Zweden

Op reis naar Zweden? Zweden is een fantastisch land om rond te reizen en te genieten van een echte outdoorvakantie in de Zweedse natuur. Wij geven je graag inspiratie om dit prachtige land te ontdekken!

▸ Tip: zin in een waanzinnige roadtrip? Check dan deze ultieme roadtrip door Zuid-Zweden!

Op reis naar Zweden

Zweden is een van de mooiste natuurbestemmingen van Europa. Ingesloten tussen Noorwegen en Finland ligt een adembenemend mooi land waar nog zoveel te ontdekken is. Zweden is een groot land: van noord naar zuid is het land ruim 1.500 km lang. Stockholm is de hoofdstad van Zweden, gelegen in het zuidoosten. Andere grote steden zijn Göteburg, Malmö en Helsingborg. 

Hier ga je naartoe als je gek bent op natuur. Je kunt in Zweden waanzinnig mooi rondreizen maken en tal van toffe outdooractiviteiten doen. Zweden heeft ook veel eilanden en veel water. De oostkust grenst voor het grootste deel aan de Botnische Golf en de Oostzee. Daar vind je ook een aantal mooie eilanden.

In de winter naar Zweden

Waar Zweden om bekend staat is de winter. In de winter naar Zweden is namelijk een unieke ervaring. Omdat Zweden zo noordelijk ligt - het meest noordelijke deel ligt boven de poolcirkel - ervaar je hier een echte winter met een dik pak sneeuw en ijzige kou. Onder andere in Zweeds Lapland ervaar je de ultieme winterreis. Je kunt ook prima op wintersport in het midden van Zweden. In de wintermaanden vlieg je rechtstreeks van Nederland naar Scandinavian Mountains Airport, gelegen in het hart van de skigebieden. Hier kun je heerlijk skiën, snowboarden, sneeuwschoenwandelen, langlaufen en een tocht maken met sledehonden.

Waar ligt Zweeds Lapland? 

Zweeds Lapland is het meest noordelijke deel van Zweden. Een duidelijke grens is er niet, maar het is grofweg het noordelijk deel van Zweden. Het begint ongeveer ter hoogte van de plaats Östersund, halverwege het land. Zweeds Lapland is het land van de Sami, die met hun rendieren een geliefd volk zijn. De meeste mensen gaan hier ijsvissen, sneeuwscooteren en een tocht met husky's en een slee maken. Het is de ultieme winterse ervaring in Zweden. In de wintermaanden openen er verschillende ijshotels. Ook heb je hier kans om het noorderlicht te zien.

Småland en Skåne

De zuidelijke regio's Småland en Skåne zijn extra aantrekkelijk voor Nederlanders om te bezoeken. Hier kun je namelijk relatief gemakkelijk met de auto naartoe rijden. Het zijn afwisselende regio's vol bossen, meren én uitgestrekte stranden. Natuur- en outdoorliefhebbers komen in Småland en Skåne zeker aan hun trekken. Hier kun je eindeloze wandelingen maken, prachtige Nationale Parken bezoeken (sla Store Mosse en Åsnen niet over!), kajakken op de meren en met de langste zipline van Europa over de bossen vliegen.

Dalarna

Dalarna ligt in het midden van Zweden en wordt ook wel 'miniatuur Zweden genoemd'. Omdat je hier het beste van het land vindt in één regio. Je kunt er van alles zien en doen en het is een heerlijke vakantiebestemming voor het hele gezin. Met uitgestrekte bossen, volop wildlife, spiegelgladde meren en rivieren en bergen. De natuur is er indrukwekkend en avontuur vind je overal. Het beste van Zweden vind je in deze mooie regio!

Praktische tips voor een vakantie naar Zweden

  • Je kunt met de auto naar Zweden rijden. Het is ongeveer 1.400 km rijden naar Stockholm. Een overtocht met de boot maakt je reis een stuk sneller.
  • Betalen doe je er met de Zweedse Kroon. Alcohol is er iets duurder dan bij ons, maar verder is het qua prijsniveau vergelijkbaar met Nederland. De Zweden betalen zelf zelden nog met cashgeld. Je kunt overal pinnen en contactloos betalen. 
  • Wist je dat je overal in Zweden mag wildkamperen? Een gratis overnachting in de natuur dus. En ook een plekje op een Zweedse camping is goedkoop. Het recht om overal te recreëren noemen de Zweden 'Allemansrecht' (Allemansrätten). Iedereen krijgt hiermee de kans om te genieten van dit prachtige land. Als je maar respect toont voor de Zweedse natuur.
  • Las elke dag, net als de Zweden, een moment in voor 'Fika'. De Zweedse versie van een koffiebreak heeft een eigen naam en het is een echte traditie in het land. Er wordt koffie geschonken en een gebakje gegeten. Vaak zijn dit kaneelbroodjes (kanelbulle). Het is ook een moment om even bij te praten met vrienden, familie of collega's. Leg je telefoon dus even weg en geniet van de Fika!
  • Zweden heeft een mild klimaat en het land kent veel meer zonuren en minder neerslag dan Nederland. Over het algemeen is het in de zomermaanden heerlijk weer. En de avonden duren er een stuk langer dan bij ons!