Natuur27.12.2023

De 5 leukste dingen om te doen in de Soča-vallei in Slovenië


De heldere blauwe rivieren die door Slovenië stromen maken indruk. Dat geldt zeker voor de smaragdgroene Soča-rivier. Het is een van de mooiste gletsjerrivieren van Europa. Deze rivier loopt over een lengte van 96 kilometer door het land, met daarnaast de Soča trail. Een fenomenaal wandelpad dat je meeneemt langs de oever van de Soča. Zo nu en dan kun je een van de vele hangbruggen over het water nemen om aan te genieten van het kolkende water. Op verschillende plaatsen kun je raften, voor wie van actie houdt, of kajakken voor als je wat meer ontspanning zoekt.

Het omliggende gebied – rondom de rivier – wordt de Soča-vallei genoemd. Dat het de allermooiste plek in Slovenië is, kun je onder andere hier zien. Wat maar moet je precies doen op deze bijzondere plek? Ik heb de beste tips voor je op een rij gezet.

1. Verblijf in Bovec

Dé centrale plek om de Soča-vallei te ontdekken is het gezellige plaatsje Bovec. Vanuit hier zijn de mooiste watervallen, wandelingen en fietsroutes binnen handbereik. Dit dorpje ademt buitensport: iedereen komt hier om de omliggende natuur te ontdekken en dat zie je al direct aan ieders outfit. Bergschoenen, rugtassen en petjes: wie hier niet sportief gekleed gaat, valt uit de toon.

Bovec is niet groot en vooral heel gezellig. De outdoor-vibe die hier hangt werkt aanstekelijk. In de zomermaanden is het een toeristische plek met ijskraampjes en terrassen, maar dat maakt het zeker niet minder leuk om hier te zijn.

In het centrum van Bovec kun je mountainbikes huren, aan mooi bergwandelingen beginnen of een excursie boeken om te raften of kajakken. Daarvoor hoef je niet ver weg, want je ziet de bergtoppen al liggen.

Net iets buiten het centrum, op wandelafstand, ligt het hotel Hotel Sanje OB Soči. En dat is de allerbeste plek om te verblijven als je in Bovec bent. Zeer stijlvol om te zien, zowel binnen als buiten en je wordt er wakker met uitzicht op de bergen. Sta op tijd op want het ontbijtbuffet is van zeldzame klasse en dat wil je niet missen. Op deze plek wil je een paar dagen blijven hangen. Boek dus een nacht of 3-4 in Bovec om de hele regio op je gemak te kunnen ontdekken.

Verblijf in het gezellige dorpje Bovec: je kunt de bergen al zien liggen
Verblijf in het gezellige dorpje Bovec: je kunt de bergen al zien liggen
Bovec is dé plek om de Soca Vallei te ontdekken
Bovec is dé plek om de Soca Vallei te ontdekken

2. Wandel naar waterval Slap Boka

Slovenië heeft honderden watervallen. Een paar van de mooiste zijn vanuit Bovec dichtbij, zoals Slap Boka, de hoogste die dit kleine land rijk is. Slap Boka is 144 meter hoog en 18 meter breed en ligt officieel gezien in het Triglav National Park, het enige park van Slovenië.  Zodra de sneeuw in de bergen in het voorjaar begint te smelten, stroomt hier een gigantische hoeveelheid water naar beneden. Extra bijzonder is dat de karstbron van deze waterval op 725 meter hoogte ligt.

Vanuit Bovec rij je er in acht minuten naartoe. Je kunt de auto naast de rivier parkeren bij Hotel Boka, daar is een kleine parkeerplaats. Neem daar maar even de tijd voor want het uitzicht op het helder water van de Soča-rivier is schitterend.

Er is geen duidelijke aanwijzing in de vorm van een bordje te vinden (ik heb het in ieder geval niet gezien) waar je precies omhoog moet lopen, maar aangezien je de waterval al in de verte ziet en hoort stromen, gaat het zeker lukken om de goede richting op te lopen. Het is een  korte wandeling van ongeveer tien-vijftien minuten loop je naar het uitkijkpunt. Het is een vrij makkelijke wandeling die je zelfs met kinderen zou kunnen doen.

Je kunt dus niet tot aan de waterval zelf lopen, dat is onmogelijk, maar je wandelt naar een uitkijkpunt. En daar wacht een indrukwekkend uitzicht!

Parkeer bij Hotel Boka voor dit uitzicht
Parkeer bij Hotel Boka voor dit uitzicht
De indrukwekkende waterval Slap Boka
De indrukwekkende waterval Slap Boka
Het eindpunt van de wandeling: het uitkijkpunt waar je de waterval in de verte kunt zien
Het eindpunt van de wandeling: het uitkijkpunt waar je de waterval in de verte kunt zien

3. Bewonder ook Slap Virje te voet

Ze liggen zo dicht bij elkaar, dat je zeker ook deze waterval moet zien. Je kunt ze dus heel goed combineren als je de Soca-vallei aan het ontdekken bent. Op tien minuten rijden van Slap Boka en Bovec ligt Slap Virje. En daar kun je wel tot aan de voet van de waterval lopen. Via een vals plat wandelpad loop je er in vijf minuten naartoe. 

Het is een prachtige plek om van dichtbij te zien. Het water van Slap Virje stroomt over met mos bedekte rotsen naar beneden, in een smaragdgroen meertje, een idyllische tafereel. De hoeveelheid water die hier stroomt, hangt af van de weersomstandigheden en het seizoen waarin je deze reis maakt. Deze waterval is niet super hoog, maar het is de afgelegen ligging, de ronde stenen op de voorgrond en de sprookjesachtige setting die Slap Virje uniek maken. 

Hier moet je overigens parkeergeld betalen en daar wordt streng op gecontroleerd (in de zomer ’23 betaalden we ongeveer vijf euro).

In vijf minuten wandel je naar Slap Virje
In vijf minuten wandel je naar Slap Virje
Eén van de mooiste watervallen van Slovenië
Eén van de mooiste watervallen van Slovenië

4. Ontdek de Great Soča Gorge

Mijn favoriete plek in Slovenië is de Great Soča Gorge – in het Sloveens Velika Korita. Het water van de Soča-rivier stroomt door deze kloof die 750 meter lang en op sommige plaatsen 15 meter diep is. Het is een waanzinnig mooie plek die je absoluut zelf ook moet gaan ontdekken.

Je komt er door vanuit Bovec parallel aan de rivier te rijden, over de 206 richting het plaatsje Soca. Je ziet vanzelf het bordje Velika Korita aan de rechterkant, om daar een scherpe haarspeldbocht richting de Great Soča Gorge te nemen. En let op: ook hier weer is het betaald parkeren.

Het is een populaire plek, mede omdat de beroemde wandelroute de Soča-trail hier voorbij komt. En omdat het zo’n schitterende plek is.

Via verschillende hangbruggen kun je de kloof oversteken. Zelfs op hele warme zomerdagen is het water te koud om te zwemmen. Het heldere turkoois kleurige water, omgeven door rotsen en bossen, maakt dit een prachtige plek om te zien.   

De Soca-rivier in de zomer
De Soca-rivier in de zomer
Great Soca Gorge is een must-see!
Great Soca Gorge is een must-see!

5. Wandel door de Tolmin Kloof

De beste manier om de Sloveense natuur te ontdekken is door te voet op pad te gaan. De mooiste plekken zijn goed toegankelijk en via korte hikes te bewonderen. Zo ook de Tolmin Kloof in Triglav Nationaal Park. Het is een van de populairste bezienswaardigheden in Slovenië.  De Sloveense naam klinkt nog veel mooier: Tolminska korita. Al zijn het in feite twee kloven die je hier kunt bewonderen: Tolminka en Zadlaščica. Over aaneengesloten wandelpaden, met een lengte van twee kilometer, kun je door de kloven wandelen. 

In het dorpje Tolmin kun je parkeren en entreekaartjes kopen. Je krijgt dan een routekaart mee en uitleg over het park. Het is een vrij compact gebied om te ontdekken, maar het is heel mooi. Trek er dus wel een uur of twee voor uit – al ben je er misschien sneller doorheen.

Via trappen en hangbruggen steek je verschillende keren het heldere blauwe water van de Tolminka-rivier over. Het hoogste punt is de Devil’s Brigde, waar je zestig meter boven het water loopt. Dat klinkt spannender dan het in werkelijkheid is: het is een stenen brug, dus waarschijnlijk heb je geen last van knikkende knieën. Je komt via een tunneltje ook bij de thermale bron van de Tolmin Kloof, al is het uitzicht op het smalste deel van de kloof vooral waar je oog op valt.

Wandel door de indrukwekkende Tolmin Kloof
Wandel door de indrukwekkende Tolmin Kloof
Een unieke plek die je als outdoor-liefhebber niet mag missen
Een unieke plek die je als outdoor-liefhebber niet mag missen

Op reis naar Slovenië

Wil jij de Soca Vallei in Slovenië ontdekken? Dan komen deze tips goed van pas!

Boek je reis .affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h3{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h2{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h2:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.

Verder lezen over Slovenië

17 foto’s die laten zien waarom je op reis naar Slovenië wil

Slovenië is een parel in het hart van Europa die vaak over het hoofd wordt gezien. Het is een land dat een onuitwisbare indruk achterlaat. Van schilderachtige meren omringd door groene bossen tot middeleeuwse stadjes doordrenkt van geschiedenis: Slovenië heeft het echt allemaal. 

Natuur23.12.2023

17 foto’s die laten zien waarom je op reis naar Slovenië wil

Het meer van Bled in Slovenië: sprookjesachtig mooi

Slovenië is een van de kleinste landen van Europa. Het is slechts de helft van Nederland, maar groots als het gaat om natuur. Hier vind je druipsteengrotten, magische watervallen en aantrekkelijke wijnregio's (zoals Brd...

Natuur09.11.2023

Het meer van Bled in Slovenië: sprookjesachtig mooi

Great Soča Gorge: een adembenemende kloof in Slovenië

Slovenië is een land waar je van de ene verbazing in de andere valt. En net als je denkt dat je álle mooie plekken gezien hebt, dan ontdek je de Great Soča Gorge. Smaragdgroen helder water dat door een schitterende, r...

Natuur03.11.2023

Great Soča Gorge: een adembenemende kloof in Slovenië

Dit wil je doen in Piran, het leukste kuststadje van Slovenië

De stad Piran in Slovenië kun je gerust een van de best bewaarde geheimen van Europa noemen. Er zijn weinig mensen die Piran kunnen aanwijzen op de wereldkaart. En toch is het een van de leukste stadjes om te bezoeken....

Stedentrips22.09.2023

Dit wil je doen in Piran, het leukste kuststadje van Slovenië

Ontdek Brda, de mooiste wijnregio van Slovenië

Is Slovenië een wijnland? Oh, jazeker. Sloveense wijn is dan in Nederland misschien niet super bekend, maar dat wil niet zoveel zeggen. Slovenië heeft zelfs meerdere wijngebieden, in het oosten en westen van het land....

Algemeen06.09.2023

Ontdek Brda, de mooiste wijnregio van Slovenië

De ultieme roadtrip door Slovenië: dit zijn de 8 mooiste plekken

Slovenië is een land klein - het is ongeveer de helft zo groot als Nederland - maar groots als het gaat om natuur. Hoge alpentoppen, sprookjesachtige watervallen en uitgestrekte wijnvelden vormen het decor. Een reis doo...

Algemeen01.09.2023

De ultieme roadtrip door Slovenië: dit zijn de 8 mooiste plekken

5 vakantiebestemmingen in Europa voor de herfst

Voor wie het nog niet wist: de herfst is het perfecte seizoen om op vakantie te gaan. Waarom? In de herfst is het minder druk op populaire vakantiebestemmingen en het is goedkoper om in de herfst op vakantie te gaan. De...

Algemeen31.08.2021

5 vakantiebestemmingen in Europa voor de herfst

Video: bekijk het sprookjesboek dat Slovenië heet

Dat Slovenië één van de best bewaarde geheimen van Europa is wist je misschien wel al. Ben je er echter nog nooit geweest en wil je een idee van hoe prachtig de natuur in het piepkleine land kan zijn, kijk dan vooral...

Algemeen06.07.2017

Video: bekijk het sprookjesboek dat Slovenië heet