Natuur11.09.2020

Na 6,5 jaar spuit de Giantess-geiser in Yellowstone weer


Sommige dingen vervelen nooit, zoals geisers die hete lucht omhoog spuiten. Je vindt er een hoop in IJsland én in Yellowstone National Park, grotendeels gelegen in de Amerikaanse staat Wyoming. En daar is nu een wel heel bijzondere geiser weer actief geworden. Na 6,5 jaar doet de Giantess Geyser ‘het’ weer.

Geisers: wat zijn dat ook alweer?

Geisers zijn natuurlijke heetwaterbronnen die – normaal gesproken – redelijk constant stoom en water de lucht in spuiten. Dat is nogal indrukwekkend om van dichtbij te zien. Vooral omdat er maar een paar plekken op aarde zijn waar je dat kunt zien. En omhoog gespoten hete lucht is verre van een alledaags tafereel. Bijzonder is vooral dat je voor een hoop geisers de klok erop gelijk kunt zetten wanneer ze weer spuiten.

Wil je ze zien, dan kun je het beste een reis maken naar Yellowstone National Park in Amerika. Hier vind je net zoveel geisers in één park als in de rest van de wereld bij elkaar. Een paar daarvan zijn wereldberoemd: Steamboat Geyser is de grootste, Old Faithful de meest betrouwbare.

Giantess Geyser was dus tot jaren geleden ook vrij betrouwbaar, maar deed ‘het’ inmiddels als zes jaar niet meer. Tot eind augustus 2020: eindelijk spoot er ook hier weer hele lucht omhoog. En dat levert weer bijzondere beelden op.

Een supervulkaan die tot uitbarsting komt?

Hoe mooi ook, toch zijn er mensen bezorgd. Onder Yellowstone ligt namelijk een reusachtige, slapende vulkaan waarvan niemand weet wanneer deze tot uitbarsting komt. Het duurde tot nu toe steeds zo’n 600.000 jaar voor deze vulkaan uitbarstte en aangezien we daar nu alweer ver overheen zijn (ruim 631.000), zijn wetenschappers het erover eens dat het ‘nooit heel lang meer kan duren’. Dat Giantess nu weer is gaan spuiten zou zomaar een voorbode kunnen zijn.

In Yellowstone borrelt en pruttelt het overal. Old Faithful is d\u00e9 publiekstrekker.
In Yellowstone borrelt en pruttelt het overal. Old Faithful is dé publiekstrekker.
Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.

Verder lezen over Verenigde Staten

Dit zijn de 7 hoogtepunten van Philadelphia

Wij waren vijf dagen in Philadelphia en hebben de hoogtepunten van de stad voor je op een rij gezet.

Stedentrips14.05.2024

Dit zijn de 7 hoogtepunten van Philadelphia

Ontdek de omgeving van Seattle: de leukste tips om te zien en doen

Gelegen in het hart van de Pacific Northwest, biedt Seattle een mix van adembenemende natuur, bruisende cultuur en een schat aan activiteiten. Of je nu een natuurliefhebber bent, een cultuurzoeker of gewoon op zoek bent naar plezier, Seattle heeft voor elk wat wils.

Stedentrips14.04.2024

Ontdek de omgeving van Seattle: de leukste tips om te zien en doen

Dit zijn de 8 leukste tips om te doen in Seattle!

Of je nu van de bekende bezienswaardigheden, natuur of lekker eten (en dan zeevruchten in het bijzonder) houdt, de mogelijkheden van Seattle zijn eindeloos. Dus, wat zijn nu de absolute must-sees in deze vijftiende stad van het Amerika? We geven je onze 8 tips! 

Stedentrips10.04.2024

Dit zijn de 8 leukste tips om te doen in Seattle!

Dit zijn de 9 coolste dingen om te doen in San Francisco

San Francisco is misschien wel de meest complete, haast Europees aanvoelende stad van de Verenigde Staten. Iedere ochtend is de stad in een fotogenieke dikke laag mist gehuld. Er rijden nog ouderwetse cable cars en kleur...

Stedentrips06.05.2023

Dit zijn de 9 coolste dingen om te doen in San Francisco

Dit zijn de 5 leukste dingen om te doen in Portland!

Portland is een van de leukste steden van Amerika, gelegen aan de westkust in de staat Oregon. De slogan die bij de stad hoort is 'Keep Portland Weird', om maar aan te geven dat deze eigenzinnige stad anders is dan Ameri...

Stedentrips30.06.2022

Dit zijn de 5 leukste dingen om te doen in Portland!

De 15 mooiste plekken in Amerika die je gezien móet hebben

In het derde grootste land ter wereld zijn misschien wel duizenden bijzondere plekken te vinden, die je het liefst allemaal zou willen zien. Maar wat zijn de mooiste plekken van Amerika? Welke plekken móet je een keer g...

Algemeen04.05.2022

De 15 mooiste plekken in Amerika die je gezien móet hebben

Atlantic City: het antwoord van Amerika’s oostkust op Las Vegas

Gokken brengt geld in het laatje en daarom bestaat Atlantic City vandaag de dag nog. Toen de ongeveer 200 jaar oude en ooit bloeiende stad na Wereldoorlog II in verval raakte, besliste de staat New Jersey in 1976 om gokk...

Algemeen16.12.2021

Atlantic City: het antwoord van Amerika’s oostkust op Las Vegas

Reizen naar de Verenigde Staten vanaf 8 november weer mogelijk

Goed nieuws als je binnenkort op reis wil naar de Verenigde Staten: vanaf 8 november opent het land de grenzen weer voor toeristen uit de EU en het Verenigd Koninkrijk. Voor volledig gevaccineerde reizigers is het vanaf...

Vliegen22.10.2021

Reizen naar de Verenigde Staten vanaf 8 november weer mogelijk

+ 3 tips voor toffe bestemmingen deze winter