Natuur29.11.2015

Hiking in Oregon


De natuur in: watervallen, rivieren en woeste bossen

Portland en Oregon staan bekend om de prachtige natuur met woeste bossen, ruige bergen en rotsen, schitterende watervallen (de op-één-na-hoogste waterval van Amerika bevindt zich even buiten Portland) en grote rivieren en meren. Het verkennen van deze omgeving is een ongelooflijk aangename bezigheid, een die je helemaal in contact brengt met de natuur, jezelf en het nu. Het is hier zo uitgestrekt, relatief ongerept en indrukwekkend, een betere manier om je hoofd leeg te maken, bestaat er waarschijnlijk niet.

Ik heb me goed voorbereid op deze hikes, want ik had al gezien dat er rond deze tijd van het jaar reeds sneeuw zou kunnen liggen, dus het zou glad en modderig kunnen zijn op sommige trailpaden. Bij outdoorwinkel Soellaart in Haarlem adviseerden ze me kundig en testte ik verschillende paren schoenen. Mijn keuze viel uiteindelijk op een paar Lowa’s die er niet alleen zeer stevig uitzagen, maar die ook goed warm en perfect waterdicht zijn. Stevige support voor mijn enkels, ook niet onbelangrijk, want een misstap is zo gemaakt op een trail met boomwortels en keien.

De schoenen moesten van tevoren even goed ingelopen worden. Dit is een goede tip, zo zitten ze soepeler. Ze zijn zelfs op waterdichtheid getest de dag voor de hike. Het had die dag zó hard geregend dat de straten blank stonden en de putten overstroomden. Ik ben tot over mijn enkels in de poelen gaan staan en de gore-tex hield elke druppel buiten mijn schoenen. Geslaagd dus!

Ready to go!
Ready to go!
We gaan hiken in Oregon!
We gaan hiken in Oregon!
De natuur om me heen is prachtig
De natuur om me heen is prachtig
hiking-lowa
hiking-lowa

Op de ochtend zelf, werd ik om 07.30 uur opgehaald door Heidi, mijn gids. Uw verslaggever had zich volgestouwd met een enorm ontbijt, de energie kon goed van pas komen, leek me. Evenals bij de fietstour had ik me aangekleed met heel veel laagjes, zodat mijn lichaam goed warm zou blijven. Nuttig, want het beloofde koud te worden in de bergen met zelfs lichte sneeuwval. Een tight onder de broek, drie lagen shirts en twee jassen (een dunne en een donsjack). Twee paar handschoenen mee (voor als er een nat zou worden) en een pet én een muts. Kom maar op met die watervallen!

Tamanawas Falls

Al snel had ik het veel te warm. Achter Heidi aan sjouwend, begon ik behoorlijk te zweten. Ze leidde me de trails op richting de eerste waterval. Dit was een relatief korte hike, kinderspel bij wat me later nog te wachten bleek te staan. De omgeving is er prachtig, je bent helemaal vrij. Bij de tweede hike, omhoog naar de waterval van Tamanawas, kreeg ik het zó warm dat ik mijn jassen allebei helemaal openritste. Dit terwijl het inmiddels al sneeuwde. De klim was behoorlijk pittig en glad, maar met mijn hike-schoenen ging het prima, ik had echt de goede gekozen, want deze waren extra stevig en dus geschikt voor de gladde en scherpe rotsen waarover geklauterd moest worden. Gelukkig ben ik niet snel onder de indruk van een berg, dus het tempo bleef er aardig in.

Zo mooi, de Tamanawas Falls!
Zo mooi, de Tamanawas Falls!
Van dit uitzicht word je echt stil...
Van dit uitzicht word je echt stil...
Made it!
Made it!

Skinny dip in Cold Creek

Bij de waterval aangekomen hield ik mijn adem in. Hier word je echt stil van. Dankbaar om dit in mijn leven in het echt te mocht aanschouwen; check, van de bucket list. Wát een natuurkracht! Besneeuwde boomtoppen om me heen, lichte sneeuwval en de druppeltjes van de waterval die over me heen waaiden. Voor ik wist wat ik deed, zag ik mezelf een goed plekje opzoeken, zo dicht mogelijk bij de waterval, mijn schoenen en kleren uittrekken en spiernaakt een subwaterval in waden. Koud! No shit…! IJswater! Nog nooit heb ik me zo alive gevoeld. Mijn hele huid werd rood, alles ging tintelen en nadat ik koppie onder ging onder de subwaterval, ging ik bijna onderuit toen het snel dieper werd richting stroomversnelling (white water), dus sprintte ik snel naar mijn kleren die Heidi geduldig een voor een aangaf zodat ik me vlug kon wapenen tegen de kou die mijn lichaam over begon te nemen. Nu vervloekte ik al die laagjes. Eenmaal aangekomen bij mijn veters, kreeg ik die bijna niet meer gestrikt, zo koud waren mijn handen. Maar eenmaal aangekleed werd het al gauw weer warm en droog en voelde ik me onwaarschijnlijk opgefrist en verkwikt. Nog nooit spijt gehad van een skinny dip, andersom zou ik wél spijt hebben gehad van een gemiste kans dit te voelen… De beek bleek overigens Cold Creek te heten, zo leerde ik later. I know why now…

De natuur in Oregon is ongerept en indrukwekkend
De natuur in Oregon is ongerept en indrukwekkend
E\u00e9n met de natuur
Eén met de natuur

Multnomah Falls

Het werd stiekem wat kouder, de zon trok weg en het bleef sneeuwen. Prachtig, dit pakken ze me niet meer af. De rest van dag hikete ik rond met een grote grijns op mijn gezicht. Wat kan de natuur toch mooi zijn. We bezochten nog enkele trails, zagen spechten en Amerikaanse adelaars, meren, eilanden, rivieren, reuzenbomen, talloze paddestoelen en mossen en uiteindelijk Multnomah Falls, de waterval die na de Niagara Falls de hoogste van Amerika is. Dit was toch wel de reden dat ik naar Oregon ben gekomen, fantastisch, wát een dag!

Supergoed geluncht bij Solstice, een restaurant dat je van buiten zou verslijten voor truckstop, maar wat binnen lokale brouwbiertjes serveerde met eten wat op de menukaart van geen enkele hippe grachtengordeltent zou misstaan. Ik dronk hier ook een Pinot Noit uit Oregon, die me positief verraste, smaakte zeker naar meer! Uiteindelijk eindigden we de dag na zonsondergang bij de Vista House, een art deco huis op de top van een berg met uitzicht over de hele regio en namen Heidi en ik na een bijzondere dag teder afscheid van elkaar.

Indrukwekkend, de Multnomah Falls!
Indrukwekkend, de Multnomah Falls!
American Eagles!
American Eagles!
Tijdens onze hike begint het te sneeuwen
Tijdens onze hike begint het te sneeuwen
Een magische zonsondergang in Oregon
Een magische zonsondergang in Oregon
Avatar foto
Maarten Verkoren

Maarten Verkoren is medeoprichter van 3D-printingbedrijf Assembl3d en 3d-printing blog 3d-printmagazine.com. Daarvoor werkte hij 6 jaar als Marketing Manager bij The Walt Disney Company. Hij schrijft freelance voor tijdschriften en blogs en heeft permanente reiskriebels.

Verder lezen over Verenigde Staten

Dit zijn de 7 hoogtepunten van Philadelphia

Wij waren vijf dagen in Philadelphia en hebben de hoogtepunten van de stad voor je op een rij gezet.

Stedentrips14.05.2024

Dit zijn de 7 hoogtepunten van Philadelphia

Ontdek de omgeving van Seattle: de leukste tips om te zien en doen

Gelegen in het hart van de Pacific Northwest, biedt Seattle een mix van adembenemende natuur, bruisende cultuur en een schat aan activiteiten. Of je nu een natuurliefhebber bent, een cultuurzoeker of gewoon op zoek bent naar plezier, Seattle heeft voor elk wat wils.

Stedentrips14.04.2024

Ontdek de omgeving van Seattle: de leukste tips om te zien en doen

Dit zijn de 8 leukste tips om te doen in Seattle!

Of je nu van de bekende bezienswaardigheden, natuur of lekker eten (en dan zeevruchten in het bijzonder) houdt, de mogelijkheden van Seattle zijn eindeloos. Dus, wat zijn nu de absolute must-sees in deze vijftiende stad van het Amerika? We geven je onze 8 tips! 

Stedentrips10.04.2024

Dit zijn de 8 leukste tips om te doen in Seattle!

Dit zijn de 9 coolste dingen om te doen in San Francisco

San Francisco is misschien wel de meest complete, haast Europees aanvoelende stad van de Verenigde Staten. Iedere ochtend is de stad in een fotogenieke dikke laag mist gehuld. Er rijden nog ouderwetse cable cars en kleur...

Stedentrips06.05.2023

Dit zijn de 9 coolste dingen om te doen in San Francisco

Dit zijn de 5 leukste dingen om te doen in Portland!

Portland is een van de leukste steden van Amerika, gelegen aan de westkust in de staat Oregon. De slogan die bij de stad hoort is 'Keep Portland Weird', om maar aan te geven dat deze eigenzinnige stad anders is dan Ameri...

Stedentrips30.06.2022

Dit zijn de 5 leukste dingen om te doen in Portland!

De 15 mooiste plekken in Amerika die je gezien móet hebben

In het derde grootste land ter wereld zijn misschien wel duizenden bijzondere plekken te vinden, die je het liefst allemaal zou willen zien. Maar wat zijn de mooiste plekken van Amerika? Welke plekken móet je een keer g...

Algemeen04.05.2022

De 15 mooiste plekken in Amerika die je gezien móet hebben

Atlantic City: het antwoord van Amerika’s oostkust op Las Vegas

Gokken brengt geld in het laatje en daarom bestaat Atlantic City vandaag de dag nog. Toen de ongeveer 200 jaar oude en ooit bloeiende stad na Wereldoorlog II in verval raakte, besliste de staat New Jersey in 1976 om gokk...

Algemeen16.12.2021

Atlantic City: het antwoord van Amerika’s oostkust op Las Vegas

Reizen naar de Verenigde Staten vanaf 8 november weer mogelijk

Goed nieuws als je binnenkort op reis wil naar de Verenigde Staten: vanaf 8 november opent het land de grenzen weer voor toeristen uit de EU en het Verenigd Koninkrijk. Voor volledig gevaccineerde reizigers is het vanaf...

Vliegen22.10.2021

Reizen naar de Verenigde Staten vanaf 8 november weer mogelijk

+ 3 tips voor toffe bestemmingen deze winter