Ontspanning03.09.2021

Fietsen langs de Moezel in Duitsland: de populaire Mosel-Radweg


Het Moezel-fietspad, vooral bekend in het Duits als de Mosel-Radweg is een van de populairste rivierfietsroutes in Duitsland. De ruim 300 kilometer lange route begint in het Franse Metz en loopt door tot aan de uitmonding in de Rijn (de Deutsches Eck) in Koblenz. Over die startplaats is wel wat ouderwets gesteggel. Zo zou eigenlijk Thionville de startplaats van de Mosel-Radweg zijn, maar er zijn weer anderen die vinden dat de fietsroute pas écht begint bij het drielandenpunt in Perl. Het maakt eigenlijk niet uit: begin hem vooral op een plek die jezelf hebt gekozen met je eigen redenen.

Het is misschien ook wel de langste wijnroute, ook al staat dat nergens zo omschreven. Want wie de Moezel zegt, zegt automatisch wijn. Hoeveel wijngaarden je gaat tegenkomen aan weerszijde van de Moezel is niet te zeggen, idem voor het aantal wijnboeren. Je vraagt je hier werkelijk af hoeveel wijn hier wel niet vanaf moet gaan komen. Het maakt daarbij overigens niet uit aan welke kant van de Moezel je via de Mosel-Radweg aan het fietsen bent.

Fietsen tussen de wijnranken en de rivier

Je rijdt tijdens deze fietsroute altijd tussen de wijnranken en de rivier in. De fietspaden zijn vrijwel overal verhard en liggen grotendeels in de natuur dicht op het water. Soms rij je een stukje langs de doorgaande weg, maar dan nog steeds met een gescheiden rijbaan.

De Moezel is ook het gebied van met een grote culturele geschiedenis. De zo typische Duitse plaatsjes die je vaak met een afbeelding van wijn verwelkomen, de vele kastelen of burchten en bijzondere Romeinse nederzettingen, je gaat ze allemaal tegenkomen langs deze fietsroute. Nog opvallender zijn soms de duizelingwekkende stijle hellingen waarbij je je afvraagt hoe ze hier de druiven nog kunnen plukken.

De stad Trier, startplaats voor dit gedeelte van de Mosel-Radweg, het fietspad langs de Moezel
De stad Trier, startplaats voor dit gedeelte van de Mosel-Radweg, het fietspad langs de Moezel
Het plaatsje Schweich een prachtig punt om even te stoppen
Het plaatsje Schweich een prachtig punt om even te stoppen
Het bordje van de Mosel-Radweg staat pas onderaan het fietspad, volg gewoon je gevoel
Het bordje van de Mosel-Radweg staat pas onderaan het fietspad, volg gewoon je gevoel
Alleen voor fietsers
Alleen voor fietsers

Het Moezel-fietspad – Mosel-Radweg

De route is over het algemeen redelijk vlak en volgt de rivier de Moezel. Je kunt zelf beslissen of het in de plaatsjes wat hogerop gaat zoeken. Net als dat je op veel plaatsen ook tussen door de wijnranken kunt fietsen. Zak je weer af dan kom je automatisch terug op de route. Zo loopt er op veel plaatsen aan weerszijde van de Moezel een fietspad. Verkeerd rijden is echt uitgesloten en voor de officiële route staan overal bordjes.

Het is keuze die je zelf moet maken: volg je Mosel-Radweg langs deze officiële route of laat je je inspireren door de natuur en leuke plaatsjes waar je doorheen gaat komen. Zoals al eerder gezegd, verkeerd rijden (fietsen) kun je niet dus probeer zoveel mogelijk te genieten van deze boeiende fietsroute.

Wijn drinken kan overal

Wat de wijnen betreft: drink maximaal één glas tijdens de lunch om in de sfeer en gevoel van de streek te blijven en laat je wat smaak betreft maar gewoon adviseren door de uitbater. Het is vrijwel onmogelijk te kiezen uit het ongekend aantal wijnhuizen. Uiteindelijk ga je toch je eigen voorkeur wel vinden. Wijn meenemen op je fiets is dan ook volstrekt overbodig. Bij iedere stop heb je nieuwe wijnen en onthoud dat het laatste glas vaak het beste smaakt. En wil je toch wijn kopen, doe dat dan pas als je de route hebt beëindigd. Dan weet je onderhand wel waar je moet zijn voor jouw favoriete wijn.

Bootje varen met de Weiße Flotte

Tijdens de fietsroute kom je langs een ongekend aantal campings die steeds meer vol staan met campers. Op het water zie je daarentegen relatief weinig pleziervaart. Wat je wel ziet zijn de rondvaartboten van de ‘Weiße Flotte’. Ze zijn niet weg te denken en horen wel bij deze rivier. Je kunt dus ook als afwisseling een klein stukje gaan bootje varen langs de route. Al was het maar om dat ook even te ervaren. De kosten zijn relatief laag.

Fietsen tussen de wijnranken is leuker als langs de doorgaande route
Fietsen tussen de wijnranken is leuker als langs de doorgaande route
400 meter van de route af ligt in het dorpje Mehring deze Romanische Villa
400 meter van de route af ligt in het dorpje Mehring deze Romanische Villa
Trittenheim heet ons welkom, inclusief de Wijnkoningin
Trittenheim heet ons welkom, inclusief de Wijnkoningin

Trier – Bernkastel-Kues – Traben Trarbach – Zell – Cochem

Voor ons verblijf in de Moezel-regio reden we een deel van de route van Trier naar Bernkastel-Kues en daarna door naar de eindbestemming in Cochemeen van de mooiste dorpen van Duitsland. Dit traject zou een van de mooiste trajecten moeten zijn van de volledige Mosel-Radweg. Vooral het tweede deel van het traject was inderdaad geweldig om te fietsen en doet je regelmatig verrassen.

Vrijwel over dit gehele traject heb je inderdaad de keuze om aan weerszijde van de Moezel te fietsen. Bernkastel-Kues, Traben Trarbach en Zell zijn ook nog eens plaatsjes die meer dan de moeite waard zijn om te bezoeken. Doe je dit, neem dan zeker niet je fiets mee naar de oude stadskernen, dat is onhandig en er zijn genoeg plaatsen waar je je fiets prima kunt stallen. Wandelaars en fietsers komen hier samen dus maak je niet veel zorgen als je je bagage even moet achter laten.

Bernkastel Kues het stadje wat je echt even moet gaan bezoeken
Bernkastel Kues het stadje wat je echt even moet gaan bezoeken
Over de brug met stadspoort bij Traben Trarbach. Ook hier gewoon even stoppen
Over de brug met stadspoort bij Traben Trarbach. Ook hier gewoon even stoppen
De letter M staat voor de offici\u00eble route die altijd langs de rivier loopt
De letter M staat voor de officiële route die altijd langs de rivier loopt
Wijnranken, wijnboeren en allen met een eigen stukje herkenbaarheid
Wijnranken, wijnboeren en allen met een eigen stukje herkenbaarheid
En natuurlijk bij Zell de bekende Zeller Schwarze Katz
En natuurlijk bij Zell de bekende Zeller Schwarze Katz
De  brug tussen Bullay en Alf is de eerste dubbeldeksbrug van Duitsland
De brug tussen Bullay en Alf is de eerste dubbeldeksbrug van Duitsland
Eindpunt van dit deel van de Mosel Radweg bij Cochem
Eindpunt van dit deel van de Mosel Radweg bij Cochem

Wat is er zo leuk aan het fietspad langs de Moezel?

Hoe leuk is fietsen eigenlijk langs de Moezel en dan zeker dit deel van de Mosel Radweg? Het is een vraag die je pas achteraf kunt beantwoorden. Misschien is het wel omdat je altijd bezig bent. De route loopt langs het water, door de wijnranken, langs dorpjes, ondanks altijd die wijnheuvels toch de steeds wisselende natuur, de ondergrond waarop je rijdt, het verveelt eigenlijk nooit.

Wie op z’n racefiets de route wil gaan fietsen: niet doen. Daarvoor leent het parcours zich niet echt. Daarbij is er genoeg te zien, en stap je ook vaak af. Het leuke is dat de afwisseling zo groot is dat je eigenlijk geen benul hebt van de afstand die aflegt. Langs deze route is dagelijks 75 kilometer tot 100 kilometer fietsen altijd een feestje.

▸ Wil je meer weten over de Moezel in Duitsland? Kijk dan ook eens op moselhighlights.de.

Op reis naar de Moezel in Duitsland

Wil jij de Moezel in Duitsland zelf ontdekken? Dan komen deze tips goed van pas!

Boek je reis
  • Heb je zelf geen auto, huur er dan een. Via Sunny Cars ben je altijd 100 procent verzekerd.
  • Hotels in de Moezel boek je het beste via Booking.com. Een aanrader is Hotel Moselschlösschen in Traben-Trarbach aan de rivier.
  • Of boek een complete (fiets)vakantie naar de Moezel via onder andere TUI.
.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h3{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h2{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h2:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.

Gerelateerde artikelen

Tips voor een geweldige roadtrip langs de mooiste plekken aan de Moezel

De Moezelregio is één van de populairste bestemmingen van Duitsland. En dat begrijpen we heel goed. Naast de Moezel die door dit gebied slingert, vind je langs de oevers geweldige stadjes, oneindige wijnvelden, eeuweno...

Algemeen05.09.2022

Tips voor een geweldige roadtrip langs de mooiste plekken aan de Moezel

Cochem, Zell, Bernkastel-Kues en Traben-Trarbach
10 tips voor een geslaagde vakantie aan de Moezel in Duitsland

Vakantie betekent voor velen het liefst zo ver mogelijk weg, of soms gewoon een lang weekendje genieten en je even weer in het buitenland voelen. Maar je kunt natuurlijk ook dichtbij blijven in een omgeving die je gegara...

Ontspanning10.09.2021

10 tips voor een geslaagde vakantie aan de Moezel in Duitsland

Dit zijn de 10 mooiste dorpjes van Duitsland

Duitsland is al jaren een van de favoriete vakantielanden van Nederlanders. Niet alleen is het een bestemming dichtbij, maar Duitsland is ook groot en veelzijdig. Er is dus veel te zien. Waddeneilanden in het noorden, bo...

Algemeen16.01.2020

Dit zijn de 10 mooiste dorpjes van Duitsland

De vijf mooiste fietsroutes ter wereld – voor op je bucketlist

Wij Hollanders kunnen wel 'een aardig potje fietsen'. Als kind door weer en wind naar school, maar nu vooral recreatief. Dat fietsen ook behoorlijk avontuurlijk en spectaculair kan zijn bewijzen deze fietsroutes: we hebb...

Ontspanning13.08.2017

De vijf mooiste fietsroutes ter wereld – voor op je bucketlist

Verder lezen over Duitsland

Fietsend door Düsseldorf: de leukste manier om de stad te verkennen

Vanaf de meeste plekken in Nederland sta je in nog geen 3 uur tijd in hartje Düsseldorf, een stad die compleet anders is dan die in Nederland. Hoeveel vakantiedagen je ook hebt en wat je budget ook is: een paar dagen naar Düsseldorf kan altijd.

Stedentrips08.04.2024

Fietsend door Düsseldorf: de leukste manier om de stad te verkennen

Vakantie dicht bij huis: 8 toffe bestemmingen dichtbij

In de zoektocht naar avontuurlijke reisbestemmingen worden nabije juweeltjes vaak over het hoofd gezien. De verleiding van verre oorden is groot, maar ondertussen liggen er parels van bestemmingen verscholen in onze eigen omgeving. Het is tijd voor de herontdekking van wat dichtbij is. Dat is namelijk ook een duurzame keuze. Ik neem je mee naar vijf bijzondere plekken, niet ver weg, waar je ook compleet verrast kunt worden. Soms is het ware avontuur dichterbij dan je denkt.

Ontspanning21.03.2024

Vakantie dicht bij huis: 8 toffe bestemmingen dichtbij

Zo interessant is het om vanuit Duitsland te vliegen

Vliegen - met vertrek uit Nederland - wordt steeds duurder. En dat maakt het helemaal niet meer zo vanzelfsprekend om te vertrekken vanaf Schiphol, Eindhoven of Rotterdam. Maar wat zijn de alternatieven: hoe voordelig is het om te vliegen vanuit Duitsland? En wat zijn je opties?

Vliegen20.03.2024

Zo interessant is het om vanuit Duitsland te vliegen

Dit zijn de 9 mooiste steden in Duitsland

Duitsland is een land vol prachtige steden met een rijke geschiedenis. Ook op gebied van architectuur en cultuur zijn hier veel toffe steden te vinden. Een stedentrip naar een Duitse stad is dus vrijwel altijd een goed idee. Maar wat zijn nu de leukste en mooiste steden voor een weekendje weg? Van de indrukwekkende architectuur van Berlijn tot de romantische sfeer van Heidelberg. En van de historische pracht van Dresden tot de gastvrijheid van München: al deze steden wil je een keer ontdekken. Dit zijn de 12 mooiste steden in Duitsland!

Stedentrips03.01.2024

Dit zijn de 9 mooiste steden in Duitsland

De 14 mooiste plekken in Duitsland die je gezien moet hebben

Duitsland heeft zo ongeveer álles waar je van kunt dromen. Van historische steden, lieflijke dorpen en adembenemende natuur, tot mooie eilanden en hoge bergtoppen. Het is ook een heel groot land, zo ongeveer negen keer groter dan Nederland (in termen van oppervlakte). Er zijn in Duitsland veel mooie plekken die je een keer gezien moet hebben. Die hebben wij allemaal voor je verzameld!

Algemeen22.12.2023

De 14 mooiste plekken in Duitsland die je gezien moet hebben

De beste outdoor tips voor het Zwarte Woud in Baden-Württemberg

Met indrukwekkende landschappen vol watervallen, bossen en bergmeren is het Zwarte Woud in Baden-Württemberg een van de mooiste regio's in Duitsland. Tussen al dat natuurgeweld liggen de mooiste Duitse dorpen verscholen...

Natuur26.10.2023

De beste outdoor tips voor het Zwarte Woud in Baden-Württemberg

11 leuke tips voor het hippe en bruisende Hamburg

Heb jij zin in een weekendje weg of stedentrip naar een toffe stad in de buurt van Nederland? Parijs of Berlijn zijn leuk, maar veel origineler is een trip naar havenstad Hamburg in Duitsland. Deze parel, gelegen aan de...

Stedentrips18.09.2023

11 leuke tips voor het hippe en bruisende Hamburg

Skywalk Willingen, een doorzichtige hangbrug van 700 meter: wie durft?

Het Duitse Sauerland was tientallen jaren vooral een plek waar je in de winter, op nog geen vier uur rijden van Utrecht, heerlijk kon skiën op pistes die tussen de 400 en 800 meter boven NAP liggen. Helaas voelt ook die...

Algemeen18.07.2023

Skywalk Willingen, een doorzichtige hangbrug van 700 meter: wie durft?

alleen voor daredevils zonder hoogtevrees

Verder lezen over Fietsvakantie

Dit zijn de 15 beste fietssteden van Europa

Dit zijn de 15 beste fietssteden van Europa! Hier vind je goede fietspaden, leuke routes en kun je veilig van a naar b komen. Ook Amsterdam staat uiteraard in de lijst.

Ontspanning03.05.2024

Dit zijn de 15 beste fietssteden van Europa

Fietsen door de Bomen in fietsparadijs Belgisch-Limburg

Ontdek de groenste gemeente van Vlaanderen - Hechtel-Eksel - op een duurzame manier: op e-bikes van Gazelle. Hoe kan het ook anders in fietsparadijs Belgisch-Limburg?

Natuur26.03.2024

Fietsen door de Bomen in fietsparadijs Belgisch-Limburg

Doe de Vennbahn: de ultieme fietsroute over een oude spoorlijn

De Vennbahn is een van de leukste fietsroutes om te doen. De Vennbahn volgt de route van een oude spoorweg en loopt van Aken (Duitsland) naar Troisvierges (Luxemburg). Een groot deel loopt door het oostelijk deel van Wal...

Ontspanning19.10.2023

Doe de Vennbahn: de ultieme fietsroute over een oude spoorlijn

door Duitsland, België en Luxemburg
5 redenen waarom Wallonië dé e-bike provincie van Europa is

De populariteit van e-biken kent geen grenzen. Eind vorig jaar reed drie op de tien Nederlanders op een elektrische fiets. Steeds meer mensen ervaren het gemakt en comfort van elektrisch fietsen. De ontwikkeling van de...

Ontspanning04.10.2023

5 redenen waarom Wallonië dé e-bike provincie van Europa is

Hiken en fietsen in Ischgl: dit zijn de mooiste routes

Er zijn weinig plekken waar je beter tot rust komt dan in de bergen. Met hoge Alpentoppen om je heen gaat ontspannen haast vanzelf. Daarvoor hoef je alleen maar naar een mooi berglandschap te kijken en frisse berglucht i...

Natuur07.07.2023

Hiken en fietsen in Ischgl: dit zijn de mooiste routes

Mountainbiken in Oostenrijk: ontdek de Salzkammergut op de fiets

De regio Salzkammergut vind je ten oosten van de stad Salzburg in Oostenrijk. Hier tref je volop bergen, meren, grotten, watervallen en gezellige stadjes aan. Een prachtige zomerse vakantiebestemming! En een fantastische...

Zomer06.07.2023

Mountainbiken in Oostenrijk: ontdek de Salzkammergut op de fiets

Dit zijn de 5 mooiste e-bike routes in Wallonië en de Ardennen

Fietsen in Wallonië was lang voorbehouden aan wielertoeristen en liefhebbers. Het Belgische landschap dat bekend is van veel wielerkoersen - met als hoogtepunt Luik-Bastenaken-Luik - is prachtig én uitdagend. Voor veel...

Ontspanning18.05.2023

Dit zijn de 5 mooiste e-bike routes in Wallonië en de Ardennen

7 e-bike tips: waar moet je aan denken tijdens een lange fietsvakantie?

Als je graag fietst en wil genieten van langere ritten zonder jezelf te vermoeien, dan is een e-bike dé manier om je te verplaatsen. Een e-bike, of elektrische fiets, is een fiets met een elektromotor die je vooruit hel...

Algemeen20.09.2022

7 e-bike tips: waar moet je aan denken tijdens een lange fietsvakantie?