Natuur26.01.2021

Dit zijn de 7 mooiste natuurgebieden in Noord-Brabant


Noord-Brabant staat natuurlijk vooral bekend om z’n gezelligheid, maar daarnaast is het ook een van de mooiste provincies van Nederland. Na Gelderland is Brabant de grootste provincie van Nederland en je vindt er veel mooie natuurgebieden. Zeker nu een wandeling in de natuur zo ongeveer alles is waar we onszelf buiten de deur mee kunnen vermaken, is het wel zo leuk om dat te doen op de mooiste plekken die ons land rijk is. De acht mooiste natuurgebieden in Noord-Brabant hebben wij op een rij gezet!

1. De Biesbosch

Het waterrijke natuurgebied de Biesbosch is het resultaat van de Sint-Elisabethsvloed in de 15e eeuw, waardoor delen van de polders onder water liepen. Het ligt zowel in Noord-Brabant als in Zuid-Holland. Het is een van de 21 nationale parken die Nederland rijk is. Je kunt er wandelen, fietsen en varen. Leuk aan de Biesbosch is dat de natuur ieder seizoen aantrekkelijk is, al is de herfst hier stiekem het allermooist. Kom je vanuit Brabant aanrijden richting de Biesbosch, dan moet je met de auto het water over met veerdienst ‘de Biesbosch’ en alleen dat is al een leuke ervaring.

Ga zeker ook een keer naar het Biesbosch MuseumEiland en klim daar het dak op. Het dak is namelijk helemaal van gras en daar heb je mooi uitzicht op de omgeving.

Tip: In het dorpje Drimmelen kun je bootjes huren om zelf het water op te gaan. Nóg leuker: huur een kano bij Natuurpoort Vissershang en peddel door de Biesbosch!

2. De Kalmthoutse heide

Brabant heeft verschillende heidegebieden maar de allermooiste is de Kalmthoutse heide. Het is een zogenaamd grenspark dat niet alleen in Nederland, maar ook deels in België ligt. De natuur in grenspark Kalmthoutse heide bestaat uit heide, vennen, bossen en landduinen. De heide is prachtig als deze in bloei staat (rond augustus) maar hier kun je ieder seizoen genieten van mooie natuur.

Er zijn op de Kalmthoutse heide maar liefst 25 wandelingen met bordjes aangegeven. Aanraders zijn de wandelpaden Duin en Schaap van ongeveer 8 kilometer. Zorg dat je hier bent voor de zonsopkomst of zonsondergang, dan is de natuur het allermooist. Al geldt dat natuurlijk voor ieder natuurgebied in Brabant.

3. Het Mastbos

Het Mastbos in Breda is een behoorlijk oud natuurgebied, waarvan de geschiedenis terug gaat naar het begin van de 16e eeuw. Het is een van de mooiste natuurgebieden die Brabant rijk is – en zelf van heel Nederland. Het bijzondere is dat het een behoorlijk uitgestrekt bos is met dennenbomen, loofbomen, vennetjes en heide. Het allermooiste stukje van het Mastbos is het Eeuwig Laantje een idyllische bospad dwars door het bos.

Ook hier zijn hele mooie wandelingen te doen. Heel populair is het boswachterspad, ook wel de hertjesroute genoemd. Na een wandeling kun bij bosbrasserie de Boswachter bijkomen op een terrasje.

Tip: ook het Markdal in Breda is een prachtig natuurgebied, dat naast het Bredase Mastbos ligt.

4. De Oisterwijkse bossen en vennen

De Oisterwijkse bossen en vennen liggen zo ongeveer in het midden van Noord-Brabant. Het is een magisch mooie plek, met meer dan 80 schilderachtige vennen, dichtbegroeide paden en verstopte heideveldje. Het is een heel bijzonder gebied om doorheen te wandelen – of fietsen. Dat komt vooral omdat het zo dichtbegroeid is, dat geeft een extra rustgevend gevoel.

De grotere vennen in de Oisterwijk bossen hebben namen gekregen en dat is handig als je wandelroutes wilt doen, dan weet je namelijk waar je bent. De 14 vennenroute van 9,4 kilometer is heel erg mooi om te doen.

Tip: Eindig je wandeling door de bossen van Oisterwijk bij Boshuis Venkraai, de leukste en gezelligste bosbrasserie van Brabant!

5. De Loonse en Drunense duinen

Dit natuurgebied is met niets in Nederland te vergelijken. De Loonse en Drunense duinen is een gigantisch stuifzandgebied vlakbij de Efteling. Ook dit is een van de 21 nationale parken van Nederland, dat de bijnaam de Brabantse Sahara eer aan doet. Je vindt er bossen en heide, maar vooral heel veel zand. Mountainbikers komen er graag, al is het misschien leuker om hier te voet doorheen te gaan. Vooral de giga zandvlakte – ook wel de Grote Vlakte genoemd – is bijzonder. Als je in het midden van deze vlakte staan, ben je zo ver als je kunt kijken omgeven door fijn, goudkleurig zand. Parkeer je bij Bosch en Duin in Udenhout, dan ben je er vlakbij.

Tip: Om te borrelen na een wandeling is de Rustende Jager een aanrader.

6. De Groote Peel

Natuurgebied de Groote Peel ligt niet alleen in Brabant, maar deels ook in Limburg. Het is een prachtig hoogveengebied met een landschap van heide en bossen. Bijzonder zijn hier de houten wandelpaden die over de vennen lopen. Wandel je de Knuppelbrugroute, dan kom je er langs.

De bijzondere natuur in de Groote Peel is een prettig leefgebied voor een verscheidenheid aan vogels. Je zult dan ook menig ‘vogelaar’ met een verrekijker aantreffen.

7. De Kampina

De Kampina, vlakbij Boxtel, is een natuurgebied dat in feite tegen de Oisterwijkse bossen en vennen aan ligt. Je merkt haast niet dat je van het een gebied in het andere overgaat, al is het landschap toch weer heel anders. Het is een waterrijk gebied met vennen, beekjes en zeker ook grote stukken grasland.

Het mooiste deel van de Kampina is toch wel de Kampinase heide, die aan het einde van de zomer in bloei komt. Met een paarse gloed over de heide kun je hier hele mooie wandelingen maken.

Bijzonder overnachten in Brabant

Maak er een weekendje weg van door een bijzondere overnachting in Brabant te boeken!

Plan je trip .affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h3{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h2{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h2:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}

© mario – Adobe Stock

Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.

Gerelateerde artikelen

De spectaculaire vulkaanuitbarsting in Grindavik in IJsland in beeld

Vulkaanuitbarstingen in IJsland komen regelmatig voor. En op dit moment is er ook weer een vulkaan aan het uitbarsten, en dat levert altijd spectaculaire beelden op. Door de lavafonteinen kleurt de lucht oranje en rood.

Natuur20.12.2023

De spectaculaire vulkaanuitbarsting in Grindavik in IJsland in beeld

De vijf mooiste landen van Zuid-Amerika voor op je bucketlist

Zuid-Amerika is een bijzonder en zeer veelzijdig continent op het westelijk en zuidelijk halfrond. Zuid-Amerika bestaat uit 12 verschillende landen, die allemaal hun eigen charme hebben. Hoogtepunten zijn er volop: van h...

Algemeen06.12.2023

De vijf mooiste landen van Zuid-Amerika voor op je bucketlist

Glamping in Spanje: dit zijn de 5 mooiste plekken

Wil je deze zomer op kampeervakantie naar Spanje maar kun je een beetje luxe en privacy wel waarderen? Kies dan voor glamping! Er komen steeds meer campings die deels of zelfs geheel bestaan uit mooie glampingtenten die...

Zomer15.01.2022

Glamping in Spanje: dit zijn de 5 mooiste plekken

De mooiste wandeling door het Mastbos in Breda: neem het boswachterspad

Het Mastbos in Breda is een van de oudste bossen van Nederland, met een koninklijk verleden. Een prachtig natuurgebied in Noord-Brabant aan de zuidkant van de stad Breda, tegen de Belgische grens aan. Het is een puur gen...

Natuur31.10.2020

De mooiste wandeling door het Mastbos in Breda: neem het boswachterspad

De vijf mooiste plekken voor een herfstwandeling in Nederland

Nu de blaadjes van de bomen aan het vallen zijn en de paddenstoelen tevoorschijn komen, wordt het eigenlijk alleen maar leuker om een lekkere herfstwandeling te maken. Kastanjes rapen met een zonnetje in je gezicht en he...

Natuur07.09.2020

De vijf mooiste plekken voor een herfstwandeling in Nederland

De acht leukste, unieke dingen die je alléén in Brabant kunt doen!

Brabant: de provincie die geliefd is om z'n gezelligheid. Waar de mensen gastvrij zijn en de deuren letterlijk altijd open staan. Hier bel je niet aan, maar loop je achterom. Een provincie met schitterende natuurgebieden...

Dagje Weg06.06.2020

De acht leukste, unieke dingen die je alléén in Brabant kunt doen!

Dit zijn de vijf mooiste dorpen in Noord-Brabant

Het leven is goed in het Brabantse land. Een regel uit een van de liedjes over de gezelligste provincie van Nederland. Brabanders houden van het goede leven, van eten, drinken en gezelligheid. Noord-Brabant heeft ook nog...

Dagje Weg26.03.2020

Dit zijn de vijf mooiste dorpen in Noord-Brabant

Verder lezen over Brabant

In Brabant is Rome dichterbij dan je denkt

Voor een dosis Italië moet je in het dorp Oudenbosch in West-Brabant zijn. Hier waan je je voor heel even in Rome, als je de Brabantse versie van de beroemdste kerk ter wereld bezoekt. Maar er is meer te doen in Oudenbo...

Dagje Weg26.07.2023

In Brabant is Rome dichterbij dan je denkt

Roadtrip langs de 10 mooiste plekken in West-Brabant

Als er één regio is die ik goed ken, dan is het West-Brabant. Ik ben er geboren, getogen en woon al jaren in mijn lievelingsstad Breda. Om jou te laten zien hoe ontzettend leuk en mooi West-Brabant is, heb ik de ultie...

Algemeen19.07.2023

Roadtrip langs de 10 mooiste plekken in West-Brabant

Zo mooi is de Kalmthoutse Heide: wandelen in Brabant doe je hier

Ten zuiden van de Brabantse steden Bergen op Zoom en Roosendaal ligt bij het plaatsje Kalmthout. Daar vind je een prachtig uitgestrekt heidegebied: Grenspark Kalmthoutse Heide. Een grenspark dus, dat deels in Nederland d...

Natuur29.05.2021

Zo mooi is de Kalmthoutse Heide: wandelen in Brabant doe je hier

Doe een rondje Boxtel: kanoën over de Dommel

In het Brabantse dorp Boxtel kun je een van de leukste kanotochten van Nederland doen: een rondje Boxtel. En dat is in het voorjaar en de zomer een leuke tip voor een dagje weg! Boxtel ligt in Midden-Brabant, een kwarti...

Dagje Weg04.03.2021

Doe een rondje Boxtel: kanoën over de Dommel

Dit is de mooiste wandelroute over de Moerputtenbrug

De Moerputten is een van die verborgen pareltjes in Brabant en ligt ten westen van Den Bosch. Groot is dit prachtige natuurgebied niet. Bijzonder is het wel en dat in veel opzichten. Het natuurgebied is een van de weinig...

Natuur21.02.2021

Dit is de mooiste wandelroute over de Moerputtenbrug

het verborgen pareltje van Brabant
Wandel het Smokkelpad op de Strijbeekse Heide

Over de Strijbeekse Heide, op de grens tussen Nederland en België, loopt het smokkelpad. Een eeuwenoude route die gebruikt werd om boter te smokkelen. Omgeven door idyllische vennetjes, naaldbossen en heide kun je er ee...

Natuur14.02.2021

Wandel het Smokkelpad op de Strijbeekse Heide

De mooiste wandeling door het Mastbos in Breda: neem het boswachterspad

Het Mastbos in Breda is een van de oudste bossen van Nederland, met een koninklijk verleden. Een prachtig natuurgebied in Noord-Brabant aan de zuidkant van de stad Breda, tegen de Belgische grens aan. Het is een puur gen...

Natuur31.10.2020

De mooiste wandeling door het Mastbos in Breda: neem het boswachterspad

Spoorpark Tilburg is het meest verrassende stadspark van Brabant

De Brabantse stad Tilburg is al jaren flink aan de weg aan het timmeren. Het imago van saai en ‘niet zo mooi’ werd afgeworpen. Tegenwoordig is Tilburg cool en bruisend. Dat heeft vooral te maken met de ontwikkeling v...

Dagje Weg27.10.2020

Spoorpark Tilburg is het meest verrassende stadspark van Brabant

Verder lezen over Nederland

Wat te doen in Doetinchem en omgeving? Dit zijn de beste tips!

Centraal in de Achterhoek vind je de stad Doetinchem. Wij gingen 24 uur op pad in Doetinchem en hebben de leukste dingen om te doen, te eten en te slapen voor je op een rijtje gezet.

Stedentrips19.06.2024

Wat te doen in Doetinchem en omgeving? Dit zijn de beste tips!

Lunch in Rotterdam: dit zijn de beste plekken!

Breng je binnenkort een bezoek aan Rotterdam? Dat is sowieso een goed idee, want de stad bruist! Het is de perfecte plek om een dag of weekend naartoe te gaan. Naast de Euromast, Markthal en natuurlijk de rivier de Maas,...

Stedentrips13.06.2024

Lunch in Rotterdam: dit zijn de beste plekken!

30 hotspots door de hele stad
Dit zijn de 30 leukste strandtenten van Nederland

Dit zijn de 30 allerleukste strandtenten van Nederland. We hebben er 10 per provincie voor je verzameld. Weet jij alvast waar je moet zijn zodra de zon zich weer laat zien!

Zomer04.06.2024

Dit zijn de 30 leukste strandtenten van Nederland

De ultieme roadtrip door Nederland: 10 verrassend leuke stops

Een roadtrip door Nederland, dat is een flinke uitdaging want de keuze is reuze in ons kleine landje. Nederland is namelijk groot genoeg om meerdere interessante routes uit te stippelen. Alle provincies aandoen is een op...

Algemeen29.05.2024

De ultieme roadtrip door Nederland: 10 verrassend leuke stops

Dit zijn de 10 mooiste nieuwe hotels in Nederland

Wij gaan graag een nachtje of weekend weg in Nederland en gelukkig heb je ook in ons eigen land volop keuze uit mooie accommodaties, want nog steeds openen nieuwe hotels hun deuren. Dit zijn de allermooiste!

Ontspanning22.05.2024

Dit zijn de 10 mooiste nieuwe hotels in Nederland

Terschelling is één van de beste plekken ter wereld om sterren te kijken

Wist je dat waddeneiland Terschelling een van de beste plekken ter wereld is om sterren te kijken? Op Dark Sky Park De Boschplaat kun je, bij helder weer, een schitterende sterrenhemel zien!

Natuur30.04.2024

Terschelling is één van de beste plekken ter wereld om sterren te kijken

Ga naar Dark Sky Park De Boschplaat
10 keer: de leukste plekken om te lunchen in Breda

Om te lunchen in Breda heb je de keuze uit heel veel leuke eettentjes en restaurants. Maar waar moet je zijn? Wat zijn de leukste hotspots en waar is de lunch het lekkerst? Hou dit lijstje bij de hand: lunchen in Breda d...

Stedentrips23.04.2024

10 keer: de leukste plekken om te lunchen in Breda

De ultieme roadtrip door Zeeland langs de 8 mooiste plekken

De liefde voor Zeeland is groot. Er zijn weinig plekken in Nederland waar je zó tot rust komt als in Zeeland. Het zijn niet alleen de Zeeuwse stranden, maar het zijn ook de uitgestrekte landschappen, lieflijke dorpjes e...

Zomer15.04.2024

De ultieme roadtrip door Zeeland langs de 8 mooiste plekken

Verder lezen over Wandelroutes

Dit zijn de 5 mooiste wandelroutes van de Benelux in 2024

Wandelen is een ideale manier om in beweging te blijven. Dit zijn de 5 mooiste wandelroutes van de Benelux in 2024. We weten zeker dat er ook voor jou nog heel veel mooie natuur te ontdekken valt!

Natuur07.04.2024

Dit zijn de 5 mooiste wandelroutes van de Benelux in 2024

Zo mooi is hike van Pico do Arieiro naar Pico Ruivo op Madeira

De beroemdste hike op Madeira is de wandeling van Pico do Arieiro naar Pico Ruivo. Deze route staat bekend als de PR1 Vereda do Arieiro. Je hebt er misschien weleens beelden van gezien. Een deel van de route loopt via een smalle trap over een bergkam. Bij zonsopkomst is dat een spectaculaire plek die beelden oplevert waar je kippenvel van krijgt. Kijk zelf maar.

Natuur30.12.2023

Zo mooi is hike van Pico do Arieiro naar Pico Ruivo op Madeira

Val Gardena is een paradijs voor wandelaars: de mooiste hikes

De spectaculaire bergen van de Dolomieten bij Val Gardena in het Italiaanse Zuid-Tirol zijn niet alleen geliefd bij wintersportliefhebbers. Want naast dat je hier fantastisch kunt skiën en snowboarden, heeft het ook in...

Natuur17.11.2023

Val Gardena is een paradijs voor wandelaars: de mooiste hikes

zo mooi zijn de Dolomieten in de herfst
Hoe kies je de juiste wandelsokken voor verschillende weersomstandigheden?

Gaat je hart sneller kloppen van een stevige wandeling? Bijvoorbeeld in een natuurgebied in eigen land of tijdens een wandelvakantie in het buitenland? Op het moment dat je wat vaker je wandelschoenen aantrekt, is het me...

Algemeen03.09.2023

Hoe kies je de juiste wandelsokken voor verschillende weersomstandigheden?

Skywalk Willingen, een doorzichtige hangbrug van 700 meter: wie durft?

Het Duitse Sauerland was tientallen jaren vooral een plek waar je in de winter, op nog geen vier uur rijden van Utrecht, heerlijk kon skiën op pistes die tussen de 400 en 800 meter boven NAP liggen. Helaas voelt ook die...

Algemeen18.07.2023

Skywalk Willingen, een doorzichtige hangbrug van 700 meter: wie durft?

alleen voor daredevils zonder hoogtevrees
Hiken en fietsen in Ischgl: dit zijn de mooiste routes

Er zijn weinig plekken waar je beter tot rust komt dan in de bergen. Met hoge Alpentoppen om je heen gaat ontspannen haast vanzelf. Daarvoor hoef je alleen maar naar een mooi berglandschap te kijken en frisse berglucht i...

Natuur07.07.2023

Hiken en fietsen in Ischgl: dit zijn de mooiste routes

Zo mooi is een winterwandeling door de Hoge Venen in België

De Hoge Venen is een van de mooiste natuurgebieden van Wallonië in België. Het hele jaar door kun je hier prachtige wandelingen maken. Maar het allermooist is dat als er net verse sneeuw gevallen is. Dan verandert de H...

Winter26.01.2023

Zo mooi is een winterwandeling door de Hoge Venen in België

El Caminito del Rey: de gevaarlijkste wandelroute ter wereld

Wat zou jij doen als je gevraagd wordt om één van de gevaarlijkste wandelroutes ter wereld te lopen en deze vast te leggen met een 360° camera? Ik hoefde niet lang te twijfelen, want de Caminito del Rey wandelroute (o...

Natuur02.01.2023

El Caminito del Rey: de gevaarlijkste wandelroute ter wereld

Vastgelegd met een 360° camera