`

Natuur24.03.2022

Met een camper van de Bodensee tot het Berchtesgadener Land


Tien dagen genieten van de Zuid-Duitse Alpen

Voor mijn wederhelft en mijzelf was het een compleet nieuwe ervaring. Samen met een camper op pad. We wilden eind september, ja een paar maanden geleden alweer, er toch even een weekje tussenuit. Maar met alle geldende corona maatregelen, en dan met name de reis- en verblijf beperkingen, was het onzeker of wij op onze bestemming, Zuid-Duitsland, wel overal een geschikt hotel of ‘Zimmer Frei’ zouden vinden en hoe vaak wij ons zouden moeten testen. Zo kwamen we op het idee om een camper te huren. Zoals gezegd, een first voor mijn vriendin en mij, al heb ik zelf, in 1991, al eens vier weken door Australië gecruised met, destijds, een 4WD Toyota camperbus, maar dit terzijde.

Camper huren bij Goboony

Online was ik op het spoor van Goboony beland. Een soort Airbnb voor campers. Eigenaren bieden daar hun camper te huur aan op het moment dat ze hem zelf niet gebruiken. Het contact, voor wat betreft de contracten en betaling, verloopt via Goboony. Het enige dat je zelf moet doen is een account aanmaken, de juiste camper zoeken, passend bij jouw wensen en huurperiode, en die dan ophalen. De betaling loopt ook via Goboony, dus veilig en gegarandeerd. Bij het online huren en boeken van accommodaties vind ik dat wel een belangrijke voorwaarde.

Maar goed, na wat zoeken kwam ik uit bij een vierpersoons camper, een tot camper omgebouwde Fiat Ducato. Hoewel wij maar met z’n tweetjes op reis gingen, had een ietwat grotere camper enkele belangrijke voordelen. Wij zijn van nature beiden geen echte kampeerders en dan is een beetje extra ruimte, comfort en voorzieningen wel wenselijk. Het contact met de verhuurder en het ophalen van de camper, in Noord-Limburg, verliep prima. Diezelfde avond hebben we thuis onze bagage en andere spullen ingepakt zodat we de volgende ochtend richting Bodensee, de geplande eerste stop, konden vertrekken.

Mooie campeerplekken in overvloed, daar in Zuid-Duitsland
Mooie campeerplekken in overvloed, daar in Zuid-Duitsland

Tips voor de reis en overnachtingen

Vlak voor vertrek volgde nog een kleine verrassing van Goboony. Via mail ontving ik een pdf met tips over de regio die wij wilden bezoeken – van de Bodensee tot Berchtesgaden in Zuid Duitsland. Behalve de toeristische tips stonden daarop ook suggesties voor goede camper kampeerplaatsen. Voor ons, als relatieve nieuwelingen op campergebied, natuurlijk zeer handig.

Wij vertrokken op een vrijdag, tegen het eind van de ochtend. Met een kampeerbus dan ruim 850 kilometer afleggen tot de Bodensee bleek een hele uitdaging. Daarom besloten we tegen het eind van de middag om niet tot Lindau te rijden maar al eerder een overnachtingsplek te zoeken. In de documentatie met overnachtingstips stond die extra tussenstop natuurlijk niet vermeld, maar na een paar minuten ‘googelen’ vond mijn vriendin al drie camperplekken in de omgeving van Heidenheim an der Brenz waar we wilden overnachten. De keuze viel uiteindelijk op de Natur und City Camping in Ellwangen. Dat was een schot in de roos. Gelegen langs een pittoresk riviertje, de Jagst, en op loopafstand van het dorpscentrum.

Uiteraard hebben we gedurende onze vakantie de reis- en overnachtingstips van Goboony ook nog gebruikt. Die zijn, zeker als je voor het eerst met een camper op pad gaat, een welkome hulp. Van de andere kant is het ook leuk om je ‘eigen boontjes te doppen’ en zelf op zoek te gaan naar een camping, bezienswaardigheden en andere activiteiten. Dat is immers ook een belangrijk onderdeel van de charme van het reizen met een camper.

De milieusticker (Umweltplakkette) mag niet ontbreken bij een trip door Duitsland
De milieusticker (Umweltplakkette) mag niet ontbreken bij een trip door Duitsland

Effe een ‘Umwelt Plakette’ halen

Waar wij bij het huren van de camper geen rekening mee gehouden hadden, was de aanwezigheid van een Duitse groene ‘milieusticker’ (Umwelt Plakette’) op de camper. Die heb je tegenwoordig in bijna alle Duitse grotere steden nodig. De tweede dag van onze tip wilden we Ulm bezoeken. Daar mag je zonder milieusticker niet in. Gelukkig kun je bij vrijwel elke automaterialenshop, zoals A.T.U of Dekra, zo’n sticker voor een paar euro kopen.

Echter, of een auto in aanmerking komt voor een groene sticker hangt af van de motor, ouderdom, brandstof en, in het geval van een diesel, de aanwezigheid van een roetfilter. De Fiat Ducato camper was uit 2003, maar ingevoerd in 2015. Daardoor dacht de medewerker van de lokale A.T.U., dat de Ducato jonger was, en voorzien van een roetfilter. Dus kregen we voor 9,99 die felbegeerde groene sticker. Iets waar de verhuurder van de camper, ruim een week later, erg blij mee was, want eigenlijk zou deze ‘oude diesel’ daar niet voor in aanmerking mogen komen.

Een bijzonder mooie kampeerplek vonden we aan de voet van de Zugspitze
Een bijzonder mooie kampeerplek vonden we aan de voet van de Zugspitze

Elke dag een andere slaapplek

Onze Zuid-Duitse campertrip begon zoals gezegd in de buurt van de Bodensee. Het plan was om via de Allgäu, Oberstdorf, Füssen (Neuschwanstein) en Garmisch Partenkirchen uiteindelijk uit te komen in het Berchtesgadener Land (Königsee en de Berghof). Elke dag een andere plek om te overnachten, met uitzondering van de laatste stop, waar we, om wat meer te relaxen, twee of drie nachten wilden blijven.

Dat plan konden we wonderwel goed volgen. Gemiddeld legden we niet meer dan 50 tot 75 kilometer per dag af – met uitzondering van de dag van onze aankomst en de reis naar huis. Het zoeken van een camping, al dan niet met hulp van de documentatie met reis- en overnachtingstips van Goboony, kostte nauwelijks extra tijd of werk.

De watervallen bij Scheidegg zijn de hoogste in Duitsland.
De watervallen bij Scheidegg zijn de hoogste in Duitsland.

Zuid-Duitse Alpen

Duitsland is voor Nederlanders een populaire vakantiebestemming. De Zuid-Duitse Alpen, van de Allgäu tot Berchtesgaden staan natuurlijk vooral bekend vanwege de wintersport. Toch is een bezoek in de lente, zomer of, zoals wij kozen, nazomer ook meer dan de moeite waard. De Bodensee en Landau zijn weliswaar erg toeristisch, maar de omgeving is geweldig mooi. Op nog geen dag rijden van Nederland en veel voordeliger dan de bekende Alpen hotspots in Oostenrijk, Zwitserland en Frankrijk.

Een bijzondere plek die je tijdens een bezoek aan de regio zeker niet links moet laten liggen zijn de Scheidegger Wasserfälle. Een natuurpark waar je behalve Duitslands hoogste waterval ook kunt genieten van uitdagende wandelroutes. Als ik een overnachtingstip mag geven, overweeg dan Camping Alpenblick in Weiler im Allgäu. Die ligt op slechts een paar kilometer van de watervallen en het uitzicht op de, uiteraard, Alpen is adembenemend.

Moet je nog een paar uurtjes vullen, dan is een bezoekje aan het hoedenmuseum in Lindenberg. Het dorpje staat al sinds de 17e eeuw te boek als dé hoedenstad van Duitsland, met dank aan de hoedenfabrikanten die er gevestigd waren, en zijn. In het kleine museum kun je behalve de geschiedenis van hoeden ook hoofddeksels van Koningin Elizabeth, Udo Lindenberg en nog heel wat beroemdheden.

Het uitzicht op de Alpen vanaf Camping Alpenblick is adembenemend...
Het uitzicht op de Alpen vanaf Camping Alpenblick is adembenemend...
... ook bij het ochtendgloren
... ook bij het ochtendgloren

Beierse kastelen en skischans

Liefhebbers van pittoreske, sprookjesachtige, kastelen kunnen hun hart ophalen in de omgeving van Füssen. Daar moet je, zelfs buiten de geijkte seizoenen, met een camper wel een beetje geluk hebben met het vinden van een overnachtingsplaats. Die zijn er in overvloed, maar er komen dan ook bijzonder veel toeristen met campers. De reistips van Goboony vermeldde drie campings in de regio. Bij de tweede hadden we geluk. Daar was nog één plekje vrij. Je mag in Duitsland op veel plekken weliswaar ook gewoon ‘im freien’ kamperen, maar wij vonden elektriciteit en goed sanitair wel een belangrijke ‘luxe’.

Een bezoekje aan het meest beroemde kasteel van Bayern, Neuschwanstein, moet je ook goed plannen. Wil je naar binnen, dan moet je op tijd een kaartje zien te bemachtigen of, nog verstandiger, vooraf reserveren. De wandelroute naar het kasteel is een hele klim, maar zeker de moeite waard. Je kunt ook kiezen om met een open koets, als een koning(in) naar boven gebracht te worden. Wees gerust, de paarden worden tijdens de klim van enkele kilometers geholpen door de koets, die een elektrische motor heeft. Een soort e-koets zeg maar. Bij ons bezoek was de route naar de brug achter het kasteel afgesloten. Die brug werd namelijk gerenoveerd. Echter, wie mij een beetje kent, weet dat ik mij daardoor niet laat tegenhouden. Een paar hekken omzeilen, over wat prikkeldraad klimmen en na een kwartiertje klimmen stond ik aan de rand van een afgrond, met prachtig uitzicht op Neuschwanstein.

Voor de terugweg besloten wij niet de gebaande paden te volgen maar bijna (lood)recht door de bossen van het kasteel naar beneden af te dalen. Dat was een ervaring op zich en niet voor mensen met zwakke enkels. Op bepaalde momenten was het letterlijk een kwestie van boom naar boom ‘glijden’. Een bos cq. bergwandeling met hindernissen, maar meteen ook onvergetelijk en adembenemend.

Neuschwanstein in de mist
Neuschwanstein in de mist
Het vergt wat klimwerk om Neuschwanstein zo op de gevoelige plaat vast te leggen
Het vergt wat klimwerk om Neuschwanstein zo op de gevoelige plaat vast te leggen
Voor de afdaling vanuit Neuschwanstein bewandelden wij bepaald niet de gebaande paden.
Voor de afdaling vanuit Neuschwanstein bewandelden wij bepaald niet de gebaande paden.

Onze reis voerde vervolgens naar Oberstdorf. Een wintersportplaats bij uitstek, en een van de plaatsen waar tussen Kerst en Driekoningen de ‘Vierschanzen Tournee’ voor skiespringers gehouden wordt. De grote schans is al te zien als je het dorp binnenrijdt en kan, ‘beklommen’ worden. Kaartje kopen en voor je het weet sta je bovenaan de 130-meter schans. Daar snap je direct hoeveel lef je moet hebben om je van die hoogte op twee smalle latten naar beneden te ‘storten’.

Zugspitze en Garmisch Partenkirchen

Een andere iconische wintersportplaats is Garmisch Partenkirchen. Daar overnachtten wij op een van de meest luxe campings die we tijdens onze reis van Bodensee tot Berchtesgaden konden vinden; Camping Resort Zugspitze. Inderdaad, met een prachtig uitzicht op de hoogste berg van Duitsland, de Zugspitze. De meeste camperplakken hebben een eigen sanitair-hut met daarin een luxe douche, toilet en wasruimte. Ok, het betaalt iets meer dan voor een gewone camping, maar de locatie en luxe zijn dat meer dan waard.

De skischans van Oberstdorf. Zou jij hier op twee latten naar beneden gaan?
De skischans van Oberstdorf. Zou jij hier op twee latten naar beneden gaan?

Berchtesgadener Land, Berghof en Königsee

De laatste drie dagen besloten we door te brengen in het Berchtesgadener Land. Net buiten het in door de oorlog met een beruchte lading gevulde Berchtesgaden – vanwege Hitler’s Berghof. Een bezoekje aan wat in de volksmond nog steeds het Adelaarsnest genoemd wordt, maar feitelijk een door Albert Speer gebouwde vakantiewoning voor Hitler was, is een must. Overigens is het échte Adelaarsnest door de Amerikanen vlak na de oorlog afgebroken. Het vakantiehuis, de Berghof of Kehlsteinhaus, is een plek waar Hitler, die hoogtevrees had, nooit vertoefd heeft. Tegenwoordig is het een restaurant en kun je er heerlijk wandelen en klimmen. Een blik naar de vier windstreken maakt wel meteen duidelijk waarom deze plek zo’n grote aantrekkingskracht heeft.

Wil je nog meer genieten van dat uitzicht? Neem dan de Panoramastrasse. Een route van zo’n 12 kilometer met geweldige vergezichten. Het is een tolweg waarvoor je met een auto of camper zo’n 8 euro betaalt. Daardoor is er geen vrachtverkeer en onderweg zijn een tiental parkeerplaatsen en picknick plekken.

Uitzicht vanaf de Berghof, richting K\u00f6nigsee
Uitzicht vanaf de Berghof, richting Königsee

Varen op de Königsee

Een bezoek aan het Berchtesgadener Land is uiteraard niet compleet zonder een boottochtje over de Königsee bij Schönau. Ook weer een uitje dat je goed moet plannen en waarbij je je moet voorbereiden op lange wachtrijen, zeker wanneer je van een van de stopplekken rondom het meer de boot terug naar de vertrekplaats wilt pakken.

In totaal zijn wij tien dagen onderweg geweest. Ruim voldoende voor een bezoek aan de Zuid-Duitse Alpen en, zoals ik al enkele keren heb gemeld, een échte aanrader. Of je het nu, zoals ons, met een camper doet, of met je eigen auto. Je zult versteld staan van de vele bezienswaardigheden, het eten, de vriendelijkheid van de mensen. De Allgäu en Bayern zijn Duitsland, maar net effe anders.

Een bezoekje aan de Beghof, of het Kehlsteinhaus, op 1834 meter levert prachtige vergezichten op.
Een bezoekje aan de Beghof, of het Kehlsteinhaus, op 1834 meter levert prachtige vergezichten op.
De serene rust van de K\u00f6nigsee
De serene rust van de Königsee
Avatar foto
Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!

Verder lezen over Camperreizen

Op reis met de camper: dit is wat je wel en niet meeneemt

Reizen met de camper is de laatste jaren behoorlijk in populariteit gestegen. Reizen met een camper is een avontuurlijke en vrijheid biedende manier om de wereld te verkennen. Je voelt je vrij als je volledig zelfvoorzie...

Algemeen10.11.2023

Op reis met de camper: dit is wat je wel en niet meeneemt

4 redenen om deze zomer met een camper op reis te gaan

De zomer is de perfecte tijd om op reis te gaan en wat is er dan mooier dan dat te doen met een camper? Hierin heb je de vrijheid om te gaan en staan waar je wilt, zonder je te hoeven bekommeren om een hotel of andere ac...

Zomer10.02.2023

4 redenen om deze zomer met een camper op reis te gaan

Vanlife is hip: de voor- en nadelen van reizen met een camper

Grote kans dat je steeds vaker campers en kampeerbusjes op de Nederlandse wegen ziet. In de eerste vijf maanden van 2021 is er namelijk een recordaantal van verkocht in ons land, blijkt uit cijfers van BOVAG en RDC. Dat...

Lifestyle26.10.2021

Vanlife is hip: de voor- en nadelen van reizen met een camper

8 keer: waarom reizen met een camper door Nederland een topidee is!

Bij roadtrippen met en camper denk je vaak gelijk aan bestemmingen in het buitenland, zoals Amerika, Australië of juist Zuid-Europa. De afgelopen tijd hebben we echter wel geleerd dat ons eigen kikkerlandje ook prachtig...

Zomer09.09.2021

8 keer: waarom reizen met een camper door Nederland een topidee is!

Ontdek het Zuiden van Nederland met deze toffe camper roadtrip

Je hoeft helemaal niet naar het buitenland voor een perfecte camper vakantie. Ook in ons eigen land, dicht bij huis vind je prachtige plekken om te ontdekken. Wij kozen ervoor om in twee weken tijd het zuiden van Nederla...

Zomer01.09.2021

Ontdek het Zuiden van Nederland met deze toffe camper roadtrip

Zeeland, Brabant én Limburg
Met deze elektrische mini-camper wil je nú op reis!

Droom jij van een eigen camper met daktent om (hopelijk heel snel weer) op avontuur te gaan? Maar heb je weinig budget om er eentje aan te schaffen? Dan is deze 'camper' wellicht toch een optie. De elektrische mini-campe...

Gadgets19.04.2021

Met deze elektrische mini-camper wil je nú op reis!

De 5 voordelen van een vakantie met een camper

Ben jij ergens tussen de 20 en 45? Grote kans dat je dan nog nooit in een camper hebt gereden. Laat staan dat je eigenaar van een 'ingebouwde sleurhut' bent. Op 1 januari 2017 stond maar liefst 78 procent van alle campe...

Ontspanning19.04.2019

De 5 voordelen van een vakantie met een camper

waar wacht jij nog op?
Een camper roadtrip door Normandië mét baby!

Kamperen op de mooiste plekken met uitzicht op zee, de vrijheid om elke dag te zien wat de dag je brengt en mooie bezienswaardigheden bekijken. Een roadtrip met een camper dat leek ons een top idee! We huren een camper h...

Algemeen01.09.2018

Een camper roadtrip door Normandië mét baby!

Verder lezen over Duitsland

Dit zijn de 9 mooiste steden in Duitsland

Duitsland is een land vol prachtige steden met een rijke geschiedenis. Ook op gebied van architectuur en cultuur zijn hier veel toffe steden te vinden. Een stedentrip naar een Duitse stad is dus vrijwel altijd een goed idee. Maar wat zijn nu de leukste en mooiste steden voor een weekendje weg? Van de indrukwekkende architectuur van Berlijn tot de romantische sfeer van Heidelberg. En van de historische pracht van Dresden tot de gastvrijheid van München: al deze steden wil je een keer ontdekken. Dit zijn de 12 mooiste steden in Duitsland!

Stedentrips03.01.2024

Dit zijn de 9 mooiste steden in Duitsland

De 14 mooiste plekken in Duitsland die je gezien moet hebben

Duitsland heeft zo ongeveer álles waar je van kunt dromen. Van historische steden, lieflijke dorpen en adembenemende natuur, tot mooie eilanden en hoge bergtoppen. Het is ook een heel groot land, zo ongeveer negen keer groter dan Nederland (in termen van oppervlakte). Er zijn in Duitsland veel mooie plekken die je een keer gezien moet hebben. Die hebben wij allemaal voor je verzameld!

Algemeen22.12.2023

De 14 mooiste plekken in Duitsland die je gezien moet hebben

De beste outdoor tips voor het Zwarte Woud in Baden-Württemberg

Met indrukwekkende landschappen vol watervallen, bossen en bergmeren is het Zwarte Woud in Baden-Württemberg een van de mooiste regio's in Duitsland. Tussen al dat natuurgeweld liggen de mooiste Duitse dorpen verscholen...

Natuur26.10.2023

De beste outdoor tips voor het Zwarte Woud in Baden-Württemberg

11 leuke tips voor het hippe en bruisende Hamburg

Heb jij zin in een weekendje weg of stedentrip naar een toffe stad in de buurt van Nederland? Parijs of Berlijn zijn leuk, maar veel origineler is een trip naar havenstad Hamburg in Duitsland. Deze parel, gelegen aan de...

Stedentrips18.09.2023

11 leuke tips voor het hippe en bruisende Hamburg

Skywalk Willingen, een doorzichtige hangbrug van 700 meter: wie durft?

Het Duitse Sauerland was tientallen jaren vooral een plek waar je in de winter, op nog geen vier uur rijden van Utrecht, heerlijk kon skiën op pistes die tussen de 400 en 800 meter boven NAP liggen. Helaas voelt ook die...

Algemeen18.07.2023

Skywalk Willingen, een doorzichtige hangbrug van 700 meter: wie durft?

alleen voor daredevils zonder hoogtevrees
De 8 coolste dingen om te doen in Berlijn

Een stedentrip naar de Duitse hoofdstad Berlijn is er eentje voor op je bucketlist. Er zijn weinig steden zo veelzijdig als Berlijn. En er zijn ook weinig steden zo groot, want voor een bezoek aan deze stad kun je het be...

Stedentrips19.01.2023

De 8 coolste dingen om te doen in Berlijn

Ervaar het ultieme kerstgevoel op de kerstmarkt van Münster

De allerbeste manier om in de ultieme kerstsfeer te komen, is door naar een kerstmarkt te gaan. Struinen langs kraampjes met kerstdecoratie en vooral veel lekkere dingen eten en drinken. En dan het liefst op een plek die...

Winter09.12.2022

Ervaar het ultieme kerstgevoel op de kerstmarkt van Münster

Zo mooi is een vakantie aan de Moezel

Een schitterende vakantiebestemming op slechts een paar uur rijden van Nederland? Plan een bezoek aan de Moezelregio, gelegen in het westen van Duitsland, niet ver van Luxemburg. De glooiende heuvels waar de Moezel doorh...

Algemeen29.09.2022

Zo mooi is een vakantie aan de Moezel

20 hoogtepunten

Verder lezen over Kamperen

Dit zijn de 13 mooiste campings aan zee in Nederland

Dit zijn de mooiste campings aan zee in Nederland. Geniet van de prachtige uitgestrekte kust, de mooie duingebieden en zandstranden in eigen land. Op deze campings is de zee altijd om de hoek!

Algemeen17.01.2024

Dit zijn de 13 mooiste campings aan zee in Nederland

Dit zijn de acht mooiste plekken in de Dordogne

De Dordogne is een van de mooiste streken van Frankrijk. Zonder twijfel ook mijn favoriete Franse regio. Het leven is hier namelijk precies zoals het volgens mij zou moeten zijn: puur, gemoedelijk en het is er nu eenmaal...

Zomer08.01.2024

Dit zijn de acht mooiste plekken in de Dordogne

Dit zijn de vijf mooiste campings in Italië

Italië is een zeer geliefde vakantiebestemming en dat is niet voor niets. Het is een prachtig, veelzijdig land met sfeervolle steden vol historie, zonovergoten eilanden en heel erg lekker eten. De Toscaanse heuvels, de...

Zomer03.01.2024

Dit zijn de vijf mooiste campings in Italië

Kamperen in Limburg: ontdek Huttopia de Meinweg

Het campingconcept van Huttopia spreekt mij enorm aan. Luxe, kleinschalige campings op bijzondere plekken in natuur, met ruime plekken en toffe accommodaties om te huren. Dat is geen klassiek kamperen, maar ik ga niet p...

Zomer21.07.2023

Kamperen in Limburg: ontdek Huttopia de Meinweg

7 verrassende kampeerbestemmingen in Europa

Wie vroeger als klein kind al ging kamperen, zal de liefde voor de camping nooit meer verliezen. Hele dagen buiten zijn, de knusheid van een tent of caravan, iedere avond barbecueën. Als kamperen eenmaal in je bloed zit...

Zomer09.07.2023

7 verrassende kampeerbestemmingen in Europa

Kamperen in Karinthië: ontdek Nassfeld en de Pressegger See

Kamperen geeft een ultiem gevoel van vrijheid. Iedere dag op de camping begint en eindigt met natuur om je heen. Barbecueën zo vaak als je daar zin in hebt, zwemmen, sporten en vooral veel ontspannen. Wie eenmaal besmet...

Zomer05.07.2023

Kamperen in Karinthië: ontdek Nassfeld en de Pressegger See

Tips voor een geslaagd verblijf in de Vogezen

De Franse streek Vogezen (les Vosges) ligt op amper 600 kilometer rijden van Nederland en is daardoor een populaire bestemming geworden voor een korte vakantie. En ook voor veel kampeerders, het is namelijk een streek di...

Natuur12.01.2023

Tips voor een geslaagd verblijf in de Vogezen

glamping ● wandelen ● fietsen
De zeven mooiste plekken om te wildkamperen in Europa

Kamperen is leuk, maar wildkamperen is de overtreffende trap. Je bent volledig één met de natuur, gaat helemaal back to basic. Het is een unieke ervaring voor die iedereen die gek is op de natuur. Er is eigenlijk maar...

Natuur01.06.2022

De zeven mooiste plekken om te wildkamperen in Europa