Natuur24.05.2022

De 8 mooiste plekken in het noordwesten van Griekenland


Bergen in Griekenland? Oh ja, dit land heeft zoveel meer dan zonovergoten eilanden. Het Griekse vasteland is waanzinnig mooi. In het noordwesten van Griekenland, tegen de grens met Albanië aan, ligt een spectaculaire regio waar je van de ene in de andere verbazing gaat vallen: Epirus. Het is de complete regio rondom de stad Ioannina. Trek van daaruit de Griekse bergen in. Ze gaan je hart stelen, dat garandeer ik je.

En het leuke aan een reis naar het noorden van Griekenland is dat het een onbekend en nagenoeg ongerepte regio is. Je komt er nauwelijks andere reizigers tegen en hebt het idee dat je er zelf iets unieks aan het ontdekken bent. Hiken langs verscholen watervallen, op zoek naar wilde beren en een kaarsje opsteken in een verborgen klooster in de rotsen. In het noordwesten van Griekenland kan dat allemaal. Boek nu snel een reis, want deze acht mooiste plekken in het noorden van het Griekse vasteland wil je niet missen!

Uitzicht op de bergen rondom Metsovo
Uitzicht op de bergen rondom Metsovo
Het noorden van Griekenland is onbeschrijfelijk mooi
Het noorden van Griekenland is onbeschrijfelijk mooi
Hiken langs watervallen zonder iemand anders tegen te komen
Hiken langs watervallen zonder iemand anders tegen te komen

1. Aoos Springs Lake – Metsovo

Het bergdorpje Metsovo ligt op de flanken van het Pindosgebergte. Het is een plekje waar de tijd stil lijkt te staan en waar lokale tradities en ambachten springlevend zijn. Het is een zogenaamde ecobestemming. In Metsovo staat het behoud van de natuur op plaats één, zoals het hoort.

Het is de perfecte bestemming voor outdoor-liefhebbers. Je kunt hier de Ursa Trail (in totaal 40 km aan paden) wandelen en die naam is niet willekeurig gekozen. Ursa is het Latijnse woord voor beer, en die komen hier in het wild voor. Metsovo is namelijk het grootste leefgebied in Europa van de bruine beer, mocht je die een keer in het wild willen spotten. Wandelen in het Pindosgebergte is een genot, want het is hier zó ontzettend mooi.

Op een klein stukje rijden van Metsovo ligt het Aoos Springs Lake. En hoewel het een kunstmatig meer, doet dat absoluut niets af aan de schoonheid ervan. Het de perfecte plek om te fietsen en wandelen. Zeker doen: een rondje rondom het Aoos Springs Lake. Omdat deze plek nog zo onbekend is, kom je er nauwelijks andere mensen tegen. Ook tof: neem een sup mee en ga het water op!

Tip: heel bijzonder om te overnachten is Grand Forest Metsovo, een prachtig hotel op een bijzondere plek hoog in de bergen!

Genieten op de fiets of te voet rondom Aoos Springs Lake
Genieten op de fiets of te voet rondom Aoos Springs Lake

2. Tzoumerka National Park

Ten zuiden van de stad Ioannina ligt Tzoumerka National Park. Een plek waar je echt de tijd voor moet nemen want het is hier waanzinnig mooi. Het is er zo rustig, dat het bijna lijkt alsof jij deze plek als eerste ontdekt.

Tzoumerka National Park is 820 km2 groot, een enorm uitgestrekt gebied dus. Sinds 2009 is het door de Griekse overheid aangemerkt als nationaal park om de natuur goed te beschermen. En die is absoluut uniek hier.

Wat je zeker moet doen is even stoppen in de dorpjes Kalarites en Syrrako. Het zijn slaperige bergdorpjes waar de locals je met open armen zullen ontvangen. Op zich is dat niet uniek voor Griekenland, want Grieken kennen geen ‘nee’ en zijn onwijs gastvrij.

Overnachten in Tzoumerka? Bekijk eens het Rodami Guesthouse in Kalentzi.

Tip: tussen Kalarites en Syrrako loopt een heel mooi wandelpad. Dat is (enkele reis) ongeveer 2 kilometer en daar doe je zo’n drie kwartier over. Neem onderweg uitgebreid de tijd om te genieten van het uitzicht.

Wandelen in Tzoumerka National Park
Wandelen in Tzoumerka National Park

3. Holy Kipinas Monastery – Tzoumerka

In Tzoumerka National Park ligt een plek die je absoluut niet mag missen, maar die je wel heel goed over het hoofd zou kunnen zien. Compleet verscholen in de rotsen van Tzoumerka ligt de Holy Kipinas Monastery. Het is een van de mooiste kloosters in Griekenland. En natuurlijk moet je daar even een kijkje gaan nemen. Al moet je misschien wel even zoeken en goed omhoog kijken.

De Holy Kipinas Monastery is gebouwd – of zeg maar uitgehouwen – in de 13e eeuw. Monniken vonden een grot in de rotsen en hebben die verder uitgebouwd tot een indrukwekkend klooster. Binnenin is een prachtig kerkje waar je een kaarsje op kunt steken.

Compleet verscholen in de bergen ligt de Holy Kipinas Monastery
Compleet verscholen in de bergen ligt de Holy Kipinas Monastery

4. Anemotrypa Cave – Tzoumerka

In Tzoumera National Park ligt nog een ander goed bewaard geheim van de regio Epirus: de Anemotrypa Cave in Pramanta.

Bijzonder aan de Anemotrypa Cave is dat deze per toeval werd ontdekt, en dat gebeurde in de jaren ’60. Dat lijkt misschien lang geleden maar dat is helemaal niets als je weet dat de grot maar liefst 1,5 miljoen jaar oud is.

Via een kleine opening ga je de grot binnen en ontdek je een absoluut spektakel van Moeder Natuur. De grot is zo’n 350 meter lang en heeft 10 ‘kamers’ met wonderlijke stalactieten, pegels die aan het plafond van de grond hangen.

Miljoenen jaren verscholen onder de grond, maar nu ontdekt: de Anemotrypa Cave
Miljoenen jaren verscholen onder de grond, maar nu ontdekt: de Anemotrypa Cave

5. Raften op de Arachthos rivier

De Arachthos rivier is een van de langere rivieren in Griekenland, met een lengte van 135 kilometer. De Arachthos ontspringt in de omgeving van Metsovo. En een van de allerleukste dingen om hier te doen is in een bootje te stappen om te raften op de rivier. Deze plek staat namelijk bekend als de beste raft-spot van heel Griekenland! En dat wil je meemaken.

Natuurlijk ga je raften met een gids, veiligheid staat voorop. Dat doe je het beste bij Trekking Hellas, dé specialisten op gebied van raften op de Arachthos rivier. Het leuke is dat deze gidsen altijd veel kunnen vertellen over de omgeving en je plekken laten zien die je anders voorbij zou varen. Varen doe je in de omgeving van Preveza Tzoumerka. Onderweg valt je mond letterlijk open van verbazing, want niet alleen het raften is heel tof, maar de natuur is hier overweldigend mooi. Je vaart door een indrukwekkende kloof en stopt even bij de 47 meter hoge Klifki waterval. Een onvergetelijke ervaring.

Goed om te weten: hoe spannend dat raften in Tzoumerka precies is hangt wel af het seizoen waarin je reist. Ik was er in oktober en dan staat het water relatief laag.

Zo gaaf om te doen: raften op de Arachthos rivier
Zo gaaf om te doen: raften op de Arachthos rivier

6. Vradeto Steps

De Vradeto Steps zijn zonder twijfel een van de mooiste plekken in de Griekse bergen. Je vindt deze plek in de regio Zagori. Ze kwamen ook voorbij in De Mol België in 2020. De Vradeto Steps zijn een stenen wandelpad van exact 1.200 treden en 39 bochten. En dat mag je onderweg natellen als je wilt.

Dit unieke wandelpad ligt zo verscholen in het landschap, dat je er zomaar overheen kunt kijken. Je ziet het pad eigenlijk pas echt goed liggen als je er met je neus bovenop staat.

Je begint aan de klim in het dorpje Vradeto, de naamgever van de stenen trap. Na het beklimmen van de trap kom je uit in Kapesovo, waar je prachtig uitzicht hebt op de omgeving. Het is de hike absoluut waard. Je kijkt dan namelijk uit over de Vikos Kloof, het allermooiste plekje van Griekenland.

Pas als je er met je neus bovenop staat zie je de Vradeto Steps
Pas als je er met je neus bovenop staat zie je de Vradeto Steps

7. Papingo Rock Pools

De naam zegt het eigenlijk al: de Papingo Rock Pools zijn rotsformaties met daartussen natuurlijk zwembade. Je vindt ze net buiten het dorpje Mikro Papigo, dat zonder twijfel een van de leukste dorpjes in de Griekse bergen is. In de zomermaanden zijn de Papingo Rock Pools een heerlijke plek om even af te koelen na het wandelen in de Griekse bergen. Hoewel Epirus, het noordwesten van Griekenland, onbekend en ongerept is, weten de locals de Papingo Rock Pools op zonnige dagen zeker wel te vinden.

Tip: overnachten in de omgeving van Papigo? Een aanrader is Aberratio Boutique Hotel in Aristi.

Een fijne plek in de warme Griekse zomer: pootje baden in de Pagingo Rock Pools
Een fijne plek in de warme Griekse zomer: pootje baden in de Pagingo Rock Pools

8. De Vikoskloos: hét hoogtepunt van Epirus

En dan als laatste de Vikoskloof. Noem deze plek maar gerust hét hoogtepunt van Epirus. Of misschien wel van heel Griekenland. Weinig mensen weten dat dit meesterwerk der natuur hier in Griekenland te vinden is. De Vikoskloof is een kloof van meer dan 900 meter diep en op het smalste punt slechts één meter breed.

Je kunt de kloof op verschillende plekken bereiken. Heel tof is om naar het dorpje Monodendri te rijden en van daaruit naar het uitkijkpunt te lopen. Maak je klaar voor Grand Canyon-achtige taferelen, maar dan in 50 tinten groen en grijs.

Heel bijzonder is om door de Vikoskloof te hiken. Legendarisch is de Pindus Mountains Horseshoe Trek, een driedaagse hike van 58 kilometer die dwars door de kloof heen gaat. Overnachten doe je in berghutten. En wakker worden doe je dus midden in een van de mooiste kloven op aarde. Veel beter gaat het niet worden!

De Vikoskloof: een wonder der natuur
De Vikoskloof: een wonder der natuur

Op reis naar Griekenland

Wil jij het noordwesten van Griekenland zelf ontdekken? Dan komen deze tips goed van pas!

Boek je reis
  • Goedkope vliegtickets naar Ioannina boek je via TIX.nl.
  • Een huurauto is onmisbaar. Via Sunny Cars huur je in Ioannina een auto en ben je altijd 100 procent verzekerd.
  • Hotels in Griekenland boek je het beste via Booking.com. Een aanrader is Grand Forest Metsovo in de bergen. En ook Aberratio Boutique Hotel is een fijn hotel in het noorden van Griekenland.
  • Of boek een complete vakantie naar het Griekse vasteland via onder andere SNP Natuurreizen of via TUI.
.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h3{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h2{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h2:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.

Gerelateerde artikelen

50 foto’s die bewijzen dat Griekenland een outdoor-paradijs is

Het vasteland van Griekenland is bij ons nagenoeg onbekend. De meeste vakantiegangers trekken naar de zonovergoten eilanden en slaan het vasteland compleet over - op een stedentrip Athene na dan. Maar wat als ik je vert...

Natuur04.07.2020

50 foto’s die bewijzen dat Griekenland een outdoor-paradijs is

De Mol in België laat de mooiste plekken van Griekenland zien

Wie is de Mol is al 20 jaar een van de smaakmakers van de Nederlandse televisie. Wat maar weinig mensen weten is dat dit programma door Belgen bedacht is, en dat Nederland de rechten koopt om het na te maken. In België...

Natuur27.03.2020

De Mol in België laat de mooiste plekken van Griekenland zien

De vier mooiste plekken om te hiken in Griekenland

Dat Griekenland een outdoor-paradijs is, dat weten nog niet zoveel mensen. Hoewel de Griekse bergen relatief onbekend zijn, is één ding zeker: ze gaan je hart stelen. Het binnenland van Griekenland barst van de bijzond...

Natuur16.10.2019

De vier mooiste plekken om te hiken in Griekenland

De Vikos kloof: het natuurwonder van Noord-Griekenland

De Vikos kloof in Noord-Griekenland wordt ook wel de ‘diepste’ kloof op aarde genoemd. Dat is niet helemaal waar, want er is een speciale meetmethode gebruikt die andere diepere plekken uitsluit, maar dat neemt niet...

Natuur13.12.2018

De Vikos kloof: het natuurwonder van Noord-Griekenland

Onbekend en ongerept: de Griekse bergen gaan je hart stelen

Wie Griekenland zegt, zegt eilanden. Maar wist je dat dit land zoveel meer te bieden heeft dan dat? Het landschap in het binnenland van Griekenland wordt namelijk grotendeels gevormd door indrukwekkende bergen en prachti...

Natuur09.11.2018

Onbekend en ongerept: de Griekse bergen gaan je hart stelen

ontdek Metsovo, Tzoumerka en Zagori

Verder lezen over Griekenland

Dit zijn de vijf mooiste plekken op Rhodos die bijna niemand kent!

Rhodos is een van de mooiste eilanden van Griekenland. Het is een eiland in de Egeïsche Zee, dat een klein stukje uit de kust van Turkije ligt. Rhodos is een echte zonbestemming, en zonovergoten eiland dat tot de belan...

Zomer05.04.2023

Dit zijn de vijf mooiste plekken op Rhodos die bijna niemand kent!

+ onontdekte vakantieadresjes
Deze kant van Kreta is het mooist

Het grootste eiland van Griekenland, Kreta, heeft een hoop moois in petto. Niet voor niets is het één van de meest geliefde vakantiebestemmingen voor een vakantie in Griekenland. Kreta heeft alles in huis voor een heer...

Zomer10.11.2022

Deze kant van Kreta is het mooist

Doen in Athene: alle tips op een rij in deze city guide

Athene is een ongelooflijk levendige, fijne en geweldige metropool. Niet alleen de mooiste stad van Griekenland, maar ook een hele goede tip voor een stedentrip. Wandelen in Athene is wandelen als in een openluchtmuseum....

Stedentrips19.10.2022

Doen in Athene: alle tips op een rij in deze city guide

5 zonnige vakantiebestemmingen in de herfst en winter

De regen valt weer met bakken uit de lucht en de bladeren dwarrelen van de bomen. Wij begrijpen heel goed dat je juist nu snakt naar wat warmte en zon. Op vakantie gaan in de herfst en winter is alleen al om die reden ee...

Algemeen19.09.2022

5 zonnige vakantiebestemmingen in de herfst en winter

Dit zijn de 12 mooiste stranden van Kefalonia

Kefalonia is het grootste eiland van de zes Ionische eilanden van Griekenland en kent ontelbare witte strandjes. Dit prachtige, groene eiland bezoek je het beste in het late voorjaar of in het vroege najaar. Dan heb je d...

Zomer11.06.2022

Dit zijn de 12 mooiste stranden van Kefalonia

De 8 leukste dingen om te doen op Kefalonia

Kefalonia is het grootste eiland van de zes Ionische eilanden van Griekenland, gelegen in de Ionische zee en ligt naast Zakynthos. De inwoners noemen dit bounty-achtige eiland ook wel 'de vlinder' omdat het van bovenaf d...

Zomer04.06.2022

De 8 leukste dingen om te doen op Kefalonia

5 x doen tijdens een vakantie in Chersonissos

Chersonissos is misschien wel de bekendste badplaats van heel Griekenland. En waar je ook naar op zoek bent tijdens je zonvakantie in Griekenland, er is genoeg te doen in deze bruisende badplaats. Als een van de meest po...

Zomer25.05.2022

5 x doen tijdens een vakantie in Chersonissos

Dit zijn de vijf mooiste eilanden van Griekenland

Griekenland heeft 6.000 eilanden, waarvan slechts een klein deel bewoond is. En ieder Grieks eiland is uniek en heeft zijn eigen charme. Maar wat is nu de mooiste? Waar moet je naartoe op vakantie? Wij hebben de mooiste...

Zomer12.03.2022

Dit zijn de vijf mooiste eilanden van Griekenland