7 tips om zeker te doen in sfeervol Zermatt

7 tips om zeker te doen in sfeervol Zermatt

Vorig artikel Volgend artikel

Sommige plekken op de wereld laten we links liggen omdat ze te bekend of luxe zijn. Zonde! Want het begon ooit met een uitzonderlijke schoonheid of ligging. Neem Zermatt in Zwitserland: beroemd Zwitsers bergdorp aan de voet van de Matterhorn (de berg die je ziet op het logo van Toblerone-chocola en dozen Caran d’Ache-potloden). De bijnaam ‘mondain skioord’ kleeft aan het dorp maar dat is niet helemaal terecht.

Ja, je kunt hier heliskiën, privé-berggidsen boeken en luxe accommodaties huren en ja nationale skiteams trainen hier vanwege de topcondities. Maar er is ook een andere kant. Die van een sfeervol dorp waar elke zomerdag een herder met zijn kudde geiten door de hoofdstraat loopt en waar je voelt op een bijzondere plek te zijn - zo dichtbij de Matterhorn, de berg die je eens in je leven gezien moet hebben. Daarom tips voor 7 tips om zeker te doen in sfeervol Zermatt!

1. De onvergetelijk mooie treinrit naar Zermatt

De oohh’s en aahh’s golven door de trein. Mensen schuiven raampjes naar beneden om foto’s te maken, tikken hun buurman aan om te wijzen op een vergezicht. Allemaal zijn we getuigen van een landschap dat bijna niet te beschrijven valt, zo mooi. Het autovrije Zermatt ligt vrij geïsoleerd aan het eind van het Matterdal. De rit van Visp naar het hooggelegen Zermatt (1.620 meter) met deze Matterhorn Gotthard Bahn is indrukwekkend.

Bergen omsluiten de vallei, de natuur wordt ruiger naarmate de trein omhoog kruipt. We passeren houten chalets, stromende rivieren met grijsgroen gletsjerwater, hoge dennenbomen, rotsen, resten van steenlawines, kuddes schapen en groene weides - met in de verte besneeuwde toppen. Het is nazomer maar boven is de eerste sneeuw al gevallen.

Matterhorn: de berg der bergen

De Matterhorn, de berg der bergen waarvoor mensen uit de hele wereld naar Zermatt komen, laat zich net niet zien. Dat maakt de rit des te spannender. En doet mijmeren over de berg die al eeuwen tot de verbeelding spreekt en het symbool werd van Zwitserland. Pas als we de trein na ruim een uur verlaten en het station uitlopen zien we hem recht voor ons: de berg der bergen. Alleen al dat gevoel maakt Zermatt tot een must.

Met de auto naar Zermatt?

Die kun je parkeren in de Matterhorn Terminal in Täsch, vijf kilometer voor Zermatt. Een shuttletrein brengt je naar Zermatt. Daar is alles op loopafstand, maar je kunt ook gebruikmaken van kleine elektrische busjes en koetsen.

Bahnhofstrasse-Zermatt
De Bahnhofstrasse in Zermatt
Matterhorn-Gotthard-Bahn
Maak een indrukwekkende rit met de Matterhorn Gotthard Bahn
Zermatt-trein-copyright MGB-Bahn
Onwaarschijnlijk mooie treinrit naar Zermatt, met op achtergrond de Matterhorn
© MGBahn

2. Typisch Zwitserse chalets

Er staan een aantal indrukwekkende negentiende-eeuwse hotels in het dorp, maar ook veel oude, typisch Zwitserse chalets. Vooral in het Hinterdorf. Dit oudste deel, achter het kerkplein, staat aangegeven met bordjes. Als je hier door de smalle straatjes loopt, waan je je eeuwen terug. Lange tijd was Zermatt, net als veel bergdorpen, door sneeuwval ‘s winters afgesloten van de buitenwereld. Men moest dus zelfvoorzienend zijn, voedselvoorraden en hooi werden bewaard in opslagschuren. Door weer en wind is het hout donker, soms bijna zwart geworden. Sommige oude chalets worden nog bewoond, daarachter liggen moestuinen en stapels brandhout. Hier voel je het authentieke Zermatt.

Matterhorn Museum

Geïnteresseerd hoe deze oude, boeren chalets van binnen eruitzien? In het Matterhorn Museum zijn ze nagebouwd, compleet met originele interieurs. Sowieso een interessant museum dit.

Hinterdorf-zermatt
Hinterdorf, met oude chalets en schuren

3. Uitdagende pieken

Ook in dit oudste deel, achter de kerk, een begraafplaatsje voor omgekomen bergbeklimmers. ‘Trots gestorven in het harnas’ en simpelweg ‘Van de Monte Rosa gestort’ staat gegraveerd in de stenen. Het is bijzonder te bezoeken omdat alpinisme zo verweven is met dit dorp. De eerste toeristen waren bergbeklimmers op zoek naar avontuur. Op zoek naar de Matterhorn eigenlijk, want het gonsde, er werd gesproken over die zo moeilijk te bedwingen berg waarvan nog nooit iemand de top had bereikt. Op 14 juli 1865 lukte het de Engelsman Edward Whymper als eerste. Wereldwijd nieuws was het, in één klap stond Zermatt op de kaart.

Geweldige uitzichten

Nog altijd beklimmen mensen dagelijks de hoge toppen rond het dorp. Niet alleen de Matterhorn, ook de Täschhorn, Weisshorn, Liskamm, Obergabelhorn en Monte Rosa.

Houd je van een uitdaging? Vanuit Zermatt kun je maar liefst 38 pieken van vierduizend meter of hoger beklimmen – eventueel met gids. Hoef je niet zo nodig aan een rotswand te hangen, dan kun je je van een afstand vergapen aan deze bergreuzen. Allerlei gondels brengen je vanuit het dorp naar grote hoogten met daar geweldige uitzichten.

Zermatt-begraafplaats
Begraafplaats voor omgekomen bergbeklimmers
Zermatt-uitzichten-copyright-travelita
Geweldige uitzichten rondom Zermatt
© Travelita

4. De onvergetelijk mooie treinrit naar Gornergrat

Zermatt heeft twee treinstations: een voor de reguliere Matterhorn Gotthard Bahn en een voor de Gornergrat Bahn, de hoogste tandradbaan van Europa in de vrije natuur. Niet goedkoop (let op allerlei kortingsmogelijkheden!) maar ook een treinrit naar de Gornergrat op bijna 3100 meter mag je niet missen. Weer zo’n onvergetelijk mooie belevenis namelijk. Zelfs bij slecht weer. Want al die hoge pieken rond het dorp houden wolken op afstand waardoor het vaak zonnig is in Zermatt, maar ze kunnen de wolken ook ‘vasthouden’.

Gornergrat kapel

Ondanks de mist zie je dan toch bergmarmotten, knalblauwe bergmeren en gletsjers in een wondermooi landschap. Het tandradtreintje stopt vier keer, wat steeds de mogelijkheid biedt een stuk te gaan wandelen. Blijf je zitten tot eindstation Gornergrat dan is daar een uitkijkpunt, opnieuw allerlei wandelmogelijkheden en het hoogstgelegen hotel in de Zwitserse Alpen, het Kulmhotel Gornergrat (waar je in het restaurant apfelstrudel of spaghetti eet, binnen of op het terras).

In het mooie, eenvoudige Bernhard von Aosta kapelletje kun je op grote hoogte een kaarsje branden voor geliefden.

zermatt-gornergrat
Met de Gornergrat Bahn omhoog voor waanzinnig uitzicht
Gornergrat-Zermatt
Wandel een klein stukje omlaag en dit is je uitzicht

5. Schaapherdersfeest op hoge alm

Tijdens het jaarlijkse schaapherdersfeest van Zermatt schijnt vandaag de zon. Als je ergens locals ontmoet en het echte leven ervaart, dan is het op dorpsfeesten en traditionele festivals.

Walliser zwartneusschapen

Een gondel van de Matterhorn-Express brengt je tot bergstation Furi (1867m), waar in een bergwei rijen tafels staan. Ernaast een houten hut en een grote kudde schapen. Met het schaapherdersfeest viert het dorp al zeventig jaar de terugkeer van hun koddige Walliser zwartneusschapen. Tijdens de warme zomers begrazen de dieren almen tot wel drieduizend meter hoogte. Nu zijn ze terug. En is het feest.

Miss Zermatt

Zongebruinde herders, boeren, dorpsbewoners en een handjevol toeristen komen dit vieren. Er is wijn, bier en warme raclette. Iedereen schuift aan. Vier jonge leerkrachten uit Milaan (de Italiaanse grens is hemelsbreed tien kilometer verderop) zijn speciaal gekomen om dit traditionele feest mee te maken. Daarnaast zit een herder met zijn gezin, op de achtergrond speelt een muziekkapel. Als Suzanne is gekozen tot Miss Zermatt 2017, het mooiste schaap van de kuddes, worden alle schapen geschoren en dansen kinderen met de wol tot de zon achter de bergen zakt.

Zermatt Unplugged

Zermatt is een hechte gemeenschap waar veel wordt georganiseerd. Elke inwoner, jong en oud, zit in een of andere werkgroep of vereniging. Er is dit schaapherdersfeest in september, maar bijvoorbeeld ook het Swiss Food Festival en Folklore Festival in augustus én Zermatt Unplugged in april. Bezoek de lokale festiviteiten om het andere Zermatt te ontdekken.

zermatt-schapen
Leuk: het jaarlijkse schaapherdersfeest van Zermatt
schaap-zermatt
Suzanne, Miss Zermatt 2017, mooiste schaap van de alm met trotse eigenaar

6. Lekkerste local foods

Zermatt is geen plek voor show-off. Om te beginnen kan je hier al niet komen binnenrijden met een dure auto - het dorp is autovrij. Het is de bergsport die de sfeer bepaalt. In de Bahnhofstrasse, de dorpsstraat, zijn veel sportwinkels met klimuitrustingen, outdoor-kleding en wandelschoenen. Verder souvenirwinkels, juweliers, restaurants en delicatessewinkels, maar nergens wordt het overdadig.

Koop vooral brood en lekkers bij bakkerij Fuchs waar inmiddels de derde generatie het deeg kneedt. En gewoon in de Mikro-supermarkt haal je heerlijke lokale bergkaasjes; zo kun je zelf je vakantie minder kostbaar maken. Andere specialiteiten van deze regio zijn gedroogd vlees, wijn, honing en lamsvlees. Rond de Bahnhofstrasse is ’s avonds een ruime keuze uit restaurants.

Tip voor de beste local food: Restaurant Schäferstube, Riedstrasse 2 (wel reserveren).

fuchs-zermatt
Tip bij bakkerij Fuchs: bergführer broodjes met vijgen, appel, amandelen en rozijnen
zermatt-dorp-zwitserland
Schitterend uitzicht over het dorp

7. Hotel waar de eerste beklimmer Matterhorn sliep

Dit klassieke hotel in de Bahnhofstrasse mag je eigenlijk niet overslaan. Overnachten is misschien wat duur, maar ga zeker iets drinken in Edward’s Bar/Café of spiek even binnen. Hotel Monte Rosa is namelijk het oudste hotel (1855) van het dorp. Vanuit dit hotel vertrok de Engelsman Edward Whymper met zijn team op expeditie naar de Matterhorn om als eerste de top te bereiken. Op de gevel hangt een bronzen plaquette met zijn afbeelding. In het dorp wordt Edward Whymper nog steeds geëerd.

Kersenpitkussen

Het trotse hotel met geraniums aan de balkons heeft inmiddels 41 kamers en is smaakvol ingericht met antiek, dikke tapijten en veel hout. In de salon waar alpinisten zich vroeger opwarmden na hun barre tocht, staat nog een oude houtkachel van speksteen zoals je in veel bergdorpen in Wallis ziet. In de koude winters werden hierin kersenpitten opgewarmd, om in een kruik mee te nemen naar bed. Nog steeds biedt het hotel haar gasten warme kersenpitkussens aan.

hotel-monte-rosa
Hotel Monte Rosa middenin het centrum
zermatt-wolken-bergen
De bergtoppen op de achtergrond lonken

Toegift… Zen Zermatt Zwitserland

Zermatt is uniek en sfeervol en echt een bezoek waard. Een vakantie hier is niet goedkoop en je moet een beetje moeite doen er te komen, maar je krijgt de mooiste bergen, schone lucht en een onvergetelijk blik op de hoogste pieken. Allemaal dingen die goed voor je zijn in een tijd waarin we massaal overprikkeld raken.

sfeervol-zermatt
Ben jij overtuigd van een vakantie naar Zermatt?

Door: Louël de Jong is freelance journalist en trekt graag eropuit. Naar de bergen, de mediterrane kust en mooie steden. De Zwitserse Alpen zijn haar favoriet omdat ze daar als kind al kwam. Foto's: Stevijn de Jong.

Op vakantie naar Zermatt

Wil jij op reis naar Zermatt? Lees dan deze reistips nog een goed door, ze komen van pas bij het boeken van je reis.

Boek je reis

Redactie Travelvalley

De redactie van Travelvalley schrijft dagelijks over nieuws en trends op gebied van reizen. Volg ons ook via Twitter, Facebook en Instagram.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies