Natuur28.04.2017

Maak kennis met de Big 3 van Spanje


en spot ze in het wild

De Big Five ken je, maar daarvoor moet je naar Afrika om ze te kunnen spotten. Dichter bij huis vind je echter wilde dieren die wat kleiner zijn, maar het spotten ervan is zeker zo indrukwekkend. Het is de Big 3 van Noord-Spanje: de lynx, de bruine beer en de wolf.

Wildlife watching

In je eentje is het echt zoeken naar een speld in de hooiberg. Er zijn wel wildlife watchers die er het geduld voor hebben en die in hun eentje op pad gaan, en misschien is het een beetje smokkelen om achter een gids aan te lopen voor de allerbeste plek om de Big 3 te zien, maar de kans is zeer groot dat je anders zonder succes weer naar huis gaat. Het is een beetje als een wedstrijd rennen, maar dan met een voorsprong. Wil je ook beren zien, dan kun je het allerbeste op pad gaan met een echte wild watcher. Iemand die het gebied door en door kent en die weet waar je de beste kans maakt om ze te kunnen zien.

Bij de mensen van WildWatching Spain kun je dit soort excursies boeken. Zij halen je op en nemen je mee naar de plek waar de kans het grootst is dat je wilde dieren gaat zien. Ze nemen ook een telescoop voor je mee, maar voor een goede verrekijker kun je het beste zelf zorgen. En je begrijpt: dat heb ik dus ook gedaan!

Berren spotten in Spanje
Berren spotten in Spanje

Beer waar ben je?

De berenpopulatie in Noord-Spanje is verspreid over twee verschillende gebieden. In de Pyreneeën vind je er wat – de meeste daarvan komen ook oorspronkelijk uit dit gebied – maar er zijn ook beren die vanuit Polen verhuisd zijn om de berenpopulatie in Spanje te laten groeien. Voor een deel dus een importpopulatie, maar dat doet aan het spotten ervan niets af. In de regio Castilla Y Léon is dat een ander verhaal. Hier woont de Cantabrische bruine beer, die al eeuwenlang thuis is in de Spaanse bergen. En het bijzondere is dat ze helemaal niet zo gek ver bij de mens vandaan wonen.

Wie ooit een beer in het wild gezien heeft, weet dat dat indruk maakt. Zo lief als de knuffelexemplaren waar we me opgegroeid zijn, zo ontzagwekkend en ook gevaarlijk zijn de levende versies.

De bruine beren in Noord-Spanje gaan niet net als hun soortgenoten in bijvoorbeeld Canada in een diepe winterslaap. Het noorden van Spanje kent échte winters, maar de bruine beer doorstaat die prima, zo’n stoer beest is het nu eenmaal. Ze eten in de zomermaanden en de herfst natuurlijk wel zoveel mogelijk om een vetreserve op te bouwen, maar ook in de winter zijn ze zo nu en dan actief. Dat wil echter niet zeggen dat je ze dan ook kunt zien, want wilde beren spotten doe je hier het beste in het voorjaar en aan het einde van de zomer. Beren zijn gek op bessen en in augustus komen ze iedere dag tevoorschijn om ervan te snoepen.

Het leefgebied van de beren: Castilla Y L\u00e9on
Het leefgebied van de beren: Castilla Y Léon
De Cantabrische bruine beer
De Cantabrische bruine beer

Oog in oog met wilde wolven

Wolven zijn roedeldieren, in tegenstelling tot de bruine beer dus absoluut geen einzelgängers. Ze leven in families en bij voorkeur in hun eigen vertrouwde omgeving. De mensen van Wildwatching Spain weten dan ook precies welke wolvenfamilie waar woont en dat maakt het spotten ietsje makkelijker. Maar wolven zijn nachtdieren, overdag wordt er wat gespeeld en geslapen, maar de jacht op voedsel vindt ’s nachts plaats. Wil je ze actief zien, dan zul je dus vroeg je bed uit moeten gaan.

En zo zit je dan bij zonsopkomst door een telescoop naar de heuvels in de buurt van Riaño te staren. Dat lijkt saai, maar is ook ontspannend. En je doet het natuurlijk voor dat ene moment, dat je familie wolf door dat kleine gaatje heen kunt zien. Van een afstand lijken het net jonge honden, en ook al staat de mens hier heel hoog op de prooienlijst van de wolf, maar het idee dat dit beest met gemak herten, reeën en wilde zwijnen oppeuzelt, maakt best wel indruk.

Wolven spotten in Ria\u00f1o
Wolven spotten in Riaño
Gespot: een complete wolvenfamilie!
Gespot: een complete wolvenfamilie!

Wilde katten

De derde die de Big 3 van Spanje compleet maakt is de lynx. Wil je die in het wild zien, dan kun je het beste naar de zuidelijke provincie Andalusië bij Andujar gaan. In de periode november-mei is het mogelijk om de lynx daar te spotten. Een hele indrukwekkende, gigantische kat die je kunt herkennen aan ‘kwastjes’ op z’n oren en een vrij korte staart.

Iets minder ‘big’ dan zijn vrienden is de wilde kat. Ze zien er overigens niet zo schattig uit als de poezen die bij jou thuis op schoot liggen, want ze zijn groter dan Felix en Tijgertje en hebben een dikkere, langere staart. Geen kat om te aaien dus, maar ze laten de mens ook echt niet dichtbij komen. En daaraan kun je dus meteen een wilde kat herkennen: zodra ze gestoord worden door de mens, zullen ze wegschieten. Maar wilde katten leven in nagenoeg hetzelfde leefgebied als de beer en de wolf en dus kun je die wél in het noorden van Spanje spotten.

Wilde katten leven in duo’s: vaak blijven een mannetje en vrouwtje een beetje bij elkaar in de buurt. Vooral de mannetjes zijn mooi om te zien en helemaal wanneer je ze ‘in actie’ treft, jagend op muizen in het veld bijvoorbeeld. Zie je er een, dan kun je best wel even blijven wachten op de ander, want die is nooit ver weg. Vergeleken met de wolf en de beer is het spotten hiervan helemaal niet zo spannend, maar het is net als met de Afrikaanse Big Five: die buffel hoort nu eenmaal ook op dat lijstje thuis en je bent pas tevreden als je alles hebt afgevinkt. En zo is het ook met deze ‘uit de kluiten gewassen poes’.

De Iberische lynx
De Iberische lynx

Safari in Spanje

Ook zo’n reis maken en de Big 3 van Noord-Spanje spotten? De mensen van Ambiance Travel kunnen je helpen om dit goed te plannen en een reis op maat te maken. Houd er wel rekening mee dat je deze reis niet op ieder moment van het jaar kunt maken, omdat de dieren niet altijd even goed zichtbaar zijn.

  • Beren spotten in Somiedo (Asturias): half april tot eind mei – half augustus tot eind september
  • Wolven spotten in Picos de Europa (Castilie y Leon): augustus en september, maar ook november tot en met februari
  • Lynxen spotten in omgeving Andujar (Andalusië): november tot mei
Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.

Gerelateerde artikelen

Málaga in één dag: 5 tips

Begin dit jaar zeiden we het al: Málaga behoort tot één van de mooiste zomervakantiebestemmingen van Europa! Heel logisch want de hartverwarmende stad heeft eigenlijk alles: prachtige stranden, een bruisende haven, mo...

Stedentrips18.04.2024

Málaga in één dag: 5 tips

Deze bezienswaardigheden moet je beslist zien.
El Caminito del Rey: de gevaarlijkste wandelroute ter wereld

Wat zou jij doen als je gevraagd wordt om één van de gevaarlijkste wandelroutes ter wereld te lopen en deze vast te leggen met een 360° camera? Ik hoefde niet lang te twijfelen, want de Caminito del Rey wandelroute (o...

Natuur02.01.2023

El Caminito del Rey: de gevaarlijkste wandelroute ter wereld

Vastgelegd met een 360° camera
Op safari in Noord-Spanje: op zoek naar wilde beren en wolven

Hoge bergtoppen geven het ultieme gevoel van vrijheid. Met de zon in m'n gezicht rijden we over een weg door de bergen met honderden bochten, langs blauwe bergmeren en kijkend naar gieren die hun gigantische vleugels spr...

Natuur08.04.2017

Op safari in Noord-Spanje: op zoek naar wilde beren en wolven

De 9 mooiste plekken die ik zag in 2016

2016 bracht me op ongelofelijk mooie en bijzondere plekken, dat ik me een enorme geluksvogel voel wanneer ik erop terugkijk. Dat ik zoveel mag reizen en van de wereld mag zien, is een gift waar ik iedere dag dankbaar voo...

Algemeen31.12.2016

De 9 mooiste plekken die ik zag in 2016

Verder lezen over Spanje

Dit zijn de 8 mooiste stranden van Spanje

Spanje is een van de meest geliefde vakantielanden van Europa. En dat heeft alles te maken met warme klimaat, de prachtige steden, mooie berggebieden en zonovergoten stranden. Ben jij op zoek naar de mooiste stranden van...

Zomer18.07.2024

Dit zijn de 8 mooiste stranden van Spanje

Dit zijn de 9 coolste dingen om te doen in Sevilla

Sevilla is de hoofdstad van Andalusië, de meest zuidelijke regio van Spanje. Het is een moderne stad vol kunst maar met een oude ziel. Het eeuwenoude Sevilla fascineert op vele vlakken, met schitterende paleizen, sinaas...

Stedentrips02.07.2024

Dit zijn de 9 coolste dingen om te doen in Sevilla

Carnaval op Tenerife: dit moet je een keer hebben meegemaakt!

Carnaval op Tenerife is echt even andere koek. Dit op een na grootste carnavalsfeest ter wereld is een ware belevenis! De outfits zijn geweldig, de optochten indrukwekkend en de sfeer is heerlijk latin.

Algemeen02.05.2024

Carnaval op Tenerife: dit moet je een keer hebben meegemaakt!

Málaga in één dag: 5 tips

Begin dit jaar zeiden we het al: Málaga behoort tot één van de mooiste zomervakantiebestemmingen van Europa! Heel logisch want de hartverwarmende stad heeft eigenlijk alles: prachtige stranden, een bruisende haven, mo...

Stedentrips18.04.2024

Málaga in één dag: 5 tips

Deze bezienswaardigheden moet je beslist zien.
Vakantie Spanje 2024: dit zijn de populairste bestemmingen

Of je nu op zoek bent naar ontspanning aan de kust, avontuur in de bergen, of liever op stedentrip naar een van de eeuwenoude steden gaat, Spanje heeft het echt allemaal. Van Barcelona tot de schilderachtige witte dorpen van Andalusië, de indrukwekkende bergtoppen van de Pyreneeën, de uitgestrekte wijngaarden van La Rioja: er is hier zoveel moois te ontdekken!

Zomer11.04.2024

Vakantie Spanje 2024: dit zijn de populairste bestemmingen

De 8 coolste dingen om te doen in Bilbao

Bilbao is de stad van de pintxos én van een van de beroemdste musea wereldwijd. Oude en nieuwe architectuur geven de Baskische stad sfeer. Het is de perfecte bestemming voor een korte stedentrip: je bent er zo en er is...

Stedentrips26.08.2023

De 8 coolste dingen om te doen in Bilbao

Van vulkanen tot magische rotsen: hier moet je heen als natuurliefhebber

Spanje is super populair dit jaar. Niet alleen het vasteland, maar vooral de eilanden. De natuur op deze eilanden loopt zo erg uiteen dat veel natuurliefhebbers voor Spanje kiezen. Heb je nog geen vakantie geboekt dit ja...

Natuur11.08.2023

Van vulkanen tot magische rotsen: hier moet je heen als natuurliefhebber

Dit is waarom Mallorca je nieuwe favoriete eiland is

De aantrekkingskracht van Mallorca is al jaren vrij sterk. Het is absoluut geen onbekende vakantiebestemming, en toch lijkt het wel alsof dit Spaanse eiland herontdekt wordt. Na jaren waarin het mateloos populaire Ibiza...

Zomer26.06.2023

Dit is waarom Mallorca je nieuwe favoriete eiland is