Natuur09.11.2023

Het meer van Bled in Slovenië: sprookjesachtig mooi


Slovenië is een van de kleinste landen van Europa. Het is slechts de helft van Nederland, maar groots als het gaat om natuur. Hier vind je druipsteengrotten, magische watervallen en aantrekkelijke wijnregio’s (zoals Brda). En… een sprookjesachtig mooi meer met glashelder water, een klein eilandje met een kerkje en een fraai kasteel op een rots. Het meer van Bled is een van de mooiste plekken in Slovenië. Schitterend om te zien, zeker in de zomermaanden. Het is zeker ook een van de bekendste plekken die Slovenië rijk is. Je begrijpt dat je een bezoek aan het meer van Bled zeker niet mag missen wanneer je door Slovenië reist!

Tip: wil je nog meer mooie plekken in dit bijzondere land ontdekken, lees dan ook dit artikel met de leukste route voor een roadtrip door Slovenië met acht mooie stops!

Waar ligt het meer van Bled?

Het meer van Bled ligt in het noordwesten van Slovenië. De grens met Italië is niet zo ver. Het meer is vernoemd naar het stadje dat ernaast ligt. In Bled wonen zo’n 11.000 mensen, wat voor Sloveense begrippen al een aardige stad is. Maar het is hier het hele jaar veel drukker, want toeristen van over de hele wereld komen naar dit meer. De aantrekkingskracht is gigantisch.

En dat terwijl het niet eens zo’n super groot meer is. Het meer van Bled is ongeveer 2.120 meter lang en 1.380 meter breed.

De omgeving is groener dan groen en dat maakt dit deel van Slovenië – de streek Gorenjska – een geweldige vakantiebestemming. Rondom het meer lopen mooie wandelpaden en door hoogteverschillen heb je hier en daar een prachtig uitzicht op het meer. Langs de oever loopt een wandelpad van zo’n 6 kilometer. Dat is heel leuk – en makkelijk – om te lopen en laat je meteen genieten van de mooie omgeving.

Die rondwandeling is ook absoluut een aanrader om te doen, omdat je steeds weer een ander uitzicht hebt op twee plekken die Bled zo charmant maken: het kasteel en het kerkje in het water.

Het beroemde kerkje op Bled Island, een super romantische plek om te trouwen
Het beroemde kerkje op Bled Island, een super romantische plek om te trouwen
In het eerste ochtendlicht n\u00f3g mooier
In het eerste ochtendlicht nóg mooier

Blejski Otok – Bled Island

Middenin het meer van Bled vind je de meest lieflijke plek van Slovenië: een bosrijk eilandje met erop een charmant kerkje. Blejski Otok heet het eilandje officieel, ook wel Bled Island genoemd. Met een bootje vaar je er naartoe – al zie je in de zomer ook genoeg mensen die hier zwemmen. Het water is in ieder geval super schoon.

Er moet wel gepeddeld worden want gemotoriseerde boten zijn op dit mooie meer verboden. Omgeven door de de schitterende groene omgeving van bossen en rotsen voel je de romantiek en begrijp je meteen waarom hier op Bled Island zoveel stelletjes trouwen.

Het meest kenmerkende voor Bled Island is het kerkje: Cerkev Marijinega Vnebovzetja maar in het Nederlands is dat gewoon de Maria Hemelvaartskerk. Al in de middeleeuwen kwamen er pelgrims naar dit bijzondere kerkje toe. Het is wat Bled Island zo mooi en zo romantisch maakt. De geschiedenis van dit kerkje gaat heel ver terug, tot de negende eeuw. Het is een hele populaire plek om te trouwen. Volgens de traditie van het kerkje op Bed Island moet de bruidegom zijn bruid zelf naar boven moet dragen over een trap met 99 treden, voordat het huwelijk voltrokken mag worden. Vergeet ook zeker niet om de wensbel op het eiland te luiden; doe je dat drie keer (moet je wel ook in God geloven), dan zal de wens die je daar doet uitkomen.

Tip: in de zomermaanden is het water van het meer lekker genoeg qua temperatuur om er te zwemmen. Dat komt omdat er in het meer een warme bron zit. Ben je er in de zomer? Neem dan zwemspullen mee want dit is zo’n mooie plek, daar móét je een duik nemen! Officieel ‘mag’ je niet overal zwemmen, daarvoor zijn een paar plekken aangewezen, maar daar stoort vrijwel niemand zich aan.

Sta vroeg op

Het nadeel van de aantrekkingskracht van Bled is dat je hier nooit alleen bent. Zeker in de zomermaanden is het hier heel (veel té) druk, al hebben we vaker gehoord dat ook het voor- en najaar druk kunnen zijn. Wil je deze bijzondere plek, want dat is het absoluut, op een rustige manier ontdekken, sta dan vroeg op. Dan is het lekker rustig en maak je de mooiste foto’s. In het eerste ochtendlicht is het eiland met het kerkje prachtig om te zien. Je ziet dan ook heteluchtballonnen voorbij komen. En mocht je een rondje willen hardlopen, dan zijn de vroege uurtjes ook het beste moment om dat te doen.

Laat je sowieso niet afschrikken door de drukte in het hoogseizoen, want deze plek is zo leuk en mooi dat je er wél naartoe wil.

Huur een bootje en ga het water op
Huur een bootje en ga het water op

Doen: ga het water op!

Er mag op het water van het meer van Bled gevaren worden, maar dus niet met gemotoriseerde boten. Je mag uiteraard wel zeilen of zelf roeien. Rondom het meer kun je van alles huren. Maar misschien wel de leukste manier om het meer te verkennen is suppen! Tenminste, wanneer je hier in de zomer bent en het zonnetje schijnt. Het meer is ‘slechts’ 2.120 meter lang en 1.380 meter breed en dat is dus peddelend goed te doen. Voor een paar euro kun je ook een roeibootje huren, voor een iets meer relaxte ochtend of middag op het meer. Neem een lekkere picknick mee en vaar een rondje om het meer, zo leuk!

Tip: Je kunt ook met een georganiseerde boot mee maar dat is echt minder leuk. Zelf peddelen naar Bled Island is veel leuker.

Beste uitkijkpunt: het kasteel van Bled

Het kerkje in het water maakt het tot een van de meest fotogenieke plekken van heel Slovenië. Maar is er nóg een plek die het bijzonder goed doet op foto’s, en dat is Blejski Grad, oftewel het kasteel van Bled. En dat is ook nog eens de beste plek om het hele meer goed te kunnen overzien.

Het kasteel ligt een stuk hoger, op een rots, en is daarmee het beste uitkijkpunt. Zeker op een zonnige dag is het uitzicht waanzinnig. Je ziet dan ook goed hoe mooi de omgeving is; de Julische Alpen zijn uitzonderlijk. Je kunt het kasteel zelf tegen betaling bezoeken, of gewoon lekker even gaat zitten en uitkijken op een van de mooiste uitzichten die Slovenië voor je in de aanbieding heeft.

Als je eenmaal bij het kasteel bent geweest, is het sowieso leuk om door het stadje te wandelen. Dat is vrij klein maar je vindt er volop restaurants, winkels en terrasjes met bijna allemaal mooi uitzicht op het water.

Nog meer zien en doen in Slovenië

Slovenië is sowieso een van de mooiste natuurbestemmingen van Europa, terwijl dit land toch relatief onbekend is. Het is een van de zes Alpenlanden, maar wel de meest onbekende en ongerepte. Met name de smaragdgroene Soča-rivier is indrukwekkend, het is een van de mooiste gletsjerrivieren van Europa. De Soča loopt over een lengte van 96 kilometer door Slovenië, met vlak daarnaast de Sočatrail, een fenomenaal wandelpad dat je meeneemt langs de oever van de Soča. Zo nu en dan kun je een van de vele hangbruggen over het water nemen om te genieten van het kolkende water. Voor wie van actie houdt: op verschillende plaatsen kun je raften – of kajakken voor als je wat meer ontspanning zoekt. Outdoorliefhebbers móéten dus naar dit mooie land, en zet dan meteen het meer van Bled op je lijstje!

Sta in Bled vroeg op om dit soort mooie plaatjes te kunnen maken
Sta in Bled vroeg op om dit soort mooie plaatjes te kunnen maken

Hiken door de Vintgar Kloof

Een klein stukje verderop ligt de Vintgar Kloof, een schitterende plek die je perfect kunt combineren met een bezoek aan het Meer van Bled. De Vintgar Kloof is een prachtig natuurgebied waar de rivier Radovna over een lengte van ruim 1,5 kilometer een kloof heeft uitgesleten in de rotsen. Door de kloof heen ligt een mooi houten wandelpad dat je meeneemt naar een waterval (Šum).

Het eerste deel van de Vintgar Kloof is vrij smal, halverwege wordt het wat breder. Je kunt aan beide kanten erin en eruit en het maakt niet uit aan welke kant je begint. Kom in de zomermaanden heel vroeg, dan is het lekker rustig. In het naseizoen is het er vaak heel rustig en kun je ongestoord genieten van de mooie natuur.

Doen: hiken door de Vintgar Kloof
Doen: hiken door de Vintgar Kloof
Een prachtig natuurgebied dat je perfect kunt combineren met een bezoek aan Bled
Een prachtig natuurgebied dat je perfect kunt combineren met een bezoek aan Bled

Met de auto naar Slovenië

Vanaf Utrecht is het ongeveer 1150 kilometer rijden naar Slovenië. En hoewel dat best een eind is, is het prima te overbruggen. De snelste route rijd je via Duitsland en Oostenrijk. Met een kleine omweg rijd je door het mooie Zwitserland. Als je vroeg vertrekt kun je het in een dag rijden, trek daar 13 tot 14 uur voor uit, inclusief stops onderweg. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om ongeveer halverwege te overnachten en de volgende dag verder te gaan.

Let op: je betaalt tol in Slovenië. Daarom heb je een vignet nodig en het is verstandig om deze voor je vertrek al in bezit te hebben. Daarmee rijd je zo het land in. Welk vignet je nodig hebt is afhankelijk van je reisduur.

Op reis naar Slovenië

Heb jij inmiddels zin gekregen in een vakantie naar Slovenië? Om het Meer van Bled en de Vintgar Kloof te ontdekken? Dan kunnen deze tips je helpen om je reis te boeken.

Plan je reis

  • Rijd je niet met je eigen auto naar Slovenië? Goedkope vliegtickets naar de Ljubljana in Slovenië boek je rechtstreeks via Transavia.
  • Bekijk alle hotels in (de omgeving van) Bled via Booking.com. Een super toffe hoteltip is Glamping Ribno op een topplek.
  • Een goed hotel in Bled is Hotel Park dat aan het water ligt. En de meeste kamers hebben vanaf het balkon ook uitzicht op het eiland met het kerkje.
  • Liever kamperen in Bled? Camping Bled is de leukste camping in deze omgeving.
  • Of stel zelf je rondreis door Slovenië samen met de bouwstenen van Riksja Travel.
.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h1{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h1{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h1:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.

Verder lezen over Slovenië

De 5 leukste dingen om te doen in de Soča-vallei in Slovenië

De heldere blauwe rivieren die door Slovenië stromen maken indruk. Dat geldt zeker voor de smaragdgroene Soča-rivier. Het is een van de mooiste gletsjerrivieren van Europa. Deze rivier loopt over een lengte van 96 kilometer door het land, met daarnaast de Soča trail.

Natuur27.12.2023

De 5 leukste dingen om te doen in de Soča-vallei in Slovenië

17 foto’s die laten zien waarom je op reis naar Slovenië wil

Slovenië is een parel in het hart van Europa die vaak over het hoofd wordt gezien. Het is een land dat een onuitwisbare indruk achterlaat. Van schilderachtige meren omringd door groene bossen tot middeleeuwse stadjes doordrenkt van geschiedenis: Slovenië heeft het echt allemaal. 

Natuur23.12.2023

17 foto’s die laten zien waarom je op reis naar Slovenië wil

Great Soča Gorge: een adembenemende kloof in Slovenië

Slovenië is een land waar je van de ene verbazing in de andere valt. En net als je denkt dat je álle mooie plekken gezien hebt, dan ontdek je de Great Soča Gorge. Smaragdgroen helder water dat door een schitterende, r...

Natuur03.11.2023

Great Soča Gorge: een adembenemende kloof in Slovenië

Dit wil je doen in Piran, het leukste kuststadje van Slovenië

De stad Piran in Slovenië kun je gerust een van de best bewaarde geheimen van Europa noemen. Er zijn weinig mensen die Piran kunnen aanwijzen op de wereldkaart. En toch is het een van de leukste stadjes om te bezoeken....

Stedentrips22.09.2023

Dit wil je doen in Piran, het leukste kuststadje van Slovenië

Ontdek Brda, de mooiste wijnregio van Slovenië

Is Slovenië een wijnland? Oh, jazeker. Sloveense wijn is dan in Nederland misschien niet super bekend, maar dat wil niet zoveel zeggen. Slovenië heeft zelfs meerdere wijngebieden, in het oosten en westen van het land....

Algemeen06.09.2023

Ontdek Brda, de mooiste wijnregio van Slovenië

De ultieme roadtrip door Slovenië: dit zijn de 8 mooiste plekken

Slovenië is een land klein - het is ongeveer de helft zo groot als Nederland - maar groots als het gaat om natuur. Hoge alpentoppen, sprookjesachtige watervallen en uitgestrekte wijnvelden vormen het decor. Een reis doo...

Algemeen01.09.2023

De ultieme roadtrip door Slovenië: dit zijn de 8 mooiste plekken

5 vakantiebestemmingen in Europa voor de herfst

Voor wie het nog niet wist: de herfst is het perfecte seizoen om op vakantie te gaan. Waarom? In de herfst is het minder druk op populaire vakantiebestemmingen en het is goedkoper om in de herfst op vakantie te gaan. De...

Algemeen31.08.2021

5 vakantiebestemmingen in Europa voor de herfst

Video: bekijk het sprookjesboek dat Slovenië heet

Dat Slovenië één van de best bewaarde geheimen van Europa is wist je misschien wel al. Ben je er echter nog nooit geweest en wil je een idee van hoe prachtig de natuur in het piepkleine land kan zijn, kijk dan vooral...

Algemeen06.07.2017

Video: bekijk het sprookjesboek dat Slovenië heet