Wandelen tussen de dansende bomen in een magisch Speulderbos

Wandelen tussen de dansende bomen in een magisch Speulderbos

een winters sprookje

Vorig artikel Volgend artikel

Bossen: we hebben er genoeg van Nederland. En wie denkt dat ze op elkaar lijken vergist zich echt. Ieder bos heeft z’n eigen karakter en natuurlijk bepalen de bomen en de dichtheid hiervan in grote mate het uiterlijk. In Nederland kennen we vooral naaldbossen en loofbossen. Daar hoef je weinig over uit te leggen. Ook de biodiversiteit speelt natuurlijk mee, hoe meer verschillende dieren en planten er voorkomen, hoe waardevoller het bos is. Ook de insecten, paddenstoelen en korstmossen spelen hierin een rol.

Speulderbos: het mooiste bos van Nederland?

Als je een weekje de bossen in Brabant hebt verkend, zowel in West als in Oost-Brabant, en je stapt dan in de wondere wereld van de bossen op de Veluwe, dan zie je en voel je iets compleet anders. En helemaal in het Speulderbos. Het is een van de oudste bossen van Nederland. Misschien is het zelfs wel het mooiste bos van Nederland. En als je het Speulderbos bezoekt in de winter is het sprookje. Een ongekende oase van rust, uitgestrekt en indrukwekkend.

Wolven en verbaasd kijkende reeën

Als je in je eentje op een van de koudste en ook mooiste dagen van het jaar het volstrekt verlaten bos in gaat, op zoek naar de beroemde dansende bomen van het Speulderbos hoop je natuurlijk op dat ene moment. Want bovenaan de lijst van ervaringen in zo’n bos staat echt een ontmoeting met wolven die inmiddels hier aanwezig zijn. Het is speuren naar sporen in de sneeuw. Met foto’s van voetsporen van de dieren op je iPhone hoop je op zo’n moment.

En ook al loop je met een Sony Alpha om je nek en een smartphone in je handen, het voornemen is dat mocht je het geluk hebben wolven te kunnen zien, besteed dan niet gelijk aandacht aan het nemen van een foto maar geniet van dat beeld. Het was een droom die helaas geen werkelijkheid is geworden. Ook al heb ik een paar stops gemaakt en ben tien minuten lang bewegingloos stil blijven staan.

Wie een wandeling maakt in de sneeuw zal het Speulderbos anders beleven dan op een zonnige dag. De sneeuw zorgt voor een ander soort stilte. De hoeveelheid wild moet er enorm zijn want je vindt geen tien vierkante meter zonder sporen van dieren te zien. De reeën lijken de poten soms nauwelijks op te trekken. Zo maken de wilde zwijnen bij bomen er een redelijk bende van op zoek naar eten. Een wandeling in de vroege ochtend in een verlaten wit Speulderbos mag je gerust op je bucketlist zetten. In één woord geweldig.

Welkom_Speulderbos
Welkom in het Speulderbos
Speulderbos_sneeuw
In de winter is het een magisch sprookje
Speulderbos_sneeuw_naaldbomen
Met een wit dekentje is alles mooier
Winter_Speulderbos
Sprookjes in het Speulderbos
Speulderbos_stilte
Genieten van de stilte op een vroeg moment in het Speulderbos

De dansende bomen van het Speulderbos

Het Speulderbos staat vooral bekend als het bos van de dansende bomen. Oude bomen die nooit zijn gekapt omdat er geen rechte planken uit konden worden gezaagd. Ze staan overal en op sommige plekken in het bos hebben ze blijkbaar met elkaar afgesproken. Het bos is er mee bezaaid. Naast de werkelijkheid zijn er ook de fabels (zie ook het Solse gat). Ruiters die veranderen in bomen, of het verhaal dat dit bomen zijn die zijn ontstaan vanuit kreupelhout. Zo zou het er ook spoken en durven mensen na het ondergaan van de zon het bos niet meer in.

Een korte ontmoeting met een boswachter van Staatsbosbeheer leert dat deze dansende bomen (met een rare kromming) door het gehele bos staan. Ze horen bij dit bos en geven het tegelijkertijd iets magisch. Je moet er zelf gaan wandelen om dat te kunnen begrijpen.

Dansende_Bomen
Dansende bomen in de winter
Speulderbos_dansende_bomen
Zomers zal het hier zeker anders uitzien
Speulenderbos_dansende_bomen_Veluwe
Genieten van sneeuw op de Veluwe
Dansende_bomen_Veluwe
Sneeuw maakt alles mooier

De legende van het Solse gat

Na een bezoek aan het Solse gat is er dan na een paar uur voor het eerst de confrontatie met een paar prachtige grote reeën. Dat duurt hooguit twee seconden: een paar blikken en weg zijn ze. Een kwartier later zie ik ze weer. Ze kijken nogmaals in mijn richting en weer zijn ze weg. Het is geweldig deze dieren te zien op een indrukwekkende plek als het Speulderbos.

Over het Solse gat - in feite een kuil in het bos - zijn er prachtige verhalen te vertellen. De meest populaire is dat hier in bos ooit een klooster heeft gestaan waar broeders hun ziel aan de duivel hadden verkocht. Een storm zorgde ervoor dat na een heftige sneeuwstorm het klooster en zijn inwoners weggevaagd werden. Wat bleef was een groot gat in het bos: het Solse gat. In de zomer worden er bij het Boshuis nog steeds avonden georganiseerd waar deze legenden worden uitgelegd. Wie bij slecht weer het oerbos bezoekt kan zomaar geluiden horen die veroorzaakt worden door de klokken van het klooster, diep in de onderwereld van Lord of the Rings.

Het_Solse_Gat
Het Solse gat
Solse_gat_Speulderbos
Bijzonder plekje in het bos voor iedereen, ook voor de dieren
Het_Solse_gat_Speulderbos
De hoeveelheid sporen in de sneeuw is veelzeggend

Wandelroutes in het Speulderbos

Er zijn veel wandelroutes in dit gigantische bos te vinden, variërend van 5 tot 19 km. Het vaker genoemde Boshuis is een prima startpunt voor veel uren genieten van lange wandelingen door dit adembenemende Speulderbos, een aanrader. Voor een eerste kennismaking met het Speulderbos is de 8 km lange cultuurhistorische route door het Sprielder- en Speulderbos, uitgezet door Staatsbosbeheer, een goed begin. Op hun website vind je overigens nog meer tips voor wandelroutes in dit gebied.

Wie een wandelroute in het Speulderbos maakt in de sneeuw zal het bos anders beleven dan op een zonnige dag. De sneeuw zorgt voor een andere stilte.

Speulderbos: hoe kom je er?

Door de enorme omvang van het Speulderbos zijn er nogal wat plaatsen waar je je wandeling door dit prachtige bos kunt starten. Een van de mooiste plekjes om te starten is bij Boshuis Drie aan de Sprielderweg in Ermelo. Hier ligt tevens een parkeerplaats maar door het weer is de parking bij het Boshuis nog verlaten. Een bos voor jezelf denk je dan. Hier ligt ook een natuurcamping. Het is een ideaal startpunt voor een lange wandeling door het eeuwenoude bos. Het gebied achter de camping wordt door velen genoemd als een locatie waar je zeker dansende bomen gaat tegenkomen.

Speulderbos_route_97
Wandel en fietsroutes in het Speulderbos
Speulderbos_wandelaars_zonlicht
Uren wandelen, wat reeën, een boswachter en één wandelaar tegenkomen
Boshuis_Speulderbos
Het Boshuis, begin en eindpunt van 3.5 uur wandelen in dit prachtige gebied
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade....