geleden. Het is absoluut niet moeilijk om hier tussen de bijzondere rotsformaties van lava te verdwalen, want alle hoge pieken lijken op elkaar. Wanneer je door Dimmuborgir wandelt moet je je eens proberen voor te stellen dat een vulkaanuitbarsting van 2.500 jaar geleden dit bijzondere landschap heeft gecreëerd.

Dimmuborgir ligt in het oosten van IJsland en kun je heel goed combineren met bijvoorbeeld de Myvatn Nature Baths en de Godafoss waterval.

Wandelen tussen eeuwenoude rotsen van lava
Wandelen tussen eeuwenoude rotsen van lava

6. Godafoss waterval

Godafoss waterval is de waterval van de goden. Over een breedte van dertig meter stort het ijskoude water hier meer dan twaalf meter naar beneden. Je kunt nauwelijks boven het lawaai van het water uitkomen, maar dat hoeft ook niet. Van dit uitzicht word je vanzelf stil. De Godafoss waterval ligt praktisch aan Highway 1 – dat is de enige snelweg door IJsland, die in een ring over het land loopt – en ook dé weg die je neemt om het noorden van IJsland te ontdekken.

IJsland heeft heel veel mooie watervallen maar omdat deze in het noorden ligt, is het er over het algemeen wat rustiger dan bij de watervallen in de omgeving van Reykjavik. Echt een aanrader om te bezoeken dus!

7. Dettifoss waterval

De Dettifoss waterval wordt beschouwd als de krachtigste waterval van Europa: het water legt 44 meter af naar beneden, over een breedte van ruim honderd meter. Al van een afstandje hoor je het water donderen. Een overweldigende show van Moeder Natuur.

Dettifoss ligt in Nationaal park Vatnajökull, de grootste gletsjer van IJsland. Een onwaarschijnlijk mooie plek waar je echt een paar dagen voor uit moet trekken om de natuur hier op je gemak te ontdekken. In IJsland moet je geen haast hebben maar juist de tijd nemen om te genieten van mooie dingen, zoals van de Dettifoss waterval.

Dettifoss in de winter
Dettifoss in de winter

8. Geysir en Strokkur

IJsland is een van de landen waar je geisers vindt, ook weer zo’n wonder der natuur. Het is een warmwaterbron die met tussenpozen water en stoom de lucht in spuit. Geisers zijn wereldwijd behoorlijk zeldzaam, maar IJsland heeft er een aantal. De bekendste geiser is Geysir, de warmwaterbron waarvan het woord geiser ook is afgeleid. Deze spuit normaal gesproken gigantisch hoog. Maar buurman Strokkur is op dit moment de enige die iedere paar minuten een eruptie laat zien. Het dampende water omhoog zien spuiten is een indrukwekkend schouwspel waar je naar kunt blijven kijken. En dat moet dan ook zeker op je to-do-lijst.

Geisers mag je in IJsland niet missen!
Geisers mag je in IJsland niet missen!

9. Vatnajökull-gletsjer

In de Vatnajökull-gletsjer in het zuiden van IJsland (de grootste gletsjer van Europa) heeft zich een complex systeem van ijsgrotten gevormd, die ’s winters gedurende enkele weken bloot komen te liggen. Tijdens die paar weken is het mogelijk om een surrealistische hike door deze ijzige tunnels maken. Wanneer dat exact is, verschilt per jaar. Dit is absoluut een van de mooiste plekken in IJsland.

De Vatnaj\u00f6kull-gletsjer is de grootste gletsjer van IJsland
De Vatnajökull-gletsjer is de grootste gletsjer van IJsland

10. Schiereiland Snæfellsnes

Schiereiland Snaefellsnes slaan de meeste mensen over, maar dat moet je juist niet doen! Snaefellsnes heeft namelijk alles, van lavavelden en vulkanen tot hoge kliffen en watervallen. Het wordt ook wel ‘IJsland in het klein’ genoemd. Precies alle fenomenen die IJsland zo uniek maken. Op dit schiereiland is het allemaal binnen handbereik.

Het schiereiland is met name bekend om de de Kirkjufell berg. Vanaf de top van de berg heb je werkelijk een prachtig uitzicht over de omgeving. Dit is Het schiereiland is heerlijk rustig en daarom een geweldige plek om te wandelen.

Je kunt weg nummer 54 volgens voor de mooiste route over Snæfellsnes. Onderweg spot je beeldige kerkjes, wilde paarden en nóg meer watervallen.

De witte ijskap van de Snaefellsjökull-vulkaan wil je zien, net als de Kirkjufell berg. Vanaf de top van deze berg heb je een prachtig uitzicht over de omgeving, ook een geweldige plek om te wandelen.

Schiereiland Snaefellsnes is heerlijk rustig
Schiereiland Snaefellsnes is heerlijk rustig

11. Gletsjermeer Jökulsárlón

Jökulsárlón is het bekendste en grootste gletsjermeer in IJsland een plek die je zeker niet mag missen. Het ligt direct aan de beroemde ringweg door IJsland. Hier vind je geweldig mooie, blauwe ijsrotsen die in het water drijven. Wanneer je aan de rand van Jökulsárlón staat waan je je echt even op een andere planeet dan op aarde. En misschien heb je wel geluk en zie je zeehonden tussen de ijsrotsen zwemmen. Als je met een boot of kajak het water op gaat, wordt die kans nóg groter.

Gletsjermeer Fjallsárlón ligt vlakbij. Het is kleiner, rustiger en minstens zo imposant, met ook mooie ijsrotsen.

Indrukwekkende ijsrotsen in het gletsjermeer J\u00f6kuls\u00e1rl\u00f3n
Indrukwekkende ijsrotsen in het gletsjermeer Jökulsárlón

12. Het zwarte strand van Vík

Heb je weleens een strand met zwart zand gezien? In de buurt van Vík in IJsland kun je deze vinden. Vík is piepklein en is het meest zuidelijke dorpje van IJsland. Vík í Mýrdal – zoals het voluit heet – is de natste plek van IJsland, hier valt de meeste neerslag.

Het is vooral een plek die bekend is om het zwarte zandstrand van vulkanische oorsprong dat direct naast het dorp ligt. Geen tropisch paradijs, maar een indrukwekkende plek om te zien. Reynisfjara Beach is uitzonderlijk mooi vanwege opvallende basaltrotsen langs de kust, die de naam Hálsanefshellir dragen, met daarin een spectaculaire grot. In het water liggen ook nog eens hoge rotspieken die het uitzicht nóg interessanter maker. In de regen, is het een haast dramatisch, maar vooral betoverend tafereel.

Het zwarte strand: heel bijzonder om te zien
Het zwarte strand: heel bijzonder om te zien

13. Seljalandsfoss

Je gaat – als je zou willen – talloze watervallen ontdekken in IJsland. De een is vooral heel bijzonder om de hoogte, de ander blinkt uit in een krachtig, meters brede waterstroom. Eén ding hebben ze gemeen: ze zijn omgeven door een eindeloze leegte. Seljalandsfoss is een indrukwekkende waterval. Het is een behoorlijk fotogeniek exemplaar en dat is niet voor niets. Uniek is namelijk dat je er helemaal onderdoor kunt lopen. Je staat dan dus letterlijk achter het water, terwijl het water recht voor je neus 65 meter naar beneden stort. Hier móét je dus wel de auto uit, om dit natuurgeweld – gehuld in een regenjas – vanaf de achterkant te aanschouwen.

Waterval Seljalandsfoss kun je ook van de achterkant bekijken
Waterval Seljalandsfoss kun je ook van de achterkant bekijken

14. Fjaðrárgljúfur

Van alle plekken die je in IJsland niet mag missen, is dit er ook zeker een. Fjaðrárgljúfur is een gigantische, ruige kloof van twee kilometer lang met aan beide zijden honderd meter hoge rotsen, waar een rivier doorheen stroomt. Het is een plek die je niet eens moet willen uitspreken, je zou je tong erover breken.

Langs de kloof is er een wandelpad aangelegd en die moet je zeker bewandelen. Zo kun je niet alleen een geweldige hike maken, maar heb je ook het allerbeste uitzicht over Fjaðrárgljúfur. In de zomer is het er grasgroen, in de winter is de kloof bedekt met een wit poederdeken, maar ieder seizoen zal deze plek je kippenvel bezorgen. Uitstappen dus als je hier aan het roadtrippen bent, voor een geweldige korte hike.

Een korte klim omhoog brengt je op dit prachtige uitzicht van Fja\u00f0r\u00e1rglj\u00fafur
Een korte klim omhoog brengt je op dit prachtige uitzicht van Fjaðrárgljúfur

15. Fljotsdalur

Wil je op een bijzondere plek in IJsland overnachten, ga dan naar Fljotsdalur waar je in een piepklein huisje in the middle of nowhere slaapt. Hier lijkt de tijd te hebben stilgestaan. Geen internet, geen tv, niets high-tech. Een buitendouche die je zelf mag voorzien van warm water. Hier ben je echt even weg van alles, het is er doodstil. Vanuit je woonkamer heb je uitzicht op de Eyjafjallajökull-vulkaan die in 2010 nog voor zoveel overlast gezorgd heeft. Een hele bijzondere ervaring!

Het uitzicht vanaf Flj\u00f3tsdalur: een van de mooiste plekken in IJsland
Het uitzicht vanaf Fljótsdalur: een van de mooiste plekken in IJsland

Op reis naar IJsland

Heb jij inmiddels zin gekregen in een vakantie naar IJsland? Dan kunnen deze tips je wellicht helpen om je reis te boeken.

Plan je reis

  • Het is ongeveer 3 uur vliegen naar IJsland (rechtstreeks).
  • Je landt op Keflavik Airport, op 45 minuten rijden van hoofdstad Reykjavik.
  • Vliegen naar IJsland kan onder andere met Icelandair.
  • Goedkope vliegtickets vind je via Transavia.
  • Voigt Travel is gespecialiseerd in reizen naar IJsland.
  • Een complete vakantie naar de mooiste plekken van IJsland (vlucht + accommodatie) boek je bij TUI.nl of via BBI Reizen.
  • Losse hotels boek je via Booking.com. Een aanrader is Hotel Reykjavik Marina.
  • Een goede huurauto is in IJsland onmisbaar. Boek deze via Sunny Cars.
.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h1{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h1{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h1:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.

Verder lezen over IJsland

Naar IJsland in maart: dit moet je weten

IJsland is een droombestemming. Met watervallen, geisers en vulkanen is dit het perfecte land voor natuurliefhebbers. Maar wat is nu het beste seizoen om naar IJsland te gaan? Ik ben er inmiddels verschillende keren geweest en heb nu ook IJsland in de winter mogen ervaren, in de maand maart om precies te zijn. En dat is toch wel een hele bijzondere maand om IJsland te bezoeken.

Winter22.03.2024

Naar IJsland in maart: dit moet je weten

Ontdek het buitenaardse Hverir in het noorden van IJsland

IJsland is een van de meest fascinerende landen op aarde. Het landschap borrelt en pruttelt op willekeurige plekken, wat resulteert in zwavelgasrijke poelen en soms hevige vulkaanuitbarstingen.

Natuur11.03.2024

Ontdek het buitenaardse Hverir in het noorden van IJsland

Dit is de mooiste alternatieve roadtrip door IJsland

Maak de allermooiste alternatieve roadtrip door IJsland! Je start in Reykjavik en rijdt vanaf daar naar het noorden. Verwacht een robuust landschap, uitgestrekte natuur en wegen waarop je bijna niemand anders tegenkomt. Een geweldig avontuur!

Natuur08.01.2024

Dit is de mooiste alternatieve roadtrip door IJsland

De 5 mooiste plekken om het noorderlicht te zien!

Aurora Borealis, het noorderlicht, is een van de meest bijzondere natuurfenomenen. Het is de mooiste lichtshow ter wereld, aan ons gegeven door Moeder Natuur. Je kunt het noorderlicht alleen zien als het donker is en dan...

Natuur21.11.2023

De 5 mooiste plekken om het noorderlicht te zien!

Verliefd op IJsland na het zien van deze buitenaardse beelden!

IJsland: we kunnen er geen genoeg van krijgen... Het land van vuur en ijs. Van trollen, fjorden, gletsjers en vulkanen. Eén groot natuurparadijs, waar je uren kunt rondrijden zonder iemand tegen te komen. Hringvegur 1:...

Natuur01.12.2022

Verliefd op IJsland na het zien van deze buitenaardse beelden!

+ de 5 hoogtepunten
Iceland Trail: vijf dagen hiken door de spectaculaire IJslandse natuur

IJsland is een spectaculaire natuurbestemming met fjorden, gletsjers en vulkanen. Geen land in Europa heeft zo’n gigantische aantrekkingskracht op avonturiers als IJsland. Je kunt er uren rondrijden zonder iemand tegen...

Natuur06.03.2022

Iceland Trail: vijf dagen hiken door de spectaculaire IJslandse natuur

Dit moet je weten over de Blue Lagoon in IJsland

IJsland is een vakantiebestemming die bij veel mensen op hun bucketlist staat. Volkomen begrijpelijk als je het mij vraagt, want de natuur en cultuur van dit land is werkelijk waar magisch. IJsland heeft verschillende be...

Natuur27.11.2021

Dit moet je weten over de Blue Lagoon in IJsland

Roadtrip IJsland: zes dagen in de natuur!

IJsland is een van de mooiste landen van Europa. Een land vol watervallen, geisers, vulkanen en vooral heel veel mooie natuur. Een land waar je als je geluk hebt het magische noorderlicht kunt bewonderen, maar waar je e...

Natuur01.10.2021

Roadtrip IJsland: zes dagen in de natuur!