De acht leukste, unieke dingen die je alléén in Brabant kunt doen!

De acht leukste, unieke dingen die je alléén in Brabant kunt doen!

Vorig artikel Volgend artikel

Brabant: de provincie die geliefd is om z'n gezelligheid. Waar de mensen gastvrij zijn en de deuren letterlijk altijd open staan. Hier bel je niet aan, maar loop je achterom. Een provincie met schitterende natuurgebieden, sfeervolle steden en dorpen en historische plekken. Ben je er nog niet zo bekend, dan is het nu de hoogste tijd om Brabant eens écht goed te ontdekken.

Wist je dat je hier ook hele bijzondere dingen kunt doen die in Nederland nergens anders te ervaren zijn? De acht leukste unieke ervaringen in Noord-Brabant heb ik voor je op een rij gezet!

1. In de voetsporen treden van Vincent van Gogh

De roots van de beroemde schilder Vincent van Gogh liggen in de provincie Brabant. Van Gogh werd geboren in Zundert, maar liet onder andere in de dorpen Etten-Leur en Nuenen zijn voetsporen na. Het is niet alleen leuk maar ook heel bijzonder om een tour door Brabant te maken langs alle plekken waar de beroemde schilder gewoond en gewerkt heeft. Met name in Nuenen, dat zelfs 'Van Gogh Village' wordt genoemd, zijn de voetsporen het meest zichtbaar.

Het Brabantse land was de ultieme inspiratie voor Van Gogh en zijn mooiste meesterwerken zijn hier tot stand gekomen. Het leuke is dat je op de fiets verschillende routes kunt afleggen langs historische plekken, zoals het huisje waar hij de aardappeleters schilderde, het voormalig postkantoor waar hij dagelijks brieven naar zijn broer Theo postte en landschappen die je terug ziet in zijn schilderijen. Zo'n route kun je met de auto afleggen maar leuker nog is om de fiets te pakken. Er zijn in Brabant tien Van Gogh fietsroutes te doen van in totaal 435 kilometer.

Tip: net buiten Nuenen ligt de Watermolen van Opwetten. Ook die heeft van Gogh nageschilderd. In de zomermaanden is dit de perfecte plek voor een terrasje!

van-gogh-nuenen
In Nuenen kun je letterlijk in de voetsporen van Vincent van Gogh treden door plaats te nemen op de plek waar de schilder zat toen hij de aardappeleters maakte
van-gogh-etten-leur
Zijn voetsporen nemen je ook mee naar Zundert, waar hij geboren werd, en naar Etten-Leur waar je dit mooie beeld tussen de zonnebloemen kunt vinden

2. Het water oversteken zonder natte voeten te krijgen

Het lijkt onmogelijk, maar net buiten Bergen op Zoom kan het echt: het water oversteken zonder natte voeten te krijgen. Naast Fort de Roovere, dat vroeger onderdeel was van de West-Brabantse Waterlinie, ligt een uniek staaltje architectuur. De Mozesbrug is van een afstand vrij onzichtbaar, maar pas wanneer je dichtbij komt zie je dat de brug dwars door het water loopt. Dan begrijp je ook direct waarom de brug naar Mozes vernoemd is.

Het is de moeite waard om wat meer tijd uit te trekken voor een bezoek aan de Mozesbrug, want rondom Fort de Roovere is niet alleen een indrukwekkend stuk uit de Nederlandse geschiedenis te bewonderen, maar je moet zeker ook even omhoog. Sinds 2018 staat hier de Pompejustoren, een indrukwekkend bouwwerk met 129 treden. Je hebt bovenop prachtig uitzicht over het prachtige Brabantse, groene land.

Tip: Bergen op Zoom staat bekend om de drie a's - asperges, ansjovis en aardbeien. In het voorjaar en de zomer kun je hier op veel plekken van een compleet drie a's menu genieten.

mozesbrug-fort-de-roovere
Via de Mozesbrug bij Fort de Roovere kun je het water oversteken zonder natte voeten te krijgen
pompejus-uitkijktoren
Beklim zeker ook deze indrukwekkende Pompejustoren: bovenop heb je schitterend uitzicht

3. Het vreemdste dorp ter wereld bezoeken

Tegen de grens met België aan vind je in Brabant een van de vreemdste dorpen ter wereld. 30 stukjes België en Nederland die in elkaar verweven zijn. De dorpen Baarle-Nassau en Baarle-Hertog zijn namelijk compleet versplinterd en dus steek je hier continu de grens tussen België en Nederland over zonder dat je dat zelf doorhebt. Die grens is op straat helemaal niet duidelijk en loopt dwars door huizen en tuinen. Hier en daar zie je op straat wel wanneer je in België en wanneer je in Nederland bent. Mocht je dus in Brabant zijn en zin hebben in een puntzak écht Vlaamse frieten, dan is dit de plek waar je moet zijn.

Wil je overigens hier een mooie wandeling maken, ga dan naar de Visvijver. Een prachtig stukje natuur waar gevist mag worden, maar waar je ook even lekker kunt genieten van de rust om je heen.

Tip: Er is één huis in deze verweven dorpen dat twee huisnummers heeft, omdat de grens van België en Nederland er dwars doorheen loopt. Ga naar de straat 'Loveren' en je vindt het huis vanzelf.

kaart-baarle-nassau-hertog
In Google Maps zie je het eigenlijk het best, hoe bijzonder de grens Nederland en België hier loopt
huis-baarle-nassau
Dit huis heeft twee adressen; de grens tussen Nederland en België loopt hier namelijk dwars doorheen

4. Wandelen door de Brabantse Sahara

Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen wordt ook wel de Brabantse Sahara genoemd en als je er bent snap je meteen waarom. Ruim 465 ha van het park bestaat uit stuifzand. Je kunt er prachtige, lange wandelingen maken. Het is echter niet alleen maar zand: wanneer je te voet het park gaat ontdekken, kom je ook door bossen en heide. Het bijzondere is dat dit park ieder seizoen weer anders is.

Ook voor fietsers - en dan met name mountainbikers - is het een van de mooiste plekken van Nederland om een route door de natuur te maken. Vanaf bosbrasserie de Rustende Jager vertrekken verschillende fietsroutes. Dat is ook meteen de beste plek om een wandeling of fietstocht door de Brabantse Sahara af te sluiten. Doe dat wel op z'n Brabants, dus met drankjes en bitterballen.

Tip: aan het einde van de zomer(augustus) staat de heide in bloei en kleurt dan paars. Met een opkomende of ondergaande zon is dat echt magisch om te ervaren!

brabantse-sahara
Wil je tot rust komen? Maak dan een wandeling door de Loonse en Drunese Duinen
mountainbiken-loonse-duinen
Het is een van de mooiste en leukste gebieden van Nederland om te mountainbiken

5. Trappistenbier proeven in een authentiek klooster

Een brouwerij mag het bier alleen de naam trappist geven als het door een trappist (oftewel een monnik) wordt gebrouwen. In Nederland zijn er slechts twee officiële trappistbrouwerijen en die vind je allebei in Noord-Brabant: in Zundert en Berkel-Enschot.

Bierbrouwerij de Koningshoeven in Berkel-Enschot is heel tof om een keer te bezoeken. Hier zie je van dichtbij hoe deze biersoort gebrouwen wordt. Boek een excursie waarbij je een rondleiding krijgt door het klooster en de brouwerij. Uiteraard krijg je na afsluiting ook een glas trappist om zelf te proeven. Wil je alleen proeven, dan kan dat uiteraard ook, in het naastgelegen proeflokaal van La Trappe.

Tip: Dit klooster ligt in een idyllische, bosrijke omgeving waar je een hele mooie fietsroute kunt volgen. Kies een van de zes La Trappe fietsroutes en je zult niet alleen lekkere biertjes proeven onderweg, maar ook de prachtige Brabantse Kempen ontdekken.

Koningshoeven-trappist
Maak een fietstocht langs bierbrouwerij Koningshoeven
trappist-brabant
Om natuurlijk zelf ook de officiële trappist te kunnen proeven in La Trappe

6. Op safari alsof je in Afrika bent

Op ontdekkingsreis tussen leeuwen, luipaarden, olifanten en giraffes. Dat kan in Nederland echt alleen in Noord-Brabant: in Safaripark de Beekse Bergen. Je kunt hier te voet op safari, of met een bus mee, maar je kunt ook met je eigen auto door het park rijden en zo wilde dieren uit Afrika spotten.

Voor een dagje weg met kids is de Beekse Bergen echt een aanrader. Dit park is zoveel leuker dan een 'normale' dierentuin. Iedere dag is er een compleet programma te volgen als je wilt. Heel tof is een wandelsafari met een ranger als het voedertijd is. Maar ook een echte Afrikaanse gamedrive in een open Land Cruiser, waarbij je tussen de dieren door rijdt, is echt heel leuk om een keer te doen.

Tip: Je kunt hier zelfs tussen de wilde dieren blijven overnachten in het Safari Resort. Dus echt op reis door Afrika, maar dan in Brabant.

beekse-bergen-safari
In de Beekse Bergen waan je je in Afrika
beekse-bergen-safari-resort
Je kunt er zelfs wakker worden tussen de wilde dieren door te verblijven in het Safari Resort

7. De coolste streetart van Nederland ontdekken

Streetart is helemaal hot. Waar graffiti vroeger gezien werd als vandalisme, is het anno 2020 eerder kunst. Ook voor de coolste streetart van Nederland moet je naar Brabant: naar Breda. Daar vind je de Blind Walls Gallery Breda. Een uniek kunstproject op straat dat je dus helemaal gratis kunt bezoeken. Een soort openbaar museum op straat. Inmiddels zijn er in Breda al meer dan 80 muurschilderingen te vinden, verspreid door de hele stad.

Het bijzondere is dat het niet zomaar straatkunst is, maar ieder stukje streetart vertelt een deel van de geschiedenis van de stad. Aan de hand van een app kun je je eigen route uitstippelen om de mooiste plekken te ontdekken.

Tip: Wil je meer weten over de muurschilderingen, de makers en de geschiedenis van Breda, dan is het een aanrader om mee te gaan met een fietstour met een gids.

blind-walls-gallery-breda
Op de Molsparking vind je deze muurschildering van een rat, een knipoog naar het verleden van deze plek
breda-blind-walls
Deze engelenvleugels werden geschilderd door Kelsey Montague en vind je in alle grote wereldsteden zoals New York, Kaapstad, Buenos Aires en Melbourne

8. Peddelen door de mooiste natuur van Nederland

Natuurgebied de Biesbosch is een van de meest bijzondere plekken van Nederland. Het is niet alleen een van de 21 nationale parken die ons land rijk is, maar het is stiekem ook de allermooiste. De Biesbosch is een waterrijk stuk natuur met veel kleine eilanden. Het is dé plek om bevers en zee-arenden in het wild te spotten. En het ook is een plek om tot rust te komen; dat doet de beeldschone natuur hier namelijk met je. Het maakt een uitje naar de Biesbosch een van de leukste dingen om te doen in ons eigen land.

Je kunt er prachtige wandelingen maken, maar de leukste manier om de Biesbosch te ontdekken is om het water op te gaan. Vanuit het super gezellige haventje van Drimmelen kun je een bootje huren maar wie een beetje sportief is aangelegd huurt een kano en ontdekt de Biesbosch al peddelend. Wat je zeker niet mag missen als je zelf gaat varen is het MuseumEiland. Daar vind je meer over het ontstaan van dit unieke natuurgebied maar ook het museum zelf is een kunststukje dat naadloos opgaat in de groene omgeving.

Tip: ga een nachtje paalkamperen in de Biesbosch. Dat kan bij de Bevert en op de Paardenkop. Het bijzondere hieraan is dat je er alléén met een kano of roeiboot kunt komen. Echt even helemaal afgezonderd van de bewoonde wereld dus, op en van de mooiste plekken van Nederland. Een unieke ervaring!

biesbosch-museumeiland
Het bijzondere dak van het Biesbosch MuseumEiland waar je overheen kunt wandelen
biesbosch-peddelen
Peddelen door de Biesbosch, het mooiste stukje natuur van Nederland!
Marloes de Hooge

Marloes is editor in chief van Travelvalley. Auteur van Bucketlist Reizen en Bucketlist Stedentrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen. Mail:...

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies