`

Natuur16.03.2017

Ga met Google Street View mee een actieve vulkaan in


Je kunt bijna overal heen met Google Street View tegenwoordig, maar er zijn nog steeds wel wat witte plekken op de wereld, voornamelijk waar er geen street is om te viewen. Google deed een kleine poging om dat op te lossen op Vanuatu, een kleine eilandengroep die meer dan 1.500 kilometer buiten Australië ligt. Mooie jungle, prachtige ongerepte stranden met zwart zand en – no big deal – negen actieve vulkanen.

\

Vulcan venture

Je zou verwachten dat ze inmiddels al 360° drones hebben die dat wel even regelen, maar Google heeft het low-tech opgelost door twee avonturiers te strikken voor de klus. Geoff Mackley en Chris Horsley gingen op het Ambrym-eiland met een 360° Street View Trekker zo’n 400 meter omlaag de Marum-krater in naar het lavameer ter grootte van twee voetbalvelden.

Eerlijk is eerlijk: zij liever dan ik. “Aan de rand staan en dan de hitte op je huid voelen was fenomenaal” zegt Horsley over de ervaring. “Ik hoop dat het op de kaart zetten van deze plek zorgt dat mensen zich realiseren in wat voor mooie wereld we leven.”

Inwoners

Het mooie van het eiland is dat er naast de vulkanen ook nog gewoon een aantal dorpen liggen met in totaal zo’n 7.000 inwoners. Een daarvan, Endu, is ook vastgelegd op Street View. Het dorp, dat flink geleden heeft onder cycloon Pam een aantal jaar geleden, is inmiddels weer zo goed als herbouwd.

Zo kun je dus genieten van dat eiland, de inheemse bevolking en de altijd indrukwekkende vulkanen. Is weer eens iets anders dan je eigen huis zoeken op Street View.

[Afbeeldingen © Google]

Avatar foto
Patrick Smeets

Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes in de wereld.