Natuur19.03.2022

Dit zijn de 4 mooiste wandelingen bij de Matterhorn in Zermatt


Het Zwitserse bergdorp Zermatt is vooral bekend vanwege de spectaculaire ligging: je hebt er uitzicht op de Matterhorn. Dat is de meest iconische bergtop in de Zwitserse Alpen waar je niet op uitgekeken raakt. In de zomermaanden is Zermatt een regelrecht wandelparadijs. In het dorp is iedereen gestoken in professionele wandeloutfits om overdag de bergen in trekken. Ben je gek op bergen en wandelen dan is Zermatt een dorp waar je een keer geweest moet zijn. Dit zijn de vier mooiste wandelingen bij de Matterhorn in Zermatt!

Wandelen in Zermatt

Haal voor je gaat wandelen in Zermatt een kaart van de bergen met alle wandelroutes bij het Tourismusbüro Zermatt. Dat vind je naast het treinstation in het centrum van het dorp. Het is altijd handig om zo’n wandelkaart bij je te hebben, mocht je onderweg je plannen willen wijzigen. Je hebt in Zermatt namelijk heel veel keus als het om mooie wandelroutes gaat. En zo’n kaart is goed om bij je te hebben want daar staan uiteraard ook alle liften en berghutten op. Mocht je overigens wandelspullen zijn vergeten, dan kun je in het dorp alles kopen wat je nodig hebt. Houd er wel rekening mee dat je afrekent in Zwitserse Franken en dat de prijzen hier niet bepaald voordelig zijn.

Navigeren tijdens het wandelen in Zermatt is vrij eenvoudig want gele bordjes wijzen je de weg. Iedere wandeling staat goed aangegeven met pijlen. Daar staat ook meteen bij hoeveel kilometer het lopen is en hoe lang je daar ongeveer over gaat doen. Zo kun je je telefoon lekker in je rugtas laten en vooral onderweg genieten van het uitzicht! Let’s go!

In de zomer is Zermatt een regelrecht wandelparadijs
In de zomer is Zermatt een regelrecht wandelparadijs
Wandelroutes in Zermatt staan heel goed aangegeven
Wandelroutes in Zermatt staan heel goed aangegeven

1. Stellisee sunrise hike

Duur: 1.30 uur
Lengte: 3 kilometer

Als je slechts één wandeling gaat maken in Zermatt, laat het dan deze zijn. De Stellisee sunrise hike. Je moet er wel super vroeg voor opstaan. In de zomermaanden komt de zon hier namelijk rond half zes-zes uur op. Maar het is het absoluut waard.

Aan de rand van de Stellisee komt de zon in je rug op, om de top van de Matterhorn te voorzien van een gouden gloed. Het is een magische ervaring om dat met eigen ogen te zien. Sowieso is het altijd bijzonder om voor dag en dauw in de bergen te zijn – de serene rust is heel bijzonder – maar op een plek als deze is het extra mooi.

De Stellisee ligt op 2.537 meter hoogte. Om de zonsopkomst mee te maken moet je een arrangement boeken waarmee je ’s morgens vroeg met de liften omhoog mag. Een flinke wandeling is het niet, want vanaf de lift de Blauherd wandel je er in zo’n 30 minuten naartoe. Na de zonsopkomst (en het inbegrepen ontbijt) kun je uiteraard wel nog verder wandelen, of je loopt op je gemak weer terug naar de lift. Doe je alleen de hike naar de Stellisse en het ontbijt bij berghut Fluhalp, dan is het een wandeling van zo’n 3 kilometer.

Tip: de Stellisee is een van de vijf meren en dus kun je deze hike ook combineren met de 5-Seenweg.

De zon zien opkomen op de top van de Matterhorn: een magisch moment
De zon zien opkomen op de top van de Matterhorn: een magisch moment
Kippenvel tot de zon helemaal op is
Kippenvel tot de zon helemaal op is

2. 5-Seenweg – de vijfmeren wandelroute

Duur: 2.30 uur
Lengte: 10 km

De meest bekende en geliefde wandeling in Zermatt is de 5-Seenweg, oftewel de vijfmeren wandelroute. Deze neemt je mee langs vijf bijzondere bergmeren: Stellisee, Grindjisee, Grünsee, Moosjisee en de Leisee. Het is een wandelroute van ongeveer 10 kilometer. Op papier doe je daar 2.30 uur over, maar dat kan sneller én langzamer. Het is maar net hoe lang je van al die mooie plekken wil genieten. Want in de zomermaanden wachten hier prachtig bergmeren met soms smaragdgroen water op je.

Er zijn een paar redenen waarom de 5-Seenweg zo geliefd is en dat zijn natuurlijk de schitterende uitzichten onderweg. Meerdere keren word je getrakteerd op idyllische uitzichten op de Matterhorn. Daarnaast is de 5-Seenweg ook een vrij eenvoudige wandeling omdat je de meeste meters omlaag loopt. Wil je deze wandelroute op je gemak ontdekken, vertrek dan ’s morgens een beetje op tijd. Dan is het nog lekker rustig.

Een sprookjesachtige plek in de Zwitserse Alpen\u00a9 Miranda Muller - Indebergen
Een sprookjesachtige plek in de Zwitserse Alpen© Miranda Muller - Indebergen

3. Furi Suspension Bridge Trail

Duur: 1 uur
Lengte: 3 km

Heel bijzonder om te wandelen is de Furi Suspension Bridge Trail. De naam zegt het al: deze wandeling neemt je mee over de Furi Suspension Bridge, een prachtige hangbrug boven de rivier Gornera. Op het hoogste punt hangt de brug 90 meter boven de grond. Je begrijpt dat het uitzicht als je eenmaal óp de brug staat waanzinnig mooi is. Maar dan moet je het wel aandurven om er overheen te lopen. Mensen met hoogtevrees kunnen hier zomaar last van knikkende knieën krijgen.

Deze wandeling duurt een uurtje en is ongeveer 3 kilometer lang. Begin in Furi en wandel via een mooi vlonderpad naar het begin van de hangbrug (andersom zou eventueel ook kunnen).

Hoewel het niet zo’n lange wandeling is, kan het zomaar zijn dat je er toch lang over doet. Midden op de brug móét je namelijk stoppen om te genieten van het mooie uitzicht over de Zwitserse Alpen. En de Furi Suspension Bridge Trail neemt je ook nog mee langs de Gletschergarten Dossen, een zogenaamde gletsjertuin waar je ook nog even kunt stoppen. Hier zie je de resten gesteente van de Gornergletsjer, indrukwekkend om te zien. Al is de wandeling over de hangbrug van Furi natuurlijk het hoogtepunt van deze hike.

Wandelen over de Furi Suspension Bridge
Wandelen over de Furi Suspension Bridge
De prachtige omgeving van de Riffelberg
De prachtige omgeving van de Riffelberg

4. Afdalen vanaf de Gornergrat

Wie geen zin heeft om omhoog te lopen, kan er natuurlijk ook altijd voor kiezen om af te dalen. Het is een aanrader om de Gornergratbahn omhoog te nemen. Dit oude treintje rijdt al sinds 1898 de berg op. De Gornergratbahn neemt je mee naar 3.135 meter hoogte. Bovenop heb je waanzinnig mooi uitzicht op de Matterhorn. Daar vandaan kun je afdalen via verschillende meren. Zorg in ieder geval dat je langs de Riffelsee komt, en prachtig bergmeertje met – jawel – ook weer heel mooi uitzicht op de Matterhorn.

Je zou helemaal terug naar het dorp kunnen lopen (dat ligt op 1.600 meter), maar je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen om een deel omlaag te lopen en alsnog een deel met de lift omlaag te gaan. Daarvoor heb je onderweg verschillende opties. Houd er wel rekening mee dat afdalen niet per se veel makkelijker is dan klimmen, dus om helemaal terug te lopen naar het dorp is wellicht iets te veel van het goede. Je knieën kunnen het zwaar te verduren krijgen. Wij wandelden terug naar berghut Riffelhaus (2.500 meter) en namen van daaruit de lift verder omlaag. Ook goed om te weten: zelfs in de zomermaanden wandel je hier door de sneeuw. Pas je kleding (en met name schoenen) daar dus op aan.

Het is overigens zonde om op de top van de Gornergrat alleen maar naar de Matterhorn te kijken, want er zijn vanaf het uitkijkpunt nog veel meer Zwitserse vierduizenders te spotten. Dus neem even op je gemak de tijd om op de top te genieten van het uitzicht.

Neem de Gornergratbahn omhoog naar het uitkijkpunt op 3.135 meter hoogte
Neem de Gornergratbahn omhoog naar het uitkijkpunt op 3.135 meter hoogte
Tijdens het afdalen vanaf de Gornergrat kom je langs dit soort waanzinnig mooie plekken
Tijdens het afdalen vanaf de Gornergrat kom je langs dit soort waanzinnig mooie plekken
Steeds weer een ander uitzicht op de Matterhorn: allemaal even mooi
Steeds weer een ander uitzicht op de Matterhorn: allemaal even mooi

Wandelen in Zermatt

Wil jij in de zomer ook gaan wandelen in Zermatt? Dan komen deze tips goed van pas!

Boek je reis
  • Goed om te weten: Zermatt is autovrij en dus moet je je auto parkeren in de terminal in Täsch.
  • Hotels en appartementen zijn er volop, maar boek wel op tijd. Zermatt is geliefd.
  • Hotels in Zermatt boek je het beste via Booking.com. Heel bijzonder is het Nomad by CERVO Mountain Resort.
  • Of boek een complete vakantie naar Zermatt via TUI of alpenreizen.nl.
.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h3{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h2{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h2:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.

Verder lezen over Wandelroutes

Dit zijn de 5 mooiste wandelroutes van de Benelux in 2024

Wandelen is een ideale manier om in beweging te blijven. Dit zijn de 5 mooiste wandelroutes van de Benelux in 2024. We weten zeker dat er ook voor jou nog heel veel mooie natuur te ontdekken valt!

Natuur07.04.2024

Dit zijn de 5 mooiste wandelroutes van de Benelux in 2024

Zo mooi is hike van Pico do Arieiro naar Pico Ruivo op Madeira

De beroemdste hike op Madeira is de wandeling van Pico do Arieiro naar Pico Ruivo. Deze route staat bekend als de PR1 Vereda do Arieiro. Je hebt er misschien weleens beelden van gezien. Een deel van de route loopt via een smalle trap over een bergkam. Bij zonsopkomst is dat een spectaculaire plek die beelden oplevert waar je kippenvel van krijgt. Kijk zelf maar.

Natuur30.12.2023

Zo mooi is hike van Pico do Arieiro naar Pico Ruivo op Madeira

Val Gardena is een paradijs voor wandelaars: de mooiste hikes

De spectaculaire bergen van de Dolomieten bij Val Gardena in het Italiaanse Zuid-Tirol zijn niet alleen geliefd bij wintersportliefhebbers. Want naast dat je hier fantastisch kunt skiën en snowboarden, heeft het ook in...

Natuur17.11.2023

Val Gardena is een paradijs voor wandelaars: de mooiste hikes

zo mooi zijn de Dolomieten in de herfst
Hoe kies je de juiste wandelsokken voor verschillende weersomstandigheden?

Gaat je hart sneller kloppen van een stevige wandeling? Bijvoorbeeld in een natuurgebied in eigen land of tijdens een wandelvakantie in het buitenland? Op het moment dat je wat vaker je wandelschoenen aantrekt, is het me...

Algemeen03.09.2023

Hoe kies je de juiste wandelsokken voor verschillende weersomstandigheden?

Skywalk Willingen, een doorzichtige hangbrug van 700 meter: wie durft?

Het Duitse Sauerland was tientallen jaren vooral een plek waar je in de winter, op nog geen vier uur rijden van Utrecht, heerlijk kon skiën op pistes die tussen de 400 en 800 meter boven NAP liggen. Helaas voelt ook die...

Algemeen18.07.2023

Skywalk Willingen, een doorzichtige hangbrug van 700 meter: wie durft?

alleen voor daredevils zonder hoogtevrees
Hiken en fietsen in Ischgl: dit zijn de mooiste routes

Er zijn weinig plekken waar je beter tot rust komt dan in de bergen. Met hoge Alpentoppen om je heen gaat ontspannen haast vanzelf. Daarvoor hoef je alleen maar naar een mooi berglandschap te kijken en frisse berglucht i...

Natuur07.07.2023

Hiken en fietsen in Ischgl: dit zijn de mooiste routes

Zo mooi is een winterwandeling door de Hoge Venen in België

De Hoge Venen is een van de mooiste natuurgebieden van Wallonië in België. Het hele jaar door kun je hier prachtige wandelingen maken. Maar het allermooist is dat als er net verse sneeuw gevallen is. Dan verandert de H...

Winter26.01.2023

Zo mooi is een winterwandeling door de Hoge Venen in België

El Caminito del Rey: de gevaarlijkste wandelroute ter wereld

Wat zou jij doen als je gevraagd wordt om één van de gevaarlijkste wandelroutes ter wereld te lopen en deze vast te leggen met een 360° camera? Ik hoefde niet lang te twijfelen, want de Caminito del Rey wandelroute (o...

Natuur02.01.2023

El Caminito del Rey: de gevaarlijkste wandelroute ter wereld

Vastgelegd met een 360° camera

Verder lezen over Zwitserland

Ook Lauterbrunnen in Zwitserland overweegt entreegeld

Zelfs als je nog nooit in Lauterbrunnen bent geweest, dan ken je dit dorpje ongetwijfeld - van de plaatjes op Instagram. Het is een van de mooiste dorpen in Zwitserland (in de regio Bern) dat op een uitzonderlijk plekje ligt. Het is het Zwitserse 'picture perfect' met hoge rotswanden, een groene alpenweide op de voorgrond en een beeldschoon kerkje dat de show steelt.

Algemeen28.05.2024

Ook Lauterbrunnen in Zwitserland overweegt entreegeld

5 tips voor een low budget vakantie naar Zwitserland

Avontuurlijke wandeltochten naar besneeuwde bergtoppen, kamperen in de wildernis of met een enorme vaart op je snowboard de berg af. Zwitserland is een droombestemming voor natuurliefhebbers en waaghalzen, zowel in de zo...

Natuur09.04.2024

5 tips voor een low budget vakantie naar Zwitserland

Dit zijn de leukste dingen om te doen in Interlaken in de winter

Bezoek Interlaken en omgeving in de wintermaanden. Het landschap is zó mooi, dat je je ogen bijna niet gelooft. Van kristalheldere meren tot sprookjesachtige bergtoppen.

Winter25.03.2024

Dit zijn de leukste dingen om te doen in Interlaken in de winter

Duurzaamheid in de Alpen: zo pakt Laax in Zwitserland het aan

Als het gaat om duurzaamheid en toerisme, wordt er vaak met een wijzend vingertje naar de wintersport gezwaaid. Omdat daar de klimaatverandering extra goed zichtbaar is - vanwege de smeltende gletsjers, kortere seizoenen en een stijgende sneeuwgrens - is de algemene perceptie dat wintersport niet goed is voor de opwarming van de aarde.

Winter29.02.2024

Duurzaamheid in de Alpen: zo pakt Laax in Zwitserland het aan

Op sneeuwschoenen naar Tectonic Arena Sardona in Flims-Laax

De Tectonic Arena Sardona is erkend als UNESCO-werelderfgoed vanwege zijn wetenschappelijke waarde en de bijzondere geologische kenmerken. En om dat van dichtbij te kunnen zien, gingen wij op sneeuwschoenen op pad.

Natuur27.02.2024

Op sneeuwschoenen naar Tectonic Arena Sardona in Flims-Laax

Bern Regio in Zwitserland: 8 tips voor Bern, Jungfraujoch en Interlaken

Zwitserland is het land van magische bergtoppen, fonkelende meren en overheerlijke kaasfondue. De Zwitserse regio Bern, met zijn veelzijdigheid, biedt voor elke reiziger het ultieme Zwitserleven. We verkennen Bern, de Ju...

Natuur28.11.2023

Bern Regio in Zwitserland: 8 tips voor Bern, Jungfraujoch en Interlaken

Na het zien van dit filmpje haal je Zweden en Zwitserland nooit meer door elkaar

Zweden en Zwitserland: het begint allebei met de letter Z en het zijn fantastische vakantiebestemmingen. Qua rust en ruimte zijn ze enigszins vergelijkbaar, maar toch ook weer compleet anders. Zweden heeft een lange kust...

Algemeen24.10.2023

Na het zien van dit filmpje haal je Zweden en Zwitserland nooit meer door elkaar

7 tips om zeker te doen in sfeervol Zermatt

In de categorie iconische bergtoppen in de Alpen staat de Matterhorn op eenzame hoogte. De Matterhorn is vooral geliefd om z’n vorm - die je misschien wel kent van de doosjes Toblerone. Om de Matterhorn van dichtbij te...

Ontspanning04.04.2023

7 tips om zeker te doen in sfeervol Zermatt

in de zomer