Tips voor een geslaagd verblijf in de Vogezen

Tips voor een geslaagd verblijf in de Vogezen

glamping ● wandelen ● fietsen

Vorig artikel Volgend artikel

De Franse streek Vogezen (les Vosges) ligt op amper 600 kilometer rijden van Nederland en is daardoor een populaire bestemming geworden voor een korte vakantie. En ook voor veel kampeerders, het is namelijk een streek die geliefd is bij wandelaars en fietsers die graag de uitdaging aangaan met de vele 'ballons' in het gebied. Het is bij uitstek daarbij geschikt voor een actieve vakantie.

De groene bergen met z'n schitterende vergezichten, de vele bergmeren en de ongekend uitgestrekte bossen zorgen ervoor dat je snel de drukte om je heen doet vergeten. De Vogezen is ook de streek met een heerlijke keuken. De witte wijnen uit de Elzas die er worden geschonken zijn al even populair. Genoeg reden voor een bezoek aan dit mooie departement in Frankrijk: dit zijn de leukste tips om te doen en zien in de Vogezen!

Tip: via TUI kun je voordelige vakanties naar de Vogezen boeken!

Over de Vogezen in Frankrijk

De Vogezen zijn een middelhoge bergketen in Frankrijk. Je vindt ze in het noordoosten tegen de grens met Zwitserland aan. De Vogezen in Frankrijk zijn voor Nederlanders een relatief goed bereikbaar gebergte. Zeker voor wie in Frankrijk de bergen in wil is dit het dichtst bijzijnde berggebied. In de zomer kun je er prachtig wandelen en fietsen en in de winter kan er zelfs geskied worden. De Vogezen worden in drieën verdeeld: de Grote Vogezen, de Centrale Vogezen en de Lagere Vogezen. Het is een prachtige vakantieregio vol bijzondere uitzichten, gezellige dorpen en leuke dingen om te doen!

Hoteltip: Guest House Le Prieuré in Aydoilles is heel bijzonder om te verblijven, echt een aanrader!

Thann_vogezen
Thann, goed gelegen vertrekpunt voor iedereen die de Vogezen wil gaan verkennen

De mooiste plekken in de Vogezen

Deze prachtige regio barst van de mooie plekken. We zetten er een aantal onder elkaar, zodat je niets hoeft te missen als je hier op vakantie bent!

  • Een legendarische wandelroute is Sentier des Roches. Het is een vrij uitdagende route die sportievelingen met veel plezier zullen doen. De uitzichten onderweg zijn schitterend.
  • De Grand Ballon is de beroemdste plek, die mag je echt niet missen. Het is de hoogste berg, waar bovenop een enorme witte ballon te vinden is. Je hebt er mooi uitzicht over de omgeving.
  • Lac de Longemer is een mooi bergmeer waar je 's zomers een fijne duik kunt nemen. En ook Lac Vert is beeldschoon op een zonnige dag.

Niet zozeer mooi, maar wel heel indrukwekkend is de het gedenkmonument en de militaire begraafplaats Hartmannswillerkopf. Een bijzondere, historische plek met een mooi uitzicht op de omgeving. Zeker ook hier even stoppen!

Kamperen in de Vogezen?

Een aanrader is Huttopia Camping Wattwiller in het gelijknamige dorpje. Omgeven door veel groen is dit een fijne, rustige plek om van hieruit de Vogezen te ontdekken.

Col du Grand Ballon

De Col du Grand Ballon is met 1.424 de hoogste berg van de Vogezen (Les Vosges). Vaak worden de Vogezen in één naam genoemd met de Elzas, maar eigenlijk is de Vogezen het gebergte en de Elzas de streek. De Vogezen strekken zich namelijk uit over de departementen Elzas, Lotharingen en Franche-Comté, allen in het noordoosten van Frankrijk.

Tip: In 2021 maakten we ook een waanzinnige roadtrip door de Alpen, onder andere door de Vogezen. Hier lees je alles over deze reis.

Het is ook het gebied van de wereldberoemde wijnen als de Pinot Gris, Pinot Noir, Gewürztraminer, Sylvaner en de Riesling. De cols of ballons zoals ze de bergen hier noemen zijn een soort middengebergte en bieden ongekende mogelijkheden om er heerlijk te fietsen en prachtige wandelingen te maken. En hoewel de Col de Grand Ballon geen reputatie heeft als scherprechter in een Tour de France-etappe, vraagt de klim vanuit het dorpje Thann wel degelijk om een goede conditie. De klim van veertien kilometer is op sommige stukken stijl genoeg om uit de pedalen te komen.

De Col du Grand Ballon eindigt via de doorgaande weg op 1.325 meter. Via een trail kun je te voet naar het 100 meter hoger gelegen radarstation dat er futuristisch uit ziet. Op de top van Grand Ballon bij het radarstation heb je een prachtig uitzicht en kun je bij helder weer zelfs de Mont Blanc zien. Het monument - wat een tiental meters lager staat - herinnert aan de 'Blauwe Duivels' een bataljon Vogezen-jagers dat de Grand Ballon tijdens de Eerste Wereldoorlog in Franse handen wist te houden. Verder vind je onder de top een paar restaurants die naar het lijkt populair zijn bij motorrijders die hier genieten van de prachtige hoog gelegen wegen.

Col du Grand Ballon_vogezenjagers
Bovenop de Grand Ballon staat een standbeeld voor de fameuze Vogezenjagers
Col du Grand Ballon_weerstation
Op het hoogste punt (1424m) vind je een futuristisch ogend weerstation
Col du Grand Ballon_trail
Aanrader voor bergwandelaars zijn de mooie trails op en rond de Grand Ballon
Peugeot_5008_Vogezen_18
Onze reisauto tijdens het verblijf in de Vogezen, een Peugeot 5008 op de top van Grand Ballon

Mooie route om te rijden in de Vogezen: Route des Crêtes

De Route des Crêtes (88 kilometer) verbindt alle bergtoppen van noord naar zuid in de Vogezen en is een aanrader om zeker eens te rijden. En hoewel de deze route populair is bij automobilisten en motorrijders vanwege de prachtige vergezichten is het zeker ook een aanrader als je sportief bent om hem te gaan fietsen. Eenmaal bovenop is het klimmen en dalen via goed geasfalteerde en veelal brede wegen.

Het is zo’n route die als je hem hebt gereden je eigenlijk nog wel een keertje over wil doen. De Route des Crêtes ligt tussen de Col du Bonhomme in het noorden en Cernay in het zuiden. Onderweg passeer je o.a. de Col du Bonhomme (949 meter), de Col de la Schlucht (1.139 meter), Le Hohneck (1.363 meter), Le Markstein (1.135 meter) en de al eerdergenoemde Col du Grand Ballon.

De wegen gaan over de toppen van de ballons zonder duizelingwekkende afgronden en bieden na vrijwel iedere bocht een prachtig uitzicht. Dit deel van de Vogezen mag er in alle opzichten wezen. De natuur is er prachtig, het is er schoon, zeker geen verlaten gebied en de gezellige restaurantjes op de route waar prachtige wijnen worden geschonken bij de traditionele gerechten in de Elzas zullen veel mensen aanspreken.

De Route des Crêtes
Genieten van de prachtige wegen tijdens e Route des Crêtes
De Route des Crêtes_markstein
Le Markstein, een van de cols "ballons' op de route
route_des_cretes_vogezen
In de winter skigebied, zomers groene alpenweide

Cité de l'Automobile: ’s werelds grootse automuseum

De Vogezen zijn ook de thuisbasis van PSA, een van de grootste automerken ter wereld, beter bekend als Peugeot, Citroen en DS. Met mega-fabrieken in Mulhouse en Sochaux is dit ook het gebied waar je als autoliefhebber zomaar gecamoufleerde nieuwe modellen kunt tegenkomen. In Mulhouse, hoofdstad van het zuiden van de Elzas, staat Cité de l'Automobile, een van de bekendste automusea ter wereld (volgens het Frans Verkeersbureau zelfs het grootste) met zeker de grootste verzameling Bugatti’s (217 modellen). Het interactieve museum is niet alleen om rond te kijken maar biedt ook voldoende interactie voor jong en oud.

Wie is uitgekeken op al die bijzondere vierwielers moet zeker nog even het historische centrum van de stad Mulhouse gaan bezoeken. Het centrum is afgesloten voor verkeer zodat je heerlijk ongestoord kunt gaan genieten van een koel Elzas-wijntje op een van de gezellige terrasjes in de buurt van de Place de la Réunion met de kleurrijke gevels. Naast het fraaie automuseum vind je in de stad ook nog het spoormuseum en het museum van stofbedrukking. In het zuidelijker gelegen Sochaux vind je ook nog eens L’Aventure Peugeot, het historisch museum van het automerk Peugeot.

automuseum_mulhouse_bugatti_1
Cité de l'Automobile’s werelds grootse automuseum in Mulhouse
automuseum_mulhouse_bugatti_4
Met tevens de grootste verzameling Bugatti's ter wereld
automuseum_mulhouse_bugatti_La_Royale
En natuurlijk de wereldberoemde La Royale (waarde 7 miljoen euro)

Camping du Mettey: kamperen, maar dan totaal anders

Wie houdt van glamping, boomhutten of bijzondere plekken om te kamperen komt volledig aan z’n trekken bij Camping du Mettey in Vagney in de Vogezen. Dit is een gezellige 'groene' terrassen camping met respect voor de natuur. Kampeerders met een eigen caravan of tent kunnen terecht op ruime plaatsen met voldoende afbakening. Maar de magic zit niet in je eigen tent of caravan of camper. Het echte overnachten gebeurt op plekjes deels verscholen in het bos. Hier vindt je cabanas van een andere orde.

De houten boomwoningen voorzien van een natuurvriendelijke isolatie zien eruit als grote op hoge poten staande woningen. Vanbinnen voorzien van bedden met voldoende comfort. We noemen het glamping, al geven deze woningen je niet een kampeergevoel. Daarvoor moet je nog wat dieper het bos in. Tenten die in de lucht zweven tussen bomen, omgebouwde wijnvaten, een soort sputnik waarvan je afvraagt wanneer hij wordt gelanceerd in de ruimte, opblaastenten en houten woningen gemaakt met veel gevoel voor creativiteit. Het moet een totaal andere sensatie zijn om hierin te slapen. Wie kinderen heeft kan hier z’n lol op want dit soort locaties om te overnachten zijn op z’n zacht gezegd vernieuwend.

De camping en de omgeving zijn geschikt voor iedereen. Je vindt er een speeltuin naast een een ecologisch buitenzwembad en een peuterbad. Voor de kinderen is er in het hoogseizoen een animatieprogramma. Verder is er gratis internet beschikbaar voor iedereen die nog niet gratis kan roamen. Verder zeggen de foto’s waarschijnlijk genoeg. Dit noemen we terecht een aanrader.

Camping_Mettey_4
Groen kamperen op Camping du Mettey in Vagney in de Vogezen
Camping_Mettey_1
Camping Mettey met z'n bijzondere cabanas
Camping_Mettey_2
Kamperen in een Sputnik in Vagney, bring us home Scotty
Camping_Mettey_3
Kamperen in oude wijnvaten
Camping_Mettey_5
Kamperen in een hangende tent

Leuke hotels in de Vogezen

Voor wie geen zin heeft om te kamperen bieden de Vogezen voldoende alternatieve mogelijkheden met veelal goed betaalbare hotels waar je met de nodige luxe kunt overnachten. Veel van deze hotels hebben tevens een restaurant. Tijdens onze vijfdaagse tour door de Vogezen hebben we overnacht in onderstaande hotels.

Hotel du Parc - Thann

Dit hotel heeft de toepasselijke naam Hotel du Parc. Die lijkt helemaal te kloppen, want voor het hotel ligt een prachtig klein parkje waar bij zonnig weer - en dat is hier dikwijls en regelmatig in de zomer - ’s avonds kan worden gedineerd. Het hotel maakt een klassieke en rustige indruk en dat is het er ook. Het is een van die plekjes waar je makkelijk overheen zou kunnen lezen maar als je er in werkelijkheid bent je wordt verrast door de rust en prettige atmosfeer. Hotel du Parc heeft naast een aantal standaardkamers ook kamers met een ruim balkon en die zijn zeker een aanrader als je Thann gebruikt als uitvalsbasis voor een weekje (of langer) in de Vogezen. Wie wil zwemmen kan een baantje trekken in het zwembad en opdrogen op een van de vele ligbedden.

Het hotel ligt net buiten het stadscentrum en heeft de beschikking over eigen (gratis) parkeerplaatsen. Verder beschikt het hotel over een snelle WiFi-verbinding. De kamers zijn er ruim en klassiek ingericht wat wel past bij de architectuur van het Hotel. ’s Avonds is het er heerlijk: je hebt de keuze om zelf je menu samen te stellen maar ons advies is je gewoon te laten verassen door de keuken. Met vriendelijke prijzen en prima wijn die met veel Frans chauvinisme wordt gepresenteerd moet je ze haast wel lekker vinden. Het hotel is zeker een aanrader en ligt op een centrale plek voor als je de Vogezen wilt gaan ontdekken en op een steenworp afstand van de klim naar de Col du Grand Ballon.

Hotel du Parc tuin Thann
De fraaie tuin voor Hotel du Parc in Thann
Hotel_du_Parc_vogezen
De bijna verborgen ingang van hotel

Auberge du Cheval Blanc: surprise in Westhalten

Westhalten (klinkt heel erg Duits maar is toch echt Frankrijk) is misschien nIet direct een plekje wat als eerste bij je op gaat komen als je op zoek gaat naar de verborgen pareltjes in de Vogezen. Maar Auberge du Cheval Blanc is dat zeker wel en ligt net buiten het dorp wat je overigens alleen gaat vinden met behulp van je navigatie. Aan de buitenkant moet je goed opletten want je rijdt er met het grootste gemak voorbij. Eenmaal binnen blijkt het wel degelijk een groot complex te zijn met een aaneenschakeling van verschillende stijlen van huizen. De kamers zijn er prima en met een balkon is iedereen blij, WiFi werkt er overal maar de magic zit hier niet in de locatie maar in de Franse keuken.

Deze wordt gerund door Gilbert Koehler die samen met zijn vrouw Raymonde het Restaurant Koehler runt. Steeds vaker zie je dat gerechten een soort artwork moeten zijn om goed te kunnen scoren in de media maar het gaat uiteindelijk om de smaaksensatie en die ligt bij de familie Koehler op een hoog niveau. Je maakt de keuken altijd blij als je zegt kom maar door en verras ons maar en dat raden we zeker aan hier te doen. Het resultaat is een aaneenschakeling van heerlijke gerechten waarbij tevens een aantal Elzas-wijnen worden geserveerd. Het is genieten voor liefhebbers van de Franse keuken en ook als wijnliefhebber kun je hier je hart ophalen.

Auberge du Cheval Blanc Westhalten
Auberge du Cheval Blanc in Westhalten
Auberge du Cheval Blanc Westhalten_2
Genieten van de Franse keuken bij Auberge du Cheval Blanc

Hotel L’Etang du Moulin in Bonnétage

Hotel L’Etang du Moulin ligt op 920 meter hoogte in Bonnétage in het departement Doubs, een uurtje rijden van Sochaux en op 85 kilometer van het meer van Genève (dus niet ver van de Zwitserse grens). Het is ook weer zo’n plek waar je misschien niet snel van plan bent je vakantie door te brengen, tenzij je wilt genieten van de rust, wilt genieten van wat koeien die er lol in hebben hun koebel te laten klinken of om eindeloos te wandelen. Het dorpje ligt op ruim 900 meter hoogte. Door de groene wereld om je heen, de schone lucht (industrie is hier niet te ontdekken) en de relatieve stilte is het wel een plekje om even te onthaasten. Wie er wil wil komen moet wel wat listiger zijn dan alleen Bonnétage in te voeren in zijn navigatiesysteem. Beter is om te kiezen voor de naam van het meer, L’Etang du Moulin want het hotel ligt een kleine vier kilometer buiten de kleine dorpskern.

Het 20 hectare grote meer (Etang du Moulin) is een bekende plek voor vissers. Hier zwemmen niet alleen wat kleine vissen. In het meer wordt vooral op karpers gevist die hier forse afmetingen kunnen hebben. Verder vind je er meervallen en steuren. Van die laatste soort is er hier zelfs een exemplaar van bijna 70 kilo gevangen. Voor de kenners, je mag hier met vier hengels vissen.

Naast een restaurant en een brasserie - beiden hebben een eigen kaart - beschikt het hotel tevens over een Spa waar je gratis gebruik van kunt maken of je dagelijkse workout even meepakken in de fitnessruimte. Het hotel beschikt over modern en luxe ingerichte kamers en staat bekend om haar gastronomie. Parkeerruimte is er in overvloed. WiFi is gratis maar verwacht niet dat de snelheid toereikend is om Netflix op je kamer te kunnen kijken. Door de ligging zijn in de weekends het restaurant en de brasserie ook populair bij de lokale bevolking.

Hotel L’Etang du Moulin in Bonnetage
Hotel L’Etang du Moulin in Bonnetage

Vakantie naar de Vogezen

Heb je nu ook zin gekregen om de Vogezen op vakantie te gaan? Dan kunnen deze tips je wellicht nog wat verder op weg helpen.

  • De mooiste vakantiehuizen in de Vogezen boek je via Natuurhuisje.nl.
  • Ga je liever kamperen in de Vogezen, dan vind je de mooiste campings via Vacanceselect.
  • In de Vogezen vind je volop bijzondere hotels. Die boek je het beste via Booking.com.
  • Liever een complete vakantie naar de Vogezen boeken? Dat doe je het beste via TUI.nl.
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade....

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies