Natuur14.03.2022

Hiken in Europa: de zes mooiste routes


Hiken is een van de leukste dingen die je kunt doen in de bergen. Eén worden met de natuur, de gezonde berglucht diep je longen in laten stromen en je hart sneller laten kloppen van magisch mooie uitzichten: van een paar uur hiken krijg je een gigantische energie-boost. En om mooie hikes te maken hoef je echt niet ver te reizen. Wil je hiken in Europa? Dit zijn de zes allermooiste routes!

Het beste seizoen om te wandelen

Wandelen in de bergen kan natuurlijk niet het hele jaar door. Pas als de sneeuw voor het grootste deel gesmolten is, komen er weer groene wandelpaden tevoorschijn. Voor de meeste van deze hikes geldt dat je ze het beste in de zomermaanden kunt maken: vanaf begin juni tot eind september.

1. Tour du Mont Blanc

De Mont Blanc, op de grens van Frankrijk en Italië, is de hoogste berg van Europa (we rekenen de Russische Elbroes niet mee). Het is de berg die iedereen betovert. De hike Tour du Mont Blanc neemt je mee rondom de indrukwekkende berg met de eeuwige witte top. Het is een zeer intensieve hike van maar liefst 170 kilometer. De meeste mensen doen daar 7 tot 11 dagen over, afhankelijk van hoe fit je bent. Het legendarische bergdorp Chamonix is de beste plek om aan deze waanzinnig mooie en bijzondere wandeling te beginnen.

De beste tijd om deze hike te maken is in de maanden juli en augustus. Je wandelt door Frankrijk, Zwitserland en Italië als je de hele Tour du Mont Blanc wil doen, maar je kunt ook op verschillende punten in- en uitstappen. Slaap je onderweg in een van de berghutten die je tegenkomt, dan hoef je niet zoveel bagage mee te nemen en kun je vooral genieten onderweg. Deze klassieker wil je een keer doen en daar wil je met volle teugen van kunnen genieten.

▸ Boek de complete Tour du Mont Blanc via Book a Trekking

De Mont Blanc: de berg die iedereen betovert
De Mont Blanc: de berg die iedereen betovert

2. The Green Ring – Lech, Oostenrijk

Deze schitterende hike maak je in en rondom het Oostenrijkse bergdorp Lech in de deelstaat Vorarlberg: the Green Ring. Het is de zomerse variant van the White Ring, een mooie route die je in de winter op je ski’s kunt doen. Van begin juni tot eind september zijn de paden van the Green Ring goed begaanbaar.

De wandelroute Green Ring is verdeeld over drie dagen waarbij je in totaal 28,5 kilometer zult afleggen via Zürs en Zug naar Lech. Goed om te weten: tijdens het maken van deze hike zul je iets meer hoogtemeters dalen dan klimmen, maar nog steeds kom je pittige delen tegen langs de route.

Je kunt ervoor kunt kiezen om de nacht in een bivak hoog op de berg door te brengen (voor wat extra avontuur!). Hiken door het skigebied van Lech, Zürs en Zug is ongelofelijk mooi. Je komt langs bergmeren die gevuld worden door smeltende sneeuw, bergmarmotten springen om je heen en waarschijnlijk ga je helemaal niemand tegen komen!

▸ Meer info over the Green Ring vind je via het VVV van Lech-Zürs

The Green Ring is Oostenrijk magisch mooi
The Green Ring is Oostenrijk magisch mooi

3. El Caminito del Rey – Andalusië, Spanje

Ooit stond dit wandelpad in de boeken als de gevaarlijkste hike ter wereld, maar gelukkig is dat al een tijdje niet meer zo. El Caminito del Rey (het Koningspad) in het Spaanse Andalusië is een van de mooiste hikes die je in Europa kunt maken. Hiken in de omgeving van de El Chorro-kloof is adembenemend mooi. Je komt langs turquoise blauwe meren, hoge bergen en kliffen en rondom je heen vliegen roofvogels. Dit is hiken zoals het bedoeld is. Deze hike is overigens nog steeds niet helemaal zonder gevaar en je moet sowieso een helm dragen en je goed vasthouden.

Het is niet zozeer een hele lange hike, maar wel een bijzondere. De complete route van El Caminito del Rey is 7,7 kilometer en bestaat uit drie delen. Via een aanlooproute wandel je naar het echte Koningspad, dat 3,8 kilometer lang is. Samen met de uitlooproute doe je hier ongeveer 2 tot 3 uur over. Het hangt een beetje af van hoeveel foto’s je wil maken onderweg en hoe vaak je stopt om van het waanzinnige uitzicht te genieten. Waarschijnlijk heel vaak.

▸ Boek voor vertrek online een toegangskaartje voor El Caminito del Rey via Get Your Guide

Hiken door de El Chorro-kloof: Caminito del Rey
Hiken door de El Chorro-kloof: Caminito del Rey

4. Kungsleden – Abisko, Zweden

Kungsleden is het Koningspad van Zweden. Het is een wandelpad door Lapland, het noorden van Zweden, van Abisko naar Hemavan. Een route van ongeveer 440 kilometer lang die je natuurlijk lang niet helemaal gaat doen. Een deel van deze route wandelen is absoluut een aanrader: de route Abisko – Nikkaluokta is vaak favoriet.

Gezien de weersomstandigheden kun je alleen van juni tot september deze hike maken, waarbij het met name in juli redelijk druk is op de route. Kungsleden is namelijk de meest populaire hike van Zweden en dat heeft een reden. In de zomermaanden is het hier namelijk bijna 24 uur licht. Tijdens de midzomernacht gaat de zon helemaal niet meer onder.

Stel je eens voor dat je dan aan het hiken bent door het magische mooie landschap van Zweeds Lapland. Je kunt tijdens het wandelen van Kungsleden overnachten in een luxe berghut (een fjällstation), maar mooier nog is wildkamperen onder de heldere hemel, dat mag in Zweden overal.

▸ Bestel online de complete Wandelgids Trekking The Kungsleden

Kungsleden is het Koningspad van Zweden en dit is wat je onderweg ziet!
Kungsleden is het Koningspad van Zweden en dit is wat je onderweg ziet!

5. Wicklow Way – Wicklow, Ierand

Wicklow Way is de beroemdste hike van Ierland, die je meeneemt door de Wicklow Mountains. Deze wandelroute is dé klassieker van Ierland, een route van ongeveer 130 kilometer. Deze begint in Clonegal en loopt tot net iets ten zuiden van Dublin. Hoge bergtoppen ga je onderweg niet zien, maar je geniet vooral in van een groen, glooiend, bosrijk en bergachtig heidelandschap.

Dat hiken lans de Wicklow Way lijkt misschien wat saai, maar dat is het absoluut niet. En ook al heb je hier geen drieduizenders om je heen, zoals tijdens de Tour du Mont Blanc, je komt hier langs Keltische ruïnes, watervallen en historische Ierse dorpjes. Het is niet voor niets de populairste hike van Ierland.

▸ De mooiste hikes in Ierland boek je via Book a Trekking

Deze Ierse heuvel zie je tijdens de Wicklow WayFoto: twista87 - fotolia
Deze Ierse heuvel zie je tijdens de Wicklow WayFoto: twista87 - fotolia

6. Drei Zinnen – Italië

De mooiste hike die je in de Italiaanse Dolomieten kunt doen is de ronde rondom de Drei Zinnen. Deze drie unieke bergtoppen vormen samen hét icoon van de Dolomieten. De ronde die je er omheen kunt maken is dan ook echt een hike voor op je bucketlist.

De Drei Zinnen is ook een hele toegankelijke wandelroute. Ga je voor de klassieke rondwandeling – die begint en eindigt bij de Auronzohütte – dan heb je zo’n 10 kilometer afgelegd. Je kunt hiken in de Dolomiete uitdagender maken door een extra lus te maken of door omhoog te klimmen en/of naar het dal te lopen.

Het bijzondere aan hiken in de Dolomieten zijn de uitzichten onderweg: ze zijn haast onbeschrijflijk mooi. Tijdens het wandelen van de Drei Zinnen kijk je op ieder moment vanaf een andere hoek naar die drie imposante rotspieken: een uitzicht dat je nog lang zal bijblijven.

▸ Een complete wandelvakantie in de Dolomieten boek je het beste via TUI

Het mooiste uitzicht op de Drei Zinnen, vanuit een geheime grot aan de noordzijde
Het mooiste uitzicht op de Drei Zinnen, vanuit een geheime grot aan de noordzijde

Ook hiken in Europa

Heb jij zin om deze mooie hikes in Europa te maken? Dan kunnen deze tips je wellicht helpen om je reis te boeken.

Plan je reis

  • Alle spullen om te hiken koop je online via Bol.com.
  • Een goede uitrusting om te hiken vind je ook bij Kampeerwereld.nl.
  • Bergvakanties - zoals huttentochten - boek je via Bergsportreizen.nl.
  • Of bekijk alle wandelvakanties van SNP Natuurreizen. Zij zijn gespecialiseerd in actieve vakanties in de bergen.
.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h1{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h1{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h1:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.

Verder lezen over Europa

De 20 beste steden in Europa voor een workation

Een workation is pas echt geslaagd als je dat doet op een plek waar je goed kunt werken en waar de omgeving je inspireert. Je denkt wellicht meteen aan Bali - het walhalla voor workationers - maar veel dichterbij zijn er ook goede plekken te vinden die het beste van twee werelden combineren.

Stedentrips09.04.2024

De 20 beste steden in Europa voor een workation

Waar is het warm in Europa in mei? 10 zonzekere bestemmingen

Ben je op zoek naar een zonzekere bestemming voor de maand mei? Wil je warmte, maar wil je ook niet te ver weg, het liefst een vakantie in Europa? Dan zijn dit de tien beste zonbestemmingen voor jou! Hier is het warm in...

Zomer04.01.2024

Waar is het warm in Europa in mei? 10 zonzekere bestemmingen

Acht keer: de mooiste natuur in Europa!

Europa barst van de mooie natuur. Daarvoor hoef je helemaal niet ver weg, het is dichtbij dan je denkt. Hoge bergtoppen met eeuwig ijs, spuitende geisers en magische krijtrotsen. Europa heeft zoveel mooie natuurgebieden....

Natuur14.11.2023

Acht keer: de mooiste natuur in Europa!

De perfecte roadtrip door Europa: dit zijn de acht mooiste stops

Nieuwsgierigheid brengt ons de hele wereld over en hoe verder weg, hoe beter lijken we soms te denken. Vergeet niet dat 'ons eigen' Europa is juist een van de meest fascinerende werelddelen op aarde is. Deze roadtrip va...

Zomer09.05.2023

De perfecte roadtrip door Europa: dit zijn de acht mooiste stops

Dit zijn de 9 mooiste steden van Europa

De mooiste steden van Europa op een rij! Europa heeft zoveel mooie steden die zich perfect lenen voor een stedentrip. Een weekend weg, een nieuwe stad ontdekken en uitgebreid de tijd nemen om lekker te eten en te drinken...

Stedentrips18.04.2023

Dit zijn de 9 mooiste steden van Europa

de beste ideeën voor stedentrips
Dit is waarom je een keer een verrassingsreis zou moeten maken

Voorpret is zo ongeveer de helft van de vakantiepret, maar soms valt het helemaal niet mee om de juiste vakantiebestemming te kiezen. Voor een stedentrip bijvoorbeeld. Er zijn alleen al in Europa zoveel leuke steden te v...

Stedentrips28.03.2023

Dit is waarom je een keer een verrassingsreis zou moeten maken

Wat kost een rondreis door Europa?

Een rondreis door Europa is een ervaring voor het leven, iets dat je nooit meer vergeet. Maar wat kost een roadtrip door Europa eigenlijk? Je vraagt je misschien af waar je qua kosten ongeveer rekening mee moet houden al...

Algemeen16.08.2022

Wat kost een rondreis door Europa?

De bucketlist voor Europa: 15 plekken die je gezien móet hebben

Pas wanneer je veel van de wereld hebt gezien, kom je erachter hoe bijzonder Europa eigenlijk is. De geschiedenis van veel Europese landen gaat zover terug dat dit continent bol staat van cultuur en historie. Om over nat...

Algemeen25.07.2022

De bucketlist voor Europa: 15 plekken die je gezien móet hebben

Verder lezen over Wandelroutes

Dit zijn de 5 mooiste wandelroutes van de Benelux in 2024

Wandelen is een ideale manier om in beweging te blijven. Dit zijn de 5 mooiste wandelroutes van de Benelux in 2024. We weten zeker dat er ook voor jou nog heel veel mooie natuur te ontdekken valt!

Natuur07.04.2024

Dit zijn de 5 mooiste wandelroutes van de Benelux in 2024

Zo mooi is hike van Pico do Arieiro naar Pico Ruivo op Madeira

De beroemdste hike op Madeira is de wandeling van Pico do Arieiro naar Pico Ruivo. Deze route staat bekend als de PR1 Vereda do Arieiro. Je hebt er misschien weleens beelden van gezien. Een deel van de route loopt via een smalle trap over een bergkam. Bij zonsopkomst is dat een spectaculaire plek die beelden oplevert waar je kippenvel van krijgt. Kijk zelf maar.

Natuur30.12.2023

Zo mooi is hike van Pico do Arieiro naar Pico Ruivo op Madeira

Val Gardena is een paradijs voor wandelaars: de mooiste hikes

De spectaculaire bergen van de Dolomieten bij Val Gardena in het Italiaanse Zuid-Tirol zijn niet alleen geliefd bij wintersportliefhebbers. Want naast dat je hier fantastisch kunt skiën en snowboarden, heeft het ook in...

Natuur17.11.2023

Val Gardena is een paradijs voor wandelaars: de mooiste hikes

zo mooi zijn de Dolomieten in de herfst
Hoe kies je de juiste wandelsokken voor verschillende weersomstandigheden?

Gaat je hart sneller kloppen van een stevige wandeling? Bijvoorbeeld in een natuurgebied in eigen land of tijdens een wandelvakantie in het buitenland? Op het moment dat je wat vaker je wandelschoenen aantrekt, is het me...

Algemeen03.09.2023

Hoe kies je de juiste wandelsokken voor verschillende weersomstandigheden?

Skywalk Willingen, een doorzichtige hangbrug van 700 meter: wie durft?

Het Duitse Sauerland was tientallen jaren vooral een plek waar je in de winter, op nog geen vier uur rijden van Utrecht, heerlijk kon skiën op pistes die tussen de 400 en 800 meter boven NAP liggen. Helaas voelt ook die...

Algemeen18.07.2023

Skywalk Willingen, een doorzichtige hangbrug van 700 meter: wie durft?

alleen voor daredevils zonder hoogtevrees
Hiken en fietsen in Ischgl: dit zijn de mooiste routes

Er zijn weinig plekken waar je beter tot rust komt dan in de bergen. Met hoge Alpentoppen om je heen gaat ontspannen haast vanzelf. Daarvoor hoef je alleen maar naar een mooi berglandschap te kijken en frisse berglucht i...

Natuur07.07.2023

Hiken en fietsen in Ischgl: dit zijn de mooiste routes

Zo mooi is een winterwandeling door de Hoge Venen in België

De Hoge Venen is een van de mooiste natuurgebieden van Wallonië in België. Het hele jaar door kun je hier prachtige wandelingen maken. Maar het allermooist is dat als er net verse sneeuw gevallen is. Dan verandert de H...

Winter26.01.2023

Zo mooi is een winterwandeling door de Hoge Venen in België

El Caminito del Rey: de gevaarlijkste wandelroute ter wereld

Wat zou jij doen als je gevraagd wordt om één van de gevaarlijkste wandelroutes ter wereld te lopen en deze vast te leggen met een 360° camera? Ik hoefde niet lang te twijfelen, want de Caminito del Rey wandelroute (o...

Natuur02.01.2023

El Caminito del Rey: de gevaarlijkste wandelroute ter wereld

Vastgelegd met een 360° camera