Natuur07.05.2022

Dit zijn de 5 mooiste fietsgebieden van Nederland


Nederland is een echt fietsland. Er zijn wat ons betreft 5 gebieden die eruit springen. Deze liggen verspreid door heel het land. Bij elk fietsgebied vind je een bijpassende routetip die jou gegarandeerd nieuwe fietsinspiratie geeft! Elke omgeving beschikt over een uitgebreid netwerk van fietsknooppunten, te herkennen aan de wit-groene bordjes op palen langs de fietspaden. Het is een handige manier om niet verdwalen. Zodra je de bordjes blijft volgen weet je dat je goed zit.

De 5 mooiste fietsgebieden van Nederland

➢ Ga goed voorbereid op pad, zorg voor de juiste accessoires zoals een handige fietstas waarin je gemakkelijk drinken en snacks meeneemt voor onderweg.

1. Fietsen op de Veluwe

We beginnen bij één van de grootste natuurgebieden van Nederland: de Veluwe. Het gebied ligt in de provincie Gelderland en meet ongeveer 91.200 hectare.

Wanneer je fietst op de Veluwe word je verrast door de enorme diversiteit. De fietspaden in de regio voeren je door de Veluwse bossen, langs heidevelden, vennetjes en stuwwallen. Het meest kenmerkende landschap op de Veluwe is het stuifzand. In Europa zijn stuifzandgebieden zeer zeldzaam, dus die op de Veluwe zijn extra waardevol. Je komt de gebieden tegen op de Noord-Veluwe rondom Nunspeet en Harderwijk, maar ook op de Midden-Veluwe bij Wekerom en Harskamp. De bekendste is het Kootwijkerzand, die met haar 700 hectare de grootste zandverstuiving van West-Europa is. Allemaal mooie gebieden om doorheen te fietsen.

Wanneer je gaat fietsen op de Veluwe ontdek je zelf hoe bijzonder de natuur in Nederland is. Tip: deze fietsroute langs Otterlo, Hoenderloo en Radio Kootwijk.

➢ Wil je er een langer verblijf van maken? Dan is Roompot Cuber Veluwe een aanrader, hier huur je een vrijstaand luxe glazen huis in de buurt van Hoenderloo.

 

2. Fietsen langs de boomgaarden in de Betuwe

De meest vruchtbare bodem van Nederland vind je in de Betuwe. Door de ligging tussen de rivieren is er veel landbouw mogelijk. De streek staat bekend om de grootschalige fruitteelt, maar ook boomkwekerijen kom je hier veel tegen. Dat resulteert in prachtige uitgestrekte boomgaarden, die je onderweg vanaf de fiets kunt bewonderen. Ze zijn het mooist in de zomer, als de kersen, de pruimen, appels en peren geoogst worden. Goed excuus voor een tussenstop. Deze fietsroute is schitterend en leidt je langs verschillende boomgaarden.

Tijdens je fietstocht is er nog meer te zien. De geschiedenis van de streek gaat namelijk ver terug. Er zijn bijvoorbeeld veel belangrijke vondsten uit de Romeinse tijd gedaan. Andere sporen uit de rijke geschiedenis van de Betuwe zijn de vele kastelen die je tegenkomt tijdens het fietsen in de Betuwe. Zo kan je binnenlopen bij kasteel Ammersoyen, Doornenburg en kasteel Hernen. Kasteel Wijenburg is één van de meest geliefde trouwlocaties in Gelderland. Bovendien is er nog het beroemde Slot Loevestein, waar Hugo de Groot via een boekenkist uit de gevangenis wist te ontsnappen.

De Betuwe heeft interessante natuurgebieden. Ken je bijvoorbeeld het Tichtelterrein Buren, de komkleigronden van de Steendert of de Diefdijk? En niet te vergeten het Heuff-terrein, een gebied in ontwikkeling bij een oude steenfabriek met eiken, iepen en essen. Je mag hier buiten de gebaande paden banjeren. Kijk niet vreemd op als je een kudde grazende runderen tegenkomt.

 

3. Fietsen door het coulisselandschap van Twente

 

Twente ontdek je het beste op de fiets! In het typerende coulisselandschap wisselen landgoederen, weilanden en bossen elkaar af. Deze regio is een unieke plek om te fietsen en biedt veel mogelijkheden, want er ligt maar liefst 1500 kilometer aan fietsroutes op je te wachten.

Ook Twente is een gebied dat een lange geschiedenis kent. Er zijn vele vondsten gedaan die uitwijzen dat hier al mensen woonden ver voor het begin van de huidige jaartelling. Ook de Romeinen hebben hier hun invloed gehad. Uit alle verschillende tijden zijn de sporen nog zichtbaar, vooral in de dorpen en steden en tal van kastelen en landhuizen.

Kasteel Warmelo in Diepenheim staat bekend als de woning van prinses Armgard, de moeder van prins Bernhard. Zij bracht hier haar laatste jaren door, en wie de omgeving en het fraaie kasteeltje ziet snapt dat onmiddellijk. Het kasteel uit 1339 is omringd door een prachtig park waarin je kennismaakt met vier eeuwen aan tuinarchitectuur. Volg bijvoorbeeld deze fietsroute door Twente.

De Twentenaren kennen diverse volkstradities. Wat dacht je van het midwinterhoornblazen, of de paasvuren tijdens de Paasdagen? En wist je dat de Olympische sport klootschieten zijn oorsprong heeft in Twente? Door te gaan fietsen in Twente ontdek je alle tradities, volksverhalen en de Twentse gastvrijheid: het ‘noaberschap’.

4. Fietsen door historisch Midden-Limburg

Het midden van de provincie Limburg kent volop mooie plekken voor jou als fietser om te ontdekken. Onder andere de belangrijkste steden Weert en Roermond. Maar er is meer te zien. Neem bijvoorbeeld het Nationaal Park de Meinweg, gelegen aan de oostkant van Roermond tegen de Duitse grens aan. In het prachtige bos- en heidelandschap vind je een rijke diversiteit aan planten en dieren. De Meinweg is bijvoorbeeld het leefgebied voor adders, de enige gifslang die we hebben in Nederland.

Daarnaast is er ook het natuurgebied Leudal, een bijzonder gebied dat vooral bekendstaat om de prachtige stromingen van beekjes. Midden-Limburg heeft een enorme variatie aan kastelen, molens en kerken. Vaak zijn rondleidingen mogelijk en soms kun je er ook eten of slapen. Bezoek ook eens de abdijstadjes Thorn en Susteren om de indrukwekkende kloosters te bezoeken. Er is genoeg te beleven in dit middelste deel van Limburg! Volg bijvoorbeeld deze fietsroute.

5. Fietsen door de Brabantse natuur

Natuurgebied De Peel ligt op de grens van de provincies Noord-Brabant en Limburg en is oorspronkelijk een hoogveengebied. Twee eeuwen geleden was De Peel met name een jachtgebied. Patrijzen en hazen uit die hier vandaan kwamen stonden bekend om hun extreem goede smaak. In 1930 kwam het eerste natuurreservaat in De Peel tot stand.

Het gebied is de inspiratie van tal van sagen en mythen. Het moeras had namelijk de reputatie levensgevaarlijk te zijn. Er gaan verhalen rond dat verdwaalde reizigers het moeras in werden gelokt door dwaallichten. Gelukkig hoeven wij ons geen zorgen meer te maken over gevaarlijk moerasgebied. Je kunt nu heerlijk ontspannen fietsen door de glooiende heidevelden en genieten van het natuurschoon dat De Peel te bieden heeft.

Volg bijvoorbeeld deze fietsroute dwars door de mooie natuur. Of stippel een route uit over de mooie Strijbeekse Heide, een geweldig natuurgebied aan de rand van de provincie. Als de heide in bloei staat is het er nog mooier!

➢ Wil je meer van deze omgeving zien? Roompot Park De Peel heeft mooie bungalows midden in de natuur.

Veel plezier op je fietstochten!

Avatar foto
Irene Boskma

Irene is tekstschrijver en reisblogger. Of dat nu korte of lange trips zijn, een verre reis of een bestemming in eigen land: elke plek heeft iets speciaals. Ook in haar vrije tijd pakt ze graag haar koffers en af en toe gaat ze een tijdje weg om als digital nomad vanaf de andere kant van de wereld te werken.

Gerelateerde artikelen

De vijf mooiste landen van Zuid-Amerika voor op je bucketlist

Zuid-Amerika is een bijzonder en zeer veelzijdig continent op het westelijk en zuidelijk halfrond. Zuid-Amerika bestaat uit 12 verschillende landen, die allemaal hun eigen charme hebben. Hoogtepunten zijn er volop: van h...

Algemeen06.12.2023

De vijf mooiste landen van Zuid-Amerika voor op je bucketlist

Glamping in Spanje: dit zijn de 5 mooiste plekken

Wil je deze zomer op kampeervakantie naar Spanje maar kun je een beetje luxe en privacy wel waarderen? Kies dan voor glamping! Er komen steeds meer campings die deels of zelfs geheel bestaan uit mooie glampingtenten die...

Zomer15.01.2022

Glamping in Spanje: dit zijn de 5 mooiste plekken

7 mooie fietsvakantie bestemmingen in Europa

Ben jij lekker avontuurlijk, dol op fietsen en zie jij een fietsvakantie in Europa helemaal zitten? Dan is het echt een aanrader om dit te gaan plannen, want een fietsvakantie is leuk om te doen. Er zijn dan ook veel ver...

Ontspanning24.06.2021

7 mooie fietsvakantie bestemmingen in Europa

De 6 mooiste Nederlandse dorpen voor een dagje weg

Heb jij zin in een leuk dagje weg in eigen land? Je kunt de stad in, een mooie wandeling maken in een van de mooie natuurgebieden die ons land heeft, of juist kleine, knusse dorpjes bezoeken. Nederland heeft namelijk zov...

Dagje Weg05.05.2021

De 6 mooiste Nederlandse dorpen voor een dagje weg

Dit zijn de 7 mooiste natuurgebieden in Noord-Brabant

Noord-Brabant staat natuurlijk vooral bekend om z'n gezelligheid, maar daarnaast is het ook een van de mooiste provincies van Nederland. Na Gelderland is Brabant de grootste provincie van Nederland en je vindt er veel mo...

Natuur26.01.2021

Dit zijn de 7 mooiste natuurgebieden in Noord-Brabant

Ga de natuur in! 5 tips voor een dagtrip in Nederland

Nu het coronavirus heerst zien veel reizigers hun geplande tripjes niet doorgaan. Voorlopig is reizen naar het buitenland in veel gevallen helaas geen optie. Hopelijk kunnen we snel weer op pad om de wereld te ontdekken....

Dagje Weg14.03.2020

Ga de natuur in! 5 tips voor een dagtrip in Nederland

Verder lezen over Fietsvakantie

Dit zijn de 15 beste fietssteden van Europa

Dit zijn de 15 beste fietssteden van Europa! Hier vind je goede fietspaden, leuke routes en kun je veilig van a naar b komen. Ook Amsterdam staat uiteraard in de lijst.

Ontspanning03.05.2024

Dit zijn de 15 beste fietssteden van Europa

Fietsen door de Bomen in fietsparadijs Belgisch-Limburg

Ontdek de groenste gemeente van Vlaanderen - Hechtel-Eksel - op een duurzame manier: op e-bikes van Gazelle. Hoe kan het ook anders in fietsparadijs Belgisch-Limburg?

Natuur26.03.2024

Fietsen door de Bomen in fietsparadijs Belgisch-Limburg

Doe de Vennbahn: de ultieme fietsroute over een oude spoorlijn

De Vennbahn is een van de leukste fietsroutes om te doen. De Vennbahn volgt de route van een oude spoorweg en loopt van Aken (Duitsland) naar Troisvierges (Luxemburg). Een groot deel loopt door het oostelijk deel van Wal...

Ontspanning19.10.2023

Doe de Vennbahn: de ultieme fietsroute over een oude spoorlijn

door Duitsland, België en Luxemburg
5 redenen waarom Wallonië dé e-bike provincie van Europa is

De populariteit van e-biken kent geen grenzen. Eind vorig jaar reed drie op de tien Nederlanders op een elektrische fiets. Steeds meer mensen ervaren het gemakt en comfort van elektrisch fietsen. De ontwikkeling van de...

Ontspanning04.10.2023

5 redenen waarom Wallonië dé e-bike provincie van Europa is

Hiken en fietsen in Ischgl: dit zijn de mooiste routes

Er zijn weinig plekken waar je beter tot rust komt dan in de bergen. Met hoge Alpentoppen om je heen gaat ontspannen haast vanzelf. Daarvoor hoef je alleen maar naar een mooi berglandschap te kijken en frisse berglucht i...

Natuur07.07.2023

Hiken en fietsen in Ischgl: dit zijn de mooiste routes

Mountainbiken in Oostenrijk: ontdek de Salzkammergut op de fiets

De regio Salzkammergut vind je ten oosten van de stad Salzburg in Oostenrijk. Hier tref je volop bergen, meren, grotten, watervallen en gezellige stadjes aan. Een prachtige zomerse vakantiebestemming! En een fantastische...

Zomer06.07.2023

Mountainbiken in Oostenrijk: ontdek de Salzkammergut op de fiets

Dit zijn de 5 mooiste e-bike routes in Wallonië en de Ardennen

Fietsen in Wallonië was lang voorbehouden aan wielertoeristen en liefhebbers. Het Belgische landschap dat bekend is van veel wielerkoersen - met als hoogtepunt Luik-Bastenaken-Luik - is prachtig én uitdagend. Voor veel...

Ontspanning18.05.2023

Dit zijn de 5 mooiste e-bike routes in Wallonië en de Ardennen

7 e-bike tips: waar moet je aan denken tijdens een lange fietsvakantie?

Als je graag fietst en wil genieten van langere ritten zonder jezelf te vermoeien, dan is een e-bike dé manier om je te verplaatsen. Een e-bike, of elektrische fiets, is een fiets met een elektromotor die je vooruit hel...

Algemeen20.09.2022

7 e-bike tips: waar moet je aan denken tijdens een lange fietsvakantie?

Verder lezen over Nederland

Wat te doen in Doetinchem en omgeving? Dit zijn de beste tips!

Centraal in de Achterhoek vind je de stad Doetinchem. Wij gingen 24 uur op pad in Doetinchem en hebben de leukste dingen om te doen, te eten en te slapen voor je op een rijtje gezet.

Stedentrips19.06.2024

Wat te doen in Doetinchem en omgeving? Dit zijn de beste tips!

Lunch in Rotterdam: dit zijn de beste plekken!

Breng je binnenkort een bezoek aan Rotterdam? Dat is sowieso een goed idee, want de stad bruist! Het is de perfecte plek om een dag of weekend naartoe te gaan. Naast de Euromast, Markthal en natuurlijk de rivier de Maas,...

Stedentrips13.06.2024

Lunch in Rotterdam: dit zijn de beste plekken!

30 hotspots door de hele stad
Dit zijn de 30 leukste strandtenten van Nederland

Dit zijn de 30 allerleukste strandtenten van Nederland. We hebben er 10 per provincie voor je verzameld. Weet jij alvast waar je moet zijn zodra de zon zich weer laat zien!

Zomer04.06.2024

Dit zijn de 30 leukste strandtenten van Nederland

De ultieme roadtrip door Nederland: 10 verrassend leuke stops

Een roadtrip door Nederland, dat is een flinke uitdaging want de keuze is reuze in ons kleine landje. Nederland is namelijk groot genoeg om meerdere interessante routes uit te stippelen. Alle provincies aandoen is een op...

Algemeen29.05.2024

De ultieme roadtrip door Nederland: 10 verrassend leuke stops

Dit zijn de 10 mooiste nieuwe hotels in Nederland

Wij gaan graag een nachtje of weekend weg in Nederland en gelukkig heb je ook in ons eigen land volop keuze uit mooie accommodaties, want nog steeds openen nieuwe hotels hun deuren. Dit zijn de allermooiste!

Ontspanning22.05.2024

Dit zijn de 10 mooiste nieuwe hotels in Nederland

Terschelling is één van de beste plekken ter wereld om sterren te kijken

Wist je dat waddeneiland Terschelling een van de beste plekken ter wereld is om sterren te kijken? Op Dark Sky Park De Boschplaat kun je, bij helder weer, een schitterende sterrenhemel zien!

Natuur30.04.2024

Terschelling is één van de beste plekken ter wereld om sterren te kijken

Ga naar Dark Sky Park De Boschplaat
10 keer: de leukste plekken om te lunchen in Breda

Om te lunchen in Breda heb je de keuze uit heel veel leuke eettentjes en restaurants. Maar waar moet je zijn? Wat zijn de leukste hotspots en waar is de lunch het lekkerst? Hou dit lijstje bij de hand: lunchen in Breda d...

Stedentrips23.04.2024

10 keer: de leukste plekken om te lunchen in Breda

De ultieme roadtrip door Zeeland langs de 8 mooiste plekken

De liefde voor Zeeland is groot. Er zijn weinig plekken in Nederland waar je zó tot rust komt als in Zeeland. Het zijn niet alleen de Zeeuwse stranden, maar het zijn ook de uitgestrekte landschappen, lieflijke dorpjes e...

Zomer15.04.2024

De ultieme roadtrip door Zeeland langs de 8 mooiste plekken