Natuur07.07.2016

The Green Ring: het echte avontuur in Oostenrijk


Uren hiken in een groen berglandschap, waar je niemand tegenkomt. Langs bergmeren, watervallen en over stijle rotsen. Omringd door groene bloemenweiden en een stralende zon. En na uren hiken is daar een klein, houten hutje om de nacht door te brengen. Houten bedjes met een dun matje en verder niets. Alleen de rust van de bergen om je heen. Dit is het échte avontuur in Oostenrijk. En jij kunt het ook doen.

Hiken is de perfecte manier om je hoofd helemaal leeg te maken. Met iedere teug gezonde berglucht die door je longen stroomt voel je je opknappen. Maar wil je deze ontspanning combineren met een dosis avontuur, dan is The Green iets voor jou.

The Green Ring

Wandelroute The Green Ring is de zomerse variant van The White Ring, een route die je in de winter kunt skiën in het skigebied van Lech. Op ski’s kun je dat binnen een uurtje doen, te voet is het een ander verhaal. The Green Ring is een wandelroute van drie dagen in de omgeving van het Oostenrijkse Lech in de deelstaat Vorarlberg. In principe zijn dat hikes die je in een dag of dagdeel kunt afleggen, waarna je weer terugkeert naar je hotel of pension. Maar op dag twee kun je de hike van die dag nog veel leuker maken, want dan staat er bovenop de berg een klein houten hutje te wachten – een bivak – waar je de nacht kunt doorbrengen. Je begrijpt dat ik dit avontuur wil meemaken en samen met gids Stefan ga ik op pad.

Je begrijpt meteen waarom deze wandelroute The <strong>Green<\/strong> Ring heet
Je begrijpt meteen waarom deze wandelroute The Green Ring heet
In de verte zie je Z\u00fcrs, waar we vertrokken zijn
In de verte zie je Zürs, waar we vertrokken zijn

We beginnen onze hike in Zürs. In de winter een echt hoteldorp voor wintersporters, maar in de zomer een spookdorp. Alles is dicht. Net buiten Zürs gaat een paadje omhoog, waarvan je moet weten dat het er is. Het is het begin van The Green Ring en onze hike begint meteen pittig. We klimmen zeker anderhalf uur non-stop naar boven, omgeven door groene bloemenweiden en watervallen. De laatste restjes sneeuw zijn aan het smelten en met de zomerse temperaturen van vandaag gaat dat hard. Het water komt in brede stromen op verschillende plaatsen naar beneden.

Zürsersee

Na anderhalf uur is het tijd om even te stoppen om wat te drinken, maar Stefan weet daarvoor een mooie plek. Een paar minuten later kijken we uit over de Zürsersee. Een schitterend, helderblauw bergmeer op 2.160 meter hoogte. Natuurlijk stoppen we even om foto’s te maken en van het uitzicht te genieten. Wat is het hier mooi! Het zou een geweldige plek zijn om te zwemmen of om te suppen, maar dat laatste is verboden en gezien het laagje sneeuw dat nog op het water ligt is zwemmen op dit moment ook niet zo’n goed idee. En dus blijven we even zitten in het gras om gewoon te genieten van wat we zien.

Nieuwsgierige bergmarmotten duiken overal op
Nieuwsgierige bergmarmotten duiken overal op
De sneeuw smelt, bloemetjes groeien: het is zomer in de bergen
De sneeuw smelt, bloemetjes groeien: het is zomer in de bergen
Bordjes wijzen je de weg
Bordjes wijzen je de weg
De Z\u00fcrsersee
De Zürsersee
Genieten van het uitzicht
Genieten van het uitzicht
Wat een rust hier in de bergen
Wat een rust hier in de bergen

We zijn nog niet op het hoogste punt, maar kunnen het al wel zien liggen. Op het laatste stuk naar de top komen we nog een brievenbus tegen, op een plek die alleen hikers in de zomer kunnen bereiken. Leuk is dat je hier gratis een kaartje kunt sturen naar wie jij wilt en natuurlijk doe ik dat ook. Het kan overigens wel even duren voordat je kaart bezorgd wordt, want deze speciale brievenbus wordt maar één keer per jaar geleegd.

Het laatste stukje van de klim is loodzwaar. Naast ons liggen de skipistes die onderdeel zijn van The White Ring en in gedachten zie ik mezelf hier naar beneden skiën. Langs alle kanten zien we bergmarmotten opduiken, die blij zijn dat hun lange winterslaap erop zit. Maar daar is dan eindelijk de top en kunnen we high-fiven.

We hiken verder
We hiken verder
En spotten een brievenbus!
En spotten een brievenbus!
Natuurlijk stuur ik ook een kaartje!
Natuurlijk stuur ik ook een kaartje!
We zijn er, op de top!
We zijn er, op de top!

Een bivak op de top van de berg

De top is echter niet het doel van onze hike, dat is de bivak. Een klein houten hutje waarvan ik bij het VVV van Lech de sleutel heb gekregen. Er is slechts één bivak en dus ook maar één sleutel. Al snel na de top zien we de bivak liggen, op een stijle heuvel recht voor ons (en dus moet er weer geklommen worden…). De plek van de bivak is bijzonder, er is niets anders om je heen dan hoge bergtoppen.

Normaal gesproken fungeert een bivak als schuilhut voor mensen die met noodweer op zoek zijn naar een schuilplaats, maar in dit geval is het precies andersom. Hier ga je bewust naartoe om er de nacht door te brengen en in geval van noodweer moet je weer naar beneden. Op het moment dat Stefan en ik boven zijn is de lucht helderblauw. Er zijn wat wolkjes te zien, maar grijze donderwolken zijn nergens te bekennen. Toch is er onweer voorspeld en dus mag ik er niet blijven. Maar de sleutel zit in mijn rugtas en dus kijken we wel even binnen.

Back-to-basic

In de bivak is het echt back-to-basic. Je slaapt op een houten bed en iedere vorm van comfort moet je zelf mee naar boven brengen. En hoewel de overnachting niet comfortabel is, gaat het uitzicht echt alles goedmaken. Er is ruimte voor vier personen om in de bivak te slapen.

In de verte zien we de bivak al
In de verte zien we de bivak al
De bivak staat op een bijzondere plek
De bivak staat op een bijzondere plek
We zijn er!
We zijn er!
Het uitzicht vanuit de bivak
Het uitzicht vanuit de bivak
In de verte zie je Lech
In de verte zie je Lech
Room with a view...
Room with a view...
Jammer dat ik er niet mag blijven slapen!
Jammer dat ik er niet mag blijven slapen!

Zonder in de bivak te overnachten beginnen we aan onze tocht naar beneden. En hoewel ik er de nacht niet heb doorgebracht, kan ik me wel voorstellen hoe dat zal zijn. Eten, drinken en slaapzakken mee naar boven, vrienden mee en dan ’s avonds een kampvuurtje maken, spelletjes spelen en genieten van een heldere sterrenhemel. Niemand om je heen, alleen nieuwsgierige bergmarmotten. Een geweldig avontuur lijkt me dat.

The Green Ring

Wil je de complete groene ring doen, dan heb je daar drie dagen voor nodig.

  • Deel 1 neemt je mee naar Zürs, een wandeling van 3 uur die niet al te moeilijk is.
  • Deel 2 gaat van Zürs naar Zug, een wandeling van zo’n 6 uur voor de expert hikers.
  • Deel 3 gaat van Zug naar Lech, een wandeling van 5 uur waar je wel een goede conditie voor moet hebben.
  • Speciaal voor families met kinderen is er ook een Family Trail waar je samen met de kids onderweg 14 raadsels kunt oplossen.

Over Lech

The Green Ring vind je rondom het dorpje Oostenrijkse dorpje Lech, in de provincie Vorarlberg. Waarschijnlijk ken je Lech wel van naam, het is de plek waar onze koninklijke familie in de winter op wintersportvakantie gaat. Loop je in de zomer rond in Lech, dan kun je je helemaal voorstellen waarom de Oranjes voor deze plek kiezen. Lech is een plaatje om te zien en iedere straat, ieder hoekje kan zo in een tijdschrift. Prachtige huizen, overal bloemetjes en ook de ligging mag er wezen. Door het dorp stroomt een rivier die dezelfde naam draagt als het dorp. En ook al is de winter voor Lech de cash cow, in de zomer is er volop leven in de brouwerij. Gezellige terrasjes lonken en overal zie je fietsers, wandelaars en hikers. Vorarlberg in de zomer is nu eenmaal een plek voor sportieve mensen.

Samen met onder andere Sankt Anton en Stuben vormt Lech in de winter het skigebied Ski Arlberg. Met de komst van de Flexenbahn, een skilift die Stuben en Zürs verbindt, is Ski Arlberg inmiddels het grootste aaneengesloten skigebied van Oostenrijk gaat zijn. Goede reden om komende winter terug te gaan naar Lech. En zeker ook om The White Ring te doen!

We dalen weer af naar Lech
We dalen weer af naar Lech
Water komt in brede stromen naar beneden
Water komt in brede stromen naar beneden
Bijna terug in Lech
Bijna terug in Lech

Op vakantie naar Oostenrijk

Heb jij inmiddels zin gekregen in een vakantie naar Oostenrijk? Dan kunnen deze tips je wellicht helpen om je reis te boeken.

Plan je reis

.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h1{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h1{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h1:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.

Gerelateerde artikelen

Hiken in Europa: de zes mooiste routes

Hiken is een van de leukste dingen die je kunt doen in de bergen. Eén worden met de natuur, de gezonde berglucht diep je longen in laten stromen en je hart sneller laten kloppen van magisch mooie uitzichten: van een paa...

Natuur14.03.2022

Hiken in Europa: de zes mooiste routes

Weekendje Innsbruck: dit wil je doen tijdens een winterse stedentrip

Innsbruck is het hart van Tirol, de meest levendige stad in deze Oostenrijkse regio. Je bent er volledig omsloten door bergtoppen; alleen al de landing op Innsbruck Airport is het waard. Zo'n twintig minuten lang hang je...

Stedentrips29.11.2017

Weekendje Innsbruck: dit wil je doen tijdens een winterse stedentrip

Vorarlberg is een outdoor-paradijs in de zomer, en helemaal voor kids!

Een zomerbestemming waar je kunt zwemmen in prachtige bergmeren, op je blote voeten door de bergen kunt wandelen en iedere dag kunt genieten van buiten zijn. Waar je geniet van rust om je heen, de lucht schoon is en de m...

Zomer14.07.2017

Vorarlberg is een outdoor-paradijs in de zomer, en helemaal voor kids!

gesponsord artikel
Wildkamperen in Montafon, onder een hemel met duizenden sterren

Magic moments under the stars. Dat is wat me werd beloofd voor mijn kampeeravontuur in het Oostenrijkse dal Montafon. Wanneer aan het einde van de middag bijna iedereen de bergen verlaat, keert de rust terug in de natuur...

Natuur06.07.2016

Wildkamperen in Montafon, onder een hemel met duizenden sterren

Verder lezen over Avontuurlijke reizen

Dit zijn de 5 leukste dingen om te doen op Koh Kut

Koh Kut, of Koh Kood, is een waar tropisch paradijs. Het eiland ligt in het oosten van Thailand en is nog niet platgelopen door toeristen. Wij vertellen je wat de 5 leukste dingen zijn om er te doen!

Zomer13.04.2024

Dit zijn de 5 leukste dingen om te doen op Koh Kut

22000 kilometer van Kaapstad naar Madagan: dit is de langste wandelroute ter wereld

Ben je toe aan een nieuwe sportieve uitdaging? Misschien is het lopen van de langste wandelroute ter wereld dan iets voor jou! De langste aaneengesloten wandeling loopt van Kaapstad in Zuid-Afrika naar Madagan in Rusland...

Natuur08.09.2022

22000 kilometer van Kaapstad naar Madagan: dit is de langste wandelroute ter wereld

Iceland Trail: vijf dagen hiken door de spectaculaire IJslandse natuur

IJsland is een spectaculaire natuurbestemming met fjorden, gletsjers en vulkanen. Geen land in Europa heeft zo’n gigantische aantrekkingskracht op avonturiers als IJsland. Je kunt er uren rondrijden zonder iemand tegen...

Natuur06.03.2022

Iceland Trail: vijf dagen hiken door de spectaculaire IJslandse natuur

The Canoe Trip: zeven dagen op avontuur door Zweden in een kano

Wie op zoek is naar ongerepte natuur en rust moet een keer op reis naar Zweden. Zeker in de zomermaanden is Zweden ongelofelijk mooi. Je kunt er wildkamperen, kanoën en hiken in een prachtige en rustige omgeving. Het wa...

Natuur27.02.2022

The Canoe Trip: zeven dagen op avontuur door Zweden in een kano

Dit zijn de 7 mooiste wegen ter wereld

Sommige wegen zijn zo mooi dat ze meer zijn dan een stuk asfalt om van a naar b te komen. Deze 7 wegen zijn de mooiste ter wereld en verdienen het om ontdekt te worden tijdens een roadtrip. Natuurlijk stop je onderweg bi...

Algemeen26.02.2022

Dit zijn de 7 mooiste wegen ter wereld

Het wordt tijd voor een roadtrip!
Ga op ontdekkingsreis: dit is de unieke wandeltocht ‘The Balkan Trail’

Deins je niet terug voor een avontuurlijke reis én heb je zin om relatief onbekende landen te ontdekken? Dan is The Balkan Trail iets voor jou! Maak een 7-daagse wandeltocht door de ongerepte berglandschappen van Albani...

Algemeen19.02.2022

Ga op ontdekkingsreis: dit is de unieke wandeltocht ‘The Balkan Trail’

Dwars door de bergen van Albanië, Montenegro en Kosovo
Reizen buiten Europa eindelijk weer mogelijk: 5 mooie bestemmingen voor een verre reis

Buiten Europa reizen was de afgelopen jaren lastig en naar sommige landen zelfs onmogelijk. Goed nieuws voor iedereen die al twee jaar droomt van een vakantie naar bijvoorbeeld Sri Lanka, Thailand, Canada, Brazilië of Z...

Vliegen17.02.2022

Reizen buiten Europa eindelijk weer mogelijk: 5 mooie bestemmingen voor een verre reis

De 7 mooiste marathons die je in 2022 over de hele wereld kunt lopen

Reizen lijkt in 2022 weer gemakkelijker te worden en steeds meer evenementen gaan door. Zo ziet het ernaar uit dat ook grote marathons weer gelopen gaan worden. Als het jouw droom is om ooit nog eens die 42,195 kilometer...

Ontspanning05.02.2022

De 7 mooiste marathons die je in 2022 over de hele wereld kunt lopen

Verder lezen over Oostenrijk

Lenteskiën in Oostenrijk? Dan moet je in het gezellige Obertauern zijn!

Hét grote voordeel van lenteskiën is de zon. In de lente ervaar je veel meer zonuren, zijn de dagen langer en de temperaturen mild. In hooggelegen gebieden hoef je je over sneeuwkwaliteit geen zorgen te maken. En in het Oostenrijkse Obertauern (in het SalzburgerLand) hoeft dat al helemaal niet, dat is namelijk een van de skigebieden die ieder jaar de meeste sneeuw krijgt. Zin om in het naseizoen nog lekker te skiën - én après-skiën? Dan moet je in het gezellige Obertauern zijn!

Winter27.03.2024

Lenteskiën in Oostenrijk? Dan moet je in het gezellige Obertauern zijn!

Dit zijn de beste tips om te doen in de stad Linz in Oostenrijk

De ligging aan de Donau maakte van Linz in het verleden een strategische handelslocatie, waardoor Linz kon uitgroeien tot een welvarende stad. Het is een bestemming die vooral cultuurliefhebbers zal aanspreken: met tal van theaters, concertzalen, galerijen en festivals is hier altijd wat leuks te doen.

Stedentrips10.03.2024

Dit zijn de beste tips om te doen in de stad Linz in Oostenrijk

Met deze tips maak je van wintersport in het Stubaital een topvakantie!

Super goed bereikbaar, fantastische skimogelijkheden, bijzondere watervallen en magische winterwandelingen: het  Stubaital is een van de topbestemmingen in Oostenrijk. Met perfecte pistes op de Stubaier Gletscher en de gemoedelijkheid van het zeer gezinsvriendelijke Schlick 2000 is het niet alleen aantrekkelijk voor fanatieke skiërs, maar eigenlijk voor iedereen die in de winter naar de bergen gaat. En met deze tips wordt een wintersportvakantie in het Stubaital helemaal een topvakantie!

Winter02.02.2024

Met deze tips maak je van wintersport in het Stubaital een topvakantie!

In het Oostenrijkse Mühlviertel moet je zijn voor een lamawandeling

In de Alpen wordt het op veel verschillende plaatsen gedaan: een lamawandeling. Vaak met kinderen, die dan zelf met het dier aan de hand een ronde mogen wandelen. Al is het zeker ook voor volwassenen een aanrader!

Natuur01.02.2024

In het Oostenrijkse Mühlviertel moet je zijn voor een lamawandeling

Maak een skihuttentocht: het ultieme avontuur voor wintersporters

Skihut; een onderkomen voor wintersporters. Tocht; een activiteit waarbij men naar één of meerdere bestemmingen afreist. Combineer deze twee en je hebt in mijn ogen de ultieme ervaring voor iedere wintersporter: ofwel een skihuttentocht. Maar wat houdt dat nou in zo’n skihuttentocht?

Winter23.01.2024

Maak een skihuttentocht: het ultieme avontuur voor wintersporters

Op en top gezinsvriendelijkheid in het Salzburger Saalachtal

Winter09.01.2024

Op en top gezinsvriendelijkheid in het Salzburger Saalachtal

Dit zijn de 11 mooiste plekken in Oostenrijk in de zomer

Heb je zin om de zomer in Oostenrijk door te brengen en wil je weten wat bijzondere plekken zijn die je niet mag missen? Ik heb ze voor je onder elkaar gezet. Dit zijn de 11 mooiste plekken in Oostenrijk in de zomer.

Algemeen24.12.2023

Dit zijn de 11 mooiste plekken in Oostenrijk in de zomer

Vijf hele goede redenen voor een weekend skiën in Grossarl

Op een uur rijden van de stad Salzburg ligt het dorp Grossarl. In de winter is het een idyllische bestemming in een sfeervol dal, omgeven door mooie Alpentoppen. Natuurlijk kan er in Grossarl dan ook geskied worden. Sterker nog: dat is dé reden om hier in de winter naartoe te gaan. Ik bracht een weekend door in dit fijne dorp in het SalzburgerLand in Oostenrijk en kan dat iedereen aanraden. Dit zijn vijf hele goede redenen voor een weekend skiën in Grossarl!

Winter21.12.2023

Vijf hele goede redenen voor een weekend skiën in Grossarl

Verder lezen over Wandelroutes

Dit zijn de 5 mooiste wandelroutes van de Benelux in 2024

Wandelen is een ideale manier om in beweging te blijven. Dit zijn de 5 mooiste wandelroutes van de Benelux in 2024. We weten zeker dat er ook voor jou nog heel veel mooie natuur te ontdekken valt!

Natuur07.04.2024

Dit zijn de 5 mooiste wandelroutes van de Benelux in 2024

Zo mooi is hike van Pico do Arieiro naar Pico Ruivo op Madeira

De beroemdste hike op Madeira is de wandeling van Pico do Arieiro naar Pico Ruivo. Deze route staat bekend als de PR1 Vereda do Arieiro. Je hebt er misschien weleens beelden van gezien. Een deel van de route loopt via een smalle trap over een bergkam. Bij zonsopkomst is dat een spectaculaire plek die beelden oplevert waar je kippenvel van krijgt. Kijk zelf maar.

Natuur30.12.2023

Zo mooi is hike van Pico do Arieiro naar Pico Ruivo op Madeira

Val Gardena is een paradijs voor wandelaars: de mooiste hikes

De spectaculaire bergen van de Dolomieten bij Val Gardena in het Italiaanse Zuid-Tirol zijn niet alleen geliefd bij wintersportliefhebbers. Want naast dat je hier fantastisch kunt skiën en snowboarden, heeft het ook in...

Natuur17.11.2023

Val Gardena is een paradijs voor wandelaars: de mooiste hikes

zo mooi zijn de Dolomieten in de herfst
Hoe kies je de juiste wandelsokken voor verschillende weersomstandigheden?

Gaat je hart sneller kloppen van een stevige wandeling? Bijvoorbeeld in een natuurgebied in eigen land of tijdens een wandelvakantie in het buitenland? Op het moment dat je wat vaker je wandelschoenen aantrekt, is het me...

Algemeen03.09.2023

Hoe kies je de juiste wandelsokken voor verschillende weersomstandigheden?

Skywalk Willingen, een doorzichtige hangbrug van 700 meter: wie durft?

Het Duitse Sauerland was tientallen jaren vooral een plek waar je in de winter, op nog geen vier uur rijden van Utrecht, heerlijk kon skiën op pistes die tussen de 400 en 800 meter boven NAP liggen. Helaas voelt ook die...

Algemeen18.07.2023

Skywalk Willingen, een doorzichtige hangbrug van 700 meter: wie durft?

alleen voor daredevils zonder hoogtevrees
Hiken en fietsen in Ischgl: dit zijn de mooiste routes

Er zijn weinig plekken waar je beter tot rust komt dan in de bergen. Met hoge Alpentoppen om je heen gaat ontspannen haast vanzelf. Daarvoor hoef je alleen maar naar een mooi berglandschap te kijken en frisse berglucht i...

Natuur07.07.2023

Hiken en fietsen in Ischgl: dit zijn de mooiste routes

Zo mooi is een winterwandeling door de Hoge Venen in België

De Hoge Venen is een van de mooiste natuurgebieden van Wallonië in België. Het hele jaar door kun je hier prachtige wandelingen maken. Maar het allermooist is dat als er net verse sneeuw gevallen is. Dan verandert de H...

Winter26.01.2023

Zo mooi is een winterwandeling door de Hoge Venen in België

El Caminito del Rey: de gevaarlijkste wandelroute ter wereld

Wat zou jij doen als je gevraagd wordt om één van de gevaarlijkste wandelroutes ter wereld te lopen en deze vast te leggen met een 360° camera? Ik hoefde niet lang te twijfelen, want de Caminito del Rey wandelroute (o...

Natuur02.01.2023

El Caminito del Rey: de gevaarlijkste wandelroute ter wereld

Vastgelegd met een 360° camera