Natuur06.12.2018

Victoria Falls: bezoek de breedste watervallen van Afrika


De Victoria Falls zijn de breedste watervallen van Afrika. Over een breedte van maar liefst 1,7 km valt hier per minuut zo’n 500 miljoen liter water over de rotswand. Een spectaculair gezicht dat je een keer gezien moet hebben. Benieuwd vanaf waar je de watervallen het beste kunt bezoeken en aanschouwen? Je leest het allemaal in dit blog!

Alles over de Victoria Falls

De Victoria Falls liggen op de grens van Zambia en Zimbabwe in het zuiden van Afrika. Je kunt de watervallen dan ook vanuit beide landen bezoeken. De Zambezi rivier markeert de grens tussen de twee landen met aan de noordkant Zambia en aan de zuidkant Zimbabwe.

Vanuit Zimbabwe heb je het beste uitzicht op de Victoria Falls, hier vind je dan ook de gelijknamige plaats. Maar ook vanuit de plaats Livingstone in Zambia brengen veel mensen een bezoek aan de Victoria Falls. Deze plaats is vernoemd naar de ontdekker van de Victoria Watervallen: de Britse David Livingstone. Hij doopte op zijn beurt de watervallen om tot de Victoria watervallen: vernoemd naar de toenmalige koningin van Groot-Brittannië.

De dichtstbijzijnde vliegvelden zijn Victoria Falls Airport in Zimbabwe, Livingstone Airport in Zambia en Kasane Airport in Botswana. Je kunt niet rechtstreeks vanuit Nederland naar deze vliegvelden toe vliegen, maar wel via een overstap in Johannesburg.

Wij verbleven in de plaats Victoria Falls in Zimbabwe. Een kleine plaats die vooral ingericht is op toeristen die de watervallen bezoeken. Naast een aantal leuke accommodaties vind je hier veel gezellige horeca, een souvenirmarkt en een hoop touroperators. Ondanks dat de plaats erg klein is, is het er gezellig druk. De ideale uitvalsbasis voor je bezoek aan de Victoria Watervallen!

Tip: schaf een KAZA UniVisa aan wanneer je Zimbabwe of Zambia in reist. Met dit visum kun je zowel naar Zimbabwe als Zambia reizen voor $50. Dat is goedkoper dan een los visum voor Zimbabwe en een los visum voor Zambia te kopen.

Vanuit Zimbabwe heb je het beste uitzicht op de Victoria Watervallen.
Vanuit Zimbabwe heb je het beste uitzicht op de Victoria Watervallen.
Wanneer de zon schijnt, zie je super veel regenbogen bij de Victoria Falls.
Wanneer de zon schijnt, zie je super veel regenbogen bij de Victoria Falls.

Wandel langs de Victoria Falls

Vanuit Zimbabwe kun je het Victoria Falls National Park bezoeken voor een wandeling langs de Victoria Watervallen. Vanaf hier kun je op je eigen tempo langs de watervallen wandelen. Er zijn verschillende uitzichtpunten langs de watervallen, zodat je bijna alle watervallen recht van voren kunt zien.

Afhankelijk van wanneer je de watervallen bezoekt, haal je op de wandelpaden een flink nat pak.

In het regenseizoen van maart tot en met mei zijn de watervallen op hun grootst en sterkst. In deze maanden kunnen bepaalde uitzichtpunten echter afgesloten zijn, omdat het er te nat is, waardoor je uit kunt glijden op de paden.

Maar zelfs in een droge maand als september moet je er rekening mee houden dat je op sommige punten nog flink nat kunt worden. Neem dus altijd voor de zekerheid een regenponcho mee wanneer je deze wandeling maakt.

Al dat water brengt ook een aantal voordelen met zich mee. Zo geniet je met zonnig weer van prachtige regenbogen bij de watervallen. En langs de wandelpaden is het altijd mooi groen. Hierdoor is de wandeling ook tussen de uitzichtpunten door een feestje.

De wandelpaden leiden naar verschillende uitzichtpunten.
De wandelpaden leiden naar verschillende uitzichtpunten.
Rondom de Victoria Falls is het door het opspattende water het hele jaar door groen.
Rondom de Victoria Falls is het door het opspattende water het hele jaar door groen.
Soms zie je de watervallen al vanaf het wandelpad.
Soms zie je de watervallen al vanaf het wandelpad.

Vlieg in een helikopter over de Victoria Falls

David Livingstone zei het in de 19e eeuw al:

Nu hoef je tegenwoordig geen engel meer te zijn om de Victoria Falls vanuit de lucht te bekijken. Tijdens de Flight of Angels kun je namelijk in een helikopter over de Victoria Falls vliegen. Dat is net zo cool als het klinkt, dus boek zeker een helikoptervlucht wanneer je de Victoria Falls bezoekt!

Zwem in Devil’s Pool aan de rand van de Victoria Falls

Op zoek naar de ultieme adrenaline kick? Breng dan een bezoek aan Devil’s Pool! Dit is een natuurlijk zwembad aan de rand van de Victoria Falls. Je zwemt hier letterlijk op het randje waar het water uit de Zambezi rivier zo’n 100 meter de diepte in klettert. Durf jij hier te zwemmen?

Ervaar de Victoria Falls vanuit alle hoeken

De Victoria Falls op zich zijn al super indrukwekkend. Naast dat je de watervallen “gewoon” vanaf het land kunt aanschouwen, zijn er nog veel meer manieren om dat te doen. Een helikoptervlucht en een bezoek aan de Devil’s Pool zijn echte aanraders, maar er zijn nog meer mogelijkheden om van de watervallen te genieten!

Zo kun je ook een dinercruise over de Zambezi rivier maken. Zoek je wat meer actie? Dan is bungeejumpen vanaf de brug die Zambia en Zimbabwe van elkaar scheidt misschien wel iets voor jou! Of wat dacht je van een raft-tocht door de Batoka-kloof?

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de activiteiten in de omgeving. Je bent in Afrika en dan mag een safari natuurlijk niet ontbreken! Hoewel er in Zimbabwe en Zambia talloze parken zijn waar je fantastische safari’s kunt beleven, reisden wij door naar Botswana. Dit is Afrika’s laatste wildernis waar je de natuur op zijn puurst ervaart. Benieuwd hoe dat was? Lees dan de ultieme Botswana reisgids! Of bekijk de foto’s van mijn safari door Botswana.

Hoe je jouw reis ook vervolgt: de Victoria Falls zijn zo bijzonder dat je ze nooit zult vergeten!

De Victoria Falls zijn zo bijzonder: die vergeet je nooit meer!
De Victoria Falls zijn zo bijzonder: die vergeet je nooit meer!

Maak een reis naar de Victoria Falls

Wil jij ook deze bijzondere reis naar Afrika maken? Lees dan deze reistips even goed door. Ze komen van pas bij het plannen van je reis.

Plan je reis

.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h1{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h1{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h1:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}

[Afbeeldingen © Chloë Nieuwdorp]

Avatar foto
Chloë Nieuwdorp

Chloë reist het liefst de hele wereld over samen met haar vriend én hun camera's. Een selectie van haar mooiste reisfoto's en verhalen vind je op Travelvalley.

Verder lezen over Afrika

Op vakantie naar Gambia: deze dingen moet je weten

Ga of wil je binnenkort op vakantie naar Gambia? Dan moet je even verder lezen. In deze blog geven we je alle praktische informatie. Van de ideale reistijd tot het drinken van (kraan)water en vaccinaties.

Zomer06.02.2024

Op vakantie naar Gambia: deze dingen moet je weten

De 9 leukste dingen om te doen in Gambia

Gambia is een fantastische bestemming voor een zonzekere en avontuurlijke vakantie. Je geniet van zon, zee, strand én maakt kennis met een bijzondere cultuur en prachtige natuur en wildlife.

Zomer21.01.2024

De 9 leukste dingen om te doen in Gambia

10 tips voor een vakantie op bountyeiland Mauritius

Mauritius is een echte droombestemming. Het eiland vol wuivende palmbomen en witte stranden heeft bovendien alle ingrediënten voor een geweldige vakantie.

Zomer28.12.2023

10 tips voor een vakantie op bountyeiland Mauritius

7 tips voor São Tomé & Principe: het paradijs op de evenaar

São Tomé & Principe is een prachtig tropisch eilandengroepje voor de westkust van Afrika (ter hoogte van Gabon), in de Golf van Guinee. Precies op de evenaar, wat je trouwens merkt aan de hoeveelheid onweer. Alleen dat...

Zomer15.07.2023

7 tips voor São Tomé & Principe: het paradijs op de evenaar

7 x waarom je Zuid-Afrika met Swaziland moet combineren

Zuid-Afrika biedt alles wat je avonturen-, natuur-, stads- en strandhart nodig heeft. Bergen - zoals Drakensbergen - de mooiste stranden met aan de ene kant heel koud Atlantisch water en aan de andere kant de warme Indis...

Algemeen26.05.2023

7 x waarom je Zuid-Afrika met Swaziland moet combineren

Op reis naar Mozambique? Dit moet je weten!

Dat Mozambique is uitgestrekt, dunbevolkt én een van de armste landen van Afrika, juist dat laatste weet menigeen niet. Maar dit merk en voel je als je het land binnenkomt. Ga jij op reis naar Mozambique? Dan is het dus...

Zomer23.05.2023

Op reis naar Mozambique? Dit moet je weten!

De mooiste plekken van Zanzibar in 30 foto’s

Zanzibar is het bounty-eiland van je dromen: eindeloze witte zandstranden, overal palmbomen en een oceaan in vele tinten blauw. Tijdens ons bezoek werden we elke dag opnieuw getrakteerd op de allermooiste uitzichten. Nie...

Zomer22.04.2022

De mooiste plekken van Zanzibar in 30 foto’s

7 ultieme tips om te doen op Zanzibar

Jambo! Op Zanzibar hoor je deze begroeting meerdere keren per dag. En altijd wordt 'ie vergezeld met een dikke glimlach. Witte stranden, wuivende palmbomen en tropische temperaturen: welkom op Zanzibar! Een eiland aan de...

Zomer09.04.2022

7 ultieme tips om te doen op Zanzibar