Natuur18.02.2021

Wandelen tussen de dansende bomen in een magisch Speulderbos


een winters sprookje

Bossen: we hebben er genoeg van Nederland. En wie denkt dat ze op elkaar lijken vergist zich echt. Ieder bos heeft z’n eigen karakter en natuurlijk bepalen de bomen en de dichtheid hiervan in grote mate het uiterlijk. In Nederland kennen we vooral naaldbossen en loofbossen. Daar hoef je weinig over uit te leggen. Ook de biodiversiteit speelt natuurlijk mee, hoe meer verschillende dieren en planten er voorkomen, hoe waardevoller het bos is. Ook de insecten, paddenstoelen en korstmossen spelen hierin een rol.

Speulderbos: het mooiste bos van Nederland?

Als je een weekje de bossen in Brabant hebt verkend, zowel in West als in Oost-Brabant, en je stapt dan in de wondere wereld van de bossen op de Veluwe, dan zie je en voel je iets compleet anders. En helemaal in het Speulderbos. Het is een van de oudste bossen van Nederland. Misschien is het zelfs wel het mooiste bos van Nederland. En als je het Speulderbos bezoekt in de winter is het sprookje. Een ongekende oase van rust, uitgestrekt en indrukwekkend.

Wolven en verbaasd kijkende reeën

Als je in je eentje op een van de koudste en ook mooiste dagen van het jaar het volstrekt verlaten bos in gaat, op zoek naar de beroemde dansende bomen van het Speulderbos hoop je natuurlijk op dat ene moment. Want bovenaan de lijst van ervaringen in zo’n bos staat echt een ontmoeting met wolven die inmiddels hier aanwezig zijn. Het is speuren naar sporen in de sneeuw. Met foto’s van voetsporen van de dieren op je iPhone hoop je op zo’n moment.

En ook al loop je met een Sony Alpha om je nek en een smartphone in je handen, het voornemen is dat mocht je het geluk hebben wolven te kunnen zien, besteed dan niet gelijk aandacht aan het nemen van een foto maar geniet van dat beeld. Het was een droom die helaas geen werkelijkheid is geworden. Ook al heb ik een paar stops gemaakt en ben tien minuten lang bewegingloos stil blijven staan.

Wie een wandeling maakt in de sneeuw zal het Speulderbos anders beleven dan op een zonnige dag. De sneeuw zorgt voor een ander soort stilte. De hoeveelheid wild moet er enorm zijn want je vindt geen tien vierkante meter zonder sporen van dieren te zien. De reeën lijken de poten soms nauwelijks op te trekken. Zo maken de wilde zwijnen bij bomen er een redelijk bende van op zoek naar eten. Een wandeling in de vroege ochtend in een verlaten wit Speulderbos mag je gerust op je bucketlist zetten. In één woord geweldig.

Welkom in het Speulderbos
Welkom in het Speulderbos
In de winter is het een magisch sprookje
In de winter is het een magisch sprookje
Met een wit dekentje is alles mooier
Met een wit dekentje is alles mooier
Sprookjes in het Speulderbos
Sprookjes in het Speulderbos
Genieten van de stilte op een vroeg moment in het Speulderbos
Genieten van de stilte op een vroeg moment in het Speulderbos

De dansende bomen van het Speulderbos

Het Speulderbos staat vooral bekend als het bos van de dansende bomen. Oude bomen die nooit zijn gekapt omdat er geen rechte planken uit konden worden gezaagd. Ze staan overal en op sommige plekken in het bos hebben ze blijkbaar met elkaar afgesproken. Het bos is er mee bezaaid. Naast de werkelijkheid zijn er ook de fabels (zie ook het Solse gat). Ruiters die veranderen in bomen, of het verhaal dat dit bomen zijn die zijn ontstaan vanuit kreupelhout. Zo zou het er ook spoken en durven mensen na het ondergaan van de zon het bos niet meer in.

Een korte ontmoeting met een boswachter van Staatsbosbeheer leert dat deze dansende bomen (met een rare kromming) door het gehele bos staan. Ze horen bij dit bos en geven het tegelijkertijd iets magisch. Je moet er zelf gaan wandelen om dat te kunnen begrijpen.

Dansende bomen in de winter
Dansende bomen in de winter
Zomers zal het hier zeker anders uitzien
Zomers zal het hier zeker anders uitzien
Genieten van sneeuw op de Veluwe
Genieten van sneeuw op de Veluwe
Sneeuw maakt alles mooier
Sneeuw maakt alles mooier

De legende van het Solse gat

Na een bezoek aan het Solse gat is er dan na een paar uur voor het eerst de confrontatie met een paar prachtige grote reeën. Dat duurt hooguit twee seconden: een paar blikken en weg zijn ze. Een kwartier later zie ik ze weer. Ze kijken nogmaals in mijn richting en weer zijn ze weg. Het is geweldig deze dieren te zien op een indrukwekkende plek als het Speulderbos.

Over het Solse gat – in feite een kuil in het bos – zijn er prachtige verhalen te vertellen. De meest populaire is dat hier in bos ooit een klooster heeft gestaan waar broeders hun ziel aan de duivel hadden verkocht. Een storm zorgde ervoor dat na een heftige sneeuwstorm het klooster en zijn inwoners weggevaagd werden. Wat bleef was een groot gat in het bos: het Solse gat. In de zomer worden er bij het Boshuis nog steeds avonden georganiseerd waar deze legenden worden uitgelegd. Wie bij slecht weer het oerbos bezoekt kan zomaar geluiden horen die veroorzaakt worden door de klokken van het klooster, diep in de onderwereld van Lord of the Rings.

Het Solse gat
Het Solse gat
Bijzonder plekje in het bos voor iedereen, ook voor de dieren
Bijzonder plekje in het bos voor iedereen, ook voor de dieren
De hoeveelheid sporen in de sneeuw is veelzeggend
De hoeveelheid sporen in de sneeuw is veelzeggend

Wandelroutes in het Speulderbos

Er zijn veel wandelroutes in dit gigantische bos te vinden, variërend van 5 tot 19 km. Het vaker genoemde Boshuis is een prima startpunt voor veel uren genieten van lange wandelingen door dit adembenemende Speulderbos, een aanrader. Voor een eerste kennismaking met het Speulderbos is de 8 km lange cultuurhistorische route door het Sprielder- en Speulderbos, uitgezet door Staatsbosbeheer, een goed begin. Op hun website vind je overigens nog meer tips voor wandelroutes in dit gebied.

Wie een wandelroute in het Speulderbos maakt in de sneeuw zal het bos anders beleven dan op een zonnige dag. De sneeuw zorgt voor een andere stilte.

Speulderbos: hoe kom je er?

Door de enorme omvang van het Speulderbos zijn er nogal wat plaatsen waar je je wandeling door dit prachtige bos kunt starten. Een van de mooiste plekjes om te starten is bij Boshuis Drie aan de Sprielderweg in Ermelo. Hier ligt tevens een parkeerplaats maar door het weer is de parking bij het Boshuis nog verlaten. Een bos voor jezelf denk je dan. Hier ligt ook een natuurcamping. Het is een ideaal startpunt voor een lange wandeling door het eeuwenoude bos. Het gebied achter de camping wordt door velen genoemd als een locatie waar je zeker dansende bomen gaat tegenkomen.

Wandel en fietsroutes in het Speulderbos
Wandel en fietsroutes in het Speulderbos
Uren wandelen, wat ree\u00ebn, een boswachter en \u00e9\u00e9n wandelaar tegenkomen
Uren wandelen, wat reeën, een boswachter en één wandelaar tegenkomen
Het Boshuis, begin en eindpunt van 3.5 uur wandelen in dit prachtige gebied
Het Boshuis, begin en eindpunt van 3.5 uur wandelen in dit prachtige gebied
Avatar foto
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.

Verder lezen over Nederland

Dit zijn de 10 mooiste nieuwe hotels in Nederland

Wij gaan graag een nachtje of weekend weg in Nederland en gelukkig heb je ook in ons eigen land volop keuze uit mooie accommodaties, want nog steeds openen nieuwe hotels hun deuren. Dit zijn de allermooiste!

Ontspanning22.05.2024

Dit zijn de 10 mooiste nieuwe hotels in Nederland

Terschelling is één van de beste plekken ter wereld om sterren te kijken

Wist je dat waddeneiland Terschelling een van de beste plekken ter wereld is om sterren te kijken? Op Dark Sky Park De Boschplaat kun je, bij helder weer, een schitterende sterrenhemel zien!

Natuur30.04.2024

Terschelling is één van de beste plekken ter wereld om sterren te kijken

Ga naar Dark Sky Park De Boschplaat
10 keer: de leukste plekken om te lunchen in Breda

Om te lunchen in Breda heb je de keuze uit heel veel leuke eettentjes en restaurants. Maar waar moet je zijn? Wat zijn de leukste hotspots en waar is de lunch het lekkerst? Hou dit lijstje bij de hand: lunchen in Breda d...

Stedentrips23.04.2024

10 keer: de leukste plekken om te lunchen in Breda

De ultieme roadtrip door Zeeland langs de 8 mooiste plekken

De liefde voor Zeeland is groot. Er zijn weinig plekken in Nederland waar je zó tot rust komt als in Zeeland. Het zijn niet alleen de Zeeuwse stranden, maar het zijn ook de uitgestrekte landschappen, lieflijke dorpjes e...

Zomer15.04.2024

De ultieme roadtrip door Zeeland langs de 8 mooiste plekken

Dit zijn de 5 mooiste wandelroutes van de Benelux in 2024

Wandelen is een ideale manier om in beweging te blijven. Dit zijn de 5 mooiste wandelroutes van de Benelux in 2024. We weten zeker dat er ook voor jou nog heel veel mooie natuur te ontdekken valt!

Natuur07.04.2024

Dit zijn de 5 mooiste wandelroutes van de Benelux in 2024

De kracht van een mini-vakantie op de Veluwe – Landal Coldenhove

Mini-vakanties zijn dan misschien kort van duur, het effect daarentegen is vaak allesbehalve klein. Er even tussenuit gaan heeft een hoop voordelen. Een verandering van omgeving geeft mij altijd nieuwe energie, en dan maakt het niet eens uit hoe ver weg of dichtbij dat is.

Ontspanning04.04.2024

De kracht van een mini-vakantie op de Veluwe – Landal Coldenhove

Dit zijn de 8 leukste tips om te doen met Pasen

De paasdagen staan voor de deur en dus kun je plannen gaan maken: wat gaan we doen met Pasen? Zo’n lekker lang weekend biedt namelijk volop mogelijkheden. Heb je nog geen plannen en weet je niet wat je moet gaan doen m...

Dagje Weg19.03.2024

Dit zijn de 8 leukste tips om te doen met Pasen

5 tips voor een bezoek aan de Westeinderplassen in Aalsmeer

De schitterende en nog redelijk onontdekte Westeinderplassen liggen bij het bekende bloemendorp Aalsmeer. Het is een indrukwekkend gebied met een oppervlakte van 10 vierkante kilometer, wat het één van de grootste plas...

Dagje Weg25.01.2024

5 tips voor een bezoek aan de Westeinderplassen in Aalsmeer

Een paradijs voor liefhebbers van watersport

Verder lezen over Wandelroutes

Dit zijn de 5 mooiste wandelroutes van de Benelux in 2024

Wandelen is een ideale manier om in beweging te blijven. Dit zijn de 5 mooiste wandelroutes van de Benelux in 2024. We weten zeker dat er ook voor jou nog heel veel mooie natuur te ontdekken valt!

Natuur07.04.2024

Dit zijn de 5 mooiste wandelroutes van de Benelux in 2024

Zo mooi is hike van Pico do Arieiro naar Pico Ruivo op Madeira

De beroemdste hike op Madeira is de wandeling van Pico do Arieiro naar Pico Ruivo. Deze route staat bekend als de PR1 Vereda do Arieiro. Je hebt er misschien weleens beelden van gezien. Een deel van de route loopt via een smalle trap over een bergkam. Bij zonsopkomst is dat een spectaculaire plek die beelden oplevert waar je kippenvel van krijgt. Kijk zelf maar.

Natuur30.12.2023

Zo mooi is hike van Pico do Arieiro naar Pico Ruivo op Madeira

Val Gardena is een paradijs voor wandelaars: de mooiste hikes

De spectaculaire bergen van de Dolomieten bij Val Gardena in het Italiaanse Zuid-Tirol zijn niet alleen geliefd bij wintersportliefhebbers. Want naast dat je hier fantastisch kunt skiën en snowboarden, heeft het ook in...

Natuur17.11.2023

Val Gardena is een paradijs voor wandelaars: de mooiste hikes

zo mooi zijn de Dolomieten in de herfst
Hoe kies je de juiste wandelsokken voor verschillende weersomstandigheden?

Gaat je hart sneller kloppen van een stevige wandeling? Bijvoorbeeld in een natuurgebied in eigen land of tijdens een wandelvakantie in het buitenland? Op het moment dat je wat vaker je wandelschoenen aantrekt, is het me...

Algemeen03.09.2023

Hoe kies je de juiste wandelsokken voor verschillende weersomstandigheden?

Skywalk Willingen, een doorzichtige hangbrug van 700 meter: wie durft?

Het Duitse Sauerland was tientallen jaren vooral een plek waar je in de winter, op nog geen vier uur rijden van Utrecht, heerlijk kon skiën op pistes die tussen de 400 en 800 meter boven NAP liggen. Helaas voelt ook die...

Algemeen18.07.2023

Skywalk Willingen, een doorzichtige hangbrug van 700 meter: wie durft?

alleen voor daredevils zonder hoogtevrees
Hiken en fietsen in Ischgl: dit zijn de mooiste routes

Er zijn weinig plekken waar je beter tot rust komt dan in de bergen. Met hoge Alpentoppen om je heen gaat ontspannen haast vanzelf. Daarvoor hoef je alleen maar naar een mooi berglandschap te kijken en frisse berglucht i...

Natuur07.07.2023

Hiken en fietsen in Ischgl: dit zijn de mooiste routes

Zo mooi is een winterwandeling door de Hoge Venen in België

De Hoge Venen is een van de mooiste natuurgebieden van Wallonië in België. Het hele jaar door kun je hier prachtige wandelingen maken. Maar het allermooist is dat als er net verse sneeuw gevallen is. Dan verandert de H...

Winter26.01.2023

Zo mooi is een winterwandeling door de Hoge Venen in België

El Caminito del Rey: de gevaarlijkste wandelroute ter wereld

Wat zou jij doen als je gevraagd wordt om één van de gevaarlijkste wandelroutes ter wereld te lopen en deze vast te leggen met een 360° camera? Ik hoefde niet lang te twijfelen, want de Caminito del Rey wandelroute (o...

Natuur02.01.2023

El Caminito del Rey: de gevaarlijkste wandelroute ter wereld

Vastgelegd met een 360° camera