Natuur12.11.2021

Vakantie naar Småland: 7 tips!


Misschien denk je bij Småland als eerste aan de IKEA. Dat is helemaal niet zo gek, want in deze regio in Zuid-Zweden liggen de roots van de meubelgigant. Småland omschrijft zichzelf graag met de slogan ‘Het echte Zweden’ en wij waren heel benieuwd wat dat dan precies is. Na een roadtrip door de bosrijke regio durven we wel te zeggen dat het een onwijs afwisselend stuk van Zweden is. Wat ons betreft een perfecte vakantiebestemming, zeker als je kunt genieten van uitgestrekte bossen, enorme meren en heerlijk eten. Op reis naar Zweden? Dan is Småland een ideale regio om Zweden te leren kennen. En je kunt er prima zelf met de auto naartoe rijden vanuit Nederland.

<em>Uitgestrekte bossen: dit is Sm\u00e5land!Fotocredits: <a href=\
Uitgestrekte bossen: dit is Småland!Fotocredits:

7 tips voor een vakantie naar Småland

Småland is mooi, uitgestrekt, rustig en echt Zweeds. Naast de dichtbegroeide bossen zie je overal de mooie rode huisjes staan. En water is ook altijd dichtbij, want alleen al in Småland vind je meer dan 5000 meren en de kustlijn is dik 200 kilometer lang. Het is de bakermat van IKEA en Astrid Lindgren en ook glas is belangrijk voor de regio. Je hoeft je in Småland niet te vervelen, er is heel veel te doen.

1. Verken de bossen in Småland

Waar je ook bent, bossen zijn in Småland nooit ver weg. De regio bestaat namelijk voor ongeveer de helft uit bos. Je kunt er zelfs uren dwars door de bossen rijden en bijna geen andere weggebruikers tegenkomen. Maar nog leuker is het natuurlijk om zelf die bijzondere natuur te verkennen. Je kunt eigenlijk overal mooie wandelingen maken. Er zijn zo’n 400 zogenaamde ‘nature reserves’.

Met mos begroeide grond en uitgestrekte bossen
Met mos begroeide grond en uitgestrekte bossen

2. Neem een duik in één van de vele meren

Met meer dan 5000 meren is de kans groot dat je in Småland altijd in de buurt bent van prachtig helder water. Vättern is het grootste meer van Småland en het op een na grootste van Zweden. Ook bij Åsnen (een National Park) vind je schitterende meren. De Zweden gebruiken het water graag. Dus kun je op veel meren kanoën, kajakken, vissen of erin zwemmen. Net als de Finnen gaan de Zweden graag naar de sauna. Je vindt ze dan ook volop in de buurt van meren. Vergeet niet om na je bezoek een verfrissende duik te nemen!

In deze video krijg je een goede indruk van hoe bijzonder Åsnen is en hoe mooi de meren hier zijn.

<em>In \u00c5snen kun je volop genieten van het water<\/em>
In Åsnen kun je volop genieten van het water

3. Bezoek een glasfabriek

Småland staat bekend om haar historie met glas. Meer dan een miljoen mensen bezoeken elk jaar ‘The Kingdom of Crystal’. Sinds 1742 wordt hier glas geproduceerd en nog steeds staat de regio bekend om de hoge kwaliteit van het glas. Veel glaskenners weten Småland te vinden. En ook als toerist is het leuk om een bezoek te brengen aan één van de glasfabrieken. Wij bezochten de Glass Factory, een creatieve ‘hub’ voor artiesten die werken met glas, er is een klein museum én je krijgt een demonstratie van glasblazers. Bovendien kun je hier op diverse plaatsen je eigen glas blazen onder leiding van een professionele ‘glasmeester’.

<em>Bijzondere glaskunst in The Glass Factory<\/em>
Bijzondere glaskunst in The Glass Factory
<em>Een glasblazer aan het werk in The Glass Factory<\/em>
Een glasblazer aan het werk in The Glass Factory

4. Ga elanden spotten

Het zou kunnen dat je een eland in het wild tegenkomt tijdens je reis door Småland. Er leven namelijk honderdduizenden van deze grote dieren. Omdat ze heel schuw zijn blijft de kans wel klein dat je in een bos zomaar oog in oog komt te staan met een ‘älg’, zoals de dieren in het Zweeds worden genoemd. Elanden zijn enorm en worden met gemak 2 meter hoog. Zeker de mannetjes kunnen indrukwekkend zijn en hebben een enorm gewei. Wil je de koningen van het woud van dichtbij zien? Dan kun je het beste een elandenpark bezoeken. Hier ben je er zeker van dat je de dieren ook echt spot en je leert meer over deze bijzondere beesten. In Skullaryd Moose Park in de buurt van Eksjö maak je een mooie ‘safari’ van ongeveer een uur. Of kies voor één van de andere 8 eland wildparken in Småland.

Skullaryd Moose Park elanden
Skullaryd Moose Park elanden
Elandenpark smaland
Elandenpark smaland

5. Go outdoors!

Met zoveel mooie natuur overal is het zonde om alleen maar binnen te zitten. In Småland moet je echt de natuur in. Snuif de frisse boslucht op, ga iets actiefs doen op het water of pak Europa’s langste zipline voor een dosis adrenaline. Outdoor en Zweden kunnen niet zonder elkaar.

<em>Met veel geluk spot je een eland in het bos<\/em>
Met veel geluk spot je een eland in het bos

6. Ontdek de Zweedse keuken

Zweden is een echt land voor foodies en in Småland kun je heerlijk en vers eten. De kans is groot dat je lokaal geproduceerd eten op de menukaart ziet staan. Langs de weg vind je dan ook verschillende farm shops. Hier kun je vers eten kopen, vaak bij een onbemand winkeltje. In de stad Växjö vindt jaarlijks het MAT-festival plaats en dat draait helemaal om eten. Wil je culinair verwend worden én daarna meteen je bed in kunnen duiken? Overnacht en eet dan bij Grimsnäs Herrgård. De supervriendelijke eigenaar en kok maakt geweldige gerechten voor je klaar en vaak komen de ingrediënten van zijn eigen land.

<em>Sla lokale ingredi\u00ebnten in bij een klein winkeltje waar ze eigen eten verbouwen<\/em>
Sla lokale ingrediënten in bij een klein winkeltje waar ze eigen eten verbouwen

Op vakantie naar de Zweedse regio Småland

Heb jij inmiddels zin gekregen in een vakantie naar deze mooie regio?

Plan je reis

  • Met de auto naar Zweden? Maak een overtocht van Puttgarden naar Rødby met Scandlines, vanaf daar ben je in een uurtje bij de brug naar naar Malmö.
  • Ga je vliegen? Pak dan het vliegtuig naar Kopenhagen. Daar pak je vervolgens de trein naar Malmö.
  • Een huurauto boek je via Sunny Cars
  • Losse hotels in de regio Småland boek je via Booking.com.
.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h1{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h1{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h1:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}

7. Bezoek het IKEA Museum

De eerste IKEA-winkel ging open in 1958 in de plaats waar het hoofdkantoor nog steeds is gevestigd: Ãlmhult. Een klein plaatsje in Småland, waar ze nog steeds meubels ontwerpen. In de allereerste IKEA-winkel is nu een museum gevestigd. En dat is leuk om te bezoeken. Je ziet niet alleen hoe ideeën worden omgezet tot ontwerpen, maar loopt ook door de geschiedenis van de bekendste meubelgigant ter wereld. Herkenbaar is het zeker, want we hebben allemaal wel iets van IKEA in huis. Natuurlijk is er ook een restaurant waar je Zweedse balletjes kunt eten, er zijn hier tegenwoordig ook vegan exemplaren en ballen met vis en kip verkrijgbaar. En kun je niet genoeg krijgen van IKEA? Boek dan een overnachting in het enige IKEA-hotel ter wereld naast het museum!

Avatar foto
Irene Boskma

Irene is tekstschrijver en reisblogger. Of dat nu korte of lange trips zijn, een verre reis of een bestemming in eigen land: elke plek heeft iets speciaals. Ook in haar vrije tijd pakt ze graag haar koffers en af en toe gaat ze een tijdje weg om als digital nomad vanaf de andere kant van de wereld te werken.

Verder lezen over Zweden

17 foto’s die laten zien hoe mooi Zweden in de zomer is

Een zomervakantie in Zweden is steeds meer in trek. En dat begrijp ik volledig. De uitgestrekte Zweedse natuur is beeldschoon, zeker in de zomermaanden als alles bloeit. Je kunt er wandelen, fietsen en rondrijden zonder iemand tegen te komen, plonst overal waar je wil in een helder schoon meertje en komt hier volledig tot rust.

Zomer25.05.2024

17 foto’s die laten zien hoe mooi Zweden in de zomer is

De 6 leukste dingen om te doen in Göteborg

Göteborg in Zweden is een van de vriendelijkste steden van Scandinavië. Compact, aantrekkelijk én goed bereikbaar. En heel groen: letterlijk en figuurlijk. Göteborg is al zes jaar op rij de duurzaamste bestemming ter wereld. Ook is er veel groen in de vorm van stadsparken en bomen in de stad te vinden. Dat maakt Göteborg tot een verrassend leuke stad voor een stedentrip!

Stedentrips29.12.2023

De 6 leukste dingen om te doen in Göteborg

De leukste tips voor een duurzame vakantie in West-Zweden

Duurzaam reizen is niet langer een trend meer, het wordt de standaard. Door bijvoorbeeld elektrisch te rijden, lokaal te eten en gebruik te maken van de deeleconomie heeft reizen een minimale impact op de wereld om ons h...

Algemeen03.12.2023

De leukste tips voor een duurzame vakantie in West-Zweden

Na het zien van dit filmpje haal je Zweden en Zwitserland nooit meer door elkaar

Zweden en Zwitserland: het begint allebei met de letter Z en het zijn fantastische vakantiebestemmingen. Qua rust en ruimte zijn ze enigszins vergelijkbaar, maar toch ook weer compleet anders. Zweden heeft een lange kust...

Algemeen24.10.2023

Na het zien van dit filmpje haal je Zweden en Zwitserland nooit meer door elkaar

3 bijzondere accommodaties in de West-Zweedse natuur

In West-Zweden, met de stad Göteborg als toegangspoort, ligt een waanzinnige outdoor-bestemming op je te wachten. Een indrukwekkende kustlijn met rotsachtige eilanden wordt afgewisseld met oerbossen en heldere meren in...

Zomer21.08.2023

3 bijzondere accommodaties in de West-Zweedse natuur

De leukste route voor een rondreis door West-Zweden: 5 tips om te doen

Als je aan zomer in Zweden denkt, dan zie je rode houten huisjes voor je, omgeven door heldere meren en groene bossen. De lucht is er strakblauw, het leven ontspannen en ongehaast. Wist je dat er één regio is waar je d...

Zomer17.07.2023

De leukste route voor een rondreis door West-Zweden: 5 tips om te doen

Maak een roadtrip door Dalarna, de mooiste regio van Zweden

De Zweedse regio Dalarna wordt niet voor niets 'miniatuur Zweden' genoemd. Alles wat het land te bieden heeft vind je in deze beeldschone provincie, die in het midden van Zweden ligt. Van de karakteristieke rode huizen t...

Natuur03.07.2023

Maak een roadtrip door Dalarna, de mooiste regio van Zweden

+ 6 mooie stops
Vijf toffe tips om West-Zweden te ontdekken

In het zuidwesten van Zweden, met de stad Göteborg als toegangspoort, ligt een waanzinnige outdoor-bestemming op je te wachten. Een indrukwekkende kustlijn met rotsachtige eilanden en plateaubergen wordt afgewisseld met...

Natuur12.04.2023

Vijf toffe tips om West-Zweden te ontdekken