Natuur03.05.2022

De zeven leukste tips om te doen in de Biesbosch


Eén van de allermooiste natuurgebieden van Nederland vind je in het zuiden. Op de grens van Noord-Brabant en Zuid-Holland ligt Nationaal Park De Biesbosch. Een waterrijk en absoluut uniek stukje natuur. Je kunt er waanzinnig mooie wandelingen en boottochten maken. En ook fietsen door de Biesbosch is populair. Het is zo’n plekje waar je niet alleen ooit eens geweest moet zijn, maar de Biesbosch is zó mooi en bijzonder, daar zou je eigenlijk ieder jaar een keertje terug naartoe moeten gaan.

Water en land hebben hier een bijzondere relatie. Door het soms opkomende water in het voorjaar en najaar, kunnen de wandelpaden onder water lopen. Velen kennen de Biesbosch als een watergebied waar je heerlijk kunt varen en dat is absoluut een aanrader. Maar wie de Biesbosch bezoekt zal het toch vooral gaan ervaren als een gigantisch wandelgebied. In de weekends ga je zien dat het ook een populair fietsgebied is voor zowel recreatieve fietsers als amateur wielrenners, die hier vaak in groepjes hun kilometers wegtrappen.

Waarom is de natuur in de Biesbosch zo bijzonder?

Nationaal Park De Biesbosch is een uniek stuk natuur. Niet alleen in Nederland maar ook wereldwijd gezien is het een bijzondere plek. En dat heeft alles te maken met de getijden. Als we de wetenschappers moeten geloven is er nergens anders ter wereld een vergelijkbaar zoetwatergetijdengebied te vinden. De Biesbosch staat namelijk via de Nieuwe Waterweg nog steeds in open verbinding met de zee. Hierdoor stuwt het rivierwater het zoetwatergebied als het ware omhoog. En bij eb gebeurt het omgekeerde.

Het ontstaan van de Biesbosch is een aangrijpend verhaal. In het jaar 1421 vond op deze plek een enorme watersnoodramp plaats, die de geschiedenisboeken in is gegaan als de Sint-Elisabethsvloed. Na een gigantische storm, in combinatie met doorgebroken dijken, stroomde het hele gebied dat we nu de Biesbosch noemen onder water. Tientallen dorpen kwamen voorgoed onder water te liggen. In het Biesbosch MuseumEiland, een indrukwekkend natuurmuseum, kun je hier meer over te weten komen.

Omdat het natuurpark in verschillende provincies ligt, zijn er ook verschillende routes om er te komen: vanuit Drimmelen, Dordrecht en Werkendam. Wil je de Biesbosch zelf ontdekken? Wij hebben de leukste tips om te doen in de Biesbosch voor je op een rij gezet!

Welkom in de Biesbosch
Welkom in de Biesbosch
Een van de mooiste wandelgebieden van Nederland
Een van de mooiste wandelgebieden van Nederland
Een klein dierenrijk op zich
Een klein dierenrijk op zich
Ook een plek waar je wordt herinnerd aan de tweede wereldoorlog
Ook een plek waar je wordt herinnerd aan de tweede wereldoorlog
Ruim 20 wandelpaden van 1,5 km tot 21 km
Ruim 20 wandelpaden van 1,5 km tot 21 km

1. Wandelen in de Biesbosch

In de Biesbosch vind je talloze wandelroutes die variëren van zo’n 1,5 tot meer dan 20 kilometer. De meeste van deze wandelroutes zijn via de vele (veelal kleine) parkeerplaatsen eenvoudig te bereiken. Er zijn ook wandelroutes die alleen per boot bereikbaar zijn. Deze laatste zijn meer geschikt voor de ervaren wandelaars omdat de situatie afhankelijk van het weer en getij nogal eens kan verschillen. Wat dat betreft kun je je beter eerst goed laten voorlichten in de informatiecentra. Op de website van de Biesbosch vind je een overzicht van alle wandelingen die je hier kunt doen.

Tip: een aanrader is de wandeling Deeneplaat (7 kilometer) die je meeneemt door een afwisselend stukje natuur. Je wandelt er door een wilgenvloedbos en langs grienden.

Wie hier gaat wandelen moet zich ongeacht de lengte van de wandelroute goed voorbereiden. Zo moet je zeker (bij voorkeur) waterdichte en stevige schoenen aantrekken als je over de nagenoeg alleen onverharde paden gaat wandelen. Niet alleen vanwege de natte voeten die je hier ongetwijfeld gaat oplopen, maar ook als bescherming tegen teken en ander rondkruipend ongedierte. Slippers en sandalen zijn hier niet aan te raden.

2. Ga picknicken op een mooie plek

Neem altijd een rugzak mee met drinken (en eten) als je de Biesbosch bezoekt. En wie graag vogels wil zien, neemt ook een verrekijker en een camera met een telelens mee. In de Biesbosch zijn honden toegestaan al moet je die na afloop goed controleren op de al eerdergenoemde teken die de laatste jaren in aantal flink zijn toegenomen. Bezoek altijd eerst even een van de bezoekerscentra zodat je weet waar je wel en niet met je hond kunt komen.

Op veel plekken langs de wandelroutes vind je bankjes en picknicktafels om heerlijk in de natuur ouderwets te picknicken. Dat laatste kun je natuurlijk op ieder plekje doen. Je mag op bepaalde plaatsen zelfs barbecueën mits deze minimaal 50 cm boven de grond staat. Of dat laatste echt praktisch is moet je zelf maar uitmaken.

Kegels die een knipoog zijn naar de bevers die hier leven
Kegels die een knipoog zijn naar de bevers die hier leven
De natuur is hier de baas net als het water
De natuur is hier de baas net als het water
Naast wandelen en fietsen in de Biesbosch ook prachtig vanaf het water
Naast wandelen en fietsen in de Biesbosch ook prachtig vanaf het water

3. Overnachten in de Biesbosch

Echte natuurliefhebbers willen natuurlijk het liefst wel een nachtje blijven slapen in de Biesbosch. En daarvoor zijn volop mogelijkheden, van een tentje onder de sterren tot aan dobbelend aan de oever van de een van de vele kreken (met gratis muggen). Wie wat meer comfort zoekt, boekt een Bed & Breakfast.

Wie wil kamperen kan dat doen op een van de omliggende campings waar ze je nog wat extra Biesboschbeleving kunnen bieden zoals slapen in een beverburcht of – wie op het water wil slapen – in een drijvende ecolodge. Je kunt ook kamperen bij de boer op het eiland De Vischplaat die zich midden in de Biesbosch bevindt.

Ben je een waterliefhebber dan kun je ook na een dagje de Biesbosch ervaren vanaf het water overnachten op je eigen boot. Dit mag alleen in kreken die toegankelijk zijn voor motorboten. Je mag er maximaal drie nachten op één plek voor anker gaan. Verder mag je ook op sommige plaatsen maximaal drie uur aanleggen tussen zonsopkomst en -ondergang. Wat in ieder geval niet mag is dat je je boot ergens onbeheerd achterlaat. .

De Spieringsluis, bekend punt voor waterliefhebbers
De Spieringsluis, bekend punt voor waterliefhebbers
Biesbosch vennen
Biesbosch vennen
Natuurlijke uitkijktoren bij de Petrusplaat
Natuurlijke uitkijktoren bij de Petrusplaat

4. Op zoek naar bevers

Op, in en rond de Biesbosch is het ook een walhalla voor wilde dieren. Het aantal vogelsoorten is ongekend maar ook vossen, reeën, boommarters, hazen en de visarend is er nóg een beroemde Biesbosch bewoner: de bever.
In de Biesbosch zouden er nu zo’n 300 bevers moeten verblijven. Deze familiedieren leven in groepjes van 4 tot 6 bevers bij elkaar. Deze ooit met uitsterven bedreigde diersoort heeft zich inmiddels flink weten voort te planten en dat is maar goed ook. Ben je in de Biesbosch, dan wil je natuurlijk óók bevers spotten.

De bever is inmiddels het icoon van Nationaal Park De Biesbosch. Als je deze bijzondere dieren van dichtbij wil zien kun je het beste meegaan met een zogenaamde bevertocht. Vanuit vier verschillende locaties vertrekken er bevertochten. Dit zijn fluistertochten met een rondvaartboot, wandeltochten en kanotochten.

5. Bezoekerscentra en natuurpoorten in Drimmelen, Dordrecht en Werkendam

Ons advies is dat je het beste voordat je op avontuur gaat in de Biesbosch je altijd eerst even een bezoekje moet brengen aan een van de bezoekerscentra. Hier vind je echt alle benodigde informatie.

Je vindt deze bezoekerscentra bij de drie hoofdpoorten in Drimmelen, Dordrecht en Werkendam. Elke natuurpoort heeft z’n eigen identiteit met gekleurde kegelvormige bakens. Deze (kegelvormige) bakens markeren het Nationaal Park De Biesbosch. Je komt ze dan ook op veel plaatsen tegen. De kegelvorm is bewust gekozen en is een verwijzing naar de knaagsporen van de bevers die je in de natuur gaat vinden.

Een van de drie natuurpoorten (Werkendam) in de Biesbosch
Een van de drie natuurpoorten (Werkendam) in de Biesbosch
De veerpont op de Kop van het Land naar het Dordtse deel van de Biesbosch
De veerpont op de Kop van het Land naar het Dordtse deel van de Biesbosch
Een reiger in de Biesbosch
Een reiger in de Biesbosch

6. Zeker doen in de Biesbosch: het water op

Natúúrlijk moet je in de Biesbosch ook het water op. Het is een van de leukste en populairste manieren om dit mooie Nederlandse natuurgebied te ontdekken. Je kunt meegaan op een rondvaartboot maar veel leuker is het om zelf een bootje te huren en op eigen gelegenheid het water op te gaan.

In de haven van Drimmelen bijvoorbeeld, kun je allerlei soorten bootjes huren. Je krijgt een kaart met een route en – als je wil – kun je zelfs een tas met drankjes en hapjes bij de boothuur erbij boeken. Zelf meenemen kan vanzelfsprekend ook. Je kunt een boot huren voor een paar uur of voor een hele dag. Ga je voor een volle dag op het water, dan krijg je ook tips met plekken waar je mag aanmeren en aan land kunt gaan.

Vanaf het water ziet de Biesbosch er namelijk weer compleet anders uit. Je kunt kiezen voor een motorboot, maar veel leuker is tocht op een fluisterboot. Die zijn een stil stiller en op zo’n stille boot kun je veel meer genieten van de mooie natuur om je heen. Zeker wanneer je kiest voor een tocht met een fluisterboot bij zonsopkomst, ben je een unieke ervaring rijker!

Varen door de Biesbosch bij zonsopkomst: magisch mooi
Varen door de Biesbosch bij zonsopkomst: magisch mooi
Huur een bootje (in bijvoorbeeld Drimmelen) en ga zelf het water op
Huur een bootje (in bijvoorbeeld Drimmelen) en ga zelf het water op

7. Bezoek MuseumEiland – en ga het dak op

Eén van de plekken die je zeker niet mag missen als je in de Biesbosch bent is het MuseumEiland (Hilweg 2, Werkendam). En hoewel een museum in een natuurgebied misschien niet zo aantrekkelijk klinkt, is het dat zeker wel. Alleen al het gebouw zelf is tof om te zien voor architectuurliefhebbers.

Binnenin vind je een bijzondere expositie die je meeneemt naar het ontstaan van deze bijzondere natuur (het verhaal van de Sint-Elisabethsvloed). Ook kom je hier meer te weten over alle dieren die er leven en hun leefgebied.

Ga zeker ook even het dak op; ja dat kan hier. Het dak van het Biesbosch MuseumEiland is namelijk begroeid met gras en via een houten loopbrug kun je er overheen wandelen. Je hebt er ook nog eens mooi uitzicht over de omgeving, dus zeker even doen wanneer je in de buurt bent.

Goed om te weten: MuseumEiland is zeven dagen per week geopend. Je komt er het beste door vanaf de Kop van ’t Land de pont de Nieuwe Merwede over te nemen. En alleen al dat kleine stukje met het pontje is leuk om een keer te doen!

Zeker doen: bezoek MuseumEiland
Zeker doen: bezoek MuseumEiland
Wandel over het dak van dit bijzondere natuurmuseum
Wandel over het dak van dit bijzondere natuurmuseum
Het uitzicht vanaf het dak van MuseumEiland
Het uitzicht vanaf het dak van MuseumEiland
Avatar foto
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.

Verder lezen over Nederland

Dit zijn de 10 leukste tips om te doen in de kerstvakantie

De decembermaand is aangebroken en de kerstvakantie komt in zicht. Tijdens deze weken zijn veel Nederlanders een aantal dagen, een hele week of zelfs een paar weken vrij. Genoeg tijd dus om erop uit te trekken. Hoewel er...

Ontspanning09.12.2024

Dit zijn de 10 leukste tips om te doen in de kerstvakantie

Overnachten in stijl: de 7 mooiste kasteelhotels in Nederland

Slapen in een kasteel? Vroeger was dat alleen weggelegd voor de adel, ridders en prinsessen. Het goede nieuws: tegenwoordig kun jij ook overnachten in eeuwenoude sfeervolle kastelen. Nederland telt meer dan 600 exemplaren en een deel daarvan doet nu dienst als hotel.

Ontspanning02.12.2024

Overnachten in stijl: de 7 mooiste kasteelhotels in Nederland

Van Quality Lodgings
Mini-roadtrip door West Zeeuws-Vlaanderen: het best bewaarde geheim van Zeeland

Als ik aan Zeeland denk, dan denk ik aan Domburg waar ik al van kinds af aan kom. Aan Middelburg en Zierikzee, leuke en gezellige stadjes voor zonnige zondagen. En aan die ene leuke camping in Burgh-Haamstede waar mijn s...

Zomer28.11.2024

Mini-roadtrip door West Zeeuws-Vlaanderen: het best bewaarde geheim van Zeeland

De beste kinderproof hotels, vakantiehuisjes en campings in Nederland: onze favorieten

Leuk voor een weekendje weg - of zelfs voor een langere vakantie, deze accommodaties zijn stuk voor stuk echte aanraders voor om te overnachten met kinderen in Nederland!

Algemeen14.11.2024

De beste kinderproof hotels, vakantiehuisjes en campings in Nederland: onze favorieten

Dit zijn de 10 gezondste steden van Nederland

Iedere twee jaar doet engineering- en adviesbureau Arcadis onderzoek naar de gezondste steden. In de Gezonde Stad Index 2024 staat Apeldoorn bovenaan. De Gelderse stad neemt het stokje over van de stad Groningen. De 'grote drie' Amsterdam, Rotterdam en Den Haag zijn de hekkensluiters in de lijst van 25 gezonde steden in Nederland.

Stedentrips11.11.2024

Dit zijn de 10 gezondste steden van Nederland

Gezonde Stad Index 2024
Uitwaaien in Bergen aan Zee – genieten in blooming hotel

Wil jij net als ik even helemaal ontsnappen aan drukte en uitwaaien aan de kust in Nederland? Dan is een weekendje weg naar het  blooming hotel in Bergen precies waar je aan toe bent.

Ontspanning07.11.2024

Uitwaaien in Bergen aan Zee – genieten in blooming hotel

5 x de mooiste hotels aan de Nederlandse kust

Het zonnetje schijnt, de lucht is blauw, wij hebben de mooiste hotels voor jou! Met lekker weer wil je natuurlijk niks liever dan lekker heel de dag buiten vertoeven. En wanneer de temperatuur oploopt en het zweet begint...

Ontspanning05.11.2024

5 x de mooiste hotels aan de Nederlandse kust

De top 5 leukste kerstmarkten in Nederland, Duitsland en België

Wie denkt dat kerstmis nog ver weg is heeft het mis! Nog even en we zitten weer heerlijk aan het kerstdiner! Het is dus de hoogste tijd om een bezoekje aan de kerstmarkt te plannen. Dat is namelijk altijd een gezellig...

Winter31.10.2024

De top 5 leukste kerstmarkten in Nederland, Duitsland en België