10 tips voor een geslaagde vakantie aan de Moezel in Duitsland

10 tips voor een geslaagde vakantie aan de Moezel in Duitsland

Vorig artikel Volgend artikel

Vakantie betekent voor velen het liefst zo ver mogelijk weg, of soms gewoon een lang weekendje genieten en je even weer in het buitenland voelen. Maar je kunt natuurlijk ook dichtbij blijven in een omgeving die je gegarandeerd in een vakantiestemming brengt. Het gebied langs de Duitse rivier de Moezel is zo’n plekje. De Duitse Moezel staat bekend om z’n wijnen en de plaatsen als Bernkastel, Kues en natuurlijk Cochem. Wij zetten de tien leukste tips voor Moezel in Duitsland voor je op een rij!

Zell_Moezel_zwarte_kat
De Moezel, de rivier, gezellige plaatsjes en overal wijnranken

1. Bernkastel-Kues

Het leuke en toeristische Bernkastel-Kues aan de Moezel is vooral bekend vanwege de beroemde wijn- en straatfeesten en het vijfdaagse 'Wijnfestival van de Moezel'. Deze laatste heeft een grote reputatie en trekt internationale artiesten en zangers aan die hier op bijzondere locaties hun optredens verzorgen.

Het oude stadscentrum van Bernkastel-Kues is echt prachtig, vooral door de aanwezigheid van de vele eeuwenoude en gekleurde vakwerkpanden. Je vindt er een historisch marktplein, de St.Michaels bron en het bijzondere 200 jaar oude Spitzhauschen.

Hoog boven het stadje ligt de Burchtruinë Landshut die dateert uit de 9e eeuw. De burcht werd in 1692 door brand verwoest. Vandaag vind je er een modern restaurant, kun je tegen betaling de toren beklimmen en heb je er overal een prachtig uitzicht op Bernkastel-Kues en de het bepalende landschap van de Moezel-regio. Er loopt vanuit het dorp een voetpad naar boven.

En dan is er nog de mythe van de meest bekende wijn van het stadje, de Bernkasteler Docter. Deze wijn zou geneeskrachtige stoffen bevatten. Het bewijsmateriaal is keihard want de legende vertelt dat ooit een zieke aartsbisschop zou zijn genezen na het drinken van deze wijn. Wat zeker is dat de wijngaard van de Bernkasteler Docter nog steeds bestaat, die heeft dus echt alles overleefd.

BernkastelKues
Prachtige klassieke Duitse architectuur in het centrum van Bernkastel Kues
Bernkasteler Docter
De ingang naar de mythische wijngaard van de Bernkasteler-Docter
Ruine_Bernkastel_Kues_ingang
Uitzicht_Burchtruinë_Landshut.
Uitzicht bij de Burchtruinë Landshut

2. Traben-Trarbach

Traben-Trarbach is onder andere bekend door de jugendstil-gebouwen en de typische bouwstijl die je overal tegenkomt aan de Moezel. Hier is volop aandacht besteed aan architectuur. Het stadje was ooit op Bordeaux na de grootste wijnhandelsstad van Europa, hetgeen een beetje de welstand en rijkdom hier verklaart. De belangrijkste reden was de grote vraag naar Riesling-wijnen in het buitenland. In die gouden tijd waren er in Traben-Trarbach meer dan 100 wijnhuizen gevestigd. Voor de bouw van misschien wel de mooiste brug over de Moezel kon men zich het zelfs veroorloven een nationale architectuurprijsvraag uit te schrijven.

Tot begin 1900 waren Traben en Trarbach zelfstandige gemeenten hetgeen nog steeds op details sluimert onder de bevolking. Naast een prachtige bovenstad is er ook in Traben-Trarbach een immens netwerk van ondergrondse wijnkelders aangelegd waarvan sommige uit meerdere etages bestaan, met lange gewelven van van meer dan 100 meter. Er worden vanzelfsprekend hier rondleidingen met een gids verzorgd.

Onder de brug vind je het Vinotropolis, een van de oudste wijnkelders die tegenwoordig een soort van museum is en die je terugbrengt naar de geschiedenis van de historische wijnbouw en de oude keldertechnieken voor de Riesling wijnen. Verder blijven ook de enorme cruiseschepen op de Moezel vaak wat langer hier aan wal. Natuurlijk om de gasten vooral de wijnen te laten proeven.

Brug_Traben_Trarbach_Mosel_Radweg
Zonder twijfel misschien wel de mooiste brug met stadspoort over de Moezel
Vinotropolis_Traben_Trarbach
Terug in de tijd bij Vinotropolis onder de brug van Traben Trarbach
Architectuur_Traben_Trarbach
Fraaie klassieke architectuur in Traben Trarbach

3. Zell: de stad van Gunther

Zelden hebben we bij ons bezoek aan een dorpje verplicht in drie verschillende ondergrondse ruimtes tien verschillende glazen wijn moeten drinken. In Zell gebeurde dat echt en we konden ook nog rechtop naar ons hotel lopen.

Het is een van de leukste plaatsjes aan de Moezel. Natuurlijk ze hebben een bekende zwarte kat, een aardige burgemeester en een lieve wijnkoningin. Zell is het stadje met een prachtige wandelpromenade en heeft een bijzondere brug, speciaal ontworpen voor voetgangers. De wijnranken staan hier letterlijk tot aan de voordeur.

Zell is ook een winkelstadje, veel minder toeristisch dan Cochem en misschien daardoor ook wat vriendelijker. Verder vind je overal cafeetjes en eetgelegenheden. Het is er zoals je dat noemt, gewoon gezellig.

Maar Zell heeft nog iets, een 'hidden gem' ofwel zo’n verborgen juweeltje. Al is dit er wel een van de buitencategorie. De garage van ene Gunther, voormalig brandweerman, privaat wijnmaker, storyteller en een soort held in het stadje. Het verhaal van Gunther duurt een uurtje of drie, daarin proef je vele soorten wijn, eet je lokale lekkernijen, krijg je prachtige verhalen te horen in drie verschillende ondergrondse wijnkelders en eindig je met een onverwacht spektakel dat eigenlijk helemaal niet kan maar waar wel iedereen buikpijn krijgt van het lachen.

Het is zo bijzonder dat je hier moeiteloos een aparte blogpost over zou kunnen schrijven. Wil je ooit Gunther ontmoeten dan moet je je echt melden in Zell. Meer details kunnen we niet geven.

Zell_Moezel
Ons welkoms comité. De burgemeester met de Zeller Schwarze Katz en Wijnkoningin
Zell_voetgangerbrug
De prachtige voetgangersbrug bij Zell met opde achtergrond natuurlijk wijnranken
Zell_Moezel_zwarte_kat
Zell aan de Moezel
Gunther_Zell_Riesling
Gunther uit Zell, storyteller en privaat wijnmaker
Zell_Gunther
Het verborgen pretpaleis van Gunther wat je nooit meer gaat vergeten

4. De Zeller Schwarze Katz

De 'Zeller Schwarze Katz' is bij oudere generaties vooral bekend als de Duitse Riesling wijn vanuit de Moezel. Het is een icoon uit deze regio en de inwoners van Zell claimen dan ook dat dit de beste Riesling is ter wereld. En waarom zou je, als je daar woont, dat niet vinden?

De Zeller-zwarte-kat is het merkteken van de gemeente, vernoemd naar de de gelijknamige Zeller-zwarte-kat bron, die dateert uit 1935. Het was jarenlang ook in Nederland een van de meest gedronken wijnen, zeker in een tijd dat de Franse wijnen nog niet zo populair waren. Het is een fruitige lichtvoetige slobberwijn en makkelijk en licht verteerbaar. Tegenwoordig is het zelfs een beetje een cult-wijntje.

Zeller_Schwarze_Katz_Zell
De zwarte kat begroet je al bij binnenkomst van Zell
Zwarte_Kat_Zell
De Zwarte Kat van Zell, nog steeds een begrip en overduidelijk vriend van kinderen

5. Bad Bertrich, het 27e kanton van Zwitserland

Wie Bad Bertrich bezoekt wordt verrast met een bord waarop staat dat je het 27e kanton van Zwitserland gaat bezoeken. Nu hebben we al eerder het dorpje Schweizz bezocht, maar dit doet oprecht de wenkbrauwen fronsen.

Bad Bertrich ligt op een idyllische plek in het Üssbachtal, tussen de Moezel en de Vulkaaneifel. Het dorpje is bekend vanwege de aanwezigheid van de enige Glauber's zoutbron in Duitsland. De streek is onderdeel van het GesundLand Vulkaneifel en dat betekent dat de natuur hier de baas is. Je vindt hier ook het landschapstherapiepark Römerkessel dat bestaat uit zeven thematuinen, die elk een heel verschillend effect op de bezoekers hebben: van kalmerend tot opbeurend en stimulerend. Je kunt ze natuurlijk ook alle zeven bezoeken en daarna alsnog een lange wandeling maken door de natuur rond Bad Bertrich.

Een van de bezienswaardigheden is de Elfengrot van Bad Bertrich. Spectaculair is hij zeker niet maar wel is het het beginpunt van enkele prachtige hikes, die je als je van natuur en wandelen houdt zeker hier moet gaan maken.

En dan nog even over dat bijzondere bord net buiten Bad Bertrich. Dat is een cadeau aan de inwoners van het dorpje van het Zwitsers nationaal voetbalelftal dat hier verbleef tijdens het EK van 2006. Ze voelden zich er thuis.

Elfengrot_Bad_Bertrich
Links de ingang naar de Elfengrot
Bad_Bertrich_Moezel
Bad Bertrich, verscholen in de natuur
landschapstherapiepark Römerkessel.
Ingang naar het Landschapstherapiepark Römerkessel
Bad_Bertrich_27e_kanton_Zwitserland
Het staat er echt, Bad Bertrich het 27e kanton van Zwitserland

6. Cochem

Samen met Trier en Koblenz is Cochem misschien wel het populairste plaatsje aan de Moezel voor Nederlanders. Die populariteit begon al 50 jaar geleden en is eigenlijk nooit afgenomen. Minder populair bij jongeren, maar de hotels en pensions zitten hier nog steeds bijna altijd vol.

Het is een beetje dubbel gevoel om over Cochem te schrijven als je weet dat een week na ons bezoek het water hier vijf meter is gestegen (augustus 2021) en alle woningen, winkels en hotels aan de rivier onder water hebben gestaan. De bewoners zijn er hier echt op voorbereid maar als het gebeurt, dan schrik je toch.

Cochem is ook populair bij de vele cruiseschepen die hier graag voor hun tijdelijke bewoners een nachtje aan de wal blijven. Meest bepalend is toch de Rijksburcht van Cochem, gelegen op een 100 meter hoge heuvel waarvan je neerkijkt op het stadje zelf. De burcht is ergens na 1689 herbouwd en is al decennia lang een toeristische trekpleister.

Het dorpje is uiterst toeristisch met veel winkeltjes en terrasjes en daarom populair bij een grote groep Nederlanders die hier jaarlijks terugkeren. In de omgeving liggen een groot aantal campings, tegenwoordig vooral bezocht door campers.

Cochem_Moezel
Cochem aan de Moezel, boten, een kasteel, een boulevard en Hotels
Centrum_Cochem
Het centrum van Cochem

7. De Mosel Radweg: het fietspad langs de Moezel

Duitsland is een fietsland en een van de leukste fietsroutes ligt aan de Moezel, de bekende Mosel Radweg. Er wordt een beetje gesteggeld waar die Mosel Radweg nu begint. Wat mij betreft begint hij heel diplomatiek bij het het drielandenpunt. De Mosel Radweg of in het Nederlands, het fietspad langs de Moezel, is een leuke en afwisselende fietsroute die voor iedereen goed te doen.

Je kunt zelf bepalen of je hem wat uitdagender maakt door bijvoorbeeld regelmatig de flanken van de heuvels op te zoeken en ook wat plaatsjes te gaan bezoeken. Het is daarbij zonde om deze route als prestatiefietstocht te rijden. Hier gaat het ook om het genieten van de cultuur en nog meer van de natuur.

Fietsen_langs_de oevers_Moezel
Fietsen lags de oevers van de Moezel
Fietsroute_langs_de_Moezel
Prachtige fietspaden en ook volop gelegenheid om te ontspannen

8. Bootje varen met de Weiße Flotte

Je kunt er niet omheen. De Moezel is een Duitse rivier en daarop varen boten, veel boten. Een groot deel daarvan bestaat uit pleziervaart of lokale rondvaartboten, beter bekend als de Weiße Flotte. Vrijwel ieder plaatsje heeft een aanlegsteiger voor een van de rondvaartboten.

Maar zij zijn niet de enige boten op het water. Hoeveel cruiseschepen er precies op de rivier zijn is niet te zeggen maar de enorme cruiseschepen met soms een lengte van 100+ meter behoren ook tot het beeld wat wij van de rivier hebben.

In alle gevallen als je hier bent, moet je gewoon even op de boot stappen, met je fiets of wandelschoenen, het maakt allemaal niet uit. Het is onderdeel van de cultuur die behoort bij de Moezel. Spannend is het niet maar aan dek is het uitermate rustgevend.

Moselkonigin_Weisse_Flotte_Bernkastel_Kues
Wie wil er niet meevaren op de Moselkonigin vanuit Bernkastel Kues
Cruiseschip_Moezel
Ook varen er uiterst luxe cruisschepen op de Moezel

9. Wijn, wijn en nog eens Moezelwijn

In de Moezel in Duitsland kun je niet om wijn heen. De Moezel staat synoniem voor wijn en dat kan haast ook niet anders. Links en rechts van de rivier zijn de flanken bezet met wijnranken. Sommige behoren tot de steilste van Europa. Zo is de Bremmer Calmont met een helling van 65 procent de steilste wijngaard van Europa. Wat verder behoort tot de cultuur is dat ieder dorpje hier haar eigen wijnkoningin heeft, die een jaar daarvoor de wijnprinses was.

De groen tot bijna goudgele Riesling-druif is hier koning. Andere druivensoorten die je hier vind zijn de Müller-Thurgau, Dornfelder, Pinot Noir en de Schwarzriesling. Voor toeristen is die druif minder belangrijk. Zij komen traditiegetrouw het liefst in september naar de wijnfeesten aan de Moezel. Dat betekent muziek, cultuur en vooral veel eten en drinken met alles wat de Moezel te bieden heeft.

Wat nog steeds opmerkelijk is zijn de prijzen van wijn in dit gebied. Natuurlijk is niets gratis, maar wie wijn koopt bij de boer of zelfs in restaurants zal versteld staan van de lage prijzen. Het hoort bij de Moezel en zoals Gunther in Zell al aangaf, iedereen moet van hun wijn kunnen genieten en dat heeft niets met de prijs te maken. Hier maken ze wijn voor iedereen.

Het kan natuurlijk allemaal nog leuker ook. Want waarom zou je geen eigen wijnstruik adopteren, voor je lief of voor de kinderen. Aan de Moezel is dat allemaal mogelijk.

Riesling_druif_Moezel
De Riesling druif, de belangrijkste druif voor de vele Moezel wijnen
Wijn_treintje
Uniek in Duitsland, een tandrad baantje voor te stijle wijnhellingen. (bekend van de Belgische 'de Mol')
Eigen_Wijnstruik_Moezel
Je eigen wijnstruik, vernoemd naar je kinderen

10. Het is lekker dichtbij

De laatste tip is misschien nog wel de belangrijkste. De Moezel in Duitsland is lekker dichtbij. In een paar uurtjes rijden ben je er, de meest veilige manier van reizen in deze tijd. De heuvels, de rivier, de cultuur en niet te vergeten de ongekende Duitse vriendelijkheid zorgen dat je je hier echt op vakantie gaat voelen. Het lijk een beetje passé maar niets is minder waar. Hier kun je geweldig wandelen, prachtige fietstochten maken die je zo uitdagend kunt maken als je zelf wilt, en een overdosis aan leuke plaatjes en steden bezoeken.

Duitsland is samen met Frankrijk voor ons Nederlanders een van de twee meest populaire vakantiebestemmingen. De taal is geen probleem, en ook de afstand kan nooit een onderwerp zijn. Dus waar wacht je nog op?

▸ Wil je meer weten over de Moezel in Duitsland? Kijk dan ook eens op moselhighlights.de.

Mosel_Radweg_Trier_Cochem
De Mosel Radweg, het 145 km lange traject van Trier naar Cochem
Traben_Trarbach_avond
De brug bij Traben Trarbach in de avond

Op reis naar de Moezel in Duitsland

Wil jij de Moezel in Duitsland zelf ontdekken? Dan komen deze tips goed van pas!

Boek je reis

  • Heb je zelf geen auto, huur er dan een. Via Sunny Cars ben je altijd 100 procent verzekerd.
  • Hotels in de Moezel boek je het beste via Booking.com. Een aanrader is Hotel Moselschlösschen in Traben-Trarbach aan de rivier.
  • Of boek een complete (fiets)vakantie naar de Moezel via onder andere TUI.
  • Liever een vakantiehuisje boeken? Kijk dan eens naar de mooie accommodaties van Natuurhuisje.nl.
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade....