Roadtrip IJsland: zes dagen in de natuur!

Roadtrip IJsland: zes dagen in de natuur!

Vorig artikel Volgend artikel

IJsland is een van de mooiste landen van Europa. Een land vol watervallen, geisers, vulkanen en vooral heel veel mooie natuur. Een land waar je als je geluk hebt het magische noorderlicht kunt bewonderen, maar waar je eigenlijk het hele jaar door zeker bent van de beste uitzichten. De ruige natuur zorgt ervoor dat het een van de meest fotogenieke bestemmingen is die ik me maar kan bedenken. Wij maakten een roadtrip door IJsland in zes volle dagen en zagen zoveel natuurschoon dat dit bijzondere land ons hart heeft veroverd. Een roadtrip IJsland mag op je bucketlist!

Wil je weten wat je kunt verwachten en hoe onze dagen eruit zagen? Ik heb de complete reis voor je uitgestippeld. Al deze mooie plekken kun je zien en bewonderen tijdens een roadtrip van zes dagen!

Dag 1: aankomst in Reykjavík

Na aankomst op het vliegveld Keflavik International Airport kun je meteen je huurauto ophalen en kan de reis beginnen. Dat is ongeveer 45 minuten rijden. Een vrij 'saaie' weg, maar dat is maar goed ook, want het allermooiste van IJsland moet nog komen.

Wij komen eind van de middag aan en starten onze reis in de hoofdstad van het land Reykjavik. Een stad met een rustig en gemoedelijk centrum, waar je leuke winkels en restaurants vindt. We ervaren Reykjavik wel meer als een dorp en er is vergeleken met andere hoofdsteden niet zoveel te beleven. Maar dat is ook prima, want we weten wat ons nog allemaal te wachten staat. Deze reis staat namelijk vooral in het teken van waanzinnige natuur!

Route-roadtrip-ijsland
De eerste drie dagen van onze route
roadtrip-ijsland-Route
Het laatste deel van onze roadtrip heeft ook zoveel moois laten zien
Hallgrimskirkja-Reykjavik
Natuurlijk bezoeken we de bekende kerk van de stad Reykjavik, de Hallgrimskirkja
Reykjavik-centrum
Het centrum van Reykjavik voelt een beetje aan als een gezellig dorp

Dag 2: Seljalandsfoss, Skogafoss & Kirkjufjara strand

We vertrekken op een prachtige herfstdag richting het zuiden van IJsland. De eerste stop op de route van onze roadtrip IJsland is Seljalandsfoss. Een waterval van maar liefst 65 meter hoog. Het is een mooie, maar vooral ook unieke waterval omdat je er helemaal onderdoor kunt lopen. Het is een bijzondere ervaring om achter de waterval te staan en van dichtbij het water naar beneden te zien storten.

Er staat nóg een waterval op het programma, namelijk Skogafoss, want ook die kun je in één dag bezoeken. Skogafoss is maar liefst 60 meter hoog en 25 meter breed. Het water komt met een indrukwekkende kracht naar beneden. Aan de rechterkant van de waterval kun je helemaal omhoog lopen. Niet alleen om de waterval van bovenaf te bekijken, maar ook om nog een tweede waterval erachter te bewonderen.

De route gaat verder richting het plaatsje Vik, maar voordat we daar aankomen maken we een tussenstop bij het uitzichtpunt van Kirkjufjara strand, vlakbij Dyrhólaey. Vanaf de top heb je een geweldig uitzicht over zwarte stranden en hoge kliffen. Wanneer je er tijdens het juiste seizoen bent heb je hier ook kans om de Papegaaiduikers te zien, maar in de herfst zijn deze helaas al vertrokken.

En dat is dus pas dag 1. IJsland zit vol verrassingen die gelukkig ook relatief goed bereikbaar zijn.

Seljalandsfoss
Het uitzicht vanaf de zijkant op de Seljalandsfoss
Seljalandsfoss-achterkant
Het uitzicht vanuit achter de waterval!
Skogafoss
De indrukwekkende Skogafoss waterval
Kirkjufjara-strand
Ik denk dat dit wel het beste uitzicht van de reis door IJsland was!

Dag 3: Fjaðrárgljúfur, Skaftafell National park & Jökulsárlón

De eerste stop van dag 3: Fjaðrárgljúfur. Dit is een enorme canyon van 2 kilometer lang en 100 meter hoog. Tussen de kloof stroomt er een kleine rivier. Langs de kloof is er een wandelpad aangelegd, waardoor je kunt genieten van een mooie hike met uitzicht over de groene kloof en de rivier.

De volgende stop komt uit bij Skaftafell National park, één van de drie nationale parken van IJsland. Het is weer tijd om een beetje te wandelen en het park te verkennen. Het hoogtepunt van het park vind je namelijk na een klim van 1,5 kilometer bergopwaarts, de Svartifoss. Best een pittige klim, maar het uitzicht wat je krijgt bij aankomst is het dubbel en dwars waard.

Verder op de route ligt het gletsjermeer Fjallsárlón, gelegen aan de gletsjertong Fjallsjökull. Fjallsárlón is een stuk kleiner dan de beroemde gletsjer Jökulsárlón, maar met de geweldige achtergrond is dit ook zeker een indrukwekkend plaatje. Bovendien vind je hier niet zoveel toeristen, dus kun je lekker rustig van je uitzicht genieten.

Gletsjer Jökulsárlón

Wanneer je dan nog net iets verder doorrijdt vind je de beroemde gletsjer Jökulsárlón. Van de Breiðamerkurjökull, onderdeel van de Vatnajöjull-gletsjer breken continu grote stukken ijs af, die terecht komen in het gletsjermeer Jökulsárlón. Een bijzondere ervaring om die grote, scherpe brokken ijs in het meer te zien liggen. Ze smelten en breken uit elkaar waardoor het meer er telkens weer anders uit ziet. Als je goed tussen de ijsbrokken kijkt heb je een goede kans om ook zeehonden te spotten.

Omdat we ons beperken tot het zuiden en westen van IJsland zijn we genoodzaakt aan het einde van deze dag weer terug te rijden naar het plaatsje Vik. Kost even wat extra tijd, maar zorgt er wel voor dat je het beste uit je zesdaagse trip haalt!

Fjaðrárgljúfur.jp
Een korte klim omhoog brengt je op dit prachtige uitzicht van Fjaðrárgljúfur
Skaftafell-National-park
Je gaat niet naar IJsland om stil te zitten, dus deze keer een prachtige hike door Skaftafell National park
Svartifoss-roadtrip-ijsland
Uitzicht na de klim: De Svartifoss is omgeven door kolommen van zwart basalt. Deze basaltkolommen zijn ontstaan doordat de lava heel langzaam afkoelt, waardoor het gesmolten gesteente kon kristalliseren
Fjallsárlón.j
Ook de Fjallsárlón geeft ons een een prachtig uitzicht
Jökulsárlón.jp
Jökulsárlón: De bekendste gletsjer van IJsland

Dag 4: Kerið, Gullfoss & Geysir


Vandaag staat een gedeelte van de beroemde Golden Circle op het programma. Het is een van de bekendste routes van een roadtrip IJsland en dat merk je dan ook gelijk aan de drukte van toeristen.

De eerste stop van deze dag is bij de waterval Gluggafos. Na een korte klim kun je deze ook van bovenaf bewonderen. Bovendien kun je ook onder de waterval zitten en het water met grote kracht van heel dichtbij naar beneden zien storten. De volgende onbekende waterval voor het grote publiek is Urrioafoss. Een prachtige brede waterval die je nagenoeg helemaal voor jezelf hebt.

De volgende stop is het Kerio Crater Lake. Een kleurrijke krater met een knalblauw meertje. Je kunt om de krater heen lopen en ook de afdaling naar beneden maken om het meer van dichterbij te bekijken. Eerlijk gezegd niet heel bijzonder, maar omdat het op de route ligt is een korte stop zo gemaakt.

Verderop de Golden Circle route vind je een van de bekendste watervallen van het land, namelijk Gullfoss. Een enorme kracht van water komt er naar beneden gestroomd en het is dan ook een indrukwekkend uitzicht.

We eindigen de dag in Geysir, waar we de geothermische activiteit bewonderen. Het hoogtepunt van deze plek is de geiser Strokkur die om de 4 tot 8 minuten tot explosie komt.

Tip: Als je in de buurt van Geysir slaapt kunt je eind van de dag of 's morgens vroeg in alle rust naar de geisers.

Gluggafoss
Een nog onbekende waterval: Gluggafoss. Je kunt er ook onder zitten en nóg mooier is dat je hem helemaal voor jezelf hebt... Geen toeristen gezien!
Urrioafoss
Nog een onbekende bij het grote publiek de Urrioafoss
Kerið.
Kerið, een zogenaamde explosiekrater 3000 jaar geleden ontstaan
Gullfoss
Een van de bekendste watervallen van IJsland: Gullfoss
Geysir-geiser-ijsland
De enige nog werkende geiser van IJsland staat klaar om uit te barsten
Geysir-uitbarsting
En dit is het resultaat!

Dag 5: Thingvellir National Park, Hraunfossar en Barnafoss

De laatste stop van de Golden Circle Route is het Thingvellir National Park. Het park is bekend omdat het op de breuklijn tussen de tektonische platen van Europa en Noord-Amerika ligt. Metingen hebben aangetoond dat de vlakte per jaar maximaal 8mm daalt en met dezelfde hoeveelheid breder wordt. Verder vind je er ook een waterval en is het park is een perfecte uitvalbasis om dag te beginnen met een mooie wandeling.

Iets verderop vind je de Hraunfossar en Barnafoss watervallen. Ook deze zijn veel minder toeristisch, maar daarom zeker niet minder mooi! Wat de 900 meter brede Hraunfossar zo speciaal maakt is dat het water voordat het naar beneden stroomt, onder de grond door kanalen van lava vanuit het lavaveld Hallmundarhraun loopt. Het water lijkt hierdoor vanuit het niets uit de wand te verschijnen.

Vanaf de parkeerplaats bij Hraunfossar loop je in 5 minuten door naar Barnafoss. De omgeving leent zich prima voor een mooie wandeling met prachtig uitzicht.

Einde van de dag wordt de reis vervolgd richting het schiereiland Snaefellsnes om morgen daar onze reis weer te kunnen vervolgen.

Thingvellir-National-Park
De breuklijn, watervallen en grote vissen. Je vindt van alles in dit park
Thingvellir-National-Park-lopen
Een prachtig park voor een mooie wandeling
Hraunfossar
Een prachtig park voor een mooie wandeling

Dag 6: Het schiereiland Snaefellsnes

Op dag 6 staat het schiereiland Snaefellsness in het westen van IJsland op het programma. Een gebied dat ook well 'IJsland in het klein' wordt genoemd. We zien de witte ijskap van de Snaefellsjökull-vulkaan, Mount Kirkjufell, watervallen, uitgestrekte lavavelden en extreme rotsformaties. Allemaal even mooi, bijzonder en bovendien lekker rustig!

Het leuke is dat lang niet iedereen die een roadtrip door IJsland maakt ook Snaefellsness bezoekt en dus is het hier minder druk met andere reizigers. Alleen al daarom zou ik je zeker aanrader om dit mooie schiereiland niet over te slaan.

Mount-Kirkjufell-roadtrip-ijsland
Mount Kirkjufell is de bekendste berg van IJsland, inclusief waterval = een goed begin van de ochtend!
witte-stranden-roadrip-ijsland
Een van de weinige witte stranden die IJsland rijk is
Arnarstapi
Zo nieuwsgierig eigenlijk naar wie hier woont?

Vier tips voor een roadtrip IJsland

Van te voren hadden we al veel gehoord van IJsland, maar het land heeft onze verwachtingen meer dan overtroffen. Wat is het prachtig! Je hoeft geen moeite te doen voor een mooie foto, want er zijn 1001 mooie plekken in dit land. Tot slot nog een paar tips:

 • Het is aan te raden om van te voren je hotels te boeken. IJsland wordt steeds populairder en dat betekent dat hotels ook eerder vol zitten. Het dichtstbijzijnde volgende hotel kan een heel stuk rijden zijn, dus weer voorbereid.
 • Een huurauto is natuurlijk onmisbaar. Huurauto's in IJsland kun je onder andere huren via Sunny Cars, dan ben je 100 procent verzekerd. En dat reist wel zo prettig! Wij hebben de hele route met een gewone auto afgelegd. Soms was dat wel even vervelend, omdat je toch wel wat gravelwegen tegen komt op weg naar een bezienswaardigheid. Al met al was het niet te moeite om een veel duurdere 4WD te huren. Dit is natuurlijk wel een must als je echt de binnenlanden in wilt.
 • Misschien wel de mooiste periode om IJsland te bezoeken is de herfst. Er ligt nog geen sneeuw, de temperatuur is aangenaam en de gele bladeren van de bomen maken de uitzichten extra bijzonder. Bovendien heb je kans om het noorderlicht te zien van september t/m maart.
 • Kijk verder dan alleen de Golden Circle. Deze is beroemd omdat het natuurlijk heel mooi is, maar ook omdat dit een gemakkelijke route is voor een kort bezoek aan IJsland. Vergeet niet dat er buiten deze route om nog veel meer moois te zien is. Bovendien is dat veel minder toeristisch, waardoor je soms een bezienswaardigheid helemaal voor je alleen hebt.

Op reis naar IJsland

Heb jij inmiddels zin gekregen in een vakantie naar IJsland? Dan kunnen deze tips je wellicht helpen om je reis te boeken.

Plan je reis

 • Het is ongeveer 3 uur vliegen naar IJsland (rechtstreeks).
 • Je landt op Keflavik Airport, op 45 minuten rijden van hoofdstad Reykjavik.
 • Vliegen naar IJsland kan onder andere met Icelandair.
 • Goedkope vliegtickets boek je via Transavia.
 • Een complete vakantie naar de mooiste plekken van IJsland boek je bij Voigt Travel.
 • Maak je liever een avontuurlijke roadtrip door IJsland? BBI Reizen is gespecialiseerd in reizen op maat naar IJsland.
 • Losse hotels boek je via Booking.com. Een aanrader is Hotel Reykjavik Marina.
 • Een goede huurauto is in IJsland onmisbaar. Boek deze via Sunny Cars.
Leonie Tiemessen

Leonie is online marketeer, levensgenieter en gek op reizen! Daarnaast houdt ze van lekker eten, fotograferen, volleyballen en fietsen. Haar favoriete...

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies